Fokustema
ATG:s kvartalsrapport
Läs senare

Hög omsättning – svagt resultat

Endast drygt sex miljoner kronor har plussats på ATG:s balanserade resultat första halvåret 2017. Det som är byggandet av den kassa som ska ordna nästa års pokalårsutbetalning till sporten. ATG målar förstås ändå ATG:s andra kvartalsrapport i sedvanligt ljusa färger eftersom ATG:s kunder omsatte rekordmycket.
Av
Lars G Dahlgren
ATG:s spelmeny har lockat av kunderna rekordomsättning senaste månaderna. Men totoöverskottet är svagt.
ATG:s spelmeny har lockat av kunderna rekordomsättning senaste månaderna. Men totoöverskottet är svagt.

– Under det andra kvartalet växte den svenska bruttoomsättningen med 5,7 procent och nettoomsättningen med nästan lika mycket. Sett till omsättning är både halvåret och det andra kvartalet de starkaste i bolagets historia, skriver man i pressreleasen som ackompanjerar den idag släppta halvårsrapporten (som finns att ta del av i sin helhet här).

ATG gjorde ett resultatmässigt klart bättre andra kvartal 2017 än ifjol. Det är dock inte så konstigt eftersom man skyllde ett sämre första kvartal på ”kalendereffekter” i form av påskhelgen, vilket togs igen i månaderna april-juni. Bland annat därför uppnås också en klar resultatförbättring andra kvartalet jämfört med 2016.

Q2 2016 backade ATG 41,2 miljoner kronor. I år endast 6,5 miljoner. Det handlar alltså om 35 miljoner kronor i resultatförbättring under den aktuella perioden. Men det var likväl ett minus och det är inte med minussiffror på resultatraden man bygger upp de 300 pokalårsmiljoner ATG:s ägare sporten är lovad i utdelning 2018.

Slår man samman det traditionellt spelstarka Q1 med Q2 till halvårsresultat landar det i att årets plussiffra hittills uppgår till 6,6 miljoner kronor. Det är vad som förs över till den kassakista varifrån de 300 pokalårsmiljonerna skall hämtas.

Denna kassakista – det balanserade resultatet – innehåller enligt halvårsrapporten 538,7 miljoner kronor (plus 40 miljoner i aktiekapital som förstås inte kan röras). När resultatrapporten för Q1 presenterades i april blev det en stor diskussionsfråga hur mycket ATG får ta ur detta genom åren hopsamlade resultat till pokalårsutdelning. ATG:s verkställande direktör Hasse Skarplöth sade att man enligt tidigare fattat principbeslut kan gå ner till 400 miljoner kronor i balanserat resultat och att det är det han utgår ifrån.

Den allmänna uppfattningen av vad pokalårsöverenskommelsen 2014 innebar var dock att det var ingångsvärdet det året i det som då hette hästsportens fond som man skulle börja bygga pokalårsresultat ifrån, nämligen 488 miljoner (eller eventuellt 2013-värdet 477 miljoner).

Beroende på om man använder Skarplöth-versionen av uppgörelsen, som innebär att det i de 300 ”nya” miljonerna då faktiskt ingick 70-80 miljoner sporten/ATG redan hade sparat ihop,eller ”den allmännt uppfattade” så har ATG hittills jobbat ihop antingen 140 miljoner av de 300 (Skarplöth-versionen) eller endast 50-60 miljoner. Och farten framåt synes låg; första halvåret 2017 har alltså endast bidragit till det balanserade resultatet med drygt sex miljoner kronor.

Näst högsta omsättningen

ATG-kundernas totoaktiviteter andra kvartalet gav dock den näst högsta omsättningssiffran för ett enskilt kvartal i ATG:s historia, endast slaget av Q4 2016. Och Q2-omsättningen 2017 är klart över vad tidigare års april-juni-omsättningar varit. Den svenska omsättningen har i år uppgått till 3.449 miljoner kronor vilket var nästan 200 miljoner kronor mer än förra året och 150 miljoner bättre än det tidigare Q2-rekordet 2011.

Dock är samtidigt ATG:s kostnader fortsatt höga, så det förbättrade totonettot, 56 miljoner kronor,
på den rekordhöga omsättningen, åts i sin helhet och mer därtill upp av ATG:s och Kanal75:s kostnader. Dessa ökade från 2016 till 2017 med nio miljoner kronor och har under första halvåret ökat med 36 miljoner kronor.

