Fokustema
Krönika
Läs senare

”Ingen ljuv musik för örat”

EAST RUTHERFORD. Hambletonian Stakes ($1.000.000), Hambletonian Oaks ($500.000), Peter Haughton Memorial ($360.650), Jim Doherty Memorial/Merrie Annabelle ($330.800), John Cashman Jr. Memorial ($303.050), John R. Steele Memorial ($176.250), Duenna ($30.000) och passgångarloppet Lady Liberty ($200.400).
Av
Claes Freidenvall

Där har Ni svenskarnas segerkavalkad på Meadowlands igår. Ett enastående facit på alla sätt och hade något liknande inträffat i Frankrike hade säkert de flesta fransmän ropat om inskränkningar. I detta avseendet är amerikanarna mer givmilda. Å andra sidan är ju Jimmy Takter amerikansk medborgare och Åke Svanstedt har också funnit sig till rätta i det amerikanska samhället.

Jimmy Takter vann tre av travsportens allra mest betydelsefulla unghästlöpningar, men den som vinner Hambletonian Stakes får alltid som sig bör de största rubrikerna – även om inte Perfect Spirit och Åke Svanstedt var först i mål.

Invändige Perfect Spirit vinner Hambletonian sedan målettan What the Hill (mitten) diskats. Foto Lisa Photo

Passerade mållinjen som etta gjorde What the Hill, men efter onödigt ha klippt benen på Guardian Angel Ås på upploppet i en lucka som ändå skulle kommit valde Meadowlands måldomare det enda rätta, att diskvalificera David Miller för sin regelvidriga manöver.

Eller diska…han flyttades ner bakom den häst han störde och blev därför inte bättre än nia och gick miste om segerchecken på 500.000 dollar.

Lång tid tog det innan diskningen ropades ut i högtalarna. Normalt brukar det gå mycket snabbare, men så handlade det ju om löpningarnas löpning.

Vad som förvånande var att både What the Hills tränare Ron Burke och kusken David Miller stod och väntade 20 meter från vinnarcirkeln. Hade de inte uppfattat vad som hade skett, eller försökte de helt enkelt påverka situationen av sin närvaro. Sådant har förstås hänt tidigare…

Nu fick en chockad tränare, Åke Svanstedt, kliva in i vinnarcirkeln och en precis lika chockad ägare, Lennart Ågren. Han har satsat stenhårt på den amerikanska unghästmarknaden under många år och igår bar hans satsning frukt.

Hambletonian Stakes är det största som går att vinna inom travsporten och Lennart Ågren hade svårt – även en halvtimme efter loppet – att ta in vad som egentligen inträffade lördagen den 5 augusti. Det visar hur stor betydelse och dignitet Hambletonian har.

Åke Svanstedt och skötaren Janicka Häggman, Roger Walmann, ägaren Lennart Ågren och John Campbell. Foto Adam Ström/stalltz.se

Åke Svanstedt nöjde sig inte bara med att vinna med Perfect Spirit. Han visade upp en mäkta imponerande Resolve i John Cashman Jr. Memorial och sedan tog han av bara farten hem en division av Duenna också med Ice Attraction.

Allt är dock inte guld som glimmar runt grön kusk. Drivningen bakom Perfect Spirit – tolv enhandare i finalen – var ingen ljuv musik för örat. Loppet kan Ni förresten se nedan!

Claes Freidenvall på twitter:

Upplagt för spets och slut sulkysport.se/travtips/uppla…
@1Didon1 - 24 Mar
Svenskt i USA och Frankrike sulkysport.se/svenskt-i-usa-…
@1Didon1 - 24 Mar
Överdomstolen gick igenom Souloy-fallet sulkysport.se/overdomstolen-…
@1Didon1 - 23 Mar
Världsrekordhållare i årsdebut sulkysport.se/varldsrekordha…
@1Didon1 - 23 Mar
Ambulans – ingen självklarhet sulkysport.se/ambulans-ingen…
@1Didon1 - 23 Mar
Fokustema
Krönika
Läs senare

