Fokustema
Finland
Läs senare

Heavy Sound i Mikkeli

Daniel Redéns och SRF Stables Heavy Sound (e. Ken Warkentin) var bäst när St Michel-ajo avgjordes i finska Mikkeli på söndagseftermiddagen.
Av
Thomas Hedlund
Heavy Sound med sin skötare Isabell Eriksson.
Heavy Sound med sin skötare Isabell Eriksson.

Johan Untersteiner var inte oväntat snabbast ur startgroparna bakom Pastore Bob, men någon vildsint rusning blev det aldrig utan Pastore Bob nådde halvvarvet på, för klassen, måttliga 1.11,5. I det läget tog Kenneth Haugstad beslutet att lämna andra ytter för att skicka Heavy Sound till positionen utvändigt ledaren och det var två svenskekipage som stred sida vid sida under slutrundan.

Heavy Sounds 1.06,5 sista 500 meterna blev vinstgivande och Pastore Bob kunde inte riktigt stå emot den utvändige kämpen, men bakom denna duon var det flera längder till måltrean Workout Wonder och man får säga att de båda täthästarna svarade för femstjärniga prestationer.

80.000 euro stod det på segerchecken och Heavy Sound kom i mål på 1.09,5a/1.609 meter. Pastore Bob noterade tiondelen sämre och fick 33.000 euro för silvret.

– Jag kände att det började gå långsamt när Johan kom till ledningen och ville ha närkontakt med Pastore Bob sista varvet. Heavy Sound har en enorm speed och är svår att stå emot i sådana här lägen. Hästen betyder mycket för mig och jag har ju kört honom i alla starter, sade Kenneth Haugstad, som också fick en inbjudan till Hugo Åbergs Memorial att skicka vidare till tränaren Daniel Redén.

Virginia Grif från tät

I ett fyraåringslopp i Mikkeli brisade Alessandro Goociadoros Virginia Grif (e. Varenne) undan från ledningen och kammade hem 10.000 euro.

Inledningen blev smårivig med Rubio till tät och Virginia Grif pressande på utsidan. Efter 300 meter valde Kenneth Haugstad att låta den italienske hästen ta över och jämn 1.09,5-fart hindrade inte Virginia Grif från att gå ifrån konkurrenterna sista biten. Segertiden skrevs till 1.10,4a/1.609 meter.

Daniel Redéns Rubio galopperade som tvåa i början av upploppet.

Fokustema
Utblick Norge
Läs senare

Perssons toppdag – men missade storloppet

Jan-Olov Persson-tränade Eld Rask har vunnit både svenska och norska Kriteriet, men den hundraprocentiga säsongen blev han blåst på. Det såg Rappstjernen till i Biris Uppfödningslopp idag.
Av
Mathias Hedlund
Eld Rask har vunnit dubbsla Kriterier i år, men fick ge sig i Biris Uppfödningslopp. Foto Girlpower HB/ALN
Eld Rask har vunnit dubbsla Kriterier i år, men fick ge sig i Biris Uppfödningslopp. Foto Girlpower HB/ALN

Lennart Bäwerholm, Jan-Olov Persson, Ulf Ohlsson och Hanna Edvinsson hade en sagolik Derby- och Kriteriedag på Bjerke i mitten av september när bröderna Tekno Eld och Eld Rask tog varsin klassisk titel.

Treårige Eld Rask (e. Tekno Eld) har haft en magisk treåringssäsong, men i säsongens elfte timme fick Rappstjernen (e. Bork Odin) och Öystein Tjomsland sista ordet. Och som paret gjorde det. Rappstjernen dundrade till spets, öppnade 1.23,6 första 500 meterna och 1.24,3 första rundan innan Eld Rask anslöt på utsidan längden bakom.

Det utvecklades till den duell som alla såg fram emot. Eld Rask och Ulf Ohlsson gjorde vad de kunde, men det här loppet var Rappstjernens. På upploppet stack han undan med ett par längder på nya löpningsrekordet 1.24,7a/2.100 meter.

