Fokustema
Yonkers International
Läs senare

Jackpot för Cruzado Dela Noche

Stall Courants Cruzado Dela Noche har målmedvetet satsats mot Yonkers International sedan i juni. Det blev en riktig jackpot. I sista stegen fångade Cruzado in norske Lionel på 1.11,9a/2.011 meter.
Av
Lars G Dahlgren
Cruzado dela Noche sträckte på sig och tog hem Yonkers International Trot 2018. Foto Gerard Forni
Cruzado dela Noche sträckte på sig och tog hem Yonkers International Trot 2018. Foto Gerard Forni

Anders Ström ruttnade i somras på att hans Cruzado Dela Noche (e. Muscle Massive – Alidade) inte var speciellt attraktiv bland de europeiska storloppsarrangörerna. Efter femteplatsen i Oslo Grand Prix fick hingsten resa över till Marcus Melanders stall i USA med ett stort mål i sikte: Yonkers International.

Fakta

Cruzado Dela Noche

hingst sex år e. Muscle Massive – Alidade e. Credit Winner
56 st: 15–7–9
Rekord: 1.09,5ak
Insprunget: 1.202.771 dollar
Uppfödare: Hanover Shoe Farms
Ägare: Stall Courant AB, Stockholm
Tränare: Marcus Melander, USA
Körsven: Brian Sears, USA
Skötare: Mikaela Melander

Expandera

Cruzado Dela Noche fick tidigt en inbjudan till detta lopp och behövde därför inte ”prestera” för att få vara med i miljondollaruppgörelsen. Han kunde förberedas endast med två form- och moralstärkande kvallopp i september – inga ”regelrätta starter”. Och Cruzado Dela Noche var alltså sedan redo för stordåd.

Brian Sears placerade Cruzado Dela Noche bra i andraspår medan det växlades friskt i ledningen: Ariana G. släppte till Arazi Boko som släppte till Ariana G. igen som släppte till Marion Marauder. Detta sedan både Ringostarr Treb och Pastore Biob straffat ut sig med att galoppera i jakt på ledningen i första kurvan.

Efter skiftena i ledningen första varvet på 800-metersbanan hade norske Lionel (e. Look de Star – Aurora Sign) hamnat som förstahäst i andraspår från bakspår med Cruzado Dela Noche i rygg. In på upploppet var Marion Marauder slagen, Lionel tog över, och blev i de allra sista stegen infångad av Cruzado Dela Noche som attackerade i tredjespår 500 kvar.

– Man får inte så många chanser att vinna så här stora lopp och det här var grymt. Cruzado Dela Noche fick den resa han behövde. Hästen var superbra, men Lionel som fick en tuffare resa höll otroligt bra, sade Brian Sears till Yonkers livestreams intervjuare.

det här var grymt

Tränaren Marcus Melander kunde konstatera att träningspassen på hans gård i New Egypt gjort dunderverkan på Cruzado Dela Noche.

– Hästen hade inte startat på tre månader och jag kunde inte vara säker på om han skulle vara redo idag eller inte. Men det var han. Jag är lite överraskad att han vann, sade Marucs Melander.

Jag är lite överraskad att han vann

Lionel gjorde ett heroiskt lopp som tvåa för Göran Antonsen och det var snubblande nära att det blivit andra norska segern på fyra år sedan Yonkers International återuppstod 2015. Första upplagan då vann ju Papagayo E.

Trea slutade franske Up And Quick (e. Buvetier d’Aunou – Fichtre) efter en invändig smygresa och fyra Jimmy Takters Ariana G. (e. Muscle Hill – Cantab It All). Marion Marauder slutade femma och Arazi Boko sexa efter en fullständigt bedrövlig drivning av Alessandro Gocciadoro. Å andra sidan var det med föga vackra enhandare som Cruzado Dela Noche manades på upploppet av Sears.

Cruzado Dela Noche köptes av Stall Courant som ettåring för 28.000 dollar i Harrisburg och hette då Arusa Hanover. Han tränades i USA av Nancy Johansson och inledde karriären med att bli trea i Peter Haughton Memorial och vann som tvååring en avdelning i International Stallion Stakes. Som fyraåring togs Cruzado till Sverige och Stefan Melander där han vann Grosser Preis von Deutshland och Norrlands Grand Prix och sedan som femåring Copenhagen Cup. Efter den segern fick han också vara med i Elitloppet 2017.

I år siktades han alltså åter på den amerikanska sidan av Atlanten efter att ha inlett i våras med en seger (på Bergsåker) på sex starter. Nu har han de närmaste veckorna ännu en annan penningstinn uppgift att ta sig an: amerikanska Breeders Crown.

