Fokustema
Krönika
Läs senare

Kortslutning i hjärnkontoret

Tanken är god men tidpunkten är mycket illa vald. När Åby gör om sin prestigelöpning för femtielfte gången (!) svarar Svensk Travsport med att lägga in ett matchlopp – namngivet ”The Showdown” – med ett lika högt förstapris som Åby Stora Pris tre dagar senare på Solvalla. Kortslutning i hjärnkontoret? Det kan nog de flesta skriva under på...
Av
Claes Freidenvall
Nuncio vs Bold Eagle hade mycket väl kunnat bli en sevärd duell – inte minst innan Elitloppet ifjol då hästarna aldrig hade stött på varandra. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Nuncio vs Bold Eagle hade mycket väl kunnat bli en sevärd duell – inte minst innan Elitloppet ifjol då hästarna aldrig hade stött på varandra. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Att folket runt Åby är upprörda är helt förståeligt. Kvällen innan idén skulle presenteras försökte ST dessutom få med Åby på båten och få det att se ut som att det var ett samarbetsprojekt mellan Svensk Travsport, Solvalla och Åby…hur tänkte man där egentligen?

Åbytravet tackade givetvis nej och det är jag glad för. Ett travförbund bör inte agera marknadsgycklare – Kivik i kvadrat. Låt Åby Stora Pris få vara ifred, ge banan chansen att bygga något stort istället för att ge ett knivstick i sidan.

Idén med matchrace gillar jag, men jag tror inte att man ska bestämma tidpunkt för ett sådant lopp mer än ett halvår innan det ska köras. En löpning av den här karaktären ska växa fram och är knappast aktuellt att arrangeras varje år. I början av förra året längtade alla efter mötet mellan Bold Eagle och Nuncio. Bold Eagle hade gjort rent hus i Frankrike och Nuncio i Sverige och Norden. I år finns det inte två lika självklara kort och hur stor är chansen att världens två bästa hästar skulle ställa upp på startlinjen?

Skulle ett liknande scenario komma upp till ytan med två sådana speciella hästar – greppa tag i chansen då, men att cementera ett lopp av den här digniteten till ett visst datum, ett visst år, kan bli som att koka soppa på en spik.

Bättre hade det varit om ST givit den här möjligheten när det är riktigt skarpt läge. Och varför nöja sig med två hästar? Varför inte tre, fyra eller kanske fem hästar bakom startbilens vinge? Ju fler hästar, ju intressantare skulle det också bli spelmässigt. Ett tvåhästarslopp kan ju aldrig komma ifråga i de stora spelformerna.

Tyvärr saknar jag förhoppningar om att ST ska ändra sitt beslut. Det är ju inte helt ovanligt att dumhet och stolthet brukar växa på samma träd.

Claes Freidenvall på twitter:

Stjärnornas uppfödare prisade sulkysport.se/stjarnornas-up…
@1Didon1 - 19 Mar
”USA-slitare” debuterar för Melander sulkysport.se/usa-slitare-de…
@1Didon1 - 19 Mar
John Östman ”fri att köra” sulkysport.se/john-ostman-fr…
@1Didon1 - 19 Mar
Mission Brief fick stoföl sulkysport.se/mission-brief-…
@1Didon1 - 19 Mar
Shake It Cerry har blivit mor sulkysport.se/shake-it-cerry…
@1Didon1 - 19 Mar
Fokustema
Krönika
Läs senare

Var anklevern till belåtenhet?

Vem säger nej till en mysig middag i Paris?
Och vem har intresse och förmåga att bevaka svenska hästägares rättigheter i Frankrike?
På fråga två så verkar det inte vara svensk travsports företrädares allra starkaste sida. Det finns tydligen viktigare saker att ägna sig åt i samband med U.E.T-mötena runt Prix d'Amérique i Paris...
Av
Claes Freidenvall
I Frankrike finns det mycket saker att njuta av, inte bara hästar utan också andra godsaker...
I Frankrike finns det mycket saker att njuta av, inte bara hästar utan också andra godsaker...

I dagarna har det franska travförbundets årsstatistik för 2017 blivit offentlig och det är alltid lika spännande att läsa hur mycket av prispengarna i trikolorens land som är öppna att tävla om för hästar födda i Europa.

Från svenskt håll – det ska sägas! – är man betydligt mer storsint i detta sammanhang. Hela 80 procent av den totala priskakan står dukad till utländska gästers förfogande. Resterande stängda 20 procent är till för att mäta den inhemska hippologiska standarden. Ett rimligt upplägg kan jag tycka.

För franskt vidkommande är det inte 80 procent som gäller, utan det franska travförbundets potentater lyckades förhandla till sig vid en generalförsamling i U.E.T. – året var 1995 – att endast 16 procent av prismedlen i Frankrike skulle stå till buds för hästar födda i Europa. Onekligen en viss skillnad i jämförelse med Sverige!

