Fokustema
Hugo Åbergs Memorial
Läs senare

Hattrick för Propulsion

– Den här hästen kan göra det omöjliga!
Örjan Kihlström sammanfattade den prestationen som Propulsion gjorde i Hugo Åbergs Memorial bäst. Daniel Redéns adept blev historisk genom ett hattrick i storloppet på Jägersro.
Av
Ola Lernå
Propulsion och Örjan Kihlström. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Propulsion och Örjan Kihlström. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Loppet blev inte alls som Örjan Kihlström hade tänkt sig. Propulsion (e. Muscle Hill) kunde som vanligt inte vara med från start, men Örjan var på väg framåt efter 350 meter. Då kom vaket svar av Erik Adielsson och Diamanten, vilket gjorde att Propulsion fick spela högerytter i tredjespår – resten av loppet!
Örjan Kihlström sparade sina överväxlar, tussar och norskt huvudlag, till upploppet började. Då tog Propulsion enkelt grepp och försvann ifrån sina konkurrenter utan större problem.
Gamle Prix d’Amérique-vinnaren Up And Quick (e. Buvetier d’Aunou) spurtade starkt som tvåa för Björn Goop medan Pastore Bob (e. From Above) tog tredjeplatsen efter att mestadels travat i andra ytter.
– Jag är ruggigt nöjd med min häst och njuter varje gång jag kör honom. Han började i bronsdivisionen när han kom till mig och nu slåss han mot de bästa i världen, sade Johan Untersteiner.

Makalös Rajesh

I skymundan gjorde även Rajesh Face (e. Raja Mirchi) något alldeles osannolikt. På barfotabalans tog han en galopp kort efter start, forcerade ifatt fältet, men galopperade på nytt 650 kvar. Ändå flög hästen fram långt ut i banan till slut.
Diamanten (e. Adrian Chip) var den som gjorde loppet surt för Propulsion genom att svara ut honom i tredjespår.
– Jag körde för seger och fick loppet som jag ville ha det, men han föll ur aktionsmässigt och galopperade till slut. Det var inte tom-tomt, men vi hade aldrig rört Propulsion, sade Erik Adielsson.
Daniel Redén var tagen efter segern.
– Det var ruggigt, jag visste att han hade styrkan, det fick han verkligen visa idag, sade Redén som i och med segern klev upp på samma antal triumfer i Hugo Åbergs Memorial som bland annat Lutfi Kolgjini (3). Det med samma häst och tre år i följd.
– Propulsion gillar värmen och blir ännu lite vassare under sommarmånaderna, konstaterade Redén.
Ingen kan säga emot och det här var Propulsions tredje raka seger efter Elitloppet där han var tvåa bakom Ringostarr Treb.

Fokustema
Marseille
Läs senare

Ryttarstjärna vann med Balfour

En gång i tiden var han den store ryttarstjärnan på Vincennes, men numera spelar Philippe Masschaele en mer undanskymd roll, men det hindrar inte honom från att vinna lopp och idag satt han i sulkyn bakom Robert Bergh-tränade Balfour i Marseille.
Av
Claes Freidenvall
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Balfour (e. Scipion du Goutier-Pay the Bill) slutade oplacerad i finalen i Grand National du Trot, men fick snabb revansch i Prix Gerard Prudhon (€32.000) och vann på 1.14,4 över 2.675 meter.

Robert Bergh äger Balfour och triumfen för den sjuårige valacken var värd 14.400 euro.

Fokustema
Förhandlingar klara
Läs senare

Galoppen får V64 på söndagar

Svensk Travsport och Svensk Galopp har kommit överens. Galoppen säljer en aktie i ATG till travsporten och får i utbyte tillgång till tio procent av ATG:s marknadsföringsbudget och ett, som man kallar det, tydligare tävlingsprogram.
Av
Lars G Dahlgren
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under hösten har förhandlingar pågått mellan travet och galoppen gällande att galoppen skulle sälja en aktie i ATG till travet. Detta har med skattereglerna för aktiebolag att göra. Det minimalt förändrade ägandet skulle öppna möjligheten till fortsatta smidiga kontinuerliga pengaflöden mellan ATG och ägarna trav- och galoppförbunden, som koncenbidrag.

Dock ville galoppen ha vissa saker i utbyte, för att inte riskera att bli mer marginaliserade och undanträngda i ATG:s spelutbud än sporten nu är. Det handlade dels om tävlingsprogrammet med de till detta kopplade spelformerna, dels om medel till marknadsföring.

Nu har alltså förhandlingarna slutförts och ett avtal undertecknats. Det som händer är att galoppen får mycket större plats på söndagar i ATG:s spelutbud och tv-bevakningen.

– Dels blir det V64 på galoppen på söndagar istället för som nu V4, dels ska det ridas ett galopplopp så det kommer med i travets GS75-block. Det blir ungefär som att återinföra lördagskomben och hur denna låg i V75 förr, men på söndagar, säger Svensk Galopps styrelseledamot Roland Johansson som skött förhandlingarna med ST.

– Det är ge och ta i en förhandling och nu är vi överens. För galoppen var det väldigt viktigt att få ett tävlingsprogram med kontinuitet och möjlighet att få sporten att växa. Det här söndagskonceptet är svaret på det, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Eftersom galoppen har tävlingsuppehåll under vintern går detta igång 1 april och körs sedan november ut. Det kommer att ridas 35 V64-omgångar på söndagar. Två av söndagarna blir det galopp i GS75: Svenskt Derby på Jägersro i juli respektive Stockholm Cup i september. På söndagar blir det alltså som regel från 1 april både V64 på galopp och GS75 på trav.

Rent substantiellt får galoppen dessutom ett stort tillskott gällande möjligheten att marknadsföra sig: Tio procent av ATG:s årliga marknadsföringsbudget för trav och galopp viks uteslutande till marknadsföring av galoppevenemang. ATG blir också exklusiv spelbolagssponsor av Nationaldagsgaloppen den 6 juni.

– Vi har, milt uttryckt, varit satta på undantag, i ATG:s marknadsföringsbudget. Jag kan inte säga hur stort tillskottet blir i rena pengar, men det får väldigt stor effekt för oss, säger Roland Johansson.

 

Nödvändigt, väntat, billigt – och dyrt

Fokustema
Startlistor 12-16 dec
Läs senare

12-16 dec: Legolas hedras med V75-jackpot

Legolas blev det stora dragplåstret och stjärnan när V65 växte i början av 1980-talet. På lördags hedras den folkkäre hästens minne på Åby med extra jackpotmiljoner på V75, där Nadal Broline lyser upp den gamle hjältens lopp. Här är startlistorna från onsdag till söndag, sammanställt i enkelt pdf-format!
Av
Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från onsdagens saxade V86-tävlingar till lördagens V75-omgång med jackpot och söndagens GS75.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Onsdag: Solvalla (18.15) och Jägersro (18.27) med delad V86-omgång

Torsdag: Mantorp (12.20), Åby V64 (18.20), Bollnäs (18.30)

Fredag: Umeå V65 (12.45), Romme V64 (18.20)

Lördag: Åby med V75-jackpot (14.45), Skellefteå V65 (18.30)

Söndag: Örebro GS75 (14.10)