Fokustema
Krönika
Läs senare

Nos vid nos, Propulsion dömd först med en pixel

MÖLNDAL. Propulsion mot Readly Express i Åby Stora Pris. Årets duell i travsporten. Årtiondets duell? Ja, till och med sedan milleninieskiftet? Efter 3.140 meter var de nos vid nos över mållinjen. Propulsion dömdes som vinnare, på världsrekordet 1.13,2a/3.140 meter. ’
Av
Lars G Dahlgren
Vilket lopp, vilket upplopp! Sida vid sida upploppet ner. Propulsion och Readly Express. ”The Showdown” har redan körts i år – på Åby: Foto Sidmakarn
Vilket lopp, vilket upplopp! Sida vid sida upploppet ner. Propulsion och Readly Express. ”The Showdown” har redan körts i år – på Åby: Foto Sidmakarn

Det måste ha varit ett häftigt lopp att titta på, sade Örjan Kihlström.

Ja, det var det. Ett oerhört häftigt lopp. Jag stod perfekt placerad 150 meter från mål, med bra överblick. Örjan vägrade (förstås) erkänna det, men i det läget, från 400 meter kvar ungefär och till där de passerade min position, är jag rätt säker på att Kihlström kände sig segersäker. Jorma Kontio blev tvungen att dra undan vad som gick med Readly Express i sista kurvan när Rajesh Face utvändigt ledaren inte orkade följa i tempot längre, och i rygg fick Propulsion chans att bygga upp den fart som behövdes för att på upploppet gå ut och avgöra.

Dessutom med i kalkylen: Readly Express gick med skor runt om och hade inte startat sedan mitten av juni och hade tvingats forcera i tredjespår runt första kurvan för att överta ledningen just från Propulsion, vilken blev av med ledningen mot Muscle Hustle men hann ut i andraspår tillräckligt snabbt för att svara ut Readly Express runt första böjen.

”Det var jätteviktigt, för vart skulle jag tagit vägen annars om jag inte hunnit ut där”, undrade Örjan Kihlström smått retoriskt.

Men tillbaka till segerstriden efter att Readly Expess bestämt tempot, som blev oerhört häftig. Det som hände sista 300 meterna var till sin karaktär rätt likt det som hände i Prix d’Amérique. Där var Franck Nivard i sista kurvan klar på att han hade Readly Express som i en liten ask med med Bold Eagle, men vi vet hur det gick. Nivard upptäckte att Readly Express inte gav sig, och till slut var Bold Egle utkontrad.

Nu kunde Propulsion vika ut perfekt från Readly Express rygg in på upploppet. Örjan drog första snöret. Readly Express borrade ner sig och svarade. Örjan drog andra snöret. Och nu såg det ut som om Readly Express hade någon märklig extra halskota att på teleskopvis skjuta fram och förlänga huvudet med. Propulsion fick inte grepp med tussrycket heller. Och nu, behöver det väl knappast tilläggas, var det ett smärre lufthav ner till resten av fältet.

KIhlström började mana på Readly Express och de två topphästarna skar mållinjen precis samtidigt, via 1.08,7 sista 500 meterna. Lång andlös väntan bland de (endast) 5.700 åskådarna och till slut ropades Propulsion ut som vinnare med någon enstaka pixel.

”Före loppet hade jag gärna tagit dött lopp…Men nu är jag ju glad att de inte dömde det. Och, nej, jag var inte säker på seger i sista kurvan, fast det var Propulsion jag körde och fast han kändes kanonfin där. Jag visste ju att det var Readly Express framför och han ger sig aldrig. Det gjorde han inte nu heller, men nu har vi i alla fall lyckats besegra honom en gång. Om någon skulle göra det var väl Propulsion”, summerade Örjan Kihlström.