Hästarna har glömts bort

En färsk rapport från norska pr-byrån Gambit visar att ATG:s motsvarighet i Norge – Rikstoto – har glömt bort HÄSTARNA i spelbolagets strategier. Känns tongångarna igen från Sverige och kan vi dra någon lärdom av detta?
Av
Claes Freidenvall
När hästarna sattes i centrum...Grande Frances lockade storpublik vid en av sina två segrar i Gävle Stora Pris. Då hette det V65 på lördagar – nu är det V75 som gäller och det stora ”spelet” drar ingen storpublik längre. Foto: stalltz.se
När hästarna sattes i centrum...Grande Frances lockade storpublik vid en av sina två segrar i Gävle Stora Pris. Då hette det V65 på lördagar – nu är det V75 som gäller och det stora ”spelet” drar ingen storpublik längre. Foto: stalltz.se

De flesta som är någorlunda bevandrade inom travsporten i Sverige vet att det är ATG – inte spelbolagets huvudägare Svensk Travsport – som styr i verkligheten och att precis som i Norge är det inte hästarna (inte heller publiken eller de aktiva) som sätts i förarsätet.

I förra veckan presenterades delar av ”Gambit-rapporten” i Norge, vilken är gjord på uppdrag av norska Rikstotos styrelse. Huvudbudskapet är – säger spelbolagets vice ordförande Torbjörn Fröysnes till Trav-og Galopp-Nytt – ”back to basic”.

– Vi måste sätta hästarna mer i centrum.

Torbjörn Fröysnes påpekar också att det måste läggas mer fokus mot sociala medier och unga människor. Kritik riktas också mot att det norska spelbolagets insatser varit för lite målinriktade i förhållande till kärnverksamheten.

– Genom att sätta hästen och sporten i fokus tror jag att acceptansen kan bli större i bredare kretsar, anser Torhild Grimseth Huseby, som också ingår i styrelsen i Rikstoto.

”Sporten måste förstå sig själv”

ATG:s tidigare vd Remy Nilson har lett referensgruppen för Gambit-rapporten och han påpekar tydligt:

– Sporten måste lyftas fram.

Remy Nilson anser att budskapet måste koncentreras mer mot kärnvärden, alltså mot sporten och hästen:

– Man måste förstå sporten och sporten måste förstå sig själv. Genom den här rapporten får sporten en tydligare roll och den måste man ta på allvar och ta ansvaret för. Det har varit alldeles för mycket fokus på det kortsiktiga, det som fixar snabba pengar.

Omsättningstapp

Trav- og Galopp-Nytts chefredakör Truls Pedersen skriver den 15 mars att ”det blir spännande med Gambit-rapporten” och att nya grepp behöver tas i norsk travsport:

– Inte minst för att omsättningen sjunker med tio procent i år.

Kortsiktighet för högre omsättningar har också varit en ledstjärna i Svensk Travsport och banornas avfolkning är ett annat stort problem som inte tagits på allvar här hemma. Lika illa som att ATG hemlighåller omsättningssiffror för olika spelformer – hur löjligt är inte detta? – inte bara för allmänheten utan för landets travbanor är att inte Svensk Travsport redovisar den betalande banpubilken.

Detta märkliga tilltag blev verklighet redan 2000 och man kan förstås undra till vilken nytta? Ska man överhuvudtaget få stopp på avfolkningen av landets travbanor är det nog ”back to basic” som gäller och inte den ”sopa-under-mattan-mentalitet” som regerar. Att skaffa fram korrekta faktaunderlag kan vara en bra början.

Kanske kan det också vara läge för Svensk Travsport att fixa fram ett exemplar av ”Gambit-rapporten”. Där finns säkert en del ”nyttiga” sanningar som ST kan dra nytta och lärdom av…

 

Claes Freidenvall på twitter:

Upplagt för spets och slut sulkysport.se/travtips/uppla…
@1Didon1 - 24 Mar
Svenskt i USA och Frankrike sulkysport.se/svenskt-i-usa-…
@1Didon1 - 24 Mar
Överdomstolen gick igenom Souloy-fallet sulkysport.se/overdomstolen-…
@1Didon1 - 23 Mar
Världsrekordhållare i årsdebut sulkysport.se/varldsrekordha…
@1Didon1 - 23 Mar
Ambulans – ingen självklarhet sulkysport.se/ambulans-ingen…
@1Didon1 - 23 Mar
Fokustema
Krönika
Läs senare

Var anklevern till belåtenhet?