I resultatförbättringen under Q2 från 2016 till 2017 på 35 miljoner kronor ska också vägas in att utbetalningen till banorna och de aktiva (där alltså prispengar ingår) minskade med sex miljoner kronor – trots att den tävlingstäta påskhelgen i år alltså låg i Q2 istället för Q1. Sammanlagt har sporten fått 10,4 miljoner mer första halvåret än 2016, samtidigt som 6,6 miljoner hamnat i det balanserade resultatet. Så lägger man ihop det gav ATG:s verksamhet första halvåret 17 miljoner kronor i förbättring som kommer hästarna och banorna till del.

Förra året gick första halvåret 17,1 miljoner kronor plus. I år alltså 6,6. Men väver man in att utbetalningen till sporten i år var 10,4 miljoner högre än förra året kan man alltså säga att ATG:s första halvår 2017 i princip är identiskt med resultatet 2016 – trots att totonettot i år varit 49,6 miljoner kronor högre.

Fakta

Nyckeltal ATG:s kvartalsrapport

Första halvåret

Totonetto: 2.007,5 mkr (+49,6 jfrt med 2016)
Nettokostnader ATG/Kanal 75: 459,8 (+35,7 jfrt med 2016)
Rörelseresultat: 1.547,7 mkr (+13,9 jfrt med 2016)
Skatt: 704,9 mkr (+14,6 mkr jfrt med 2016)
Medel till sporten: 810,8 mkr (+10,4 jfrt med 2016)
Resultat: 6,6 mkr (-10,5 mkr jfrt med 2016)

Q2

Totonetto: 1.045,4 mkr (+55,8 jfrt med 2016)
Nettokostnader ATG/Kanal 75: 224,8 (+8,8 jfrt med 2016)
Rörelseresultat: 820,6 mkr (+47 jfrt med 2016)
Skatt: 367,0 mkr (+18,6 mkr jfrt med 2016)
Medel till sporten: 447,7 mkr (- 5,8 jfrt med 2016)
Resultat: -6,5 mkr (+34,7 mkr jfrt med 2016)

Totoomsättningar:

Svensk omsättning första halvåret: 6.568 (+157,2 jfrt med 2016)
Svensk omsättning andra kvartalet: 3.449,3 (+186,2 jfrt med 2016)

Investeringar kvartal 2: 83,7 mkr (+14,1 jfrt med 2016)
Avskrivningar kvartal 2: 57,3 (+12,1 jfrt med 2016)

Balanserat resultat 30/6: 538,7 mkr (+ 6,7 mkr sedan årsskiftet 2016-17)

Expandera

Resultatras för ATG

 

Fokustema
Nyöppning
Läs senare

Hallå där Mats…

…som idag driver Pershing på Solvallas publikplats tillsammans med sin fru Sanna Hestad och i förrgår gjorde klart med banan om att ta över The Onion, som varit stängt sedan den 1 november, på stallbacken.
Av
Cecilia Kristoffersson
Mats Hestad tar tillsammans med frun Sanna över stallbacksrestaurangen på Solvalla igen. Foto Kanal75
Mats Hestad tar tillsammans med frun Sanna över stallbacksrestaurangen på Solvalla igen. Foto Kanal75

Hur länge har ni drivit restaurang på Solvalla nu?
– Vi går in på vårt 14:e år. Tio Elitlopp har vi haft Pershing och tre år innan dess drev vi Travernan på stallbacken. Då hade vi mest mackor och räksmörgåsar, men nu tar vi med oss hela konceptet från Pershing och kör husmanskost även där.

Kommer ni att byta namn?
– För mig kommer det alltid heta Travernan, men något namnbyte är inte aktuellt i nuläget. The Onion i sig har inte jättebra rykte som namn, men vi gör detta för att vi vill att travfolket ska kunna äta bra mat alla har råd med på stallbacken.

När blev ni tillfrågade att ta över?
– Jag tror att den första kontakten från Solvalla togs i januari.

Tackade ni ja direkt?
– Vi har haft med många vd:ar att göra under våra år här och fick en otroligt bra känsla direkt av Jörgen Forsberg. Vi kände att om vi kan göra något positivt både för honom och Solvalla vill vi göra det. Han frågade i sin tur sedan styrelsen om de kunde stå för kostnaden av köket och de nya köksmaskiner som behövs. Vi fick väl klartecken därifrån för tre-fyra veckor sedan och efter lite förhandlingar blev det klart att vi står för inredningen och de för köket.

Gör ni några större förändringar på The Onion?
– Vi köpte nya möbler till Pershing i höstas och kommer ta med oss en del till The Onion för att försöka göra det lite mindre sterilt och lite trevligare däruppe.

Och det blir inga problem tidsmässigt att driva två istället för en restaurang?
– I och med att detta nyss blev bestämt har vi inte hunnit göra klart med personal. Min fru är veterinär och vi har drivit en veterinärpraktik hemma på gården i elva år, men den kommer få ligga på is ett tag nu. Sedan kommer vi bara att ha öppet under tävlingsdagarna.

