Fokustema
Överdomstolen
Läs senare

Haapakangas böter fastställda

Svensk Travsports Överdomstol har fastställt bötesbeloppet 100.000 kronor för Umåkerlicensierade proffstränaren Mika Haapakangas. Detta för att han låtit en icke behörig person utföra ledpunktion på hästen Special Revolution.
Av
Lars G Dahlgren

ST:s Ansvarsnämnd dömde i april Haapakangas för denna gärning, som innebar brott mot reglementets paragrafer beträffande djurhälsa och djurskydd; paragrafer som grundar sig på djurskyddslagen.

Både ST och Haapakangas överklagade till överdomstolen. ST yrkade på skärpning av bötesstraffet till 250.000 kronor och Haapakangas yrkade på nedsättning av bötesbeloppet. Överdomstolen gick igenom ärendet ”på handlingarna”; det hölls alltså ingen ny genomgång av det.

Beslutet blev att fastställa ansvarsnämndens bötesbelopp 100.000 kronor.

Fakta

Utdrag ur Överdomstolens beslut

Reglerna i 2 och 38 §§ bestämmer det uttalade djurskydd som ska prägla svensk travsport. Djurskyddet är av central betydelse för sporten. Mika Haapakangas har varit skyldig att känna till dessa regler.

Av Djurskyddslagen (SFS 1988:534) framgår i dess 11 §, att veterinär ska anlitas om ett operativt ingrepp behöver göras på häst. Enligt överdomstolens mening avses med operativt ingrepp bl a en ledpunktion. En sådan åtgärd ställer stora krav på förberedande undersökningar och krav på noggranna hygieniska förhållanden liksom ett tekniskt korrekt utförande. Risken för att djuret annars kan ta skada är uppenbar.

Övertraädelser av dessa regler är allvarliga och är ägnade att skada travsportens anseende.

I förevarande fall har Haapakangas, på en hästtransport, låtit en icke behörig person utföra en ledpunktion på hästen Special Revolution.

Av utredningen framgår att ledpunktionen visserligen förorsakat ett icke obetydligt lidande för hästen. Det finns emellertid ingen närmare utredning om graden av det lidande hästen utsatts för. Det finns i ärendet inte redovisad någon veterinär undersökning eller diagnos.

Expandera

Höga böter och tillträdesförbud

”Vi måste agera på något sätt”

Fokustema
Fyra ledamöter röstades bort
Läs senare

Sundbyholm utan styrelse

Sörmlands Travsällskap står utan styrelse efter söndagens extrastämma och med överväldigande majoritet röstades kvartetten Roland Jansson (ordförande), Bo Insulander, Håkan Karlsson och Fredrik Andersson bort i en sluten omröstning.
Av
Claes Freidenvall
Roland Jansson röstades bort som ordförande i Sundbyholms Travsällskap idag och ytterligare tre ledamöter i styrelsen fick lämna sina platser. Foto: stalltz.se
Roland Jansson röstades bort som ordförande i Sundbyholms Travsällskap idag och ytterligare tre ledamöter i styrelsen fick lämna sina platser. Foto: stalltz.se

Sulkysport har i ett flertal artiklar skrivit om turbulensen i styrelsen i Sörmlands Travsällskap under hösten. Tidigare i år valde först Jonas Biderman att avgå och därefter Lotta Lejdberg och när Pamela Nordberg hoppade av i slutet av november återstod bara fyra i styrelsen.

När en sådan situation uppstår ska det – enligt travsällskapets stadgar – kallas till en extra föreningsstämma för kompletteringsval eftersom styrelsen inte längre är beslutsmässig.

Ingen i styrelsen var på plats

Idag hölls den extra stämman och trots att den återstående kvartetten i styrelsen var kallade till extrastämman valde ingen av dem att deltaga på stämman och det gjorde inte heller den till styrelsen adjungerande Lina Bertilsson.

Mötet gick lugnt tillväga och med en överväldigande majoritet, 29 röster mot 3, beslutade stämman att återta mandatet och avsätta samtliga fyra kvarvarande ledamöter i styrelsen, däribland ordförande. Därmed var förtroendet för nuvarande styrelse förbrukat.

– Ikväll är en sällsamt vacker kväll. En kväll då medlemmarna i Sundbyholms travsällskap visade prov på stort mod och kurage och tog tillbaka banans heder, säger Pamela Nordberg och fortsätter:

– Det är med tillförsikt och förväntan jag ser sällskapet gå framtiden till mötes. Det svåra och tuffa steget är taget. Nu återstår valberedningens arbete och förhoppningsvis fler fina kvällar i sikte.

 

Ännu ett avhopp tvingar Sundbyholm till ny stämma

”Inte låta mig skrämmas till nickedocka”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Svenskdubbel på ”landsorten”

Coktail Fortuna har inlett sin karriär på bästa sätt i Frankrike och andra segern på lika många försök kom idag i Lyon och till sin hjälp hade Robert Bergh belgaren Dominik Locqueneux. Seger blev det också för Tomas Malmqvists Crack Atout i Nantes.
Av
Claes Freidenvall

Coktail Fortuna (e. Lovey You-Dalloah No) tog hem Prix de Parilly (€32.000) och 14.400 euro på 1.13,6a/2.600 meter och följde således upp triumfen i Prix de l’Eure (€54.000) på Vincennes den 2 december. Äger gör Sanda Racing Stable och utflykterna till Frankrike har givit 38.700 euro i utbyte.

Här hade Björn Goop Beppe Am (e. Enjoy Lavec) till start och han slutade fyra på 1.14,1 och ägarna Stall Goop AB kunde räkna in 2.560 euro.

Nicolas Lemetayer skötte tömmarna bakom Tomas Malmqvist-tränade Crack Atout (e. Niky-Pleiade d’Atout) i lärlingsloppet Prix de Pornichet (€16.000) i Nantes och duon vann på 1.16,0 över 3.025 meter. Äger gör Hancla KB och förstapriset uppgick till 7.200 euro.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Ny seger för Goop

Florence Bourbon inledde karriären med fyra raka segrar, men förlorade senast (trea) och då satt Björn Goop i sulkyn. Revanschen kom idag i treåringsloppet Prix de Cancale (€48.000) och därmed räknade Goop in sin tredje dagsseger på franska huvudstadsovalen.
Av
Claes Freidenvall

Sébastien Guarato-tränade Florence Bourbon (e. Ready Cash-Urgentissime) och Björn Goop hittade till andra utvändigt på ett tidigt stadium innan attacken sattes in strax innan slutsvängen. Drygt 450 kvar skaffade sig det treåriga stoet ett klart övertag, men mitt på upploppet tog det emot och Florence Bourbon höll undan knappt för Feem di Goutier (e. Un Mec d’Heripre) på 1.15,5/2.850 meter.

Modern Urgentissime (e. Coktail Jet), 1.13,5/€167.240 euro, har sin första avkomma i Florence Bourbon. Själv ingår Urgentissime i samma syskonskara som avelshingsten Brillantissime (e. Ready Cash), 1.10,6/€958.375, Elegantissime (€151.950), Celebrissime (€129.500) och Fastissime (€112.450).

Sport