– Idag var han bara bäst. Utvecklingen har varit enorm och det finns inte mycket att säga när en treåring öppnar i 1.15-fart bakom bilen, sade Öystein Tjomsland.

Segern var värd 400.000 kronor och skön revansch för Rappstjernen som varit fyra i svenska Kriteriet och tvåa i den norska upplagan.

Eld Rask fullföljde bra, men mötte övermakten den där gången. 200.000 blev belöningen för treåringen som passerade 1,5 miljoner kronor intjänat i år med råge.

– Han gjorde ett fantastiskt lopp och föll med flaggan i topp. Han mötte en väldigt, väldigt bra häst och det är sällan jag är nöjd med ett andrapris, men det är jag idag, sade Ulf Ohlsson.

Stallkamraten B.W.Prinsen straffade ut sig med startgalopp, medan Isbjörn inte räckte till från tredje invändigt.

Järvsöfaks-sonen hade kraften

I norska Derbyt förra året fick han ge sig med minsta möjliga marginal. I DNT:s femåringslopp med 200.000 kronor till vinnaren fick Jan-Olov Persson-tränade Tand Kraft (e. Järvsöfaks) liten revansch. I ett rivigt och händelserikt lopp avgjorde den svenskfödde hingsten säkert kort före mål efter att ha klivit runt hela gänget från jumboposition.

Tand Kraft startade från dubbla tillägg i långloppet och tappade dessutom 20-talet meter i starten. Sjunde utvändigt blev det när positionerna var intagna. Fjolårets Derbyvinnare Will Prinsen och Åsbjörn Tengsareid tog första initiativet och bytte fjärde utvändigt mot andra utvändigt efter ett drygt varv.

Nästa angrepp svarade Tom Erik Solberg för med Garli Moe Garlin 1.200 meter från mål och blåste till ledningen. Kvar i tredjespår blev Alsaker Blest – med Tand Kraft i rygg. På sista bortre långsidan tvingades Jan-Olov Persson ut ytterligare ett spår och blåste fram till ledande Garli Moe Garlins rygg. På upploppet provade Solberg rycka med Garli Moe Garlin, men Tand Kraft var för stark, tog in meter för meter och avgjorde säkert kort före mål.

Han betyder allt för mig när det gäller trav

– Hästen har tränat bra, men har bara startat sporadiskt i år. Nu hade han vanskligt utgångsläge och jag ville ge mig iväg i god tid och det var vår chans att vinna loppet, sade Jan-Olov Persson efter triumfen.

Segertiden 1.25,0/2.660 meter är under Bro Vikings gällande svenska rekord (1.25,2), men kommer inte in i rekordböckerna, då svenska rekord numera inte kan sättas utomlands.

Tand Kraft har tjänat nästan 2,5 miljoner kronor efter 18 segrar på 32 starter och hela tiden slagits i kulltoppen. I år som femåring har det gått tyngre med blott fem starter före dagens, men nu kom fullträffen i rätt ögonblick.

– Han betyder allt för mig när det gäller trav. Så här bra är han, sade ägaren Christer Lindström.

Uppåt för Uggla I Mossen

Kullsystrarna Brenne Blissi (e. Lome Elden) och svenskfödda Uggla I Mossen (e. Järvsöfaks) har stött på varandra flera gånger under unghäståren. Ifjol vann Brenne Blissi svenska Derbystoet, medan Uggla I Mossen vann den norska varianten.

I år har Brenne Blissi haft en stark säsong med sex segrar och över en halv miljon kronor intjänat inför lördagen, medan Uggla I Mossen hade två tredjeplatser som bäst på sex försök. I DNT:s femåringslopp var Brenne Blissi stor favorit och hon motsvarade favorittrycket. Från sjätte utvändigt gav sig Åsbjörn Tengsareid iväg 1.100 meter från mål, fick svar och tvingades ut i fjärdespår 600 kvar. Uggla I Mossen provade följa i rygg, men tappade kontakten i slutsvängen.

