Fokustema
Italien
Läs senare

Kidnappade hästar fortfarande borta

Det har gått drygt två veckor sedan de italienska topphästarna Unicka och Vampire Dany kidnappades på Erik Bondos träningscamp utanför Pisa. Den danske topptränaren har inget nytt att rapportera om den obehagliga historien i Italien.
Av
Claes Freidenvall
Unicka. Foto Gerard Forni
Unicka. Foto Gerard Forni

– Jag har inte hört någonting och det finns inte mycket jag kan göra åt saken. Det är bara och vänta och se, säger Erik Bondo.

Natten mellan 6 och 7 mars i år försvann fjolårets italienska Derbyvinnare Unicka (e. Love You), 1.11,5*/€476.347, och Gran Criterium-etta Vampire Dany (e. Conway Hall), 1.13,7*/€110.322, från Scuderia Waves gård och när hästarna skulle fodras på morgonen den 7 mars var de inte i sina respektive boxar.

– Det här är någonting helt nytt för mig. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, fortsätter Bondo.

Kidnappningar i Italien är inte helt ovanligt, men utgången är omöjlig att spekulera i – inte minst om man tittar på tidigare bortförda travare i pastans hemland. En del hästar har kommit tillbaka, medan andra aldrig återfunnits.

Fakta

Så har det gått för kidnappade travare i Italien:

Namn – År – Kommentar

 • Carnauba – 1975 – hittad efter 3 månader
 • Wayne Eden – 1975 – hittad efter 23 dagar
 • Unicorno Trio – 1998 – återfanns aldrig
 • Macks Swede – 1999 – återfanns aldrig
 • Faba di Jesolo – 2005 – återfanns aldrig
 • Gazelle Kronos – 2005 – återfanns aldrig
 • Lemon Dra – 2006 – återfanns aldrig
 • Equinox Bi – 2007 – hittad efter 45 dagar
 • Forever Runner – 2008 – återfanns aldrig
 • Daguet Rapide – 2009 – återfunnen efter 11 månader
 • Iglesias – 2009 – återfunnen efter 2 månader
 • Martino Alonso – 2009 – hittad efter 6 månader
 • Skyline Dany – 2014 – ej hittad
 • Oneghin del Ronco – 2015 – ej hittad
 • Unicka – 2017 – borta sedan 7 mars
 • Vampire Dany – 2017 – borta sedan 7 mars
Expandera

Några hästar har även försvunnit från svenska travtränare verksamma i Italien. När Ove Kristoffersson jobbade för Scuderia Sandra i Jesolo 2005 stals två hästar som aldrig kom tillbaka, bland annat en dotter till Viking Kronos och toppstoet Drottning Sund. Samma sak inträffade för Dan Hultberg. Hans topphäst Mack Swede (e. Mack Lobell), 1.13,2ak/1.366.980 kr, försvann hösten 1999.

– Det var en väldigt jobbig tid och framför allt tog Macks Swedes ägare väldigt illa vid sig. Några dagar efter att hästen kidnappats fick vi tips om att hästen tävlat på en privatbana i södra Italien. Bland annat fick vi se en film därifrån och när vi väl luskat ut var Macks Swede befann sig och larmat polisen var hästen borta. Vad som sedan hände med Macks Swede fick vi aldrig veta, berättar Dan Hultberg.

Fokustema
Gävletravet
Läs senare

Demmers byter bana

Michael Demmers återvänder till sin gamla hemmabana Gävletravet efter ha tillhört Sundbyholmstravet i 13 år.
Av
Claes Freidenvall

På Gävletravet var Michael Demmers verksam mellan 1999-2004, men nu vänder han tillbaka till ”fadershuset”.

– Ja, det känns mer naturligt. Vi har 45 minuter närmare till Gävletravet än till Sundbyholm och jag känner att tränarrörelsen kan utvecklas mer. Det känns som om jag bättre möjligheter att jobba in nya hästägare”, säger Michael Demmers i ett pressutskick.

Idag finns det 13 hästar på Michael Demmers träningslista.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Stjärnstoets färgstarka hingstföl

2014 charmade Skellefteamatören Jessica Lindgren och hennes Bodbäckssiv trav-Sverige när paret vann Derbystoet i Östersund. I natt blev Bodbäckssiv mamma för första gången och Jessica smider spännande, nya planer för sin ”Sivan”.
Av
Mathias Hedlund
Derbystovinnaren Bodbäckssiv har blivit mamma för första gången, till ett hingstföl med Tekno Odin som pappa. Foto Jessica Lindgren
Derbystovinnaren Bodbäckssiv har blivit mamma för första gången, till ett hingstföl med Tekno Odin som pappa. Foto Jessica Lindgren

Bodbäckssiv (e. Briskeby Philip) var tillsammans med sin tränare, Jessica Lindgren från Kåge utanför Skellefteå, ett oskiljbart och färgstarkt par på träningsbanan och rönte fina framgångar.

Som treåring vann Bodbäckssiv kval till Kriteriestoet och satte punkt för säsongen med seger i finalen av Norrlands Treåringselit. Fyraåringssäsongen bjöd på karriärens höjdpunkt; segern i Derbystoet i Östersund, värd 450.000 kronor.

trav, travsport, sulkysport, föl, derbystoet
Jessica Lindgren körde Bodbäckssiv till seger I Derbystoet 2014. Foto Tom Jönehag/Finish

Som äldre fortsatte Bodbäckssiv att tävla med framgång och vann som femåring finalen av Norrlands stoelit.

