Fokustema
Florens
Läs senare

Första storloppet för treåringar

Unghästcirkusen drar igång på allvar i Italien på söndag med treåringsloppet Gran Premio Etruria (€33.000) i Florens och bland de anmälda finns Gran Criterium-vinnaren Zarenne Fas.
Av
Claes Freidenvall

Varenne-dottern Zarenne Fas vann fyra lopp på sju starter under fjolåret och tjänade 103.396 euro. Vinsten i Gran Criterium (€187.000) var den största och därefter avslutade hon säsongen med med fjärdeplats i det det italienska uppfödningloppet Gran Premio Allevatori.

Någon kusk är inte uppsatt bakom Zarenne Fas, men hon kördes för det mesta ifjol av Ferdinando Minopoli.

Bland motståndarna finns Zen Bi (e. Toss Out) som slutade trea i Gran Premio Allevatori (€187.000) bakom Zlatan och Ziosauro Jet, vilken precis som Zarenne Fas årsdebuterar på söndag.

Startlista:

Gran Premio Etruria (€33.000)
1.600 meter, autostart.

  1. Zefiro Gual (e. Algiers Hall) – Alessandro Muretti
  2. Zen Bi (e. Toss Out) – Enrico Bellei
  3. Zar dei Baba (e. Zola Boko) – Manuel Pistone
  4. Ziva Ek (e. Varenne) – Alessandro Gocciadoro
  5. Zarenne Fas (e. Varenne) – vakant
  6. Zigolo de Buty (e. Napoleon) – Roberto Andreghetti
  7. Zoe Op (e. Saxo de Vandel) – Riccardo Pezzatini
  8. Zodiac Roc (e. Filipp Roc) – Vincenzo Piscuoglio dell’Annunziata
  9. Zoless (e. Ganymede) – Alessio Vannucci
  10. Zermatt Key (e. Adrian Chip) – vakant
Fokustema
V75 Axevalla 21 juli
Läs senare

Platon Face till Åby Stora Pris!

Platon Face städade av sina konkurrenter i Gulddivisionsdebuten.
Axevallalöpning spårade han hem efter att bitvis haft ett försprång på 30 meter.
– Pappa kallade honom för Nahar som tvååring då han visste att kapaciteten fanns där, men att det skulle ta lång tid. Det är skönt att poletten har fallit ner, sade Adrian Kolgjini.
Av
Emil Persson
Platon Face och Adrian Kolgjini. Foto Johan Grundin/ALN
Platon Face och Adrian Kolgjini. Foto Johan Grundin/ALN

Harper Hanovers-vinnaren Platon Face (e. Raja Mirchi) gjorde alltså något så ovanligt som att kliva direkt ut och vinna i Gulddivisisionsdebuten. Hästen hade inte mer än 699.000 kronor på sig för två månader sedan, men är nu redo att ta sig an den absoluta världseliten på lika start efter vinster i Harper Hanovers lopp, Kalmarsundsstayern och Axevallalöpning.
När Hans R Strömberg lade sig på rygg med On Track Piraten (e. Kool du Caux) och lämnade över befälet efter 600 meter blev konkurrenterna som paralyserade.
Ingen tog initiativ då Adrian Kolgjini körde på i jämn fart utan att för den skulle vara nere i hiskeliga farter. Faktum var att han ”bara” nådde 2.000 meter på 1.12,8 och det syntes i samma skede att ingen skulle jaga ifatt honom.
Det var med god marginal som Platon Face defilerade hem segern före Call Me Keeper (e. Pine Chip) som hade gått först i andraspår på avstånd.
– Jag tyckte mig se på hela Strömbergs kroppsspråk att han ville ha rygg idag. Sedan drog jag i hårt tempo; det är hans melodi, det finns inget annat, sade Adrian Kolgjini och fortsatte:
– Hästen är i sådana harmoni och har en enorm styrka. Det känns som att det är växlar sparade, han har bakskorna kvar och vi har inte ryckt tussarna. De växlarna kommer vi behöva plocka till Åby Stora Pris, annars kommer han inte räcka där, sade Adrian Kolgjini.

I Åby Stora Pris kommer Platon Face få gå en match mot självaste Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express (e. Ready Cash) vilken Timo Nurmos offentliggjorde siktas mot just ÅSP den 11 augusti.

Äntligen Rafiki!

Flemming Jensen öppnade upp V75-omgången med Victory Kåsgård (e. Ens Snapshot) som öppnade ovanligt bra ur volten och kom förbi favoriten Araw Hoss (e. S.J.’s Photo) efter 300 meter.
Den sistnämnde sattes på utsidan per omgående, men Jensen svarade bestämt och var väldigt tydlig med att han ville köra i ledningen. Det bar frukt och någon riktig dramatik blev det faktiskt aldrig.
– Hästen höll sig lugn i volten och jag kände att ”en sådan är chans kanske inte kommer igen” så jag valde att köra ordentligt. När vi kom förbi värsta konkurrenten var mycket vunnet för hästen trivs bäst i ledningen och slappnade av redan efter ett par hundra meter, sade Jensen.

