Fokustema
Krönika
Läs senare

I eliten för att stanna

KARLSTAD. En kallblodsstjärna tackade sannolikt för sig - en annan klev fram och kungjorde att han är i eliten för att stanna.
När Tekno Odin skrittade fram genom slutkurvan efter att sänkts av Myhreng Jerker väntade en ny strid för den sistnämnde.
En strid som Myhreng Jerker tycktes ha förlorat, men när det betydde som mest kontrade han ut Kleppe Slauren i Unionskampen.
Av
Emil Persson

Olav Mikkelborgs sjuåring fick göra jobbet utvändigt om ledaren Tekno Odin (e. Moe Odin) som varvade på 1.19,3. Att den tioårige ledaren vars bäst-före-datum tydligt passerats sedan länge skulle kasta in handduken var inte ett dugg överraskande, men att Myhreng Jerker skulle orka stå emot i nästa skede var det färre som trodde.
När favoriten Kleppe Slauren (e. Sundbo Kravall) kom upp på utsidan halvvarvet före mål fick han snabbt grepp, men i avgörandets stund visade Myreng Jerker fantastiskt moral.
Karriärens hittills största seger – nu värd 300.000 kronor – plockades hem på starka 1.21,2/.140 meter, en rekordsänkning med 1,9 sekunder!

Det Myhreng Jerker nu behöver utveckla för att skörda regelbundna framgångar mot eliten är tveklöst snabbheten. Sjuåringen får ofta gå den tunga vägen och det håller när hästarna är i absolut knallform och på väg uppåt i karriären, men det kommer inte hålla i all oändlighet; moralen riskerar att ta stryk.

Slipar Olav Mikkelborg till den saken tjänar Myhreng Jerker sjusiffrigt under år 2019.

Myhreng Jerker och Olav Mikkelborg, Unionskampen, Sulkysport, Travsport
Myhreng Jerker och Olav Mikkelborg. Foto Malin Albinsson/TR Bild

1-1-2-2-2

Björn Goop fick extremt bra utdelning med fem egentränade hästar inom V75-spelet. Två segrar och tre andraplatser blev resultatet och totalt 487.500 kronor inkört!
Segergodsen Grandfather Bill (e. Cantab Hall) och Waikiki Silvio (e. Varenne) fick båda perfekta lopp i vinnarhålet. Den förstnämnde avgjorde relativt knappt och känns alltjämt aningen svårbedömd om han är en riktigt bra V75-häst eller en ”medelsort”, men det är givetvis ingen tillfällighet att han vunnit sex av åtta starter såhär långt.
Waikiki Silvio tog sin andra V75-seger för året och verkar framförallt väldigt effektiv i de här sammanhangen när han körs på väntan.

Riktigt bra eller världshäst?

trav, travsport, sulkysport, gotland, visby, v86, kihlström, redén
Love Matters. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

I Uno Sweds Minneslopp dundrade Love Matters (e. Explosive Matter) så enkelt till tät att han blev påmind om att detta ju faktiskt var hästen som snuvade katapulten Arazi Boko (e. Varenne) på tät i Sweden Cup-finalen innan han själv galopperade i överljudstempot.
Nu såg det hela hur säkert ut som helst och för tredje gången i år så sprang Love Matters under 1.11,5 full väg. Därtill tog han sig över fem miljoner kronor i intjänade prispengar och det ska bli intressant att se hur mycket ytterligare det kommer bli.
Denna prischeck på 200.000 kronor är den näst högsta han plockat hem sedan han kom till Europa (triumfen i Fyraåringseliten ifjol gav en halv miljon) och nu blir det intressant att se om Love Matters kommer landa i kategorin ”riktigt, riktigt bra guldhäst” eller om han kommer ta stegtet fullt ut och kunna matcha världseliten.

Dubbla silverchanser

En av de saker som gjort Ulf Stenströmer till en av Sveriges mest framgångsrika travtränare är hans förmåga att matcha hästarna på bästa sätt.
Att plocka ut Handsome Brad (e. Brad de Veluwe) i dagens silverdivisionsförsök, en vecka innan silverfinalen av meeting 6 avgörs, var ett vaket beslut.
När det dessutom inte blev någon som helst körning i loppet utan han fick vara på 1.14,8 och kommer till lördagens final med gott om krafter i behåll gjorde det inte saken sämre.

