Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Vi är inne på sista versen”

Många drömmer att om starta på V75.
För kretsen kring Harry Haythrow har det blivit en vana.
– Hästen är ett fenomen, säger Johnny Johansson inför den 100:e starten på V75.
Av
Pär Gustafsson
Harry Haythrow med Johan Untersteiner. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Harry Haythrow med Johan Untersteiner. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Visst, åsikten går isär och det är lite av en gråzon, men tränaren Johnny Johansson har fått det godkänt. Harry Haythrow gör sin 100:e V75-start hemma i Halmstad under lördagen och kommer att defilera i ett jubileumstäcke.
En anledning till att det finns frågetecken för siffran 100 är en rikstotostart (klass II-försök) i Vaggeryd 2010, som inte låg inom V75-spelet. Den dagen arrangerades V64. För åtta år sedan räknades dessa lopp in i V75-statistiken (men inte idag) och kretsen kring Harry Haythrow har fått godkänt av Svensk Travsport att det loppet ska tillgodoräknas som V75.

Fakta

Harry Haythrow

Kön: brun valack
Född: 6 maj 2006
Härstamning: Rite On Line-Speedy Tilda
Intjänat: 4.709.300 kronor
Resultat: 132 st: 14-21-21
Rekord: 1.09,7ak
Ägare: Johnny Johansson, Ljungby
Uppfödare: Birger Johansson, Ljungby
Tränare: Johnny Johansson (a), Halmstad

Expandera

Detsamma gäller tolvåringens start i Copenhagen Cup 2014. Den dagen var det svensk V75-omgång på Charlottenlund och även det loppet har fått grönt ljus.

Nu byter vi fokus till ”Heders-Harry”, som blivit en följetong för alla som följt V75 de senaste åren. Han har nu hunnit bli tolv år gammal och gör sin sista säsong på tävlingsbanan. I morgon gör han årsdebut på hemmaplan.
– Vi är inne på sista versen och hästen är svårbedömd i comebacken, men han tränar precis lika fint som innan och det ska bli intressant att se honom i morgon. Självklart känns det vemodigt och vi kommer aldrig få någon ny ”Harry”. Vi kanske kan få någon bra häst, men ingen som kommer att kunna starta i den här omfattningen, säger Ljungby-amatören Johnny Johansson.

Nådde sin högsta nivå 2014

Rite On Line-valacken var aldrig någon stjärna som unghäst utan har klättrat från lägsta rikstotoklassen upp till gulddivisionen. Johnny Johansson menar att Harry Haythrow nådde sin högsta nivå våren 2014. Han tog en imponerade seger i högsta klassen på Åby den 15 mars och slutade tvåa i finalen bakom Sanity. Drygt en månad senare var han med i Olympiatravet.
– Han slutade sexa och vi var nöjda, men Peter (Untersteiner) tyckte att hästen var lite sämre. Nästa uppgift efter Olympiatravet var Copenhagen Cup, Harry slutade oplacerad och hade oljud i halsen efter loppet.

Sulkysport, Harry Haythrow
Benno Karlsson, Harry Haythrow, Peter Untersteiner och Johnny Johansson har många goda minnen tillsammans. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

När hästen kollades upp misstänkte veterinär att han tävlat med halsinfektion. Harry Haythrow hade ett hudveck över struplocket och opererades.
– Halsinfektionen var inget vi märkte och hästen kom aldrig upp i samma nivå efter ingreppet.

Johnny Johansson rankar sina tre bästa Harry Haythrow-minnen:

