Fokustema
Vincennes
Läs senare

Folelli starkast bland de unga

Timoko-dottern Folelli klev upp överst i hierarkin i den franska treåringskullen när hon vann ”uppfödningslöpningen” Criterium des Jeunes.
Av
Lars G Dahlgren
Stoet Folelli, körd av Alexandre Abrivard, vann Criterium des Jeunes. Foto: Valentin Desbriel/ SCOOPDYGA
Stoet Folelli, körd av Alexandre Abrivard, vann Criterium des Jeunes. Foto: Valentin Desbriel/ SCOOPDYGA

Frédéric Prat har fött upp, tränar och äger Folelli som innan denna seger kunde ståta med att vara snabbast i kullen, i kraft av segern i Prix Une de Mai på 1.13,7/2.175 meter i julhelgen.

Fakta

Folelli

sto 3 år e. Timoko – Andrea d´Ecajeul e. Let’s Go Along
9 st: 4–3–0
Rekord: 1.13,7m*
Insprunget: 240.250 euro
Uppfödare, ägare och tränare: Frédéric Prat
Körsven: Alexandre Abrivard

Expandera

Folelli harvade en hel del ute i tredjespår när hon nu vann det hittills största loppet för kullen. Det som kanske blev det avgörande taktiska draget gjorde körande Alexandre Abrivard i uppförsbacken. Där blev det en tempohöjning när hästar attackerade bakifrån och istället för att riktigt vara med i den körningen styrde han istället ner Folelli i ledande Follow Yous rygg.

Därifrån kom Folelli loss in på upploppet och spurtade på pigga ben till säker seger före vasst spurtande Fend la Bise (e. Prince Gedé – Una Prima Steed) och Fabriz du Gite (e. Tabriz du Gite – Salamandre du Gite).

Segertiden blev 1.14,5/2.700 meter och förstapriset var 90.000 euro.

För Philippe Allaire, som var huvudrollsinnehavare i loppet med tre Ready Cash-avkommor, inklusive favoriten Fly With Us, blev det nattsvart. Fly With Us galopperade tidigt, Björn Goop-körda Feeling Cash lite senare och slutligen även Fastissime i körningen i uppförsbacken. Den sistnämnde i en situation där Yoann Lebourgeios som körde Fastissime blev oerhört upprörd på Jean-Michel Bazire som körde Fortaleza.

Grupp II-loppet Prix Ovide Moulinet, för femåringar, vanns av Davidson du Pont (e. Pacha du Pont – Laguna du Pont) och Jean-Michel Bazire. Denne satt i ledningen större delen av loppet och höll utan problem undan närmast före Django Riff (e. Ready Cash – Rasta Perrine) på 1.13,4/2.700 meter. Davidson du Pont debuterade i Bazires träning i november efter halvårslångt tävlingsuppehåll och det har, efter att hästen tidigare tävlat i ”vanliga lopp”, burit rakt upp i kulltoppen med två grupp II-segrar under vintermeetinget.

Jörgen Westholm körde sin franskfödde femåring Diaghilev (e. Goetmals Wood – Qadidja) till seger värd 16.200 euro på 1.13,2a/2.100 meter efter att ha körts till ledningen mitt i loppet. Diaghilev tog sin andra seger i år i Frankrike och den första på Vincennes.Tidigare har han matchats på landsortsbanor.

Fokustema
Monté
Läs senare

Ny satsning mot hästägare

En ny ägarserie startar i april för de som väljer att starta sina hästar under sadel. Förstapriset är resecheckar för 50.000 och serien har fått namnet Yesbox-montén.
Av
Cecilia Kristoffersson
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Enligt en pressrelease från Svensk Travsport instiftas nu en serie för de hästägare som startar sina hästar i monté. Serien sträcker sig från april till oktober och sponsras av Yesbox. Det första loppet som ingår i serien rids på Romme den 1 april.

– Vi ser att fler startande montéhästar behövs för att sporten ska kunna fortsätta sin utveckling. Tränaren beslutar givetvis var hästen ska starta, men vi hoppas att serien kan bli en morot för hästägaren att peppa tränaren att välja monté vid några av årets starter. Hästägaren är väldigt viktig för travsporten över lag och de kan vara med och påverka en hel del. Nu har de chansen att kamma hem ett pris som är utöver prispengarna, som nog allt som oftast återinvesteras i hästen. Detta blir ett pris som verkligen går direkt till ägaren/ägarna, säger Stina Swartling, projektledare utbildning och monté på Svensk Travsport till travsport.se.

Serien pågår från april till oktober 2018 och följer Vinnarcirkelns turné, företrädelsevis i samband med V75-lördagarna. Poängberäkning ( skala 30-12-8-6-4-3-2 till de sju främst placerade hästarna) kommer ske efter varje lopp och det är varje unikt ägarskap som får poäng. Står en person som företrädare för flera ägarskap är det endast det specifika ägarskapet för hästen i loppet som får poäng. Aktuell poängställning i serien kommer publiceras på travsport.se och vinnande ägarskap får en resecheck värd 50 000 kronor.

Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår

15 lopp. Femton olika tränare, kuskar och avelshingstar vann.
Av
Lars G Dahlgren

Eskilstuna och Halmstad var måndagens travbanor i Sverige. Värt att notera är att Carpenter On Tor, som var inblandad i en olycka på Mantorptravet förra måndagen och tog en skentur, startade och vann en vecka senare på sin hemmabana Sundbyholm.

Citatet

De som vill betäcka med Ready Cash-blod behöver inte åka till Frankrike, det finns bra alternativ här hemma!

Lutfi Kolgjini är av förklarliga skäl nöjd med att två av de blott tre Djali Boko-avkommor som är i livet ur hingstens lilla 2015-kull har vunnit inom loppet av två dagar, Maggie Cash i lördags och Ferarri Sisu på måndagen. Kolgjini tränar båda och på lördag startar Lutfi Ready Cash-sonen Djali Boko i gulddivisionen…

Banor som körde måndag 19/3

Eskilstuna, Halmstad

Fem snabbaste vinnarna

New Star Power (e. Deweycheatumnhowe – Kira Hall) 1.12,1a/1.640 – Halmstad
Tränare och körsven: Wilhelm Paal.
Uppfödare: Scuderia Power di Lazzarin Donato, Italien. Ägare: CaliforniaTrab & Immobilien GmbH, Tyskland
Radagast (e. Turbo Sund – Gaby Moore) 1.13,1a/1.640 – Eskilstuna
Tränare: Fredrik Tengstad. Körsven: Marcus Lilius.
Uppfödare och ägare: Gubb-Dan HB, Dala-Husby.
Carpenter On Tor (e. Rite on Line – Carpenter Fox Trot) 1.13,6a/2.140 – Eskilstuna
Tränare och körsven: Tony Wallin.
Uppfödare: Ann Marcusson-Eklund, Huddinge. Ägare: High Valley Bowl Center AB & H-Å Borén.
Ronzon Face (e. Donato Hanover – Starlet Sund) 1.14,3a/2.140 – Halmstad
Tränare och körsven: Tommy Karlstedt.
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson. Ägare: Ryka Invest AB, Eskilstuna.
Randemar R.D. (e. Love You – Royal Lindy) 1.14,7a/2.140 – Halmstad
Tränare och körsven: Peter Untersteiner.
Uppfödare och ägare: Stall Chipata KB, Båstad.

Högsta förstaprisen

50.000 kr (Eskilstuna)
Ferrari Sisu (e. Djali Boko – Merja Sisu) – ST:s Unghästserie
Tränare: Lutfi Kolgjini. Körsven: Ulf Eriksson.
Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna. Ägare: Jerry Bengtsson AB, Växjö.
35.000 kr (Eskilstuna)
Lajos Fawör (e. Make it Happen – Lajos Wind)
Tränare: Jörgen Axén. Körsven: Rebecca Dahlén.
Uppfödare: Jönny Hördegård, Ramkvilla. Ägare: Jörgen Axén & Stefan Adolfsson.
Rim Perfect (e. So Perfect – Langala Dream) – Mälardalscupen försök
Tränare: Hans R Strömberg. Körsven: Kaj Widell.
Uppfödare: Johanna Kivimäki, Finland. Ägare: Easy KB, Uppsala.

Snabbaste vinnare och högsta förstapris montélopp

25.000 kr (Eskilstuna)
Roadscanner (e. Orlando Vici – Quick Fix P.R.) 1.17,0/2.160
Tränare: Samuel Rehn (a). Ryttare: Madelen Berås.
Uppfödare: Travecon HB, Borlänge. Ägare: Rehn Samuel & Travecon HB.

 

 
Flest segrar (kusk/ryttare): Ingen kusk tog mer än en seger.
Flest segrar (tränare): Ingen tränare tog mer än en seger.
Flest segrar (avelshingst): Ingen avelshingst tog mer än en seger.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

”USA-slitare” debuterar för Melander

En nioårig valack med 157 starter innanför västen är preliminäranmäld nästa tisdag på Solvalla. USA-födde Not Afraid med drygt åtta miljoner på bankboken går ut i Kentucky Fibbers lopp.
Av
Claes Freidenvall
Not Afraid debuterar för Stefan Melander nästa vecka på Solvalla. Foto STALLTZ.SE
Not Afraid debuterar för Stefan Melander nästa vecka på Solvalla. Foto STALLTZ.SE

Not Afraid har varit här några veckor och mest gått backträning. Han startar nästa vecka, säger Stefan Melander.

Not Afraid (e. S.J.’s Caviar-Beverly Crusher), 1.09,1ak/8.140.387 kr, avslutade USA-karriären hos Jimmy Takter med att vinna på Meadowlands den 9 december ifjol på 1.12,1/1.609 meter och det var hans 40:e seger i karriären.

Hans snabbaste vinnartid är 1.09,2 och den största triumfen på amerikansk mark togs som treåring i Dexter Cup ($138.800) på Freehold Raceway.

Not Afraid är undan Beverly Crusher (e. Balanced Image), 1.16,0/$24.850, vilken vann ett lopp på 35 starter. I avelsboxen har hon varit desto framgångsrikare och förutom Not Afraid har hon även lämnat In Focus (e. S.J.’s Photo), 1.09,1/$1.011.103, som också fanns i träning hos Jimmy Takter.