Fakta

V75 FÄRJESTAD 22 SEPTEMBER

Rätt rad: 4-3-4-10-2-7-5

Utdelning 7 rätt: 26.834 kr
Utdelning 6 rätt: 116 kr
Utdelning 5 rätt: Ingen utdelning

Omsättning: 99.798.925 kr

Expandera
Handsome Brad besegrade landets bästa femåringar i Lyons lopp i våras på tangerat världsrekord och att det finns inget som tyder på annat än att han kommer kunna matcha den äldre eliten likaså. Att då få chansen att vinna två silverdivisionsfinaler… ja, det går inte bli annat än imponerad av Axevallatränarens upplägg.

Körande Carl Johan Jepson ramade in V75-omgången på hemmaplan. Susanne Richters Visitor (e. From Above) spårade hem Unionsstayern med minsta möjliga segermarginal efter att hundraoddsaren Global Skipper (e. Infinitif) bjudit på kamp upploppet ner.
Jepsons styrning var inte klockren i aktionen och hade därtill hetsat upp sig en aning efter två omstarter, men det är ingen tillfällighet att Jepson reder ut de här uppgifterna.

Bronsdivisionen blev tävlingsdagens sömnpiller. Ja, trots att segertiden landade på 1.12,3a/2.140 meter. Timo Nurmos Global Trust (e. Yankee Glide) såg i vilket fall helt obrukad ut och var precis lika fin som vid comebacksegern veckan innan. Han tycks tagit det loppet rätt och kan bli en följetong på V75.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Flashback till 90-talet

Hamre. Startsnabb amerikanare. Surr om Elitloppet.
Giveitgasandgo ger mig sköna flashbacks till 90-talet och premiechansen håller de bästa svenska unghästarna borta från Elitloppshelgen.
Av
Emil Persson
Giveitgasandgo vann tidigare i år Fyraåringseliten på nya löpningsrekordet 1.09,5a/1.640 meter. På måndag startar han i Hallandsmästaren. Foto: Jeannie Karlsson
Giveitgasandgo vann tidigare i år Fyraåringseliten på nya löpningsrekordet 1.09,5a/1.640 meter. På måndag startar han i Hallandsmästaren. Foto: Jeannie Karlsson

För den som är uppfödd med Prince Mystic och Rite On Line som givna storloppsdeltagare är det omöjligt att inte bli nostalgisk när Frode och Atle Hamre nu ser ut att fått fram ännu en stor, amerikansk stjärna.
Köpet av Giveitgasandgo kan inte varit givet, hur många miljonär han än hade sprungit in på andra sidan Atlantan. Vi har sett hiskeliga bommar i modern tid när amerikanska unghäststjärnor köpts över, men Atle Hamre – som följer den amerikanska travsporten slaviskt – har kunskap nog för att kunna välja rätt.
Något som även Trav og Galoppnytts chefredaktör Truls G Pedersen tryckte på i vår webb-tv sändning under fredagen:
– Här har Frode och Atle Hamre gjort ett mästarjobb för hästar som kommer från John Butenschoen ja, då brukar motorn vara liggandes kvar där borta i USA.

Truls förklarade hur Hamre söker aktivt efter extremt startsnabba hästar och där är han onekligen något ytterst väsentligt på spåren. Position är A och O i de stora travloppen som man så lätt tappar om man inte är med från start, oavsett hur bra häst man än må ha.
Därtill är de amerikanska hästarna ofta vana att – likt Giveitgasando nu fick göra – gå på i en jämn fart hela vägen och inte tas upp. Har du då en USA-import som inte är särskilt startsnabb och som riskerar att hamna i tredje- fjärde utvändigt i ett uppullat lopp så är det godnatt i kubik.

Senast en häst följde upp seger i Fyraåringseliten med att vinna Elitloppet året därpå var From Above (2002-2003), dessförinnan Victory Tilly (1999-2000).
Även om Giveitgasandgo såg okörd ut på löpningsrekordet 1.09,5 denna gång så är det till att ta in alldeles för mycket luft att hävda att han är 2019 års Elitloppsvinnare redan nu.

Premiechansen påverkar

Alessandro Gocciadoro följde upp den lysande lördagen med nya, stora söndagsframgångar. Zabriskie Ok (e. Conway Hall) hade som väntat inga problem att städa av den svagaste upplaga av Treåringseliten för ston som körts under 2000-talet, möjligen i konkurrensen med 2012 och 2015 års diton.