När öppnar ni?
– Målsättningen är att kunna öppna i samband med att Solvalla kör V75 den 7 april, men köksmaskinerna börjar komma först idag så jag kan inte lova att vi hinner klart till dess. Jag är på väg dit nu för att komplettera med lite papper för att söka alkoholtillstånd också.

Kul, lycka till!
– Tack, det här ska bli intressant.

Fokustema
Rättegång
Läs senare

Fyra åtalade för hästkött-skandalen

Den stora hästkött-skandalen 2013 är på väg att få sin rättsliga upplösning. Fyra personer ställs inför rätta i Frankrike för sin inblandning.
Av
Ola Lernå

Det är engelska Daily Mail som rapporterar om skandalen då hästkött märktes som nötkött och såldes i flera länder, däribland Sverige under 2013.

Hästkött dök upp i färdigrätter som såldes över hela Europa. De åtalade männen ska medvetet märkt om över 500 ton hästkött och sålt det som nötkött.

Initialt var mer 60 personer gripna enligt rapporter från Europol, vilket är Europeiska Unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning, med högkvarter i Haag.

Två av de åtalade är tidigare chefer på franska företaget Spanghero som köpte in hästköttet och sedan sålde vidare det till flera andra länder under en sexmånadersperiod. De två övriga åtalade är holländska ”mellanhänder”

Bland de svenska märken som drabbades fanns Findus, Ikea och Dafgård.

Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår – Lindberg dubblade

Kristian Lindberg var tränaren och kusken för dagen i Karlstad på måndagskvällen. Årjängtränaren slog till med en dubbel.
Av
Thomas Hedlund

Banor som körde den 26 februari: Axevalla och Färjestad

Fem snabbaste vinnarna

Conrads Wilhelm (e. Crazed) 13,9a – Färjestad
Tränare och körsven: Kristian Lindberg, Årjäng.
Ägare:  Stall Conrads Wilhelm (Lindberg Kr). Uppfödare: Conradsson Ove, Falköping

Il Mio Dea (e. Marion Mad Money) 15,8a – Färjestad
Tränare: Benny Ohlsson, Rättvik. Körsven: Billy Svedlund,Gävle.
Ägare: Stall Imbo HB, Rättvik. Uppfödare: Arnesson Ann-Charlotte, Falun

Golden Garbo (e. Muscles Yankee) 16,0a – Färjestad
Tränare och körsven: Kristian Lindberg, Årjäng.
Ägare: Joak AB, Enköping. Uppfödare: Stall Garbo AB, Timrå.

Fux de Luxe (So Perfect) 16,4a – Axevalla
Tränare och körsven: Thomas Dalborg, Axevalla.
Ägare: Bergdahl Mattias & Hedqvist Claes. Uppfödare: Gustafsson Hans-Olof, Fengersfors.

Global Top Notch (Andover Hall) 16,8a – Färjestad
Tränare och körsven: Joakim Wallin, Mantorp.
Ägare: Stall Alli. Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.

Högsta förstaprisen

35.000 kronor – Färjestad

Conrads Wilhelm (e. Crazed) 13,9a – Färjestad
Tränare och körsven: Kristian Lindberg, Årjäng.
Ägare:  Stall Conrads Wilhelm (Lindberg Kr). Uppfödare: Conradsson Ove, Falköping

Il Mio Dea (e. Marion Mad Money) 15,8a – Färjestad
Tränare: Benny Ohlsson, Rättvik. Körsven: Billy Svedlund,Gävle.
Ägare: Stall Imbo HB, Rättvik. Uppfödare: Arnesson Ann-Charlotte, Falun

Putinthepower (e. Sergei Hanover) 16,9 – Färjestad
Tränare: Katrin K Frick, Rättvik. Körsven: Leif Witasp, Rättvik.
Ägare: Stall Katrin Frick AB, Rättvik. Uppfödare: Witasp Leif, Rättvik.

Snabbaste vinnare & högsta förstapris kallblod

30.000 kronor – Färjestad

Vollanfaks (e. Järvsöfaks) 27,9 – Färjestad
Tränare och körsven: Per Ludvig Nilsen, Årjäng.
Ägare: Edman Karl-Gösta & Bryntesson Thomas. Uppfödare: Wall Mona & Adolfsson Christina.

Flest segrar (tränare): Kristian Lindberg – 2 segrar.
Flest segrar (körsven): Kristian Lindberg – 2 segrar.
Flest segrar (avelshingst): So Perfect – 2 segrar.