Vem säger nej till en mysig middag i Paris?
Och vem har intresse och förmåga att bevaka svenska hästägares rättigheter i Frankrike?
På fråga två så verkar det inte vara svensk travsports företrädares allra starkaste sida. Det finns tydligen viktigare saker att ägna sig åt i samband med U.E.T-mötena runt Prix d'Amérique i Paris...
Av
Claes Freidenvall
I Frankrike finns det mycket saker att njuta av, inte bara hästar utan också andra godsaker...
I Frankrike finns det mycket saker att njuta av, inte bara hästar utan också andra godsaker...

I dagarna har det franska travförbundets årsstatistik för 2017 blivit offentlig och det är alltid lika spännande att läsa hur mycket av prispengarna i trikolorens land som är öppna att tävla om för hästar födda i Europa.

Från svenskt håll – det ska sägas! – är man betydligt mer storsint i detta sammanhang. Hela 80 procent av den totala priskakan står dukad till utländska gästers förfogande. Resterande stängda 20 procent är till för att mäta den inhemska hippologiska standarden. Ett rimligt upplägg kan jag tycka.

För franskt vidkommande är det inte 80 procent som gäller, utan det franska travförbundets potentater lyckades förhandla till sig vid en generalförsamling i U.E.T. – året var 1995 – att endast 16 procent av prismedlen i Frankrike skulle stå till buds för hästar födda i Europa. Onekligen en viss skillnad i jämförelse med Sverige!

Fakta

"Öppna" prismedel i Frankrike

  • År – Procent
  • 2013 15,36
  • 2014 15,51
  • 2015 14,99
  • 2016 15,00
  • 2017 14,74
Expandera

Man kan förstås undra hur detta egentligen gick till? Men då ska man veta, att två år tidigare (1993) var det bara fem procent av den totala prispotten i Frankrike som fanns att kämpa om för utländska hästar! Ett genombrott då, men…

Fransmännen höll dock inte överenskommelsen i U.E.T:s generalförsamling på 16 procent, utan det blev först verklighet sex år senare, alltså 2001. Satt då den svenska travsportens representanter – eller för den delen andra EU-länders företrädare – tysta likt en mus eller hade man helt enkelt inte någon ordning på siffrorna?

Sedan 1995 har Frankrike endast vid fem tillfällen hållit ingångna avtal – senast var 2006 – och förra årets delades det endast ut 14,74 procent (2016: 15 procent) av landets prispengar och jag har inte hört en enda person från centralt håll som protesterat. Nu är det förstås enkelt att skylla enbart på de som företräder Svensk Travsport i UET, men vad gör Travhästägarna (f.d. Riksförbundet för Sveriges Travhästägare, RST) i den här frågan?

Varför sker det inga påtryckningar överhuvudtaget från svenskt håll mot Frankrike för att ingångna avtal ska gälla? Jag hade också gärna sett att det inte stannade vid 16 procent, utan att Sverige tog ledartröjan för att Frankrike skulle bli en god EU-medborgare och öppna ännu mer prismedel.

Nu håller man tyvärr inte på med sådana petitesser från svenskt håll, men man får i alla fall hoppas att anklevern i Paris var till belåtenhet?

Claes Freidenvall på twitter:

Upplagt för spets och slut sulkysport.se/travtips/uppla…
@1Didon1 - 24 Mar
Svenskt i USA och Frankrike sulkysport.se/svenskt-i-usa-…
@1Didon1 - 24 Mar
Överdomstolen gick igenom Souloy-fallet sulkysport.se/overdomstolen-…
@1Didon1 - 23 Mar
Världsrekordhållare i årsdebut sulkysport.se/varldsrekordha…
@1Didon1 - 23 Mar
Ambulans – ingen självklarhet sulkysport.se/ambulans-ingen…
@1Didon1 - 23 Mar
Fokustema
Krönika
Läs senare

