Fokustema
Tävlingsprogrammet 2018
Läs senare

”Frustration är ett milt ord”

– Vi ville göra en markering att vi stöttar tränarförbundet TR och det på ett sätt som inte drabbar tredje part i sporten, alltså hästägarna.
Av
Lars G Dahlgren
Jägersros tränarförening samlades vid defileringsvolten och strejkade en kvart när de skulle ha kört ut till V86-1 igår. Foto: Jörgen Tufvesson ALN
Jägersros tränarförening samlades vid defileringsvolten och strejkade en kvart när de skulle ha kört ut till V86-1 igår. Foto: Jörgen Tufvesson ALN

Det säger Joakim Lövgren, som blev talesman för den protestaktion som utspelade sig före V86-1 på Jägersro i går. Joakim sitter i styrelsen i Jägersro Travtränarförening och blev den som fick föra föreningens talan när Jägersrotränarna några minuter före defileringen till V86-1 samlades vid utfarten till banan. De körde helt enkelt inte ut till loppet förrän en kvart senare, innebärande att hela det tv-anpassade saxupplägget, med elva minuter mellan loppen på Jägersro och Solvalla, saboterades. Nu gick V86-loppen i princip samtidigt på de båda banorna och inte ens i rätt ordning sett till spelkupongen.

På det sättet åstadkom Jägersrotränarna kraftig genomslagseffekt med sin en kvarts timme korta tävlingsstrejk, samtidigt som loppen trots allt kördes.

– Det har länge funnits frustration och missnöje i leden med beslutsprocesser, transparens och delaktighet. Vi är oroliga för travsportens utveckling och har en annan syn på farhågorna än sportens högsta ledning. Vi vill vara med och påverka besluten, vara delaktiga och med i diskussionen. Nu blir vi istället överkörda gång på gång, säger Joakim Lövgren.

Så aktionen igår syftade inte till att försöka riva upp förra veckans ST-beslut om tävlingsdagsprogrammet, innebärande fortsatt saxade storbanetävlingar på onsdagar, vilket ju TR vill ska läggas ner?

– Tävlingsdagsbeslutet var droppen. Det har jäst länge och nu kokade det över. Många har länge känt att något i den här stilen behöver göras och det  var ingen tillfällighet att aktionen nu gjordes första tävlingsdagen på Jägersro efter ST:s styrelsebeslut om tävlingsdagarna nästa år. Frustration är ett milt ord över vad många känner. Nu säger styrelseledamöter, som gjort och gör ett jättebra jobb i TR, att de vill hoppa av för att det inte är någon mening att fortsätta eftersom TR inte får vara med i processerna och diskussionerna utan tvärtom blir bortmanipulerade. Jägersros tränarförenings aktion igår var på det sättet samtidigt ett sätt att visa dessa misströstande TR-styrelseledamöter stöd, säger Joakim Lövgren.

Men vill ni få tävlingsdagsbeslutet omprövat?

– Tävlingsprogrammet är en del av den stora övergripande frågan att vi är oroliga för travsportens utveckling och inte delar högsta ledningens uppfattning om hur situationen i sporten ser ut. Aktionen igår var en markering av att vi vill tas på allvar och bli lyssnade på. Alla beslut blir säkert ändå inte som vi vill eller tycker, men om vi får komma in som naturlig del i processen, med transparens och delaktighet, så har vi ju trots allt fått säga det vi vill med den påverkan det kan ha.

– Det är när allt kommer omkring vi aktiva, tränare, hästägare, amatörer, uppfödare, hästskötarna som jobbar i stallen, som bär upp sporten. Men som kulturen utvecklats inom ST väger vi luft. Vi har försökt verka genom den demokratiska kanalen TR, och när denna då gång på gång sätts ur spel av högsta ledningen i beslut som innebär stora konsekvenser skapar det stor känsla av frustration. Det är otroligt tråkigt att det gått så här långt och att vi behövde göra en markering som den igår för att försöka få vår oro för sportens utveckling att börja tas på allvar. Vi vill börja en ny tideräkning gällande transparens och hur diskussioner förs från och med nu, säger Joakim Lövgren.