Lars G Dahlgren på twitter:

Världsrekord sattes igår; superbana idag också och topphästar tävlar. Blir en treåring världens snabbaste (1.07,6)… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 7 Okt
Det var väl bara meningen...att Kennedy skulle komma in och sätta fb frispark från 3
@larsgdahlgren - 1 Okt
solvallahf.se/bloggen?target… Om Stockholms Travsällskap driver ”sina hästägares” idéer blir det nog livat om tävlingsprogrammet i höst igen.
@larsgdahlgren - 19 Aug
Extrautredningen om hästsportens finansiering från 2019 går igång inom kort. ”Olika lösningar är tänkbara”, säger civilminister Shekarabi.
@larsgdahlgren - 5 Apr
Sprang Day or Night In banrekord 1.09,6 idag på Hd? Nej, jag tror att mellantiderna stämmer och att segertiden är ngnstans 1.10,1-1.10,3.
@larsgdahlgren - 2 Apr
Fokustema
Krönika
Läs senare

Osthyvel eller avbitare?

Dagens utgåva av Sulkysport ägnar utrymme åt hur hästsituationen ser ut i landet just nu, och det tävlingsprogram för 2019 som står inför sitt fastställande. Det förstnämnda pekar neråt, det andra ändras inte. Anpassas inte tävlingsprogrammet efter hästbeståndet kommer till slut hästmaterialet inte räcka till. Vi är på väg dit.
Av
Lars G Dahlgren

Det finns tydligt samband mellan de hästar i träning som är två-fyra år nu och de som är fem-sju år om tre år. Det behövs inte någon raketforskarutbildning vid Esrange i Kiruna för at räkna ut det. Det är ju tvärtom helt självklart att det just nu två-fyraåriga hästbeståndet utgör bulken i ”äldretävlandet” om tre år.

Därför är det enkelt att ha en bra uppfattning hur många hästar det kommer finnas 2020 och 2021. Det kommer att vara färre hästar än vad som finns nu. Alltså behöver även antalet lopp minska, om man inte accepterar det för den totomässiga och sportupplevelsemässiga förödande konsekvensen av färre hästar i loppen och dessutom ojämn klass på hästarna.

Att acceptera detta, i klartext fler ointressanta lopp, det vore för sporten att skjuta sig själv i foten. Alltså: det rimliga är att det körs färre lopp 2020-2021.

Att acceptera detta, i klartext fler ointressanta lopp, det vore för sporten att skjuta sig själv i foten

Fakta

Två-fyraåringar i träning

Bana        Antal 2-4 år vbl      Ändring sedan 2017

Boden                181                   -19
Skellefteå             41                     -2
Umåker              118                     -5
Totalt:                 340                   -26

Solänget              51                     -2
Dannero              40                      -4
Bergsåker          212                    +6
Östersund            83                     -2
Totalt                  386                     -2

Hagmyren            72                    +1
Bollnäs               168                     -9
Gävle                 213                  +11
Totalt:                 453                    +3

Romme              292                    +9
Rättvik               116                      0
Totalt                  408                    +9

Solvalla           1.114                    -6
Eskilstuna          320                  +24
Visby                 132                     -7
Totalt:             1.566                  +11

Örebro              222                   -15
Lindesberg         47                     -7
Mantorp            178                   -16
Totalt:               447                    -38

Färjestad          283                   – 22
Åmål                  63                     -2
Årjäng                86                    -10
Totalt:               432                    -34

Axevalla           378                   +24
Åby                  357                    -40
Halmstad         549                   +49
Vaggeryd          80                      -4
Totalt:           1.364                   +29

Kalmar              241                    -3
Jägersro           575                   -75
Totalt:               816                   -78

Alla                 6.212                 -122

Expandera

Då är nästa fråga var det ska minskas. Och med hur mycket. Vilka principer ska gälla? Hittills har mantrat varit ”alla banor ska leva”. Viker hästunderlaget i vissa delar av landet, men tävlingsmängden på dessa banor hålls på samma nivå som tidigare, innebär det att hästägarna får betala priset för detta politiska övergripande mål. Detta i form av att ha sina tävlingshästar stående på transporter från mer hästtäta områden för att fylla ut loppen på de banor där det är tunt.

