Fokustema
Krönika
Läs senare

5.000.000 skäl för Nurmos att jubla

Tider har inte längre någon betydelse.
Är ni av den uppfattningen kan ni sluta läsa här och nu. För jag har nördat ner mig i siffrorna kring helgen – och framförallt tiderna i Kriteriet.
Av
Ola Lernå

Treårige Villiam traskade 1.12,0a/2.640 meter. Samma tid som när jag just blivit frälst på trav en viss The Onion presterade över den engelska milen i Sprintermästaren 1983. Det var det världsrekord för på tusenmetersbana och de allra flesta var tveksamma om tidtagningen verkligen gått rätt till.
Men igår drog treårige Villiam till med ett 1.11-varv till slut över 2.640 meter – vilket var ett krav för seger då han utmanades av Coin Perdu (1.09,1 sista 800).
Såväl ettan, tvåan som trean (Husse Boko) tävlade barfota runt om – men också i gammal hederlig vagn.
Vill ni ha fler tider utan värde så avslutade Global Unspoked 1.11,9 sista rundan, Capitol Hill 1.12. Den här duon tog sista slantarna i ett rekordsnabbt Kriterium. Readly Express och Pyhtagoras Face är till exempel de enda treåringarna som gått fortare än Capitol Hills 1.12,9 – någon gång tidigare.

***

Jorma Kontio fick 40.000 kronor i böter och fem dagars avstängning för sin drivning. Mika Forss fick 40.000 och tre dagar för sin drivning. ST har styrt i ordning så att bötesbeloppet rättar sig efter förstapriset om hästen är med i premiechansen, vilket känns självklart. Åtminstone om kuskarna vill ha provision på samma belopp.

***

5.000.000 kronor. LIte yrt är det med uppfödarpengarna i premiechansningen, men har jag fel lär väl någon fylla kommentarsfältet snabbt. Timo Nurmos äger Villiam och fick fyra miljoner för segern. Han är uppfödare till Villiam och fick 20 procent i uppfödarpremier på fyra miljoner – det vill säga 800.000 kronor. Dessutom betalas det ut en extra uppfödarpremie om tio procent på ”grundförstapriset”, det vill säga ytterligare 200.000 kronor. Fem millar i ett lopp. Premiechansen sätter en fantastisk extra krydda på travsporten för eliten.

** Tillägg 07:57: Jag hade fel. Svensk Travsports sportchef Petter Johansson rättade mig: det är 30 procent på hela summan, 20 procent från Svensk Travsport, tio procent från banan. Så Timo Nurmos hade 5,2 miljoner skäl att jubla.

 

Under lördagens ”avdelning utrustning” konstaterade jag att såväl vinnaren som tvåan i Europaderbyt; Drole de Jet och Born In The U.S.A. båda tävlade med skor, båda tävlade med vanlig vagn. Och även här fick vinnaren drivningsböter; Pierre Vercruysse slantade upp 19.500 kronor för sin spöföring. Lika mycket till för att han bröt ut ett spår över upploppet.

Besvikelserna då? Global Trustworthy var borta ur Europaderbyt före start och Very Kronos strulade bort sin möjlighet att vinna Kriteriet. Likväl har vi fått se svårgreppade prestationer i helgen. Nu väntar Lexington-meetinget, Breeders Crown på hemmaplan och sedan vintermeetinget där Readly Express blir extremt spännande att följa.

Efter segern i Europeiskt Femåringschampionat lär det bli SM som nästa uppgift och sedan sneglar Timo Nurmos mot julafton och Prix Tenor de Baune på Vincennes. Och vem vill inte fira jul i Paris?

Ola Lernå på twitter:

Tveksam på att namnet borde släppts igenom. Och inte blev hon rikare i gårdagens premielopp. #kämpa #älskatrav pic.twitter.com/qsK9dTAjRk
@rapidchamp - 18 Okt
Den här hästen håller vi alla tummar för när det vankas New York Sire Stakes på lördag. Go KFF, Go! pic.twitter.com/3zh11itmG1
@rapidchamp - 10 Okt
50.022 på Friends mot Luxemburg. Skillnad kl 18.00 isf 20.45. Vad ger oss detta för input på V75 16.20?
@rapidchamp - 7 Okt
Fick chansen att göra sulkysports tillsammans idag. Lutar åt endast en spik. Vill ni ha någon att hålla i handen? tillsammans.atg.se/utloggad/lagsi…
@rapidchamp - 1 Okt
Vi ses väl på auktionen imorrn? sulkysport.se/auktionsnack-i…
@rapidchamp - 26 Sep
Fokustema
Krönika
Läs senare

Varför går jag inte igång på VM-loppet?