  1. Lördag den 15 mars 2014, gulddivisionen, Åby:
    En del av framgångssagan beror på att Peter kört invändigt hela tiden. Vissa gånger har det blivit fel och hästen har suttit fast, men den här dagen gjorde Untersteiner något han aldrig gjort innan. Han ställde på och Harry Haythrow gick riktigt fort i spåren. Vi undrade vad Peter höll på med, men hästen svepte till seger och slog bland andra Sanity, Raja Mirchi och Solvato. Det var udda mot vad vi var van vid.”
  2. Lördag den 18 maj 2013, H.K.H. Prins Daniels lopp, final i gulddivisionen, Gävle:
    På den tiden hade vi inte köpt någon jänkarvagn utan fick låna en av Daniel Redén. Johan Untersteiner körde och hästen satt invändigt i kön. Vi stod i sista sväng och hade inga större förhoppningar, men såg från stallbacken att luckan kom diagonalt ut mot sargen. Det här glömmer vi aldrig, Harry Haythrow sprang i full fart över snedden i början av upploppet. Vi såg det perfekt, men sista biten kunde vi bara lyssna på referenten och vi förstod att hästen var nära. Vi slutade tvåa bakom Nahar, som fick en biljett till Elitloppet som han sedan vann.”
  3. Lördag den 9 juli 2016, gulddivisionen, Halmstad:
    Det var hemmaplan under Sprintermästarveckan med fint väder och mycket folk. Hästen var inte betrodd den gången heller, men Johan gav Harry ett fint lopp och luckan kom perfekt. Prestationen var inte en av Harry Haythrows bästa, men det är ett lopp att minnas.”

Alla pratar om honom

Harry Haythrow har fått synas mycket med tanke på alla startar på V75 och han har haft publiken på sin sida.
– Han har haft och har fortfarande fans. Fortfarande kommer många fram och vill kolla hur det är med Harry och det är inte bara här hemma. När han ströks inför gulddivisionen i Kalmar i januari ringde till exempel ett par från Stockholm och frågade vad som hade hänt, berättar Johansson.

Harry Haythrow. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Trots många supportar har Harry Haythrow delat ut högt odds vid flera av segrarna.
– Vi har inte kört så offensivt och det hade säkert blivit fler segrar med annat upplägg, men Peter Untersteiner ville köra snällt och vi köpte det upplägget. Vi har helst kört på innerspår och tack vare det har vi kunnat hålla på länge. Jag tror inte att man kan köra i spåren för mycket om man vill tävla länge med hästarna. Vi har valt att köra på på chans och alla har vetat om det.

Minns Rättvikstravet med glädje

Bubblare till Johnny Johanssons topp tre-lista är starterna i Rättvik. Tolvåringen bärgade sin första V75-seger där 2011 och hästen vann där även året efter.
– Det var underbart att åka till Rättvik på Sommartravet. Vi har varit dit fyra gånger och tagit två vinster, men jag kommer även ihåg Ego Boys Minne 2013 väl. Harry Haythrow hade spår sju bakom bilen och flög till ledningen. Vi hade ingen aning om att Johan tänkte ladda från start, men han hade fått frågan av någon tipster ”ska du inte ladda från start?” Det väckte en tanke hos Johan och den dagen gick det upp för oss hur snabb Harry var bakom bilen.

Känns det surt att ni aldrig fick någon inbjudan till Elitloppet?
– Han var förtjänt av en plats 2013, men året efter hade han halsbekymmer och då var det inte aktuellt. 2013 skulle Harry haft sista platsen, men som liten tränare har man inte mycket att komma med. Jag ringde Tore Fyrand på Solvalla eftersom vi ansåg att han borde vara aktuell och det handlade om hur vi skulle lägga upp matchningen. Tore sade att vi var med i diskussionen. Det här var innan Gävlestarten och enda kontakten vi hade med Solvalla om Elitloppet. Jag kan inte sticka under stol med att det var surt att vi aldrig fick vara med.

Johnny Johansson och Benno Karlsson har känt varandra länge. Foto Göran Lindskog/ALN

Johnny är väl förknippad Harry Haythrow, men en stor del i framgångssagan har även hans vän Benno Karlsson.
– Vi har känt varandra sedan vi var små och vi har hästen ihop. Vi delar på bördan och jag eller Benno har alltid varit med när Harry Haythrow tävlat. Har någon av oss varit på semester så har den andra kunnat åka, men i minst 90 procent av starterna har både jag och Benno varit på plats.

Fakta

Harry Haythrow på V75

Starter: 99: 9-17-14
V75-starter i följd: 69 stycken
Högsta vinnarodds: 32,88, silverdivisionen på Jägersro 2012.
Lägsta vinnarodds: 2,49, gulddivisionen på Jägersro 2015.
Snabbast tid: 1.09,7a/1.609 meter som tvåa bakom Nahar i H.K.H. Prins Daniels lopp 2013.
Första V75-segern: 6 augusti 2011. Klass I-försök i Rättvik.
Senaste V75-segern: 9 juli 2016. Gulddivisionen i Halmstad.
Antal V75-kuskar: sju.