Brenne Blissi tågade på i vida spår och kopplade enkelt grepp in på upploppet till enkel seger. Uggla I Mossen höll ångan uppe och fullföljde starkt som tvåa, bara längden bakom vinnaren. Segertiden blev 1.26,5/2.100 meter och förstapriset var 125.000 kronor.

Ytterligare en andraplats räknade Jan-Olov Persson in i ett fyraåringslopp, där Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) gjorde en strong insats från sjätte utvändigt via tredje- och fjärdespår sista rundan. Grislefaksen G.L. (e. Järfvsöfaks) och Jan Roar Mjölneröd låg hela tiden snäppet före och vann med knappa längden före den svenske fyraåringgen.

Grislefaksen G.L, som inte startade som treåring, hade andraplatsen i norska Derbyt klar när han galopperade kort före mål och fick en skön seger nu istället.

Första stoet som hyllade Vintilla

Vintilla-travet körs för att hylla den norska travdrottningen Vintilla (e. Jerker), som var nummer ett bland kallbloden för 40-talet år sedan. Bland meriterna finns bland annat fyra segrar i kallblodslandskampen mot Sverige och fem titlar i norska mästerskapet.

I hennes hyllningslopp på Biri har dock aldrig ett sto vunnit. Inte förrän idag. Superstoet, elvaåriga Ulsrud Tea (e. Åsajerven) satte nämligen killarna på plats med ett rykande upplopp från tredje utvändigt. Favoriten Kleppe Slauren hade bekvämt kommit till ledning efter 800 meter i långloppet, men var utan svar mot den flyfotade damen. Ulsrud Tea tog därmed seger 73 i 154:e starten och passerade sex miljoner kronor intjänat. Segertiden skrevs till 1.23,9/2.620 meter.

Fokustema
USA
Läs senare

Bakom kulisserna i ”detention barn”

Regelverket för International Trot är lite annorlunda än i Sverige och New York Gaming Comission har sammanställt vilka veterinära åtgärder som gjorts på hästarna de senaste dagarna.
Av
Ola Lernå
Pastore Bob är en av hästarna som står i ”detention barn” inför VM-loppet och också en av de som veterinären har hjälpt inför kvällens start. Foto Mia Törnberg
Pastore Bob är en av hästarna som står i ”detention barn” inför VM-loppet och också en av de som veterinären har hjälpt inför kvällens start. Foto Mia Törnberg

Värt att påpeka är att samtliga behandlingar utförts av veterinär samt är tillåtna enligt staten New Yorks reglemente. Flera av behandlingarna är dock belagda med lång karenstid på svensk mark.
Den enda i fältet som är har en helt ren journal hos veterinären är Daniel Redéns Lionel.
Här är samtliga hästars behandlingar i International Trot.

Marion Marauder

9 oktober Gastrogard
10 oktober Gastrogard
11 oktober Akupunktur
11 oktober Polyglycan (hyaluronsyra)
10 oktober Vätskeersättning

Up And Quick

11 oktober 10 centiliter fenylbutazon (antiinflammatorisk)

Ariana G.

10 oktober Gastrogard
10 oktober Gastrogard
10 oktober Vätskeersättning
10 oktober HCG Human Choronic Gonahtropin
10 oktober B-vitamin
10 oktober B12
10 oktober Akupunktur

Ringostarr Treb

10 oktober Vätskeersättning
11 oktober  fenylbutazon

Pastore Bob

9 oktober Vätskeersättning
9 oktober Vitamin C
9 oktober B12
9 oktober B-vitamin
11 oktober Vätskeersättning
11 oktober Vitamnin C
11 oktober Arginine  (aminosyra)
11 oktober Polyglycan
11 oktober Acetylicystein

Fakta

Karenstiderna i Sverige

Här är de karenstider för de behandlingar som genomförts som går att hitta på travsport.se:

Gastro Gard 96 timmar
Akupunktur 96 timmar
Polyglucan 14 dygn
hCG – förbudet till hingst
Acetylicystein – sju dygn
Fenylbutazon – 14 dygn
Vitaminer – 96 timmar