Zabriskie O.K. och Alessandro Goccadoro. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Virginia Grif (e. Varenne) landade på 1.10,5a/1.640 meter i Fyraåringseliten för ston, en tidsnotering som såväl Umaticaya som The Divine Miss F. slagit tidigare i loppet och som ligger på en nivå som helt enkelt är rimlig år 2018.
Virginia Grif passerade därmed miljonen i intjänade prispengar, men är fjärran från rikast av de fyraåriga damerna i Gocciadoros stall. Fjolårets Derby del Trotto-vinnare Valchiria Op (e. Ideale Luis) står på 384.278 euro och Oaks del Trotto-vinnaren, tillika Orsi Mangelli-tvåan Vanesia Ek (e. Exploit Caf) står på 241.873 euro så Gocciadoro har hyggligt förspänt med toppston i stallet…

Gocciadoro har matchat väldigt vaket och satt sina hästar i toppslag till denna helg där man dessutom slipper att möta flera av de bästa svenskfödda tre- och fyraåriga stona.
Guldstoet med 350.000 kronor till vinnaren redan sju dagar gör sitt till och dessutom är det inte intressant för svenskfödda hästar att riskera att bränna ut sig under Elitloppshelgen.
Premiechansens intåg i svensk travsport gör helt enkelt att det är svårt att motivera sig för att starta i de här tuffa loppen för ”relativt normala prispengar” när det står så oerhört mycket mer på spel senare under året.

Hans G:s nya stjärna

Efter Victory Tillys seger i Elitloppet år 2000 är Hot Tubs vinst i Montéeliten år 2008 på 1.11,2a/2.140 meter det intryck som lämnat störst avtryck på mig under en Elitloppshelg.
Söndagens insats från Be Mine de Houelle var snubblande nära att ta steget upp och placera sig på topplacering. Likt sin far Scipion du Goutier gjorde på sin tid så sprang det sjuåriga stoet som att det inte fanns någon morgondag och kom i mål på världsrekordnoteringen 1.09,8a/1.609 meter.

Franck Leblanc lastade stoet på transport då han inte fick någon plats på flyget och fick in 300.000 kronor på det beslutet. Därtill var ju Coquin Bebe fyra i Harper Hanovers lopp på lysande 1.12,5/3.180 meter så man kan lugnt säga att det blev bättre att ta landsvägen än flygvägen…

Slutligen; King on the Hill (e. Muscle Hill) flög fram i Fyraåringseliten bakom Giveitgasandgo. Hans G Eriksson har hyllat hästen med sjumilakliv och tycks ha helt rätt i sin bedömning.
Vad underbart att det finns fler än bara landets fem största tränare som sitter på topphästarna!

Fokustema
Krönika
Läs senare

Vad var det vi fick se?

STOCKHOLM. Att vara som bäst när det betyder som mest är en konst få hanterar.
Det så avslappnade intryck som gav Alessandro Gocciadoro under lördagsförmiddagen var ingen fasad.
Det var uppenbart att han var helt på det klara med vad som komma skulle.
Av
Emil Persson
Volnik du Kras efter en seger på Solvalla tidigare i år. Foto Jeannie Karlsson
Volnik du Kras efter en seger på Solvalla tidigare i år. Foto Jeannie Karlsson

I veckans upplaga av Sulkysport hade publicerade vi ett längre reportage, signerat Cecilia Kristoffersson och Jeannie Karlsson. Tajmingen hade omöjligen kunnat vara bättre.
Hur Alessandro Gocciadoro tränar sina hästar och vilken svensk tränare som inspirerat honom låter jag dig läsa mer om i tidningen. Här ska vi blicka tillbaka och ringa in hur det är möjligt att han dominerade så pass som han gjorde idag.

Låt oss börja med Volnik du Kras. De italienska hästarnas förtjänstmöjligheter är numera kraftigt viktade mot de stora unghästloppen och där var aldrig Volnik du Kras med.
Blott sex starter innehöll den – inte sällan förödande – treåringssäsongen för hans del medan han nu gjorde sin åttonde start som fyraåring. En häst med en tydlig överkapacitet kontra sin klass som alltså inte hade kommit längre än till 310.000 kronor innan lördagens Klass I-final.

Sådana hästar kryllar det av både i Italien och Sverige. Skillnaden är dock att medan de italienska hästarna av det snittet säljs till Sverige eller – som nu – skickas hit för att starta är precis lika naturligt som att de svenska hästarna ”hämtar igen” för förlorade unghästpengar på fransk mark.

Volnik du Kras blir med andra ord en form av italiensk motsvarighet till Mindyourvalue W.F., måhända lite hårdvinklat, men grundprincipen är densamma.