Expandera
Fokustema
Fokus: Rekordsnabb
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Svenskt rekord” av debutant

Tycoon Broline debuterade i måndags på Färjestad på 1.14,9/2.140 meter voltstart för Björn Goop och blev därmed den snabbaste svenskfödde treårige debutanten genom tiderna.
Av
Ola Lernå
Tycoon Broline, den snabbaste svenskfödde debutanten – och sin far upp i dagen. Foto Lennart Kihlman/ALN
Tycoon Broline, den snabbaste svenskfödde debutanten – och sin far upp i dagen. Foto Lennart Kihlman/ALN

Den här ”svenska rekord-listan” förs förstås normalt inte, eller åtminstone inte av helt normala, men Sulksyport har förstås koll på tiderna.
Björn Goop raderade dessutom ut sitt eget rekord. Aces High hade det tidigare, satt 20 augusti 2015, med 1.15,0/2.140 meter.
– Men Aces High gjorde det på perfekt underlag och med fin draghjälp, det här var lite vassare, säger Björn.
Innan dess var det Maverick Man med sina 1.15,1/2.140 meter som var snabbast, en tid som noterades 2013.

Det är ju som att köra Quarcio!

Snabbaste debutant i voltstart bland treåringarna är Tesio (e. Pine Chip) som travade 1.14,2/2.140 meter vid sin debut, men Tesio är italienskfödd.
I år har därmed tre av fyra ”debutrekord” rykt. Kriterievinnaren Inti Boko (e. Chocolatier) debuterade på 1.14,2a/2.140 meter och Fairytale Mearas (e. Muscle Hill) pinnade iväg 1.15,3/2.140 meter vid sin debut i maj.
Trimmas det hårdare nu för tiden inför debuten?
– Nej, det tycker jag inte. I Tycoon Brolines fall har han fartmässigt varit mogen debut, men inte psykiskt. Det är ju minst lika viktigt.

Björn har tränat båda föräldrarna

Och är hästarna väl förberedda är Björn inte orolig för att farten dödar.
– Visst sticker tiden i det här fallet lite i ögonen, men så länge kropp och huvud hänger med så är det ingen fara. Det är lika farligt att köra 1.17 med en häst som ”egentligen” bara kan 1.19, säger Björn.
Tycoon Broline är efter Quarcio du Chene (debuterade med vinst på 1.18,3 med galopp i juni som treåring) och Ibiza Broline (debutvann på 1.18,1 i juni som treåring).
Quarcio du Chenes första kull innehåller 24 hästar som är tre år. Sex av dem har tagit sig över 100.000 kronor intjänat där lördagens V75-favorit Amerindienne (u. Electra Bac) är rikast med 280.500 kronor intjänat. Hälften av Quarcios avkommor har kommit till start.

Fakta

De snabbaste treåriga debutanterna

Svenskfödda h/v volt
Tycoon Broline (e. Quarcio du Chene) 1.14,9/2.140 meter
Svenskfödda ston volt
Fairytale Mearas (e. Muscle Hill) 1.15,3/2.140 meter
Svenskfödda h/v auto
Inti Boko (e. Chocolatier) 1.14,2a/2.140 meter
Svenskfödda sto auto
Julia Pellini (e. Yankee Glide) 1.15,2a/2.140 meter

Expandera

Ibiza Broline tävlade med stor framgång och vann bland annat Breeders Crown som fyraåring för Per Lennartsson. I aveln har samtliga hennes avkommor i startbar ålder debuterat – men ingen snabbare än Tycoon Broline. Framgångsrikast hittills är Swarovski Broline (e. Weingartner) 1.12,9ak/386.200 kronor.
Såväl Quarcio du Chene som Ibiza Broline tränades av Björn Goop!
– Ibiza hade jag på sluttampen, men vann lopp med henne.
Björn satte till och med hennes rekord 1.11,2 vid seger.
– Men det finns inga likheter med Tycoon Broline och Ibiza.