Expandera

Cruzado dela Noche

8 oktober Gastrogard
9 oktober Gastrogard
11 oktober Gastrogard
11 oktober Vätskeersättning

Will Take Charge

8 oktober Gastrogard
9 oktober Gastrogard
10 oktober Gastrogard
11 oktober Gastrogard

Arazi Boko

10 oktober Vätskeersättning
11 oktober Vätskeersättning

Lionel

Ingen behandling

Slide So Easy

9 oktober Vätskeersättning
11 oktober Vätskeersättning

Fotnot: Texten är korrigerad.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Enorm prestation”

Sexårige Heavy Sound svarade för en strålande slutrunda i guldfinalen.
– Hästen är fantastiskt, sade Kenneth Hagustad om den Daniel Redén-tränade valacken.
Av
Pär Gustafsson
Heavy Sound svarade för ett mycket starkt slutvarv för Kenneth Haugstad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Heavy Sound svarade för ett mycket starkt slutvarv för Kenneth Haugstad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Heavy Sound fick tredje ytter i Frances Bulwarks-/Olle Anderssons lopp och redan 900 kvar var hästen tvungen att svara attacker i tredjespår. I slutsvängen tog han sig fram utvändigt om Milligan’s School och via 1.09 sista varvet avgjorde sexåringen ganska enkelt på 1.11,0a/2.140 meter.
– Hästen var väldigt bra på Hagmyren och jag förstod att han hade toppform. Dagens prestation var enorm och det är inte många som står emot Heavy Sound när han får rygg första varvet, sade Kenneth Haugstad.

Heavy Sound fick 400.000 kronor och har nu över 7,2 miljoner på kontot. I år har han tjänat nästan 2,5 miljoner kronor. Petri Salmelas Makethemark gick med i Heavy Sounds rygg och fullföljde bra som tvåa. Reijo Liljendahl-tränade Nadal Broline spurtade vasst som trea, medan Stefan Melanders Milligan’s School fick nöja sig med fjärdepriset.

Åkerlund bakom skräll

Caroline Åkerlund skrällde rejält i Stig H Akademiens lopp för lärlingar. Hon placerade Man O’War (e. Ken Warkentin) i rygg ledaren och luckan kom perfekt in på upploppet. Sexåringen, som tränas av Åkerlunds arbetsgivare Robert Bergh, avgjorde säkert på 1.12,8a/2.140 meter.
– Min första Solvalla-seger, vilket var extra kul, sade lärlingen.

Ännu större överraskning var 129-oddsaren Aramis Race (e. Zola Boko) och Åke Lindblom i ett lopp över lång distans. Örebrohästen fick fritt in på upploppet och sista 50 meterna bjöd Lindblom på segergest.
– Hästen var med på noterna och det löste sig bra. Jag hoppas att han fortsätter på inslagen väg, sade Lindblom.

Andra raka V75-vinsten

Finalen i Diamantstoet gick till Joakim Elfving-tränade Under The Counter (e. Maharajah) efter rejäl avslutning i händerna på Rikard N Skoglund. Förstapriset var 250.000 kronor och femåringen kan nu titulera sig miljonärska.
– Hästen gör bra lopp hela tiden och det var skoj att hon fick vinna en final. Att Under The Counter segrade var en kombination av klass och form. Tränaren Joakim Elfving har framtiden för sig, sade Skoglund.

I Giant Diablos lopp (stoeliten) spetsade och vann Jerry Riordan-tränade Shadow Gar (e. Pine Chip). Förstapriset uppgick till 250.000 kronor och den italienfödda sjuåringen har passerat fyra miljoner. Segertiden för Shadow Gar landade på 1.10,7a/1.640 meter.

Nurmos för sjunde gången

”Det största vi vunnit”

Fakta

V75 Solvalla söndag 30 oktober

Rätt rad: 1-4-3-3-14-7-10
Sju rätt: jackpot
Sex rätt: 119.106 kronor
Fem rätt: 2.475 kronor
Omsättning: 27.977.135 kronor

Expandera
Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Sport