Fakta

"Öppna" prismedel i Frankrike

  • År – Procent
  • 2013 15,36
  • 2014 15,51
  • 2015 14,99
  • 2016 15,00
  • 2017 14,74
Expandera

Man kan förstås undra hur detta egentligen gick till? Men då ska man veta, att två år tidigare (1993) var det bara fem procent av den totala prispotten i Frankrike som fanns att kämpa om för utländska hästar! Ett genombrott då, men…

Fransmännen höll dock inte överenskommelsen i U.E.T:s generalförsamling på 16 procent, utan det blev först verklighet sex år senare, alltså 2001. Satt då den svenska travsportens representanter – eller för den delen andra EU-länders företrädare – tysta likt en mus eller hade man helt enkelt inte någon ordning på siffrorna?

Sedan 1995 har Frankrike endast vid fem tillfällen hållit ingångna avtal – senast var 2006 – och förra årets delades det endast ut 14,74 procent (2016: 15 procent) av landets prispengar och jag har inte hört en enda person från centralt håll som protesterat. Nu är det förstås enkelt att skylla enbart på de som företräder Svensk Travsport i UET, men vad gör Travhästägarna (f.d. Riksförbundet för Sveriges Travhästägare, RST) i den här frågan?

Varför sker det inga påtryckningar överhuvudtaget från svenskt håll mot Frankrike för att ingångna avtal ska gälla? Jag hade också gärna sett att det inte stannade vid 16 procent, utan att Sverige tog ledartröjan för att Frankrike skulle bli en god EU-medborgare och öppna ännu mer prismedel.

Nu håller man tyvärr inte på med sådana petitesser från svenskt håll, men man får i alla fall hoppas att anklevern i Paris var till belåtenhet?

Claes Freidenvall på twitter:

Stjärnornas uppfödare prisade sulkysport.se/stjarnornas-up…
@1Didon1 - 19 Mar
”USA-slitare” debuterar för Melander sulkysport.se/usa-slitare-de…
@1Didon1 - 19 Mar
John Östman ”fri att köra” sulkysport.se/john-ostman-fr…
@1Didon1 - 19 Mar
Mission Brief fick stoföl sulkysport.se/mission-brief-…
@1Didon1 - 19 Mar
Shake It Cerry har blivit mor sulkysport.se/shake-it-cerry…
@1Didon1 - 19 Mar
Fokustema
Krönika
Läs senare

Spelare kräver ”dopingtränare” på uteblivna vinster

En totospelare från Illinois kräver en travtränare på 31.000 dollar för uteblivna vinster i ett lopp på Meadowlands på grund av att spelaren anser att han blivit lurad när en EPO-dopad häst vann ett lopp i New Jersey för två år sedan.
Av
Claes Freidenvall

Ledande personer inom amerikansk travsport har aldrig tidigare hört talas om att en spelare anklagar en tränare för bedrägeri och svindel och kräver betalat för uteblivna vinster på totalisatorn. När en häst vinner ett lopp så kvarstår själva totoresultatet, medan prispengarna i loppet omfördelas mellan hästens ägare – precis som gången är i svensk travsport.

Stämningsansökan mot tränaren lämnades in igår (onsdag) till en domstol i New Jersey och bakom den står inte bara den ”lurade” spelaren utan också organisationen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) – en djurrättsgrupp som bland annat har till uppgift att sätta stopp för olaglig doping av hästar.

En erfaren spelare – Jeffrey Tretter från Granity City i Illinois – hade spelat online i ett lopp på Meadowlands den 15 januari 2016 och hade prickat in rätt ordningsföljd förutom den häst – Tag Up and Go – som tävlade på den prestationshöjande substansen EPO. Tränaren Robert Bresnahan dömdes för dopingbrott, medan Jeffrey Tretter blev blåst på 31.835 dollar.

Nu anklagar Jeffrey Tretter inte bara tränaren Robert Bresnahan, utan också ägarna till Tag Up and Go för doping och för att de har brutit mot de federala lagarna angående svindel och bedrägerier, de så kallade RICO-lagarna (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act).

Tretter kräver kompensation och skadestånd för sin uteblivna vinst, medan Bresnahans advokat anser att dopingtestet saknar officiell status i USA eftersom analysen av dopingprovet skedde i ett laboratorium i Hong Kong.

Robert Bresnahans advokat säger också i ett uttalande, att han kräver att Jeffrey Tretter tar tillbaka sin stämningsansökan och att Bresnahan erhåller en ursäkt.

När Bresnahans häst visade sig vara EPO-dopad uttalade han sig officiellt i februari 2016, att ”detta kom som en komplett överraskning” och att han var väldigt upprörd över det inträffade.

Strax efter Robert Bresnahans utspel meddelade Meadowlands att en annan häst från hans stall hade testat positivt för EPO.