Ska man istället utforma tävlingsprogrammet så att man kör ”där hästarna finns”? Den synpunkten i diskussionen kommer sannolikt att växa framöver.

Själv tror jag att det finns en medelväg. ”Hästsvaga” regioner och banor får inrikta sig mer att köra meetingtänk. Som Hoting och Lyckselse nu gör, framgångsrikt dessutom måste man säga. Man koncentrerar sin tävlingsperiod och gör banan till en samlingspunkt under denna period, istället för att, som nu, köra dagarna utspritt. Då kommer de hästar som reser till meetinget stå kvar och starta mer än en gång ”medan de ändå är där”.

Tabellen ovan visar hur det såg ut den 15 oktober i år med två-fyraåringar på respektive bana. Den innehåller den ”substans” som kommer att finnas för äldretävlandet på samma banor om tre år. I stort sett, för viss omflyttning av hästar sker ju.

Jag har även gjort en tabell för kallbloden, eftersom utvecklingen i den rasen påverkar hur många kallblodslopp som ska/bör köras. Lägger man ihop de två ser det inget vidare ut för banorna belägna från Bollnäs och norrut. Det starka travfästet Värmland/Dalsland är oroande på varmblodssidan men har plus bland kallbloden. Humörsänkande siffror är det även på ”centrala” Örebro/Lindesberg/Mantorp.

Fakta

Antal kallblod i träning (alla åldrar)

Bana              Antal 2018    Ändring sedan 2017

Boden               100                    -8
Skellefteå          150                    -7
Umåker             123                    -9
Totalt:                397                  -16

Solänget             91                  -16
Dannero            131                   -9
Bergsåker         247                 +18
Östersund         243                  -19
Totalt:                738                  -26

Hagmyren         244                  -14
Bollnäs              290                  -28
Gävle                197                  +18
Totalt:                731                  -24

Romme             202                  -40
Rättvik                83                   +2
Totalt:               285                  -38

Solvalla              52                 +12
Eskilstuna          42                   +8
Visby                 10                   +7
Totalt:              104                  +27

Örebro               20                   -2
Lindesberg        36                +10
Mantorp              5                    -1
Totalt:                61                   +7

Färjestad           80                 +12
Åmål                  41                   -3
Årjäng              137                +17
Totalt:              258                 +26

Axevalla              7                   -2
Åby                   15                  +4
Totalt:                22                  +2

Kalmar                2                   -1
Jägersro             2                  +2
Totalt                  4                   +1

Alla:               2.599               -49

 

Expandera

På Jägersro, som ska bygga en ny superfin bana snart för alla de miljoner man fått loss i markafären gällande nuvarande banområde och parkering, får inte årets negativa siffra (till viss del förklarad av administrativa orsaker) fortsätta vara negativ nästa år.

Sammanlagt kommer det sannolikt att finnas runt 14.000-15.000 travhästar i Sverige i träning 2020-2021, varav 12.000 varmblod. Ditåt pekar nuvarande volymen på kullarna. Det kan jämföras med 15.800 som är den aktuella siffran i oktober 2018 (alla siffror i tabellerna bygger på ST:s statistik per den 15 oktober). 1.000-2.000 hästar färre alltså. Det kan i sin tur omräknas till att det behövs, eller bör köras, 50-100 färre ”riktiga” tävlingsdagar, om nuvarande nivå på antal hästar i loppen ska bibehållas.

Det finns två sätt att göra en sådan reducering på. En är osthyvelmetoden som gör lika ont överallt. En annan är avbitartång som lämnar de starkaste regionerna och där utvecklingen betraktas som positiv orörda. En kombination av de två metoderna är förstås också tänkbar.

Breeders Crown och multijackpot!