Spelare kräver ”dopingtränare” på uteblivna vinster

En totospelare från Illinois kräver en travtränare på 31.000 dollar för uteblivna vinster i ett lopp på Meadowlands på grund av att spelaren anser att han blivit lurad när en EPO-dopad häst vann ett lopp i New Jersey för två år sedan.
Av
Claes Freidenvall

Ledande personer inom amerikansk travsport har aldrig tidigare hört talas om att en spelare anklagar en tränare för bedrägeri och svindel och kräver betalat för uteblivna vinster på totalisatorn. När en häst vinner ett lopp så kvarstår själva totoresultatet, medan prispengarna i loppet omfördelas mellan hästens ägare – precis som gången är i svensk travsport.

Stämningsansökan mot tränaren lämnades in igår (onsdag) till en domstol i New Jersey och bakom den står inte bara den ”lurade” spelaren utan också organisationen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) – en djurrättsgrupp som bland annat har till uppgift att sätta stopp för olaglig doping av hästar.

En erfaren spelare – Jeffrey Tretter från Granity City i Illinois – hade spelat online i ett lopp på Meadowlands den 15 januari 2016 och hade prickat in rätt ordningsföljd förutom den häst – Tag Up and Go – som tävlade på den prestationshöjande substansen EPO. Tränaren Robert Bresnahan dömdes för dopingbrott, medan Jeffrey Tretter blev blåst på 31.835 dollar.

Nu anklagar Jeffrey Tretter inte bara tränaren Robert Bresnahan, utan också ägarna till Tag Up and Go för doping och för att de har brutit mot de federala lagarna angående svindel och bedrägerier, de så kallade RICO-lagarna (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act).

Tretter kräver kompensation och skadestånd för sin uteblivna vinst, medan Bresnahans advokat anser att dopingtestet saknar officiell status i USA eftersom analysen av dopingprovet skedde i ett laboratorium i Hong Kong.

Robert Bresnahans advokat säger också i ett uttalande, att han kräver att Jeffrey Tretter tar tillbaka sin stämningsansökan och att Bresnahan erhåller en ursäkt.

När Bresnahans häst visade sig vara EPO-dopad uttalade han sig officiellt i februari 2016, att ”detta kom som en komplett överraskning” och att han var väldigt upprörd över det inträffade.

Strax efter Robert Bresnahans utspel meddelade Meadowlands att en annan häst från hans stall hade testat positivt för EPO.

Sedan tidigare – året var 2012 – har Robert Bresnahan en dopingdom på sig för hästen Mr Caviar, vilken testat positivt för smärtstillande Oximorfon, som har sex-åtta gånger högre potent än morfin. För den händelsen stängdes Robert Bresnahan av i 60 dagar.

Meadowlands ägare Jeff Gural är en av få i amerikansk travsport som insett baksidorna av doping och hur mycket det skadar inte bara hästarna utan sportens anseende. De ledande inom amerikansk travsport har länge försökt blunda för dopingproblematiken, men snart ska det röstas om ett lagförslag i den amerikanska Kongressen. Där föreslås bland annat att det ska inrättas nationell antidoping- och läkemedelsmyndighet för hästkapplöpning i USA.

Idag finns det 38 olika tävlingsdomstolar i USA med lika många regelverk och med stora variationer. Nu vill man införa standardiserade regler, men det finns många som motsätter sig detta eftersom det skulle medföra ökade kostnader för hästsporten…

Fotnot: Tag Up and Go vann den 15 januari 2016 på Meadowlands med fem längder på 1.10,1. Förstapriset i loppet uppgick 4.250 dollar.

Claes Freidenvall på twitter:

Upplagt för spets och slut sulkysport.se/travtips/uppla…
@1Didon1 - 24 Mar
Svenskt i USA och Frankrike sulkysport.se/svenskt-i-usa-…
@1Didon1 - 24 Mar
Överdomstolen gick igenom Souloy-fallet sulkysport.se/overdomstolen-…
@1Didon1 - 23 Mar
Världsrekordhållare i årsdebut sulkysport.se/varldsrekordha…
@1Didon1 - 23 Mar
Ambulans – ingen självklarhet sulkysport.se/ambulans-ingen…
@1Didon1 - 23 Mar