VM i helgen. Eftermiddagstrav på Yonkers på lördag och inte ens jag – som tillhör de tröttaste människor som går att uppbringa på kvällarna – behöver ställa klockan. 22.00 svensk tid är det ”And they’re off and trotting”.
Av
Ola Lernå

Förstapriset är 500.000 dollar. Högre än Elitloppet. Fullt i klass med Prix d’Amérique. Så varför tänder jag inte till?

Jag är tämligen säker på att arrangörerna gör sitt bästa, men att köra ett VM-lopp utan Bold Eagle, Readly Express, Nuncio, Timoko och Aubrion du Gers är ungefär som att spela VM i fotboll utan Tyskland, Spanien, Brasilien, Argentina och Frankrike.

Det bör dock emfaseras att det är vi européer som främst satt VM-stämpeln på loppet. Ett minne från en svunnen tid då de bästa hästarna verkligen dök upp i International Trot. Som såg sin början 1959 på Roosevelt Raceway.
Jag är duktigt avundsjuk på kollega Claes Freidenvall som fick uppleva banan på Long Island, inte minst då Callit vann VM som sistahäst på Roosevelt 1987. Från början var det en motorbana som byggdes om till kapplöpningsbana och slog upp portarna i september 1940. Styvt ett år senare var USA med i kriget efter attacken mot Pearl Harbor och det finns anledning att misstänka att Roosevelt Raceway inledde i uppförsbacke.

 

Banan var en pionjär inom mängder av områden. Först med startbil, först med intern-tv på banan och enligt Freidenvall jobbade under en period 25 personer – bara på banans PR-avdelning! Över 25.000 pressmeddelande skickades ut från det här gänget som givetvis skapade intresse för Roosevelt.
Banan mätte 15/32-delar av en mile. Eller 754 meter. Det där hängde säkert ihop med att den tidigare var en motorbana. 15 juli 1988 stängde Roosevelt och numera ligger ett lyxigt bostadsområde vid namn Meadowbrook Pointe (ett ganska coolt hästnamn – eller?) där det en gång samlades traventusiaster.

Då – när VM var en maktfaktor – var en tid före internet. När du inte kunde se varenda lopp på Youtube, när du satt andlös lyssnandes på amerikanska referenter och John D Campbell var mer ett väsen än en idrottsman. Nu kan du se och lyssna live på i princip varenda lopp, på vilken bana som helst i hela världen. Det är tyvärr inget unikt med International Trot.

 

Tre svenskfödda hästar har vunnit ”VM”; His Majesty, Atas Fighter L. och Callit. Ytterligare två har varit tränade i Sverige: (Pluvier III och Peace Corps).
Chansen att den skaran utökas känns stor, inte minst med tanke på att fyra tiondelar av fältet på lördag är ”svenskt”. Förvisso med internationella detaljer. Har Twister Bi fixat resan så borde övriga få jobbigt att fånga in honom. Han hade till exempel inga problem med Klosterskogens 800-metersbana ifjol då han vann Habibs Minne.

Men VM-känslan har svårt att infinna sig. Det blir inga flaggviftningar framför datorn på lördag kväll – heller.

Ola Lernå på twitter:

Tveksam på att namnet borde släppts igenom. Och inte blev hon rikare i gårdagens premielopp. #kämpa #älskatrav pic.twitter.com/qsK9dTAjRk
@rapidchamp - 18 Okt
Den här hästen håller vi alla tummar för när det vankas New York Sire Stakes på lördag. Go KFF, Go! pic.twitter.com/3zh11itmG1
@rapidchamp - 10 Okt
50.022 på Friends mot Luxemburg. Skillnad kl 18.00 isf 20.45. Vad ger oss detta för input på V75 16.20?
@rapidchamp - 7 Okt
Fick chansen att göra sulkysports tillsammans idag. Lutar åt endast en spik. Vill ni ha någon att hålla i handen? tillsammans.atg.se/utloggad/lagsi…
@rapidchamp - 1 Okt
Vi ses väl på auktionen imorrn? sulkysport.se/auktionsnack-i…
@rapidchamp - 26 Sep
Fokustema
Krönika
Läs senare