Pappa har präglat

Quarcio du Chene
Quarcio Du Chene och Björn Goop i en segerdefilering från 2013. Foto Lennart Kihlman/ALN

Tycoon har istället präglats av pappa Quarcio du Chene.
– Jag körde honom och tänkte, ”det är ju Quarcio jag är ute och kör”. Några veckor senare körde pappa (Olle) honom för första gången och han brukar aldrig säga något direkt om hästarna, men utbrast: ”Det är ju som att köra Quarcio!”
Björn har haft ett fåtal av avkommorna till Quarcio du Chene.
– Jag måste erkänna att jag underskattat honom som avelshingst.
Oavsett så kan Quarcio du Chene skryta med ”svenska rekordet” i debutanttider för treåriga svenskfödda.

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag har varit med sedan första timmen”

Sippson har slagit i blom som sexåring.
I oktober vann han finalen i Dubbelcupen och hästen kommer med fyra raka ettor i resultatraden inför första mötet med Månprinsen A.M.
– Det blir spännande, säger Lars Rosén.
Av
Pär Gustafsson
Sippson med Ulf Eriksson. Foto Hanold/ALN
Sippson med Ulf Eriksson. Foto Hanold/ALN

Rättvikaren Lars Rosén är född 1944 och har varit med länge i travsporten.
– Vi köpte första hästen 1957, så jag har hunnit få lite rutin, berättar amatörtränaren.

Rekyl (e. Gundalf), född 1967, var en av Roséns tidiga toppar. Hingsten gjorde 143 starter (41-30-17), tog rekordet 1.17,6ak och tjänade 172.275 kronor.
– Jag hade hästen från början hos Olle Goop och var där och körde. När Rekyl var fräsch var han väldigt bra.

Lars Rosén gör tummen upp, Travsport, Sulkysport
Får Lars Rosén koppla på segerleendet på lördag? Foto Hanold/ALN

Tibur-hingsten Robis Legend, född 1984, vann 32 lopp och tjänade över en miljon kronor.
– Jag fick honom från Kjell P Dahlström. I början när jag körde hästen sprang han av banan och ville hem, men jag fick lära Robis Legend gå runt banan i ryggar i provlopp i låg fart. Jag lyckades få tillbaka hästen i tävling och han gick alltid bra till slut. Robis Legend hade drygt 200.000 kronor på kontot när han kom till mig, men han var speciell och han presterade bara på sommaren. När det blev höst fick vi ställa av honom.

Lars Rosén har mestadels haft varmblod, men valde att gå över till kallblod för knappt tio år sedan eftersom han tyckte loppen var billigare för den rasen.
– Men sedan vände det igen, säger han med ett skratt.

Hon sprang 1.20-farter som fyraåring

När Rosén skulle satsa på kallblod köpte han stoet Mosippa (e. Moe Odin-Vinpila) efter avslutad tävlingskarriär. Hon vann en av åtta starter.
– Jag visste att hon hade kunnande och första avkomman Backsippa (e. Järvsöviking), 98.800 kr, var en stor talang. Hon sprang 1.20-farter som fyraåring.

Tyvärr fick stoet inte visat hela sitt kunnande på tävlingsbanan och Mosippas andra avkomma, en helsyster till Backsippa, dog som tvååring. Som tredje avkomma föddes Sippson (e. Eldfaksen) 2012.

Fakta

Sippson

Kön: svart valack
Född: 3 juni 2012
Härstamning: Eldfaksen-Mosippa
Intjänat: 805.700 kronor
Resultat: 69 st: 9-10-7
Rekord: 1.24,8m – 1.24,3am
Ägare: Stall Larrj HB, Rättvik
Uppfödare: Lars Rosén, Rättvik
Tränare: Lars Rosén (a), Rättvik

Expandera

– Jag har varit med sedan första timmen. Göran Hedman har hjälpt mig med träningen och vi har medvetet tagit lugnt med hästen. Han tränas bara på rakbanan och ser enbart rundbanan när det är tävling. Förutom när Sippson kastrerades som tvååring har han, peppar peppar, aldrig varit till veterinär. Däremot är han speciell, vi måste låta honom göra saker på sitt sätt och nu verkar det som att han hittat rätt.

Hästen har startat kontinuerligt sedan treåringssäsongen och Sippson har varit nyttig på banan, men i år har han utvecklats flera snäpp. Sexåringen har 2018 vunnit fem av 20 starter och tjänat 439.500 kronor.
– Numera är han till och med snabb från start. Hästen har tidigare varit långsam ut och ofta fått harva i spåren. Körande Ulf Eriksson säger att det är skillnad på Sippson.