Då är det inte konstigt om man kan komma hit och krossa sina konkurrenter trots stentufft upplägg när man startar en häst som är fjärran från att ha slagit i taket.
Därtill har Gocciadoro tagit med sig några av sina allra, allra bästa hästar till Solvalla. Det är liksom inte bottenskrapet han kommer med utan det går att jämföra med att Timo Nurmos skulle starta fem av sina tio bästa hästar under Prix d’Amerique-helgen.

Samma sak är ju faktiskt fallet med Klass II-vinnaren Gina Schermer, även hon en dam som plockat brödpengar nere i Nederländerna trots knallprestationer och som stod billigt inne i klassen.

Pigg gamling

Mycket var vunnet när Alessandro Gocciadoro kunde välja spår ett åt Arazi Boko. Foto: Jeannie Karlsson

För Arazi Bokos del blev Sweden Cup mer eller mindre en promenad i parken. Försökssegern på skor blev bekväm och han kom till finalen med gott om krafter sparade.
Därtill var det dags att rycka skorna vilket gör Arazi Boko rappare i steget och mer startsnabb. Nu räckte det förvisso inte till att hålla ut Love Matters i ”tokkörningen” runt första kurvan, men när den sistnämnde flög i galopp var Arazi Boko åter först.
Det är klart att en Lotteriatrea ska vinna när han får varva på 1.12,1 och Arazi Boko behövde inte ens ta sig under sitt gamla rekord på 1.10,0, noterat ifjol som tioåring vid femteplatsen i Criterium de Vitesse i Argentan.
Alessandro Gocciadoro har valt rätt väg med Arazi Boko. Att helt stå över lopp över full väg med hedershästen har varit helt rätt melodi och på sin startsnabbhet får han otäckt bra betalt på snabba banor.
Samma egenskap har inte Sorbet utan fick nöja sig med andraplatsen, trots 1.05 sista 400 meterna!

Peace of Mind gjorde därtill karriärens bästa insats i Stoeliten. Efter att byggts i ryggar i såväl Seinäjoki Race som Finlandia Ajo var det nu dags att låta henne gå på och som hon gjorde det.
Enda kruxet var att Double Exposure var precis så bra som Daniel Redén antytt mellan raderna. Hon kommer matcha – och besegra – flera av de bästa ”pojkarna” under sommaren om Redén tar den vägen, var så säker…

Befäster position

Platon Face insats räddade upp ett Harper Hanovers lopp, naggat av strykningen på Carat Williams. Lutfi Kolgjini har varit oerhört tydlig under två månaders tid att siktet varit inställt mot styrkeprovet och att då få skörda på det sätt han just nu gjorde befäster Lutfi Kolgjinis status som en av de allra, allra främsta i svensk travsport, oavsett om det handlar om att träna en ung- eller gammal häst.

I övrigt noteras att…
…Solvalla kryddade tävlingsdagen med en lättsam frågesport på storbildsskärmen såväl före- som under tävlingarna. En så enkel idé, men säkerligen mycket uppskattad av den så travintresserade publiken som kan mäta ku… nskapsnivån med stolsgrannen. Torskintervjuerna som sändes direkt efter sista loppet samt löpningsrepriserna uppskattas likaså.
…Det inte bara var succé för Gocciadoro. I avslutningen galopperade Umaticaya bort sig dubbelt och står nu helt utan startpoäng. Hon var svår redan ifjol och hade flera galopper i resultatraden inför Fyraåringseliten för ston, men frågan är om det verkligen går att bryta den negativa spiral hon hamnat i?
Heartbreaker V.S. gjorde en oerhört bra insats som trea i Harper Hanovers lopp. Tredjeplatsen var långt mer än vad jag trodde han skulle klara av att nå som hårt anmäld på ”40-volten”.
…dagsomsättningen ökade från 190 miljoner ifjol till 209 miljoner.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Italien & sportchefers spelförståelse

Italienskt i Olympiatravet.
Italienskt i Gran Premio della Lotteria.
De senaste dagarna har varit en enda stor maktdemonstration kring hur bra en av Europas mest framstående travnationer kan leverera mitt uppe i en kris.
Av
Emil Persson

En tiondel från världsrekordet. Ringostarr Treb stod för en fenomenal insats i Olympiatravet när han dundrade runt på 1.10,0a/2.140 meter. Den provstarten hästen gjorde med 3:25 kvar till start skvallrade extremt tydligt om vart prischecken på 1,5 miljon skulle hamna. Bättre än vad Ringostarr Treb såg ut där och då kan nämligen inte en travhäst se ut.