Sedan tidigare – året var 2012 – har Robert Bresnahan en dopingdom på sig för hästen Mr Caviar, vilken testat positivt för smärtstillande Oximorfon, som har sex-åtta gånger högre potent än morfin. För den händelsen stängdes Robert Bresnahan av i 60 dagar.

Meadowlands ägare Jeff Gural är en av få i amerikansk travsport som insett baksidorna av doping och hur mycket det skadar inte bara hästarna utan sportens anseende. De ledande inom amerikansk travsport har länge försökt blunda för dopingproblematiken, men snart ska det röstas om ett lagförslag i den amerikanska Kongressen. Där föreslås bland annat att det ska inrättas nationell antidoping- och läkemedelsmyndighet för hästkapplöpning i USA.

Idag finns det 38 olika tävlingsdomstolar i USA med lika många regelverk och med stora variationer. Nu vill man införa standardiserade regler, men det finns många som motsätter sig detta eftersom det skulle medföra ökade kostnader för hästsporten…

Fotnot: Tag Up and Go vann den 15 januari 2016 på Meadowlands med fem längder på 1.10,1. Förstapriset i loppet uppgick 4.250 dollar.

Claes Freidenvall på twitter:

Stjärnornas uppfödare prisade sulkysport.se/stjarnornas-up…
@1Didon1 - 19 Mar
”USA-slitare” debuterar för Melander sulkysport.se/usa-slitare-de…
@1Didon1 - 19 Mar
John Östman ”fri att köra” sulkysport.se/john-ostman-fr…
@1Didon1 - 19 Mar
Mission Brief fick stoföl sulkysport.se/mission-brief-…
@1Didon1 - 19 Mar
Shake It Cerry har blivit mor sulkysport.se/shake-it-cerry…
@1Didon1 - 19 Mar
Fokustema
Krönika
Läs senare

”Det är för jävligt”

Från årsskiftet får samtliga hästar som deltar i lopp en startpeng. Denna startpeng på 500 kronor tillkom – enligt ST – som ett sätt för att säkerställa att tävlingsverksamhet även i framtiden kommer att vara momspliktig och därmed avdragsgill. Det låter vackert och femhundringen har också näriga kuskar inte varit sena att uttnyttja...
Av
Claes Freidenvall

Det finns körsvenner som tar ut körprovision på 500-hundringen (se faksimil nedan!) samtidigt som de plockar ut en uppsittningsavgift. Det blir ännu mer märkligt om hästen ifråga slutar utanför prisbordet. Men tio procent på startpengens 500 kronor är trots allt 50 riksdaler, men är det en bedrift – och ska det belönas – att sluta oplacerad?

Ikväll på Solvalla var Kenneth Haugstad uppsatt på två hästar av Stefan Melander, men han ”glömde” att kryssa i rutan att han var tillgänglig och därför fick han inte köra. Då går istället den kusk in som har högsta placeringen i körsvensligan på Solvalla.

Bakgrunden var att Per Lennartsson var uppsatt från början, men tackade nej och då tog Stefan Melander in Kenneth Haugstad som ”reservkusk”. När Kenneth tackade ”ja” till två andra hästar i två andra lopp tidigare under anmälningsdagen fanns inte erbjudandet om Stefan Melanders duo.

– Det är för jävligt! Hur svårt är det att ta upp telefon och slå en signal till mig? Jag hade tryckt att jag skulle vara på plats på Solvalla. Men det är inte första gången det händer utan det har skett flera gånger under det senaste året, säger Kenneth Haugstad.

I amatörloppet hade Stefan Melander satt upp Peter Bane, men fick istället Niclas Benzon som kusk på sin häst då inte Peter Bane var ”kvalificerad” för att deltaga i Customs Amatörserie.

I dessa datatider kan man ju undra varför Peter Banes namn överhuvudtaget kom in i anmälningslistan. Datorn borde ju ”kastat ut” honom…och det kanske hade varit läge att slå en signal till Stefan Melander också från de som sköter anmälningarna till Solvallas tävlingar?

Att skriva propositioner är tydligen inte heller helt enkelt. På huvudstadsbanan finns det inget försök i Solvallaserien under hela mars månad. Ifjol kördes det däremot kval till Solvalla Grand Prix under årets tredje månad, men nu får de som har en fyraåring vänta till den 3 april för att starta i Solvallaserien. Hur tänkte man där?

Claes Freidenvall på twitter:

Stjärnornas uppfödare prisade sulkysport.se/stjarnornas-up…
@1Didon1 - 19 Mar
”USA-slitare” debuterar för Melander sulkysport.se/usa-slitare-de…
@1Didon1 - 19 Mar
John Östman ”fri att köra” sulkysport.se/john-ostman-fr…
@1Didon1 - 19 Mar
Mission Brief fick stoföl sulkysport.se/mission-brief-…
@1Didon1 - 19 Mar
Shake It Cerry har blivit mor sulkysport.se/shake-it-cerry…
@1Didon1 - 19 Mar