Femårige Warrawee Roo (e. Majestic Son – Karoon) spurtade till vinst i Harry Harvey Invitational ($250.000), på 1.12,3/2.011 meter. Daniel Dube körde den Luc Blais-tränade hingsten, som gjorde sin andra start på lasix. Åke Svanstedt-tränade Yes Mickey tröttnade från dödens, Anette Lorentzons fyraåring Guardian Angel Ås galopperade i första kurvan och den nyblivna världsrekordhållaren Homicide Hunter (noterade 1.07,6 för en vecka sedan på The Red Mile) var denna gång endast en medhängare.

E-tidning 1 krona:

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ

Fokustema
Startlistor 20–24 oktober
Läs senare

20–24 oktober: 13 banor – alla startlistor till nästa onsdag

V75-jackpot med Svampen i Örebro, Hästägarekannan i Halmstad, anrika ”Cetes” på Solvalla och V86-omgången på onsdag. Här är alla startlistor till svenska banor från lördag till och med onsdag!
Av
Sulkysport
Stefan Melanders jänkare Milligan's School har testat lång distans tre gånger sedan han köptes till Sverige. En seger och ett andrapris är främsta resultaten hittills. På tisdag väntar start i anrika C Th Ericssons Memorial på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Stefan Melanders jänkare Milligan's School har testat lång distans tre gånger sedan han köptes till Sverige. En seger och ett andrapris är främsta resultaten hittills. På tisdag väntar start i anrika C Th Ericssons Memorial på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från lördag till onsdag med allt från helgens V75-tävlingar med Svampen i Örebro till onsdagens saxade V86-tävlingar på Solvalla och Åby.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Lördag: Gävle (11.00), Jägersro (11.10), Örebro V75 med Svampen (14.45), Boden (18.30)

Söndag: Eskilstuna GS75 (14.10)

Måndag: Visby (12.20), Halmstad V64 (18.20), Bollnäs (18.30)

Tisdag: Jägersro (12.20), Solvalla V65 med C Th Ericssons Memorial (18.15), Östersund (18.30)

Onsdag: Solvalla/Åby V86 (18.15/18.27)

Fokustema
Hagmyren
Läs senare

Ohlssons andra championat 2018

Ulf Ohlsson är Sveriges meste kuskchampion.
Idag säkrade lånekusken karriärens 98:e championat.
Av
Pär Gustafsson
Ulf Ohlsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Ulf Ohlsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Hagmyren kördes årets näst sista tävlingsdag, men eftersom Ulf Ohlsson och Tomas Pettersson inte får köra finaldagen (breddlopp) avgjordes championatet på banan utanför Hudiksvall under eftermiddagen. Inför dagens tävlingar hade Ulf Ohlsson en pinne tillgodo på Tomas Petterson och championstriden levde in i de lägsta. I sista loppet hade Pettersson chansen, men Ohlsson spetsvann med Elsztain och säkrade sitt 14e: kuskchampionatet på Hagmyren.

Han landade på 13 segrar på Hagmyren 2018 och det här var årets andra titel. Sedan tidigare har han varit segerrikast på Dannero.

Fakta

KLARA KUSKCHAMPIONS I SVERIGE 2018

 • Dannero: Ulf Ohlsson 15 segrar
 • Årjäng: Carl Johan Jepson 13
 • Lindesberg: Jorma Kontio 11
 • Åmål: Carl Johan Jepson 11
 • Solänget: Rikard N Skoglund 9
 • Lycksele: John Östman 6
 • Tingsryd: Kevin Oscarsson 6
 • Vaggeryd: Carl Johan Jepson 6
 • Arvika: Niclas Benzon (a) 5
 • Hoting: Ove A Lindqvist 5
 • Oviken: Rikard N Skoglund 4
 • Karlshamn: Fredrik Persson 4
 • Hagmyren: Ulf Ohlsson 13
Expandera
Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Sju ston i Peace Corps lopp

Kommande tisdag på huvudstadbanan körs Peace Corps lopp och C Th Ericssons Memorial för den äldre eliten. Sju hästar är anmälda till respektive lopp.
Av
Pär Gustafsson
Double Exposure avgjorde på topptid efter en häftig upploppsduell. Foto Jeannie Karlsson
Double Exposure avgjorde på topptid efter en häftig upploppsduell. Foto Jeannie Karlsson

Peace Corps lopp
2.140 meter autostart
Förstapris: 125.000 kronor
Häst – Kusk

 1. Unrestricted – Johan Untersteiner
 2. Speedy Foxy Vicane – Kim Eriksson
 3. Unique Juni – Oskar J Andersson
 4. This Is It N.O. – Björn Goop
 5. Double Exposure – Örjan Kihlström
 6. Evin Boko – Jorma Kontio
 7. Withma – Mika Forss

C Th Ericssons Memorial
2.640 meter autostart
Förstapris: 100.000 kronor
Häst – Kusk

 1. West Wing – Ulf Ohlsson
 2. Test Drive – Örjan Kihlström
 3. Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg
 4. Milligan’s School – Ulf Eriksson
 5. French Laundry – Carl Johan Jepson
 6. Zenit Brick – Björn Goop
 7. Spitcam Jubb – Jorma Kontio
Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