Vändningen kom efter en start på Färjestad i augusti. Björn Goop körde hästen och Rosén diskuterade med Olle Goop.
– Sippson hade vinterpäls på sommaren och blåste mycket. Olle sade att vi skulle ta ett träckprov och mycket riktigt visade sig att han hade mycket blodmask. Då avmaskade vi och vaccinerade hästen. Efter det har det gått mycket bra.

Fyra raka segrar i ryggen

Nu ståtar Sippson med fyra raka segrar, däribland en V75-vinst (final i Dubbelcupen) med 200.000 kronor i förstapris.
– Det var en fin känsla och verkligen roligt. Speciellt eftersom jag vann med en egen uppfödning.

I karriärens 70:e start springer Rättvikhästen på Månprinsen A.M. för första gången. Gunnar Melanders stjärna står 40 meter bakom.
– Jag tycker att det är roligt att vi kommit så här långt. Hur Sippson kommer iväg från start och tempot blir avgörande. Han är pigg i träningen och känns att hästen har växt en klass. Det är synd att Ulf Eriksson är avstängd på lördag, men Kenth Åkerlund vann lopp med Sippson på Bergsåker för två år sedan. Min häst är känslig för underlag och vi kör med sulor, men det har fungerat innan och är inget bekymmer.

Sippson med Ulf Eriksson, Travsport, Sulkysport
Sippson vann final i Dubbelcupen på Romme. Foto: Micke Gustafsson/ALN

Lördagens start är säsongens sista uppgift.
– Han har tävlat sedan i mars och efter loppet på Bergsåker blir det paus. Hästen tränas rejält på vintern för att han en bra grund att stå på. Jag tror att Sippson kan växa ytterligare en klass.

Lars Rosén har bara en häst på träningslistan, men deläger Blixten (e. Järvsö Tore-Backsippa) med Göran Hedman.
– Jag har kallblodet ihop med ”Kutting” och det är han som står för hästen. Blixten är körd i fyra månader och hittills är det bara positivt.

Fakta

Brimsguttens Minne

2.140 meter
Förstapris: 200.000 kronor
1. Bilbo B.S. – Kaj Widell (tränare: Mats Andersson)
2. Järvsöodin – Ulf Ohlsson (Jan-Olov Persson)
3. Björlifant – Kevin Oscarsson (Jan-Olov Persson)
4. Faks Nils – Olli Koivunen (Jan Ove Olsen)
5. Sippson – Kenth Ålkerlund (Lars Rosén (a))
6. Brenne Brakar – Tomas Petterson (Ola Åsebö (a))
2.160 meter
7. Smedsbo Faksen – Mika Forss (Jan-Olov Persson)
8. Fender – Oskar J Andersson (Peter Grundmann)
9. Lex Peidei – Per Linderoth (Jan-Olov Persson)
10. Valle Mattis – Örjan Kihlström (Heidi Moen (a))
2.180 meter
11. Smedheim Solan – Jorma Kontio (Jan-Olov Persson)
12. Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
13. Mino – Elias Strandberg (Helena Stens Runfeldrt (a))
14. Flex – Torbjörn Jansson (Nathalie Blom)
15. Tangen Haap – Björn Karlsson

Expandera
Fokustema
Fokus: Prisad uppfödare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Man måste vara en riktig nörd”

Svensk Travsports avelschef Christina Olsson har utsetts till Årets uppfödare – av ridhästar!
– Hemligheten bakom att lyckas som uppfödare? Den är densamma i ridsporten och travsporten. Man ska vara en riktig nörd och avla på talang, hållbarhet och temperament, säger Christina.
Av
Lars G Dahlgren
En glad Christina Olsson prisades som Årets Uppfödare vid Ryttargalan för hennes uppfödningars framgångar på dressyrbanan. Foto Roland Thunholm
En glad Christina Olsson prisades som Årets Uppfödare vid Ryttargalan för hennes uppfödningars framgångar på dressyrbanan. Foto Roland Thunholm

Själv har har hon för stunden smugit iväg på semester, två veckor på Mauritius, med sin sambo Stefan Samuelsson, travbanechef i Bollnäs.