Fokustema
Startlistor 23-27 juni
Läs senare

23-27 juni: Här är startlistorna till 13 tävlingsdagar

Snart ska midsommarstängerna resas runt om i landet. Och speakern kalla till start på ett koppel travbanor. Stjärnor som Villiam, Perfect Spirit, Volstead, Pastore Bob och många fler visar upp sig i Sverige. Hitta dina favoriter i 13 startlistor från lördag till onsdag!
Av
Sulkysport
Volstead blev mosad av Readly Express i Jämtlands Stora Pris. På söndag tar han nya tag i Kalmarsundspokalen. Foto Mathias Hedlund
Volstead blev mosad av Readly Express i Jämtlands Stora Pris. På söndag tar han nya tag i Kalmarsundspokalen. Foto Mathias Hedlund

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från midsommardagen i Rättvik och Kalmars V75-omgång till onsdagens V86:a på Åmålstravet.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Lördag: Lindesberg (12.45), Oviken (14.00), Rättvik GS75 med Breeders Crown (14.10), Skellefteå midnattstrav (19.00)

Söndag: Kalmar V75 med Kalmarsundspokalen (14.45)

Måndag: Solänget (12.20), Halmstad V64 med Stosprinterkval (18.20), Eskilstuna (18.30)

Tisdag: Axevalla (12.20), Solvalla V64 (18.00), Arvika (18.30), Jägersro (18.30)

Onsdag: Åmål V86 (18.30)

Fokustema
Åby Nordic Monté Trophy
Läs senare

Franska montéstjärnor intar Åby

Be Mine de Houelle, Anna Mix och Ulka des Champs.
Det råder ingen tvivel om vilken trio som kommer få dela på favoritskapet i det nyinstiftade montéloppet Åby Nordic Monté Trophy.
Av
Emil Persson
Världens genom tiderna snabbaste montéhäst Be Mine de Houelle gästar Åby nästa torsdag. Foto Mia Törnberg
Världens genom tiderna snabbaste montéhäst Be Mine de Houelle gästar Åby nästa torsdag. Foto Mia Törnberg

Hela 300.000 kronor väntar vinnaren på Åby nästa torsdag. Förutsättningarna är 2.140 meter autostart och trots (eller tack vare?) den feta prischecken har inte loppet blivit fullt.

Tio hästar fick plats, men blott nio är anmälda. Att det är det franska laget vilket utgör en tredjedel av startfältet som tilldrar sig störst uppmärksamhet står klart sedan länge.

Anna Mix (e. Ludo de Castelle) vann montéloppet under Olympiatravsdagen i lag med Josefine Ivehag, men ni svingar sig Franck Nivard upp på ryggen på stoet då han samtidigt kör Kusk EM på Mölndalsbanan.

Be Mine de Houelle (e. Scipion du Goutier) vann Montéeliten på Solvalla på det nya världsrekordet 1.09,8a/1.640 meter. Hon får som vanligt Marie Basich på ryggen medan Ulka des Champs (e. Offshore Dream) bär Guillaume Martin på ryggen.
Den sistnämnda vann montéloppet under Oslo Grand Prix-dagen och deltog även i årets Prix du Cornulier.

Startlista Åby Nordic Monté Trophy
2.140 meter autostart, förstapris: 300.000 kr

 1. Radieux – Sofia Adolfsson
 2. Be Mine de Houelle – Marie Bacsich
 3. Tromb Access – Tuuli Kurkinen
 4. Art On Line – Tova Bengtsson
 5. Latest News – Magdalena Eriksson
 6. Licence Holder – Jenni Kaija
 7. Shogun D.K. – Jessica Pilenberg
 8. Anna Mix – Franck Nivard
 9. Ulka des Champs – Guillaume Martin
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Nitlott för Bold Eagle

Från spår nio längst ut bakom startbilsvingen ska Bold Eagle försöka återuppta segerraden i Prix Rene Balliere (€200.000) efter debaclet i Elitloppet.
Av
Emil Persson
Bold Eagle jagar revansch för debaclet i Elitloppet. Foto Mia Törnberg
Bold Eagle jagar revansch för debaclet i Elitloppet. Foto Mia Törnberg

Sebastien Guaratos springare kommer sannerligen inte till dukat bord utan stöter på merparten av den franska eliten bland de äldre hästarna.

Startlista Prix Prix Rene Balliere
2.100 meter autostart, samlad prissumma: 200.000 euro

 1. Akim du Cap Vert – Franck Anne
 2. Valko Jenilat – Eric Raffin
 3. Belina Josselyn – Jean Michel Bazire
 4. Bird Parker – Jean Philippe Monclin
 5. Carat Williams – David Thomain
 6. Up And Quick – Pierre Vercruysse
 7. Romanesque – Yoann Lebourgeois
 8. Uza Josselyn – Alexandre Abivard
 9. Bold Eagle – Franck Nivard
 10. Titty Jepson – Mathieu Abrivard
 11. Ursa Caf – Gabriele Gelormini