Hästen är som Halleys komet

Jag har ingen anledning att ändra på mitt tips att Very Kronos vinner Kriteriet. Det har jag faktiskt trott – och sagt – i över ett år.
Av
Ola Lernå

Jag var nämligen i Sundsvall för jobb i augusti ifjol – var klar vid lunch och på väg hem när jag träffade Svante Båth. ”Om du stannar får du se en fin tvååring gå fort”.
Hur dags?
”Klockan 16.00”.
Fyra timmars väntan för att se en tvååring gå jobb. I Sundsvall. Troligt.
”Men det är en ”vovve”, jag lovar”, sade Svante.

Och ”vovvar” har jag lärt mig är lika sällsynta som Halleys Komet. Ni vet den där himlakroppen som dyker upp sisådär var 76:e år. Alltså något värt att vänta på.
16 koppar kaffe och en längd kanelkaka senare såg jag Very Kronos för första gången. Han gick utvändigt – jag var tvungen att lova Svante att inte berätta hur fort det gick, så det gör jag inte den här gången heller – och lekte med en äldre kamrat med spända linor.
”Han har farten, men är inte mogen, han kommer inte starta i år”, var Båths korta kommentar.
Jag var frälst och är det fortfarande. Att hästen har ett par bokstavskombinationer (enligt Svante har han bokstavskombinationen R-E-A-D-Y-C-A-S-H) gör honom bara mer spännande. Kika gärna på videon (fler finns bland annat på instagram) som skötare Mia har skickat. Det bubblar överskottsenergi i den här killen!

***

42.448 var på plats på Delaware County Fair igår för att se Filibuster Hanover vinna passgångarnas ”Hambo”; Little Brown Jug. Jag har aldrig varit där, men har lovat mig själv en biljett vid lämpligt tillfälle. Vinnaren tränas av Ron Burke, kördes av Yannick Gingras.
Jag såg däremot Filibuster Hanovers pappa Somebeachsomewhere vinna på The Red Mile 2008. Tränaren Brent McGrath hade bjudit in hela sin kanadensiska by för att fira sin superstjärna och jag har aldrig sett fler människor i en vinnarcirkel än då!

***

Jag har på ett specifikt håll läst att ”ATG storsatsar på Winter Burst-finalen”. Jag är inte överförtjust i när ATG håller inne jackpotpengar längre perioder, men att ramla i fällan rubriksättaren gjorde där gör mig lätt irriterad.
ATG satsar inte något. Zilch. Nothing.
Själva säger ATG att ”man bjuder sina kunder på…”. Nope. Snudd på falsk marknadsföring.
Från och med lördag lånar ATG 20 procent av jackpotpengarna utan att betala en spänn i ränta. Från den 16 december lånar man 100 procent av jackpotpengarna, alltjämt med noll i ränta.
Det borde alltså stå att man snyltar sina kunder på pengarna, eller åtminstone räntan. Att jag sedan gillar möjligheten att spela om stora potter är en helt annan femma.

 

Solvalla smygfixade lite med upplägget i onsdags – knappast någon verkar ha märkt förändringarna – men jag gillade allt. Patrik Nilsson refererade även på ”saxbanan”, vilket gav en bättre helhetsupplevelse för mig. Loppreprisen drog igång direkt efter målgång, med en liten bild från vinnarcirkeln.
Små, små steg och de är i mina ögon i rätt riktning. Jag har slutat tro på att det kommer välla in människor vid min sida på Solvalla onsdagar, men de som är där måste tas om hand och vårdas ömt!

Ola Lernå på twitter:

Tveksam på att namnet borde släppts igenom. Och inte blev hon rikare i gårdagens premielopp. #kämpa #älskatrav pic.twitter.com/qsK9dTAjRk
@rapidchamp - 18 Okt
Den här hästen håller vi alla tummar för när det vankas New York Sire Stakes på lördag. Go KFF, Go! pic.twitter.com/3zh11itmG1
@rapidchamp - 10 Okt
50.022 på Friends mot Luxemburg. Skillnad kl 18.00 isf 20.45. Vad ger oss detta för input på V75 16.20?
@rapidchamp - 7 Okt
Fick chansen att göra sulkysports tillsammans idag. Lutar åt endast en spik. Vill ni ha någon att hålla i handen? tillsammans.atg.se/utloggad/lagsi…
@rapidchamp - 1 Okt
Vi ses väl på auktionen imorrn? sulkysport.se/auktionsnack-i…
@rapidchamp - 26 Sep
Fokustema
Krönika
Läs senare

