Fokustema
Yonkers International
Läs senare

Jackpot för Cruzado Dela Noche

Stall Courants Cruzado Dela Noche har målmedvetet satsats mot Yonkers International sedan i juni. Det blev en riktig jackpot. I sista stegen fångade Cruzado in norske Lionel på 1.11,9a/2.011 meter.
Av
Lars G Dahlgren
Cruzado dela Noche sträckte på sig och tog hem Yonkers International Trot 2018. Foto Gerard Forni
Cruzado dela Noche sträckte på sig och tog hem Yonkers International Trot 2018. Foto Gerard Forni

Anders Ström ruttnade i somras på att hans Cruzado Dela Noche (e. Muscle Massive – Alidade) inte var speciellt attraktiv bland de europeiska storloppsarrangörerna. Efter femteplatsen i Oslo Grand Prix fick hingsten resa över till Marcus Melanders stall i USA med ett stort mål i sikte: Yonkers International.

Fakta

Cruzado Dela Noche

hingst sex år e. Muscle Massive – Alidade e. Credit Winner
56 st: 15–7–9
Rekord: 1.09,5ak
Insprunget: 1.202.771 dollar
Uppfödare: Hanover Shoe Farms
Ägare: Stall Courant AB, Stockholm
Tränare: Marcus Melander, USA
Körsven: Brian Sears, USA
Skötare: Mikaela Melander

Expandera

Cruzado Dela Noche fick tidigt en inbjudan till detta lopp och behövde därför inte ”prestera” för att få vara med i miljondollaruppgörelsen. Han kunde förberedas endast med två form- och moralstärkande kvallopp i september – inga ”regelrätta starter”. Och Cruzado Dela Noche var alltså sedan redo för stordåd.

Brian Sears placerade Cruzado Dela Noche bra i andraspår medan det växlades friskt i ledningen: Ariana G. släppte till Arazi Boko som släppte till Ariana G. igen som släppte till Marion Marauder. Detta sedan både Ringostarr Treb och Pastore Biob straffat ut sig med att galoppera i jakt på ledningen i första kurvan.

Efter skiftena i ledningen första varvet på 800-metersbanan hade norske Lionel (e. Look de Star – Aurora Sign) hamnat som förstahäst i andraspår från bakspår med Cruzado Dela Noche i rygg. In på upploppet var Marion Marauder slagen, Lionel tog över, och blev i de allra sista stegen infångad av Cruzado Dela Noche som attackerade i tredjespår 500 kvar.

– Man får inte så många chanser att vinna så här stora lopp och det här var grymt. Cruzado Dela Noche fick den resa han behövde. Hästen var superbra, men Lionel som fick en tuffare resa höll otroligt bra, sade Brian Sears till Yonkers livestreams intervjuare.

det här var grymt

Tränaren Marcus Melander kunde konstatera att träningspassen på hans gård i New Egypt gjort dunderverkan på Cruzado Dela Noche.

– Hästen hade inte startat på tre månader och jag kunde inte vara säker på om han skulle vara redo idag eller inte. Men det var han. Jag är lite överraskad att han vann, sade Marucs Melander.

Jag är lite överraskad att han vann

Lionel gjorde ett heroiskt lopp som tvåa för Göran Antonsen och det var snubblande nära att det blivit andra norska segern på fyra år sedan Yonkers International återuppstod 2015. Första upplagan då vann ju Papagayo E.

Trea slutade franske Up And Quick (e. Buvetier d’Aunou – Fichtre) efter en invändig smygresa och fyra Jimmy Takters Ariana G. (e. Muscle Hill – Cantab It All). Marion Marauder slutade femma och Arazi Boko sexa efter en fullständigt bedrövlig drivning av Alessandro Gocciadoro. Å andra sidan var det med föga vackra enhandare som Cruzado Dela Noche manades på upploppet av Sears.

Cruzado Dela Noche köptes av Stall Courant som ettåring för 28.000 dollar i Harrisburg och hette då Arusa Hanover. Han tränades i USA av Nancy Johansson och inledde karriären med att bli trea i Peter Haughton Memorial och vann som tvååring en avdelning i International Stallion Stakes. Som fyraåring togs Cruzado till Sverige och Stefan Melander där han vann Grosser Preis von Deutshland och Norrlands Grand Prix och sedan som femåring Copenhagen Cup. Efter den segern fick han också vara med i Elitloppet 2017.

I år siktades han alltså åter på den amerikanska sidan av Atlanten efter att ha inlett i våras med en seger (på Bergsåker) på sex starter. Nu har han de närmaste veckorna ännu en annan penningstinn uppgift att ta sig an: amerikanska Breeders Crown.

Femårige Warrawee Roo (e. Majestic Son – Karoon) spurtade till vinst i Harry Harvey Invitational ($250.000), på 1.12,3/2.011 meter. Daniel Dube körde den Luc Blais-tränade hingsten, som gjorde sin andra start på lasix. Åke Svanstedt-tränade Yes Mickey tröttnade från dödens, Anette Lorentzons fyraåring Guardian Angel Ås galopperade i första kurvan och den nyblivna världsrekordhållaren Homicide Hunter (noterade 1.07,6 för en vecka sedan på The Red Mile) var denna gång endast en medhängare.