Efter idogt kämpande var det äntligen dags för Rafiki Fri (e. Racer Bourbon) och Anna Isabelle Karlsson att få vinna V75. I lärlingsloppet gav hon pappa Hans träning ett perfekt lopp med ryggar från femte utvändigt under slutrundan innan attacken sattes in mot upploppet.
Great King Wine (e. Maharajah) var tapper som ”drog tåget”, men Rafiki Fri var han inte förmögen att svara den sista biten.
– Jag åkte mest med och försökte få honom att springa i fältet. Det är hans inställning till slut som avgör. De vinglade framför, men jag var superkoncentrerad och 50 kvar kände jag att ”nu jävlar är det vår tur”, sade ”AIK”.

Zoko Lane (e. Zola Boko) stod för V75-omgångens största överraskning då han vann Silverdivisionen till 41 gånger pengarna. Trots att han fick kriga på i tredjespår de sista 600 meterna från tredje utvändigt höll han nosen först gentemot Trinity Lux (e. Love You) och Nobel Amok (e. Zola Boko) i en mycket tät slutstrid.
– Vad som hände? Det fattar inte jag heller, men han gjorde det ju faktiskt själv. Hästen har haft en allvarlig skada och det har hämmat honom, men nu är han tillbaka, sade Roger Persson.

Tre på fyra

Timo Nurmos-tränade Roheryn (e. Archduke Kemp) övertygade stort då hon dundrade fram utvändigt ledaren Vichy Grif (e. Varenne) i klass I-försöket som varvade 1.11,4.
In mot upploppet såg allt helt klart ut, men det blev likväl spänning in i det sista då Roheryn fullt naturligt stumnade en aning och Yankee Boy (e. Select Yankee) spurtade raskt till andraplatsen.
– Det var lite problem i första kurvan när konkurrenter galopperade, men annars gick det bra. Hästen har gjort topplopp hela tiden, sade Jorma Kontio efter att stoet nu tagit sin tredje seger på fyra försök i varande regi.

Efter tre raka förluster var segermaskinen Southwind Feji (e. Muscle Hill) tillbaka med besked.
 I lördagens femåringslopp ordnade Pär Hedbergs sto en bejublad hemmaseger i lag med Mikel J Andersson.
Nu valde han ett förhållandevis passivt upplägg, men det gick likväl vägen med knapp marginal kontra ledarinnan Una Blessed (e. Varenne) efter att Lesperanza (e. Ready Cash) galopperat med grepp om tillställningen i slutkurvan.
– Jag hade bestämt mig att sitta stil tills slutkurvan och idag blev det rätt. När Ingves häst galopperade så tyckte jag att ”jo, vi kan nog reda ut det”, sade Andersson.

Björn Goop satte dit Waikiki Silvio (e. Varenne) med knapp marginal i klass II-försöket. Fyraåringen gick en rejäl 800 metersrepa strax under 1.10 och hann upp ledaren Karl Sjöhammar (e. Adrian Chip) med minsta tänkbara marginal.

Axevallas trippeltrav fortsätter att tappa publik. Efter gårdagens rekordsvaga publiksiffra på 4.900 besökare kom det 10.192 åskådare under lördagen, den sämsta siffran som Axevalla haft motsvarande tävlingsdag sedan år 1990.

Fakta

V75 AXEVALLA 21 JULI

Rätt rad: 4-7-11-11-6-5-4

Utdelning 7 rätt: 2 107 985 kr (9 st)
Utdelning 6 rätt: 9 377 kr
Utdelning 5 rätt: 489 kr

Omsättning: 72.968.741 kr

Fokustema
Sörlandet
Läs senare

Fjärdeplatser för Persson

Norskt Mästerskap för kallblod avgjordes på Sörlandets Travpark idag och Jan-Olov Persson kunde räkna in fjärdeplatser i såväl stonas som hingstarnas och valackernas uppgörelser.
Av
Claes Freidenvall

Magnus Teien Gundersen körde båda och i den manliga avdelningen slutade Smedheim Solan (e. Bork Odin) fyra på 1.23,7. Vann gjorde Lars Romtveit-tränade Odd Herakles (e. Moe Odin-Gaupen Stjerna) och Adrian Solberg Akselsen på 1.23,1a/2.609 meter och förstapriset uppgick till 250.000 norska kronor.

Lika mycket tjänade Ulsrud Tea (e. Åsajerven-Nebbenes Tea) vid sin seger för Svein Ove Wassberg på 1.23,4a/2.140 meter. Tante Ragnhild (e. Bork Odin) och Magnus Teien Gundersen var fyra på 1.24,4a.

Både Smedheim Solan och Tante Ragnhild erhöll 25.000 norska kronor för sina fjärdeplatser.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Fourth Dimension tangerade rekord i kval

Efter två raka galopper var Marcus Melanders Hambletonian-hopp Fourth Dimension förpassad till ett kvallopp på Meadowlands idag och treåringen höll sig på benen hela vägen.
Av
Claes Freidenvall
Fourth Dimension och Brian Sears. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Fourth Dimension och Brian Sears. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Efter ha öppnat första 400 meterna på 1.09,1 och halva distansen på 1.09,9 höll Fourth Dimension (e. Chapter Seven-Corazon Blue Chip) och Brian Sears undan med en trekvarts längd på 1.10,1/1.609 meter, vilket är en tangering av hästens vinnarrekord som tvååring. Sista 400 meterna avverkade han efter 1.08,7.

Tidigare i år har Fourth Dimension gjort tre starter och slutat tvåa i ett försök i New York Sire Stakes, medan det blivit galopp i såväl försök i Earl Beal Jr. Memorial som i Stanley Dancer Memorial.