Fokustema
V86
Läs senare

Ingen sax när tränarna protesterade

Jägersrotränarnas vägran att köra ut till defileringen i V86-1 i annonserad tid utan en kvart senare satte stark prägel på V86-kvällen. Nu hamnade Solvallas och Jägersros lopp i princip samtidigt, så någon X-press-sax blev det alltså inte för tv-tittarna.
Av
Lars G Dahlgren
Bula Bula Am och Oscar J Andersson. Foto Martin Langels/ALN
Bula Bula Am och Oscar J Andersson. Foto Martin Langels/ALN

På Solvalla stod lopp för ston i fokus.

Bula Bula Am (e. Super Arnie) är syster till den i Frankrike framstående montéhästen Canadien d’Am (båda undan Kanadia), vilken måste räknas som den franska femåringskullens bästa häst under sadel, åtminstone över lång distans. Bula Bula Am verkar nu ha hittat en form som kan bli mycket inkomstbringande under hösten och vintern. Hon placerades utvändigt om ledande Uraia och avgjorde till mycket lätt seger på 1.12,9a/2.140.

– Det är häftigt att kunna visa upp henne i det här skicket, sade Oskar J Andersson som körde den starka och tuffa Jörgen Westholm-adepten.

Diamantsto-försöket vanns också, på 1.14,7a/2.140, av ett starkt sto som placerades utvändigt ledaren av Torbjörn Jansson; Denco’s Moon Kilab (e. Conny Nobell) vilken tränas av Admir Zukanovic.

I Itaka Sunds lopp för äldre ston som placerats utanför V86-spelet visade USA-importen Indoor Voices (e. Yankee Glide) dunderform. Örjan Kihlström körde fram det Roger Walmann-tränade stoet i dödens och Indoor Voices höll farten uppe in i mål till 1.10,7a/1.640 meter, med säker marginal till invändigt spurtande stallkamraten Spoil Me.

National Prince (e. Maharajah) blev av med ledningen i första kurvan mot den utifrån hårt laddande Violet Hill. Det var klokt gjort av Erik Adielsson att inte ta den fighten, nu kunde han istället lirka loss Svante Båth-tränade National Prince från rygg ledaren mitt på upploppet, och fyraåringen accelererade så bra att han knäppte Gravity Falls kort före mål.

Fyra år är också Leonardo Vici (e. Orlando Vici) vilken för Markus B Svedberg gick ett starkt slutvarv i tredjespår till seger.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
4–2–6–6–8–3–9–9

Utdelning
Åtta rätt: 11.982 kr
Sju rätt: 162 kr
Sex rätt: 22 kr
Omsättning: 20.144.743 kr

Expandera

De fyra V86-loppen på ett regnigt och blåsigt Jägersro vanns av Joakim Lövgrens Derbyhäst Racing Mange (e. Orlando Vici) på 1.13,9a/2.140, danskfödde Victory Kåsgård (e. Ens Snasphot) och Flemming Jensen på 1.16,4/2.660, Sören Norberg-tränade Joyride Cane (e. King Cane) och Stefan Söderkvist vilken kontrade till vinst från ledningen på 1.14,2a/1.640, samt Swish Lane (e. Ready Cash) och Peter Untersteiner på 1.14,8a/2.140.

Svenskt rekord av debutant

 

Kuskstrejk på Jägersro

Fokustema
Flygtransport
Läs senare

Franska hästarna flygs till Solvalla

Hastigt och lustigt blir det flyg för de franska hästarna till Solvalla i helgen.
– Jag har väldigt knapphändiga uppgifter, men de franska hästarna kommer med flyg och det är Europeiska Travförbundet som håller i trådarna, säger Solvallas sportchef Markus Myron.
Av
Ola Lernå
Drole de Jet är en av hästarna som flygs till Stockholm i helgen Foto: Gerard Forni
Drole de Jet är en av hästarna som flygs till Stockholm i helgen Foto: Gerard Forni

På fredag 10.00 lyfter planet, med tre hästar ombord, från Le Bourget utanför Paris för att landa på Arlanda 13.00. Trion flyger tillbaka till Frankrike söndag 07.00.

De tre hästar som finns på planet är Drole de Jet och Dream Darling i Grand Prix de l’U.E.T., samt Cash And Go som finns med i det lilla men naggande goda fältet i European Championship for 5 year olds.
Cash And Go är en lillebror till självaste Bold Eagle som Björn Goop får chansen bakom för första gången.
Vem betalar flygresan?
– Jag vet bara att det är Europeiska Travförbundet (UET) som håller i trådarna, vem där som tar räkningen för flyget vet jag däremot inte, säger Markus Myron.

