Fokustema
Vincennes
Läs senare

Ingen svensklycka

Trots att det var sju svenskfödda hästar med i onsdagseftermiddagens EU-lopp Prix de Villers Cotterets (€55.000) på Vincennes lyckades ingen sluta högre upp än på tredjeplats.
Av
Emil Persson

Det var den tidigare Stefan Persson-tränade Global Respons (e. Credit Winner) som kunde räkna hem den placeringen i lag med Christophe Martens som nu managerar hästen ihop med sin bror Vincent.
Global Respons var med i den initiala körningen och var med tanke på det tapper som likväl tålde att gå en tung repa de sista 700 meterna, men till segern räckte det alltså inte.

Den lade istället Pierre Yves Verva beslag på bakom Bel Air (e. Ganymede) i detta sexåringslopp. Trots att han fick inleda i tredjespår i en ursinnig öppning á 1.05 (!) första 600 meterna innan täten övertogs fanns det krafter kvar till slut.
Verva släppte vaket nog ledningen 1.100 meter före mål till Popeye Diamant (e. Love You), lyckades tråckla sig loss ånyo på upploppet och vinna på 1.11,5a/2.100 meter.
Franck Anne tog silverpengen bakom Bellaya (e. First de Retz) som avslutade rappt efter sen lucka från fjärde invändigt.

Johan Untersteiner var det som hade satt Emmett Brown (e. Muscle Hill) i täten i den nämnda 1.05-öppningen. Han hamnade som trea längs sargen när fältet formerat sig och det var starkt gjort av hästen att ha lite spurtkrut kvar mellan hästar vilket gav en fjärdeplats.

Robert Bergh-tränade Bullyoung (e. Love You) var uppe jämnsides med Global Respons när galoppen kom 100 meter före mål, tillsynes aningen överforceräad av Franck Nivard.

Ingen av de övriga svenskfödda hästarna King Sir Kir (e. Make it Happen), Michelangelo Ås (e. Allstar Hall) eller Stay Alert (e. Ken Warkentin) fick med sig något av priskakan.
Eldrick Boko (e. Cantab Hall) gjorde därtill debut i Mathieu Abrivards regi, men den blev misslyckad då hästen blev diskvalificerad.

1.11-tid under sadel

Grupp III-loppet Prix Auguste Francois (€110.000) blev en dramatisk tillställning där Val Royal (e. Capriccio) avgick med segern. Efter att spetsat och släppt till Ulka des Champs (e. Offshore Dream) fick Raffin byta rygg till Valse de Reve (e. Mister President) vid utgången av slutkurvan när Ulka des Champs hade sprungit sig trött.
Valse de Reve såg ut att bli för svår att nå ikapp, men när Raffin släppte av Val Royal helt och lät honom attackera på insidan om Valse de Reve istället så hann Val Royal förbi med minsta marginal.

Favoritspelade Alpha Saltor (e. Paris Haufor) fick på tok för långt fram, men flög fram till tredjeplatsen.

Segern var värd 49.500 euro och togs på tiden 1.11,8/2.175 meter.

I övrigt noteras att…
…ett av föregående vintermeetings stora utropstecken Avenir de Blay (e. Hooper) nu var tillbaka som en vinnare igen. Med tre lopp i kroppen var han segermogen i Prix Poitou-Charentes (€85.000) ihop med sin tränare Tony Le Beller som tömförare. En resa som förstahäst i andraspår stora delar av loppet spelade ingen roll utan likväl kunde han med knapp marginal plocka ner ledaren Attacus (e. Hand du Vivier) kort före mål. Segertiden blev 1.14,0/2.875 meter och förstapriset var 38.250 euro.
…Philippe Allaires Fashion Queen (e. Ready Cash) alltjämt är obesegrad efter tre starter. Debuten över 2.700 meter gick galant och stoet vann på 1.17,9 från ledningen i lag med Eric Raffin.

Fokustema
Gävletravet
Läs senare

Demmers byter bana

Michael Demmers återvänder till sin gamla hemmabana Gävletravet efter ha tillhört Sundbyholmstravet i 13 år.
Av
Claes Freidenvall

På Gävletravet var Michael Demmers verksam mellan 1999-2004, men nu vänder han tillbaka till ”fadershuset”.

– Ja, det känns mer naturligt. Vi har 45 minuter närmare till Gävletravet än till Sundbyholm och jag känner att tränarrörelsen kan utvecklas mer. Det känns som om jag bättre möjligheter att jobba in nya hästägare”, säger Michael Demmers i ett pressutskick.

Idag finns det 13 hästar på Michael Demmers träningslista.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Stjärnstoets färgstarka hingstföl

2014 charmade Skellefteamatören Jessica Lindgren och hennes Bodbäckssiv trav-Sverige när paret vann Derbystoet i Östersund. I natt blev Bodbäckssiv mamma för första gången och Jessica smider spännande, nya planer för sin ”Sivan”.
Av
Mathias Hedlund
Derbystovinnaren Bodbäckssiv har blivit mamma för första gången, till ett hingstföl med Tekno Odin som pappa. Foto Jessica Lindgren
Derbystovinnaren Bodbäckssiv har blivit mamma för första gången, till ett hingstföl med Tekno Odin som pappa. Foto Jessica Lindgren

Bodbäckssiv (e. Briskeby Philip) var tillsammans med sin tränare, Jessica Lindgren från Kåge utanför Skellefteå, ett oskiljbart och färgstarkt par på träningsbanan och rönte fina framgångar.

