Fokustema
Tävlingsprogrammet 2018
Läs senare

”Frustration är ett milt ord”

– Vi ville göra en markering att vi stöttar tränarförbundet TR och det på ett sätt som inte drabbar tredje part i sporten, alltså hästägarna.
Av
Lars G Dahlgren
Jägersros tränarförening samlades vid defileringsvolten och strejkade en kvart när de skulle ha kört ut till V86-1 igår. Foto: Jörgen Tufvesson ALN
Jägersros tränarförening samlades vid defileringsvolten och strejkade en kvart när de skulle ha kört ut till V86-1 igår. Foto: Jörgen Tufvesson ALN

Det säger Joakim Lövgren, som blev talesman för den protestaktion som utspelade sig före V86-1 på Jägersro i går. Joakim sitter i styrelsen i Jägersro Travtränarförening och blev den som fick föra föreningens talan när Jägersrotränarna några minuter före defileringen till V86-1 samlades vid utfarten till banan. De körde helt enkelt inte ut till loppet förrän en kvart senare, innebärande att hela det tv-anpassade saxupplägget, med elva minuter mellan loppen på Jägersro och Solvalla, saboterades. Nu gick V86-loppen i princip samtidigt på de båda banorna och inte ens i rätt ordning sett till spelkupongen.

På det sättet åstadkom Jägersrotränarna kraftig genomslagseffekt med sin en kvarts timme korta tävlingsstrejk, samtidigt som loppen trots allt kördes.

– Det har länge funnits frustration och missnöje i leden med beslutsprocesser, transparens och delaktighet. Vi är oroliga för travsportens utveckling och har en annan syn på farhågorna än sportens högsta ledning. Vi vill vara med och påverka besluten, vara delaktiga och med i diskussionen. Nu blir vi istället överkörda gång på gång, säger Joakim Lövgren.

Så aktionen igår syftade inte till att försöka riva upp förra veckans ST-beslut om tävlingsdagsprogrammet, innebärande fortsatt saxade storbanetävlingar på onsdagar, vilket ju TR vill ska läggas ner?

– Tävlingsdagsbeslutet var droppen. Det har jäst länge och nu kokade det över. Många har länge känt att något i den här stilen behöver göras och det  var ingen tillfällighet att aktionen nu gjordes första tävlingsdagen på Jägersro efter ST:s styrelsebeslut om tävlingsdagarna nästa år. Frustration är ett milt ord över vad många känner. Nu säger styrelseledamöter, som gjort och gör ett jättebra jobb i TR, att de vill hoppa av för att det inte är någon mening att fortsätta eftersom TR inte får vara med i processerna och diskussionerna utan tvärtom blir bortmanipulerade. Jägersros tränarförenings aktion igår var på det sättet samtidigt ett sätt att visa dessa misströstande TR-styrelseledamöter stöd, säger Joakim Lövgren.

Men vill ni få tävlingsdagsbeslutet omprövat?

– Tävlingsprogrammet är en del av den stora övergripande frågan att vi är oroliga för travsportens utveckling och inte delar högsta ledningens uppfattning om hur situationen i sporten ser ut. Aktionen igår var en markering av att vi vill tas på allvar och bli lyssnade på. Alla beslut blir säkert ändå inte som vi vill eller tycker, men om vi får komma in som naturlig del i processen, med transparens och delaktighet, så har vi ju trots allt fått säga det vi vill med den påverkan det kan ha.

– Det är när allt kommer omkring vi aktiva, tränare, hästägare, amatörer, uppfödare, hästskötarna som jobbar i stallen, som bär upp sporten. Men som kulturen utvecklats inom ST väger vi luft. Vi har försökt verka genom den demokratiska kanalen TR, och när denna då gång på gång sätts ur spel av högsta ledningen i beslut som innebär stora konsekvenser skapar det stor känsla av frustration. Det är otroligt tråkigt att det gått så här långt och att vi behövde göra en markering som den igår för att försöka få vår oro för sportens utveckling att börja tas på allvar. Vi vill börja en ny tideräkning gällande transparens och hur diskussioner förs från och med nu, säger Joakim Lövgren.

Fokustema
Flygtransport
Läs senare

Franska hästarna flygs till Solvalla

Hastigt och lustigt blir det flyg för de franska hästarna till Solvalla i helgen.
– Jag har väldigt knapphändiga uppgifter, men de franska hästarna kommer med flyg och det är Europeiska Travförbundet som håller i trådarna, säger Solvallas sportchef Markus Myron.
Av
Ola Lernå
Drole de Jet är en av hästarna som flygs till Stockholm i helgen Foto: Gerard Forni
Drole de Jet är en av hästarna som flygs till Stockholm i helgen Foto: Gerard Forni

På fredag 10.00 lyfter planet, med tre hästar ombord, från Le Bourget utanför Paris för att landa på Arlanda 13.00. Trion flyger tillbaka till Frankrike söndag 07.00.

De tre hästar som finns på planet är Drole de Jet och Dream Darling i Grand Prix de l’U.E.T., samt Cash And Go som finns med i det lilla men naggande goda fältet i European Championship for 5 year olds.
Cash And Go är en lillebror till självaste Bold Eagle som Björn Goop får chansen bakom för första gången.
Vem betalar flygresan?
– Jag vet bara att det är Europeiska Travförbundet (UET) som håller i trådarna, vem där som tar räkningen för flyget vet jag däremot inte, säger Markus Myron.

