Fokustema
Hallå där...
Läs senare

Hallå där…

Hanna Olofsson som tog en fyrling på hemmabanan Boden inom GS75 igår!
Av
Ola Lernå
Hanna Olofsson pratar om gårdagens succé och framtiden. Foto HANOLD/ALN
Hanna Olofsson pratar om gårdagens succé och framtiden. Foto HANOLD/ALN

– Tack! När man kommer in i zonen flyter det bara på, en skön känsla.
Var det första fyrlingen?
– Nej, jag har tagit minst en förut. Men det får du kolla. (Jodå, Hanna tog en fyrling Boden, även 18 mars 2014, då med två egentränade, igår tränade hon samtliga fyra själv. Hon har även tagit en fyrling som tränare, i Skellefteå 20 juni 2015, tre körde hon själv, Jenny Engfors satt bakom den fjärde)
Du har varit på semester, det är inget som syns på resultaten?
– Jag har grym personal! Och är alltid trygg när jag ger mig av.
Du har 42 hästar i träning, är det optimalt antal?
– Det finns alltid plats för nya bekantskaper, men jag är nöjd med det antal jag har i träning.
Du slog nytt rekord som tränare ifjol, var du nöjd?
– Det var jag. Det var ett stabilt år, utan några djupa dalar, de gånger som vi hade lite sämre resultat var det jag som körde sämre, hästarna fungerade fint hela tiden.
Ifjol blev Ulf Ohlsson kuskchampion i Boden på 16 segrar, du var tvåa på 14. Nu ståtar du redan med fyra?
– Ha, ha! Jag sätter inte så gärna upp mål, det är mycket man inte kan påverka, men jag har ju varit tränarchampion i Boden flera gånger, men bara vunnit kuskchampionatet en gång. Så jag sa faktiskt inför året att jag borde kunna fixa att ta både tränar- och kuskchampionatet samma år. Det här var ju en bra början – även om det är långt kvar.
Vem är nästa vinnare från Hanna Olofsson?
– Oj, jag vet att jag ska tävla på Skellefteå, men det har ju inte ens varit anmälningar dit ännu. Jag ska sätta mig idag och gå igenom propositionshäftet, det verkar ju i alla fall som att hästarna är i form!

Fokustema
Avliden
Läs senare

Christer Dahling är död

Uppfödaren och hingsthållaren Christer Dahling, Skråmsta Stuteri, har gått bort. Christer blev 90 år.
Av
Mathias Hedlund
Skråmsta Stuteris Christer Dahling har gått bort, 90 år gammal. Foto Martin Langels/ALN och Skråmsta Stuteri
Skråmsta Stuteris Christer Dahling har gått bort, 90 år gammal. Foto Martin Langels/ALN och Skråmsta Stuteri

Christer Dahling föddes på Gotland där hästintresset tog fart när han skodde arbetshästar. När han flyttade till fastlandet kom han in i stuteribranschen och till slut hamnade han på Skråmsta Stuteri, som Christer arrenderade av Stockholms stad från 1964.

Derbyvinnaren Gay Noon var förste hingsten som stallades upp i Christers regi och sedan skulle många fyrbenta beskällare följa under åren. Dessutom har många ston inackorderats genom åren. Bland annat finns Villiams mamma Gold Strike på Skråmsta.

1990 tog dottern Carina och sonen Björn över verksamheten på Skråmsta under några år, innan Carina fortsatte tillsammans med maken Anders Satrell. 2002 kunde paret köpa anläggningen och har även några egna fölston där avkommorna fått kennelnamnet C.D.

Den främsta uppfödningen är Kadett C.D. (e. Scarlet Knight), 1.09,8ak/8.596.320 kr. Även femfaldige miljonären Petit Aubiose, Kriterievinnaren Carolo Min och trippelmiljonären Nimbus C.D. kan nämnas.

Från Minerva till Scarlet Knight

På Skåmsta har Hambletonianvinnaren Scarlet Knight verkat större delen av sin avelskarriär och tjänstgör idag tillsammans med Uncle Lasse och Super Photo Kosmos.

Den allra viktigaste fyrbenta individen genom åren är ett sto: Minerva. Hon gjorde efter avslutad tävlingskarriär sin avelsgärning på Skråmsta och där föddes exempelvis Derbyvinnaren Cal Min och Elitloppshästen Speedy Min, som senare även verkade som avelshingst på stuteriet.

Christer Dahling fanns hela tiden med som ett bollplank i rörelsen och en stor resurs med sitt kunnande och sin gedigna hästkunskap.

Christer Dahling blev 90 år.

Fokustema
Grand National du Trot
Läs senare

Banrekord i Reims

Comtesse du Chene (e. Quaker Jet) spurtade hem den sjunde etappen av Grand National du Trot (€90.000) när löpningsserien gästade Reims.
Av
Emil Persson

Det nu sexåriga stoet hade blott ett lopp innanför västen sedan vintermeetinget på Vincennes, men det räckte alldeles uppenbarligen. Julien Le Mers sto fick ett lopp i draget av Franck Nivard och hade inga som helst problem att spurta till vinst på finfina 1.11,6/2.575 meter.
En tidsnotering som innebar att hon slog nytt banrekord på travbanan i champagnestaden och belöningen på 40.500 euro var hon verkligen värd.

Prix Klymene (€75.000) på Vincennes var hennes tyngsta merit sedan tidigare i lag med andraplatsen i Prix Hersilie (€90.000) bakom Sorbet den 4 januari.

Cicera Noa (e. Mandarino Blue) bärgade andraplatsen och Jarmo Niskanen-tränade Cathy a Quira (e. Password) tog bronspengen.

Favoriten Colonel (e. Goetmlas Wood) fick en tuff väg fram till dödspositionen efter kort startgalopp. I slutkurvan hade Jean Michel Bazires häst sprungit sig trött och sexåringen blev utan prispengar.

Fokustema
Tränarbyte
Läs senare

Treårig kvartsmiljonär till Båth

Svante Båth vann tre av uttagningarna och har fyra hästar i E3-finalerna på Färjestad nästa lördag. Nu har han fått ytterligare en av kullens intressanta hästar i träning.
Av
Lars G Dahlgren
Announcement.
Foto Leif Norberg/ALN
Announcement. Foto Leif Norberg/ALN

Det handlar om Menhammaruppfödningen Announcement (e. Zola Boko – Release Party) som för Jimmi Ehlers debuterade som tvååring och har sprungit in 242.000 kronor via en seger på tolv starter. Rekordet 1.14,1a/2.140 satte han som trea i Margaretas Tidiga Unghästserie i maj, i ett lopp som för övrigt vanns av Svante Båths Attraversiamo.

Fakta

Announcement

hingst tre år e. Zola Boko – Release Party e. Going Kronos
12 st: 1–2–3
Rekord: 1.17,3m – 1.14,1am
Insprunget: 242.300 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Roy Cajback & Nicke Andersson

Expandera

Announcement var med i E3-uttagningarna i Eskilstuna i söndags och blev sexa i uttagningen Global Withdrawl vann på 1.15,1.

 

Sport