Spelformer, tävlingsprogram och Kriterievinnare

Top7 får en nystart på lördag, men alltjämt motarbetas ett spel med i mitt tycke viss potential av sitt eget spelbolag. Och dessutom misstänker jag att de tidigare rent rabiata begränsningarna mer eller mindre kan ha dödat spelformen utan att den egentligen fått chansen.
Av
Ola Lernå

Från och med lördag släpper ATG lite på bromsen för att locka skicklighetsspelare. Men alltjämt får ”systemet” bara innehålla sju hästar. Det är i sig ingen begränsning, då alla med viss kunskap om systembyggande förstås kan gå runt det genom att skriva ut fler kuponger – men det är definitivt inte 2017!
2017 är året då trösklar ska bort, definitivt gällande spelformer, om man önskar att de ska få fart omsättningsmässigt.
Top7 kommer få ett lyft genom nystarten, framförallt har spelformen nu anpassats för andelslagen, men det borde finnas större potential, bara ATG ger Top7 chansen att slå i blom.

***

I gårdagens utgåva av Sulkysport avslöjar jag när jag fick lära mig ”köra post”. För er som inte känner till uttrycket så handlar det om att ha alldeles för korta tömmar i en ”mördarbacke”. Och jag hade så korta tåtar vid besöket hos Per Linderoth att jag borde kvittera ut blå mössa, gul vagn och en korg att hämta upp breven ur…

***

Sport och spel lever i en symbios inom travet. Näringskedjan är dessutom relativt tydlig, men för många ”nya” är det svårt att beskriva hur känsligt det är att peta i en sak eftersom väldigt många andra påverkas.
Tävlingsdagsprogrammet 2018 har varit omdebatterat, men jag tycker ändå en viktig sak har tappats.

”Bra spel får man genom bra hästar och en bra spelform”

För att det ska bli bra spel och någorlunda stort intresse krävs flera ingredienser; bra spel och ökat intresse får man tyvärr inte enbart genom bra hästar – även om jag så önskade.
Bra spel får man genom bra hästar och en bra spelform. Att fortsätta med V64 på tisdagar och tro att spelare – och publik – ska tända till är ett feltänk. Det är bara att kika på fantastiska sportsliga omgångar som E3-kval, som dessutom avgörs under gynnsamma årstider, vilket endast ger marginella injektioner gällande spel och publikintresse.
Att sänka den sportsliga kvalitén på onsdagarna kommer också påverka. Bra spel får man inte enbart genom en bra spelform (V86-express…), det har visat sig många gånger förut och att underskatta betydelsen av spelobjektens kvalitet tyder på dålig historiekunskap.

***

Solvallaprogrammet på söndag är ett fantastiskt smörgåsbord där landets främsta treåringar ska försöka ta sig till Kriteriet respektive Oaks. Aldrig är förhoppningarna, förväntningarna eller frustrationen större vid bankanten än när det vankas storloppskval. Kriteriet är extremt stort för alla aktiva.
Vem som vinner? Jag erkänner, jag är ”besatt” av Very Kronos och kommer fortsätta meddela klartecken till höger och vänster tills den dag han förlorar felfri. Då ska jag knipa käft.

Ola Lernå på twitter:

Tveksam på att namnet borde släppts igenom. Och inte blev hon rikare i gårdagens premielopp. #kämpa #älskatrav pic.twitter.com/qsK9dTAjRk
@rapidchamp - 18 Okt
Den här hästen håller vi alla tummar för när det vankas New York Sire Stakes på lördag. Go KFF, Go! pic.twitter.com/3zh11itmG1
@rapidchamp - 10 Okt
50.022 på Friends mot Luxemburg. Skillnad kl 18.00 isf 20.45. Vad ger oss detta för input på V75 16.20?
@rapidchamp - 7 Okt
Fick chansen att göra sulkysports tillsammans idag. Lutar åt endast en spik. Vill ni ha någon att hålla i handen? tillsammans.atg.se/utloggad/lagsi…
@rapidchamp - 1 Okt
Vi ses väl på auktionen imorrn? sulkysport.se/auktionsnack-i…
@rapidchamp - 26 Sep