– På Stefans initiativ, han har en bemärkelsedag som han ville fira genom att resa bort. Han valde ett resmål där det inte finns så mycket hästar, så jag är rädd att drabbas av hästabstinens. Men det finns i alla fall en galoppbana, så dit ska vi definitivt, säger Christina Olsson.

I helgen genomfördes de stora ridtävlingarna på Friends Arena i Stockholm (Sweden International Horse Show) , och innan dessa drog igår hade ridsporten sin egen stora ”Årets-gala”, på Grand Hotel i Stockholm. Priset som Årets uppfödare gick alltså till Svensk Travsports avelschef Christina Olsson. Hon föder upp ett par hästar, rasen SWB, varje år och målet är högt: Det ska vara hästar som kan nå elitnivån.

Det har alltså gått så bra att hon de senaste åren fått sina få uppfödningar till att bli topp-tio i Breeders Trophy.

– Det är egentligen osannolikt. Uppfödningen av SWB (Swedish Warm Blood) är ungefär lika stor som i travsorten. Att på en-två uppfödningar per år få topptio-hästar är som att en travuppfödare får flera Derbyfinalister på ett-två föl per år.

Breeders Trophy är ridsportens metod att definiera begreppet ”talang”.

– En ridhäst kan nå Grand Prix-nivå först som åtta-tioåringar. Det gäller att försöka skilja på det som är hästens talang och tränarens talang. Unghästproven är därför väldigt viktiga, och det är egentligen samma sak som i travsporten, med unghästtävlandet där. Det är hur hästarna presterar i unghästproven som visar vad som finns i generna, det är det som man som uppfödare vill komma åt. Det är samtidigt lättare i travsporten att identifiera talangen, där hästarna gör det mot klockan och mot varandra i lopp, jämfört med ridsporten, där det handlar om domares bedömningar, säger Christina Olsson.

Det gäller att försöka skilja på det som är hästens talang och tränarens talang

Hon har just nu inga travston, men är inte alls främmande för att bli travuppfödare också.

– Jag har haft ett par travston…men nu har jag inget. Det har en del att göra med mitt jobb som avelschef på Svensk Travsport, det kan trots allt bli lite känsligt när det kommer till vilka avelshingstar jag i så fall väljer till mina travston. Kanske får jag vänta med att börja med travavel tills jag blir pensionär.

När Christina ombeds att beskriva vad de olika hästsportdisciplinerna har att lära av varandra gällande avel och uppfödningen säger hon att det egentligen inte skiljer så mycket.

– Den största skillnaden kanske är att travaveln är mer homogen. Där bedrivs allt med tydligt tävlingssyfte, de som köper travhästar gör det för att tävla med dem. Det gör att mätbarheten blir enklare gällande att bedöma avelshingstar och fölston. I ridsporten är tävlingssyftet inte lika uttalat och därför måste man mer veta vart hästarna ”tar vägen”, om de överhuvudtaget utbildas och tränas för tävling, och i så fall på vilken nivå. Grundförutsättningen för att lyckas, oavsett disciplin, är att man är verklig nörd. Att vara oerhört intresserad, läsa massor med statistik, följa med vad som händer, och naturligtvis också titta väldigt mycket på hästar.

Talang, temperament och hållbarhet är alltså nyckelorden.

– Ska en häst nå hög nivå på sina tävlingsprestationer måste den ha alla de tre sakerna, oavsett om det är en ridhäst eller travhäst. Men om hästen inte har rätta talangen för att kunna tävla på hög nivå kan den ändå vara en väldigt bra och användbar häst för sin ägare om den har rätt temperament och är hållbar!

När det gäller hållbarheten börjar debatten växa om travhästarna blivit för snabba för sina kroppar (bland annat i en uppmärksammad krönika av veterinären Anne Haglund på sulkysport.se tidigare i år), innebärande att hästarna inte ”håller” utan blir skadade.

– Det går att koppla hållbarhet till exteriör. Vissa exteriöra saker, de kan benämnas avvikelser, kan direkt kopplas till att påverka hållbarheten negativt. Där är det ingen skillnad mellan travhästar och ridhästar. Samtidigt har det i travsporten visat sig att måttet ”antal starter” har låg arvbarhet, säger Christina Olsson.