Som treåring vann Bodbäckssiv kval till Kriteriestoet och satte punkt för säsongen med seger i finalen av Norrlands Treåringselit. Fyraåringssäsongen bjöd på karriärens höjdpunkt; segern i Derbystoet i Östersund, värd 450.000 kronor.

trav, travsport, sulkysport, föl, derbystoet
Jessica Lindgren körde Bodbäckssiv till seger I Derbystoet 2014. Foto Tom Jönehag/Finish

Som äldre fortsatte Bodbäckssiv att tävla med framgång och vann som femåring finalen av Norrlands stoelit.

Blödning i gaffelbandet

Men när Jessica tog in sitt sto från hagen en februaridag 2017 var hon tjock i ett bakben. Veterinärbesöket gav dystra besked: gaffelbandsskada med stora blödningar och minst ett års läkning.

Jessica fattade beslutet att Bodbäckssiv skulle betäckas och stoet fick åka till Hudiksvall. Hingstvalet blev Tekno Odin.

– Efter ett tag lyste de gaffelbandet på henne där och sade att det inte alls var allvarligt. Att det skulle vara helt läkt inom tre månader, men då var Bodbäckssiv redan seminerad och dräktig, säger Jessica.

Istället för rehabilitering för tävling förra året fick kallblodsstoet hållas igång för mammarollen.

Fakta

Bodbäckssiv

Svartbrunt sto född 2010 e. Briskeby Philip-Bodbäckslisa e. Sjefen

Resultat: 48 st: 13–11–6

Rekord: 1.23,9m – 1.23,5ak

Intjänat: 1.316.300 kr

Uppfödare: Jan Åberg, Ersmark

Ägare: Jessica Lindgren och Magnus Carlsson

Tränare och körsven: Jessica Lindgren (a); Skellefteå

Kuriosa: Jessica Lindgren har kört Bodbäckssiv i hästens samtliga 48 starter.

Aktuell: Blev mamma i natt till ett hingstföl e. Tekno Odin

Senaste start: Trea i Boden 16 december 2016

Expandera

– Jag har kört henne hela tiden, ja ända till för två veckor sedan. Hon älskar att träna, tävla och röra på sig och hade blivit helt tokig om jag inte kört henne under tiden, säger Jessica.

”Allt var bara vitt”

Fölningen närmade sig och i natt var det alltså dags. Med tanke på faderns och moderns utseende såg Jessica framför sig en svart häst, eller fux, medvita ben och bläs. Ut kom…

– Första hoven var vit, okej tänkte jag. Den andra hoven också, och det var okej. Men sedan fortsatte det och allt var bara vitt. Jag ringde till min sambo som kom och utbrast: ”Va, det ser ut som en ko?!”, säger Jessica med ett skratt.

Hur mår mamma och hingstfölet idag?

– Allt verkar bra. Fölungen är pigg och kry och har ätit, säger Jessica.

Vill tillbaka till tävlingsbanan

För Bodbäckssiv väntar nu ett liv som mamma, men bara ett tag. Planen är att komma tillbaka till tävlingsbanan.

– Det är målsättningen, men först ska hon få vara mamma ett tag. Hon har nästan aldrig varit skadad under karriären förutom halsproblem ibland och benet ser bra ut, säger Jessica förhoppningsfullt.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Svenskägda hästar i USA-kval

Det är inte bara Hannelore Hanover som är intressant bland kvalhästarna på Meadowlands imorgon utan det finns också några andra godbitar att hålla ögonen på och däribland Åke Svanstedts duo Lucky Ava och Plunge Blue Chip.
Av
Claes Freidenvall
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedt. Foto: Lisa Photo
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedt. Foto: Lisa Photo

Sistnämnda Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass-Dunk the Donato), 1.10,3*/$404.690, hade ett strålande år ifjol, vann nio av tio starter och avslutade säsongen med fyra raka segrar. Hennes två mest värdefulla kom i finalen i Goldsmith Maid ($404.690) och Matron Stakes ($173.000). Åke Svanstedt äger stoet tillsammans med bland andra Tomas Andersson i Nossebro.

Han deläger också Lucky Ava (e. Lucky Chucky-Ava Marion), vilken inte var lika framgångsrikt men tog rekordet 1.12,2 och tjänade 203.569 dollar. Hennes finalvinst i New York Sire Stakes ($225.000) var hennes största triumf av de fem segrar hon tog på tio framträdanden.

Finalvinnare i New York Sire Stakes var också Åke Svanstedts Six Pack (e. Muscle Mass-Pleasing Lady), 1.12,0*/$198.642, och han går ut i ett annat kvallopp. Six Pack har också svenska delägare, varav några från Kalmartravets funktionärskår.

Han möter Jenny Melanders valack delägde All On Black (e. Swan For All-Right On Renee), 1.11,1*/201.750. Förra året startade han åtta gånger (6-1-1) och hans mest penningstinna seger togs i finalen i Indiana Sire Stakes ($220.000).

Vunnit kval i år

En annan av motståndarna är Jimmy Takters Maxus (e. Muscle Hill-Gerri’s Joy), 1.10,9*/$173.485, som ifjol vann en division av International Stallion Stake ($59.400) och slutade trea i finalen i William Wellwood Memorial efter Alarm Detector och stallkamraten You Know You Do.

Maxus ägs av Stall Zet och Christina Takter och hingsten gör sitt andra kvallopp för säsongen. För knappt en vecka sedan kvalvann han på Meadowlands på 1.12,7 efter snabba 1.07,6 sista 400 meterna.

Startlistorna till lördagens kval på Meadowlands hittar ni här!