Fokustema
Insändare
Läs senare

”En söndag som var perfekt byttes till förtvivlan”

En söndag som var perfekt men byttes till förtvivlan, efter allt jobb och uppladdning så raserades planerna. Jag äger My Dream Art som var inblandad i en incident i lopp 6 på Solvallas kriterieuttagningar.
Av
Oscar Svensson

Mest troligt hade vi nog firat i söndags över att vara i Finalen. Nu får vi inte den chansen tack vare Örjan Kihlström som påstås ska vara den bästa i världen och vara Sveriges affischnamn.

Örjan avböjer att kommentera situationen och förklara förloppet och sin syn på saken, detta kallar jag att inte vara professionell eller speciellt respektfullt mot krets kring drabbad häst.

Örjan har god tid på sig att förflytta sin häst ut i tredjespår men håller på det så länge han kan, ja till och med för länge innan han flyttar ut i tredje.
Om inte Nicklas Westerholm flyttar ut vår häst i fjärdespår så klipper Örjan faktiskt benen på My Dream Art, då hade det kanske inte bara varit en kriteriefinal som rök.

När man ändå lugnat sig någorlunda efter denna incident så ställer jag mig frågande till domarkåren under söndagens tävlingar.

En kusk förstör kriteriechanserna totalt för min häst och blir även dömd till böter på grund av snäv körning.

Är det tvunget att ske en olycka eller påkörning under den snäva körningen för att få det till att grovt stört medtävlande? Domarkåren känns minst sagt outbildad i ämnet många gånger och det döms lite från gång till gång. Har flertalet med mig som håller med om att det borde även dömts som snäv körning som grovt stört medtävlande.

Om Örjan nu hade blivit avstängd så får kuskar dispens för att få köra finaler i större sammanhang, varför? Dömer domare avstängning ska väl denna gälla utan någon sorts dispens? Och man kan även ställa sig frågande om de gör skillnad på kusk och kusk?

De små hästägarna/tränarna/amatörerna de kommer alla tröttna på det här och sluta investera i världens roligaste sport!

My Dream Art hade bara en chans och det känns otroligt tråkigt att missa final på grund av att bli störd till galopp.