Det var hästar som hade tilldelats wildcard som gjorde upp i Olympiatravet. I loppets tre senaste upplagor har blott en av nio hästar som tagit en placering bland de tre främsta (Sauveur, år 2016) tagit vägen in till loppet via något av uttagningsloppen.

Både anmärkningsvärt och inte. De svenska ”vinterhästarna” som inte sällan kvalar in till Olympiatravet ska kliva upp i ringen och matcha fräscha förmågor som antingen återkommit efter en vinter i Paris eller efter en uppbyggnadsperiod.

Wildcarden som hade delats ut i år kändes inte givna för den breda massan, men Åbys sportchef Jon Walter Pedersen (och hans kollega Kristofer Jakobsson) har fingertoppskänsla. Ifjol plockade han fram Midnight Hour till Åby Stora Pris vilken de flesta trodde skulle stå sig slätt, men som visade sig oslagbar för Muscle Hustle i skiljeheatet.

I år lockade han Hamre-bröderna till Åby med den blott fyraårige USA-importen Giveitgasando som hakade på alldeles strålande – om än via rygg ledaren och max – bakom Ringostarr Treb till andraplatsen.
Giveitgasandgo har presenterats i ett fullständigt bländande skick i sina två starter för Hamre-bröderna och har alla möjligheter att verkligen bli (eller fortsätta vara) en internationell topphäst under ett par säsonger.
Närmast lär start stunda i Fyraåringseliten och det ska bli rysligt spännande att se hur fort han kan springa från tät, med någon form av stängt huvudlag om han får ett dugligt startspår.

Pinkmans löpningsrekord på 1.09,9 hänger löst…

Och se där! Italienskt på tredjeplats också. Titty Jepson var en för många obekant förmåga innan lördagens Olympiatrav. Det stämde bra för hennes del, men hästen fullföljde starkt och visade verkligen att hon var förtjänt av sin plats.
Belgaren Vincent Lacroix reser mer än gärna till Skandinavien. I lördags kungjordes att hans träning Totoo del Ronco (hoppla, italienskfödd också) är klar för Copenhagen Cup nästa söndag vilket känns som ett fräscht inslag.
Totoo del Ronco är nämligen inte en sämre häst än Titty Jepson i grunden, snarare tvärtom.

P

Urlo dei Venti vid segern i Prix de Luxembourg. Foto Mia Törnberg

recis som förväntat vann Urlo dei Venti Gran Premio della Lotteria. Det var längesen den italienska travsporten hade ett så starkt och tydligt kort för de största slagen när det kommer till just en italienskfödd häst, tränad i Italien.
Solvallas sportchef Anders Malmrot ska ha beröm för den spelförståelse han visat kring den här hästen sedan första stund. Direkt efter segern i Prix de Luxembourg uppsökte han kontakt med kretsen kring hästen och signalerade att Urlo dei Venti fanns med i hans kortlek kring potentiella Elitloppsdeltagare.

Självklart kan tyckas för den som verkligen hängt med och följt Urlo dei Ventis karriär och utveckling (vi snackar alltså om en häst som sprang 1.11,5a/2.060 meter med på 800 metersbana i höstas med gott om krafter kvar…), men vi vet också att det finns alldeles för många, slappa storloppsarrangörer som bara går på de säkra korten som redan bevisat sin storhet på den mer etablerade scenen.

Malmrot påbörjade uppvaktningen i tid och har fått kretsen kring hästen att känna sig precis så speciella och eftertraktade som de ska göra.

När Timoko under fjolåret genrepade inför Elitloppet fick han nöja sig med en femteplats i Gran Premio della Lotteria. Bättre gick det nu för hans son, Dreammoko som likt sin far verkar klara av allt och lite till.

Att hästen över huvudtaget springer framåt efter den stygga behandling han fick av Jean Michel Bazire i fjolårets Criterium des 4 ans är mäkta imponerande.

Därtill fick han snurra på i stentuffa sällskap under fyraåringssäsongen. I Kymi Grand Prix slutade han trea medan han spelade en statistroll i den rekordsnabba upplagan av Yonkers International på höstkanten.

Vintern och vårsäsongen har lämnat en del övrigt att önska, men det Dreammoko visade igår gör honom Elitloppsaktuell i mina ögon.
Bland de hästar som ska klämmas in mellan platserna 12-16 är han ett mycket hett alternativ.
Kan man inte få titelförsvararen så är det väl klädsamt med hans son!