E-tidning 1 krona:

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ

Fokustema
Fyra ledamöter röstades bort
Läs senare

Sundbyholm utan styrelse

Sörmlands Travsällskap står utan styrelse efter söndagens extrastämma och med överväldigande majoritet röstades kvartetten Roland Jansson (ordförande), Bo Insulander, Håkan Karlsson och Fredrik Andersson bort i en sluten omröstning.
Av
Claes Freidenvall
Roland Jansson röstades bort som ordförande i Sundbyholms Travsällskap idag och ytterligare tre ledamöter i styrelsen fick lämna sina platser. Foto: stalltz.se
Roland Jansson röstades bort som ordförande i Sundbyholms Travsällskap idag och ytterligare tre ledamöter i styrelsen fick lämna sina platser. Foto: stalltz.se

Sulkysport har i ett flertal artiklar skrivit om turbulensen i styrelsen i Sörmlands Travsällskap under hösten. Tidigare i år valde först Jonas Biderman att avgå och därefter Lotta Lejdberg och när Pamela Nordberg hoppade av i slutet av november återstod bara fyra i styrelsen.

När en sådan situation uppstår ska det – enligt travsällskapets stadgar – kallas till en extra föreningsstämma för kompletteringsval eftersom styrelsen inte längre är beslutsmässig.

Ingen i styrelsen var på plats

Idag hölls den extra stämman och trots att den återstående kvartetten i styrelsen var kallade till extrastämman valde ingen av dem att deltaga på stämman och det gjorde inte heller den till styrelsen adjungerande Lina Bertilsson.

Mötet gick lugnt tillväga och med en överväldigande majoritet, 29 röster mot 3, beslutade stämman att återta mandatet och avsätta samtliga fyra kvarvarande ledamöter i styrelsen, däribland ordförande. Därmed var förtroendet för nuvarande styrelse förbrukat.

– Ikväll är en sällsamt vacker kväll. En kväll då medlemmarna i Sundbyholms travsällskap visade prov på stort mod och kurage och tog tillbaka banans heder, säger Pamela Nordberg och fortsätter:

– Det är med tillförsikt och förväntan jag ser sällskapet gå framtiden till mötes. Det svåra och tuffa steget är taget. Nu återstår valberedningens arbete och förhoppningsvis fler fina kvällar i sikte.

 

Ännu ett avhopp tvingar Sundbyholm till ny stämma

”Inte låta mig skrämmas till nickedocka”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Svenskdubbel på ”landsorten”

Coktail Fortuna har inlett sin karriär på bästa sätt i Frankrike och andra segern på lika många försök kom idag i Lyon och till sin hjälp hade Robert Bergh belgaren Dominik Locqueneux. Seger blev det också för Tomas Malmqvists Crack Atout i Nantes.
Av
Claes Freidenvall

Coktail Fortuna (e. Lovey You-Dalloah No) tog hem Prix de Parilly (€32.000) och 14.400 euro på 1.13,6a/2.600 meter och följde således upp triumfen i Prix de l’Eure (€54.000) på Vincennes den 2 december. Äger gör Sanda Racing Stable och utflykterna till Frankrike har givit 38.700 euro i utbyte.

Här hade Björn Goop Beppe Am (e. Enjoy Lavec) till start och han slutade fyra på 1.14,1 och ägarna Stall Goop AB kunde räkna in 2.560 euro.

Nicolas Lemetayer skötte tömmarna bakom Tomas Malmqvist-tränade Crack Atout (e. Niky-Pleiade d’Atout) i lärlingsloppet Prix de Pornichet (€16.000) i Nantes och duon vann på 1.16,0 över 3.025 meter. Äger gör Hancla KB och förstapriset uppgick till 7.200 euro.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Ny seger för Goop

Florence Bourbon inledde karriären med fyra raka segrar, men förlorade senast (trea) och då satt Björn Goop i sulkyn. Revanschen kom idag i treåringsloppet Prix de Cancale (€48.000) och därmed räknade Goop in sin tredje dagsseger på franska huvudstadsovalen.
Av
Claes Freidenvall

Sébastien Guarato-tränade Florence Bourbon (e. Ready Cash-Urgentissime) och Björn Goop hittade till andra utvändigt på ett tidigt stadium innan attacken sattes in strax innan slutsvängen. Drygt 450 kvar skaffade sig det treåriga stoet ett klart övertag, men mitt på upploppet tog det emot och Florence Bourbon höll undan knappt för Feem di Goutier (e. Un Mec d’Heripre) på 1.15,5/2.850 meter.

Modern Urgentissime (e. Coktail Jet), 1.13,5/€167.240 euro, har sin första avkomma i Florence Bourbon. Själv ingår Urgentissime i samma syskonskara som avelshingsten Brillantissime (e. Ready Cash), 1.10,6/€958.375, Elegantissime (€151.950), Celebrissime (€129.500) och Fastissime (€112.450).

Sport