Fokustema
Norge
Läs senare

Ny travbana byggs nära Trondheim

Efter fem års segdraget utredande, diskuterande och processande är det nu klart att en ny travbana byggs i Malvik, som ersättning för Leangens travbana där det ska byggas bostäder.
Av
Lars G Dahlgren

Travfolket i ”Mittnorge” har varit splittrat gällande att sälja Leangens travbana, som ligger strax öster om Trondheims stadskärna, för prospektering som bostadsmark. En affär värd cirka 600 miljoner norska kronor. Efter överklagandeprocesser fastställdes i domstol förra hösten att försäljningen ska äga rum. Så nu ska det byggas 1.300 bostäder på den mark där Leangens travbana funnits sedan 1931.

När försäljningsprocessen av Leangen gick i mål var nästa steg att bestämma lokaliseringen för byggandet av en ny travbana. En extra årsstämma för de ”mittnorska travklubbarna” i söndags avgjorde saken. Valet föll på Malvik som ligger ungefär en mil ytterligare längre österut, från Leangen räknat. Exakt lokalisering blir Leistadkorset, nära E6. Det var också Det Norske Travselskaps förslag, av de tre alternativ som fanns.

Byggkostnaden för den nya travbanan är enligt Trönder-Avisa beräknad till 269 miljoner kronor. Även om det blir några fördyringar längs vägen kan travsporten i mellersta Norge komma ur markaffärerna, med en ny modern travbana att arrangera tävlingar på, med ett par hundra miljoner kronor i förstärkt kassa.

Travfolket kan dock inte andas ut helt ännu. 80 hektar av det tilltänkta området på 150 hektar där travbanan ska byggas är ”skyddad vildmark” och ännu har någon detaljplan som fastställer travbanebygget inte tagits av myndigheterna.

Byggstart är beräknad till årsskiftet 2018/19 och den nya travbanan ska stå klar sommaren 2020.

Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Drottning toppade i Kanada

Kadabra Queen tog sin största seger penningmässigt när hon vann ett försök i Ontario Sire Stakes Gold (C$126.600) för tvååriga ston på Mohawk Raceway i natt för Scott Coulter. Dessutom väntar Lexington-meetinget och en ny start för Pasithea Face.
Av
Claes Freidenvall
Sylvain Filion vann två av försöken i Ontario Sire Stakes Gold i natt. Foto New Image Media
Sylvain Filion vann två av försöken i Ontario Sire Stakes Gold i natt. Foto New Image Media

Dottern till Kadabra avgjorde med 0,75 längd efter en resa i andra utvändigt och dödens på nya rekordet 1.11,6/1.609 meter. Det var Kadabra Queens fjärde seger i karriären på åtta starter. Modern Queen Street (e. Duke of York), 1.11,7*/$42.408, är helsyster med Matriarch, 1.11,8/$175.077.

Kadabra Queen. Foto New Image Media

De treåriga hingstarna och valackerna gjorde upp i två försök och snabbast var R First Class (e. Kadabra-World Class Image) för Sylvain Filion. Från ledningen vann storfavoriten på 1.10,5 och mätte ut segermarginalen till 3,5 längder efter 1.08,7 sista 400 meterna.

Sjätte årssegern var det för R First Class och valacken har också fyra andraplatser på elva starter. R First Class är undan World Class Image (e. Balanced Image-Gramola), 1.11,1/$300.756, vilken kostade 130.000 dollar som ettåring. Förutom R First Class har hon lämnat Kadabra-sonen R Raised Emotions, 1.10,0*/$121.934.

I det andra försöket slutade Tommy B Andersson-ägde Magic Night (e. Kadabra) – tränad av Susanne Kerwood – fyra på 1.11,8 efter en invändig resa. Vann med huvud gjorde Capteur de Reve (e. Muscle Mass-Noblesse) för Sylvain Filion på 1.11,5. För Capteur de Reve var det fjärde årssegern.

Capteur de Reve är undan Noblesse (e. Monte Hall), 1.14,2/65.772, som ingår i en syskonskara med tre 200.000-dollartravare och där Puissant (e. Armbro Nash) toppar med 379.658 dollar och rekordet 1.11,7.

Pasithea Face till Dayton Raceway

Svenskfödda Pasithea Face åker till Dayton Raceway i Ohio på fredag för att tävla i Dayton Trotting Derby ($167.000) och där stöter Jimmy Takters sto på Åke Svanstedt-tränade Centurion Atm.

Pasithea Face och Tim Tetrick. Foto Lisa Photo

Svåraste motståndet kommer dock från annat håll. Homicide Hunter kommer närmast från seger i Centaur Trotting Classic ($240.000) och där besegrade han bland andra Hannelore Hanover och Ron Burkes sto startar också i Dayton Trotting Derby. Startlistan hittar ni här.

På torsdag kickar Lexington-meetinget igång med Bluegrass Series ($73.000) för tvååriga hingstar och valacker på Red Mile. De svenska tränarna är flitigt representerade. Jimmy Takter startar kvartetten Bautista, Hill Street, Maxus och You Know You Do. Staffan Lind selar ut duon Captain Morgan och Naturalle Muscle. Marcus Melander har Fourth Dimension och Tokarev, medan Åke Svanstedt dyker upp med Gemologist.

Alla startlistorna hittar ni här.

Sport