Blödning i gaffelbandet

Men när Jessica tog in sitt sto från hagen en februaridag 2017 var hon tjock i ett bakben. Veterinärbesöket gav dystra besked: gaffelbandsskada med stora blödningar och minst ett års läkning.

Jessica fattade beslutet att Bodbäckssiv skulle betäckas och stoet fick åka till Hudiksvall. Hingstvalet blev Tekno Odin.

– Efter ett tag lyste de gaffelbandet på henne där och sade att det inte alls var allvarligt. Att det skulle vara helt läkt inom tre månader, men då var Bodbäckssiv redan seminerad och dräktig, säger Jessica.

Istället för rehabilitering för tävling förra året fick kallblodsstoet hållas igång för mammarollen.

Fakta

Bodbäckssiv

Svartbrunt sto född 2010 e. Briskeby Philip-Bodbäckslisa e. Sjefen

Resultat: 48 st: 13–11–6

Rekord: 1.23,9m – 1.23,5ak

Intjänat: 1.316.300 kr

Uppfödare: Jan Åberg, Ersmark

Ägare: Jessica Lindgren och Magnus Carlsson

Tränare och körsven: Jessica Lindgren (a); Skellefteå

Kuriosa: Jessica Lindgren har kört Bodbäckssiv i hästens samtliga 48 starter.

Aktuell: Blev mamma i natt till ett hingstföl e. Tekno Odin

Senaste start: Trea i Boden 16 december 2016

Expandera

– Jag har kört henne hela tiden, ja ända till för två veckor sedan. Hon älskar att träna, tävla och röra på sig och hade blivit helt tokig om jag inte kört henne under tiden, säger Jessica.

”Allt var bara vitt”

Fölningen närmade sig och i natt var det alltså dags. Med tanke på faderns och moderns utseende såg Jessica framför sig en svart häst, eller fux, medvita ben och bläs. Ut kom…

– Första hoven var vit, okej tänkte jag. Den andra hoven också, och det var okej. Men sedan fortsatte det och allt var bara vitt. Jag ringde till min sambo som kom och utbrast: ”Va, det ser ut som en ko?!”, säger Jessica med ett skratt.

Hur mår mamma och hingstfölet idag?

– Allt verkar bra. Fölungen är pigg och kry och har ätit, säger Jessica.

Vill tillbaka till tävlingsbanan

För Bodbäckssiv väntar nu ett liv som mamma, men bara ett tag. Planen är att komma tillbaka till tävlingsbanan.

– Det är målsättningen, men först ska hon få vara mamma ett tag. Hon har nästan aldrig varit skadad under karriären förutom halsproblem ibland och benet ser bra ut, säger Jessica förhoppningsfullt.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Svenskägda hästar i USA-kval

Det är inte bara Hannelore Hanover som är intressant bland kvalhästarna på Meadowlands imorgon utan det finns också några andra godbitar att hålla ögonen på och däribland Åke Svanstedts duo Lucky Ava och Plunge Blue Chip.
Av
Claes Freidenvall
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedt. Foto: Lisa Photo
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedt. Foto: Lisa Photo

Sistnämnda Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass-Dunk the Donato), 1.10,3*/$404.690, hade ett strålande år ifjol, vann nio av tio starter och avslutade säsongen med fyra raka segrar. Hennes två mest värdefulla kom i finalen i Goldsmith Maid ($404.690) och Matron Stakes ($173.000). Åke Svanstedt äger stoet tillsammans med bland andra Tomas Andersson i Nossebro.

Han deläger också Lucky Ava (e. Lucky Chucky-Ava Marion), vilken inte var lika framgångsrikt men tog rekordet 1.12,2 och tjänade 203.569 dollar. Hennes finalvinst i New York Sire Stakes ($225.000) var hennes största triumf av de fem segrar hon tog på tio framträdanden.

Finalvinnare i New York Sire Stakes var också Åke Svanstedts Six Pack (e. Muscle Mass-Pleasing Lady), 1.12,0*/$198.642, och han går ut i ett annat kvallopp. Six Pack har också svenska delägare, varav några från Kalmartravets funktionärskår.

Han möter Jenny Melanders valack delägde All On Black (e. Swan For All-Right On Renee), 1.11,1*/201.750. Förra året startade han åtta gånger (6-1-1) och hans mest penningstinna seger togs i finalen i Indiana Sire Stakes ($220.000).

Vunnit kval i år

En annan av motståndarna är Jimmy Takters Maxus (e. Muscle Hill-Gerri’s Joy), 1.10,9*/$173.485, som ifjol vann en division av International Stallion Stake ($59.400) och slutade trea i finalen i William Wellwood Memorial efter Alarm Detector och stallkamraten You Know You Do.

Maxus ägs av Stall Zet och Christina Takter och hingsten gör sitt andra kvallopp för säsongen. För knappt en vecka sedan kvalvann han på Meadowlands på 1.12,7 efter snabba 1.07,6 sista 400 meterna.

Startlistorna till lördagens kval på Meadowlands hittar ni här!