Fokustema
Norge
Läs senare

Ny travbana byggs nära Trondheim

Efter fem års segdraget utredande, diskuterande och processande är det nu klart att en ny travbana byggs i Malvik, som ersättning för Leangens travbana där det ska byggas bostäder.
Av
Lars G Dahlgren

Travfolket i ”Mittnorge” har varit splittrat gällande att sälja Leangens travbana, som ligger strax öster om Trondheims stadskärna, för prospektering som bostadsmark. En affär värd cirka 600 miljoner norska kronor. Efter överklagandeprocesser fastställdes i domstol förra hösten att försäljningen ska äga rum. Så nu ska det byggas 1.300 bostäder på den mark där Leangens travbana funnits sedan 1931.

När försäljningsprocessen av Leangen gick i mål var nästa steg att bestämma lokaliseringen för byggandet av en ny travbana. En extra årsstämma för de ”mittnorska travklubbarna” i söndags avgjorde saken. Valet föll på Malvik som ligger ungefär en mil ytterligare längre österut, från Leangen räknat. Exakt lokalisering blir Leistadkorset, nära E6. Det var också Det Norske Travselskaps förslag, av de tre alternativ som fanns.

Byggkostnaden för den nya travbanan är enligt Trönder-Avisa beräknad till 269 miljoner kronor. Även om det blir några fördyringar längs vägen kan travsporten i mellersta Norge komma ur markaffärerna, med en ny modern travbana att arrangera tävlingar på, med ett par hundra miljoner kronor i förstärkt kassa.

Travfolket kan dock inte andas ut helt ännu. 80 hektar av det tilltänkta området på 150 hektar där travbanan ska byggas är ”skyddad vildmark” och ännu har någon detaljplan som fastställer travbanebygget inte tagits av myndigheterna.

Byggstart är beräknad till årsskiftet 2018/19 och den nya travbanan ska stå klar sommaren 2020.

Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Drottning toppade i Kanada

Kadabra Queen tog sin största seger penningmässigt när hon vann ett försök i Ontario Sire Stakes Gold (C$126.600) för tvååriga ston på Mohawk Raceway i natt för Scott Coulter. Dessutom väntar Lexington-meetinget och en ny start för Pasithea Face.
Av
Claes Freidenvall
Sylvain Filion vann två av försöken i Ontario Sire Stakes Gold i natt. Foto New Image Media
Sylvain Filion vann två av försöken i Ontario Sire Stakes Gold i natt. Foto New Image Media

Dottern till Kadabra avgjorde med 0,75 längd efter en resa i andra utvändigt och dödens på nya rekordet 1.11,6/1.609 meter. Det var Kadabra Queens fjärde seger i karriären på åtta starter. Modern Queen Street (e. Duke of York), 1.11,7*/$42.408, är helsyster med Matriarch, 1.11,8/$175.077.

Kadabra Queen. Foto New Image Media

De treåriga hingstarna och valackerna gjorde upp i två försök och snabbast var R First Class (e. Kadabra-World Class Image) för Sylvain Filion. Från ledningen vann storfavoriten på 1.10,5 och mätte ut segermarginalen till 3,5 längder efter 1.08,7 sista 400 meterna.

Sjätte årssegern var det för R First Class och valacken har också fyra andraplatser på elva starter. R First Class är undan World Class Image (e. Balanced Image-Gramola), 1.11,1/$300.756, vilken kostade 130.000 dollar som ettåring. Förutom R First Class har hon lämnat Kadabra-sonen R Raised Emotions, 1.10,0*/$121.934.

I det andra försöket slutade Tommy B Andersson-ägde Magic Night (e. Kadabra) – tränad av Susanne Kerwood – fyra på 1.11,8 efter en invändig resa. Vann med huvud gjorde Capteur de Reve (e. Muscle Mass-Noblesse) för Sylvain Filion på 1.11,5. För Capteur de Reve var det fjärde årssegern.

Capteur de Reve är undan Noblesse (e. Monte Hall), 1.14,2/65.772, som ingår i en syskonskara med tre 200.000-dollartravare och där Puissant (e. Armbro Nash) toppar med 379.658 dollar och rekordet 1.11,7.

Pasithea Face till Dayton Raceway

Svenskfödda Pasithea Face åker till Dayton Raceway i Ohio på fredag för att tävla i Dayton Trotting Derby ($167.000) och där stöter Jimmy Takters sto på Åke Svanstedt-tränade Centurion Atm.

Pasithea Face och Tim Tetrick. Foto Lisa Photo

Svåraste motståndet kommer dock från annat håll. Homicide Hunter kommer närmast från seger i Centaur Trotting Classic ($240.000) och där besegrade han bland andra Hannelore Hanover och Ron Burkes sto startar också i Dayton Trotting Derby. Startlistan hittar ni här.

På torsdag kickar Lexington-meetinget igång med Bluegrass Series ($73.000) för tvååriga hingstar och valacker på Red Mile. De svenska tränarna är flitigt representerade. Jimmy Takter startar kvartetten Bautista, Hill Street, Maxus och You Know You Do. Staffan Lind selar ut duon Captain Morgan och Naturalle Muscle. Marcus Melander har Fourth Dimension och Tokarev, medan Åke Svanstedt dyker upp med Gemologist.

Alla startlistorna hittar ni här.

Sport