Fokustema
Ansvarsnämndsdom
Läs senare

Höga böter och tillträdesförbud

Svensk Travsports Ansvarsnämnd har dömt en proffstränare till 100.000 kronor i böter och en annan person till två års tillträdesförbud på travbanor.
Av
Lars G Dahlgren

Domen publicerades på travsport.se på fredagen och rör en händelse i början av 2017.

En av tränarens hästar befanns ha blivit utsatt för en injektion i ett framknä och omständigheterna runt hur det gick till anses av ansvarsnämnden vara klarlagda: Hästen (som för övrigt var anmäld till start när detta hände) hade skadat sig och transporterades 25 mil enkel väg där den sprutades i knäet av en person som ”mötte upp”, som inte är veterinär och därför inte behörig att utföra sådan behandling.

När hästen, av proffstränaren, körts de 25 milen hem till stallet igen fanns en kontrollpatrull från ST på plats och dokumenterade knäbehandlingen. Dopingprov togs och gav utslag för två substanser som kopplades till ”knäingreppet”.

Proffstränaren döms bland annat för olämplig behandling av häst och den andra personen (som enligt travsport.se är aktiv som registrerad hästägare) för att ha utfört denna otillåtna behandling. Reglementsbrotten ses som allvarliga och därav de höga påföljderna.

Den person som dömdes till tillträdesförbud i två år medverkade inte vid förhandlingarna i ansvarsnämnden och det finns i beslutet inte en stavelse med om hur den personen ställer sig till vad som från ST:s sida påstås att han gjort/gör. Proffstränaren har uppgett att det är en annan person än den nu till tillträdesförbud dömde som utfört knäbehandlingen, men inte velat namnge vem som gjort det.

Det klargörs i domen att anledningen till att Svensk Travsport kunde klarlägga detta reglementsbrott var att ST hade den nu till tillträdesförbud dömda personen ”under uppsikt” eftersom man fått tips om att denne höll på med denna typ av verksamhet, alltså veterinära behandlingar av (trav)hästar utan att vara behörig att utföra dem.

Det finns möjlighet att överklaga domen till ST:s Överdomstol.

Fotnot: Sulkysport har sökt personen som dömts till tillträdesförbud, och denne vill inte uttala sig.

 

Fokustema
Startlistor 14-18 november
Läs senare

14-18 nov: Startlistor till tolv banor

V75 flyttar på lördag till vårt grannland Norge och tävlingarna avgörs på Bjerke travbana i Oslo. Här får du startlistorna till de loppen samt ytterligare elva banor.
Av
Sulkysport
Göran Antonsen och Lionel var senast tvåa i VM-loppet. På lördag lär han bli V75-favorit på Bjerke.
Foto Jeannie Karlsson
Göran Antonsen och Lionel var senast tvåa i VM-loppet. På lördag lär han bli V75-favorit på Bjerke. Foto Jeannie Karlsson

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från onsdagens V86 till söndagens GS75-tävlingarna på Färjestad.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Onsdag: Solvalla (18.15) och Bergsåker (18.27) med delad V86-omgång
Torsdag: Bollnäs (12.20), Åby V64 (18.20), Boden (18.30)
Fredag: Axevalla V65 (12.45), Romme V64 (18.20), Kalmar (18.30)
Lördag: Umåker (11.10), Bjerke V75 (14.45), Örebro (18.30)
Söndag: Färjestad med GS75 (12.45)

Fokustema
Nantes
Läs senare

Tredje raka för Usain Henna

Jörgen Westholm-tränade Usain Henna fortsätter att tälja guld på fransk mark och idag tog den åttaårige hingsten tredje raka triumfen när han segrade i Prix de la Basse Ville (€30.000) i Nantes.
Av
Claes Freidenvall
Jörgen Westholm och Evelina Månsson efter en seger tidigare i år med Usain Henna. Foto: Gerard Forni
Jörgen Westholm och Evelina Månsson efter en seger tidigare i år med Usain Henna. Foto: Gerard Forni

Richard Joly skötte tömmarna bakom Jörgen Westholms travare och Usain Henna (e. Super Light-Kassandra Kuron) vann på 1.14,0/3.025 meter och stod med 25 meters tillägg. Ägaren Stall Henna kunde räkna in 13.500 euro för segern.

På sex starter på fransk mark i år har det blivit fyra segrar, en andraplats och totalt 79.200 euro för den allt framgångsrikare Usain Henna.

Fokustema
Vincenness
Läs senare

Flög till seger över upploppet

Bästa spurtkrutet hade Fly With US och Yoann Lebourgois i Prix Rene du Corta (€120.000) och duon kunde vänta med att sätta in attacken till upploppets början. Enkelt tog hon ner Fanina des Racques i spurten på 1.12,9/2.175 meter i treåringsloppet för ston.
Av
Claes Freidenvall
Utvändiga Fly With Us plockade ner Fanina des Racques i spurten på 1.12,9/2.175 meter. Foto: Gerard Forni
Utvändiga Fly With Us plockade ner Fanina des Racques i spurten på 1.12,9/2.175 meter. Foto: Gerard Forni

Det var både högt tempo inledningsvis – första 675 meterna öppnades efter 1.09,7 och 1.175 meter efter 1.11,2 – och flera vaktombyten framme i täten, medan Yoann Lebourgois och Fly With Us (e. Ready Cash-Nariane Marceaux) hade lagt bort mark på startgalopp och inte klev in i handlingen förrän vid upploppets början.

Bakom Fly With Us tog Fannina des Racques (e. Ready Cash) andraplatsen på 1.13,0 och trea slutade Fend la Bise (e. Prince Gede) på 1.13,2.

Inledde med sex raka segrar

Det Philippe Allaire-tränade stoet inledde karriären med sex raka segrar, varav fem som tvååring och vann då bland annat Prix Marcel Dejean (€80.000) och Prix Vourasie (€80.000). I år har det blivit tre Grupp II-vinster och förutom Prix Rene du Corta har hon också vunnit Prix Gelinotte och Prix Uranie, men samtidigt har hon också sju ”nollor” i resultatraden.

Fly With Us är undan ostartade Nariane Marceaux (e. And Arifant), som också lämnat Vamp des Marceaux (e. Jag de Bellouet), 1.14,6/€139.550, Dynamite Marceaux (e. Ready Cash), 1.12,7/€90.550, och Terrible Marceaux (e. Opus Viervil), 1.15,9/€80.400.

Själv ingår Nariane Marceaux i samma syskonskara som Un Marceaux (e. Jag de Bellouet), 1.12.8/€187.050, Very Up Marceaux (e. Jag de Bellouet), 1.16,5/€99.900, och Quick Marceaux (e. Goetmals Wood), 1.14,2/€96.655.