 

Lars G Dahlgren på twitter:

Världsrekord sattes igår; superbana idag också och topphästar tävlar. Blir en treåring världens snabbaste (1.07,6)… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 7 Okt
Det var väl bara meningen...att Kennedy skulle komma in och sätta fb frispark från 3
@larsgdahlgren - 1 Okt
solvallahf.se/bloggen?target… Om Stockholms Travsällskap driver ”sina hästägares” idéer blir det nog livat om tävlingsprogrammet i höst igen.
@larsgdahlgren - 19 Aug
Extrautredningen om hästsportens finansiering från 2019 går igång inom kort. ”Olika lösningar är tänkbara”, säger civilminister Shekarabi.
@larsgdahlgren - 5 Apr
Sprang Day or Night In banrekord 1.09,6 idag på Hd? Nej, jag tror att mellantiderna stämmer och att segertiden är ngnstans 1.10,1-1.10,3.
@larsgdahlgren - 2 Apr
Fokustema
Krönika
Läs senare

Nu kan Redén sluta sväva på målet

Daniel Redén har försökt sväva på målet gällande Propulsions tävlingsframtid nästa år. Efter uppvisningssegern i C.L. Müllers Memorial är det ingen idé att försöka hålla masken längre. Det går ju inte att sluta tävla med en häst som ser ut att ha precis hur mycket som helst klar att ge på tävlingsbanan.
Av
Lars G Dahlgren
Propulsion! Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Propulsion! Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Visst, det ligger en period med samling av sperma för infrysning inför nästa avelssäsong framför Propulsion, men inte ska det menligt behöva störa den fysiska och psykiska tävlingsstatus sjuåringen har, efter åtta segrar, två andraplatser och två tredjepalatser på tolv starter i år. Daniel Redén kan sätta fokus på de två lopp som han allra helst vill vinna, men som Propulsion ännu inte vunnit: Prix d’Amérique och Elitloppet.

Fakta

Propulsion

hingst sju år e. Muscle Hill – Danae e. Andover Hall
63 st: 32–11–7
Rekord: 1.08,1ak*
Insprunget: 22.585.317 kr
Uppfödare: F V Caldwell & Bluestone Farms LLC,USA
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Ellinor Wennebring

Expandera

I värmningen på Jägersro lyste Propulsion av kraft och tävlingslust. Eefter loppet, som Propulsion vann på 1.12,6a/2.640 med vad som såg ut som vilopuls, sade kusken Örjan Kihlström:

– Propulsion känns så fin som han kan kännas, väldigt smidig och pigg.

Propulsion känns så fin som han kan kännas

– Det finns som jag ser det ingen anledning att sluta. Jag hoppas och tror att vi väljer att fortsätta visa upp honom, sade Daniel Redén i TV4.

Det finns som jag ser det ingen anledning att sluta

Propulsion fick överta ledningen i C.L.Müllers Memorial och det var aldrig ens nära att bli fråga om de 400.000 kronorna i förstapris skulle hamna någon annanstans. Redan före detta lopp hade Propulsion sprungit in mest pengar någonsin under en säsong hos en svensklicensierad tränare, och nu är han uppe på 10,8 miljoner i tävlingsintäkt under 2018.

Propulsion är obesegrad efter fyra starter på Jägersro; han har tre inteckningar i Hugo Åbergs Memorial och nu en i C.L.Müllers Memorlal.

En nederländsk hästägare tog förstapriset 600.000 kronor i Breeders Course och en annan nederländsk ägare en V75-dubbel. Peter Untersteiner tränar både Heart Of Steel (e. Cantab Hall – Angel Heikant) och Happy Steel (e. Prodigious – Lady Josephine).

Båda Steel-hästarna är fyra år och uppfödda och ägda av Merwestaal Moerdijk i Nederländerna. Den ene är registrerad som född i Tyskland (Happy) och den andre i Nederländerna (Heart).

Heart Of Steel vann klass I-försöket på topptiden 1.10,4a/1.640 meter, överlägset. Peter Untersteiner kunde sitta och gotta sig en bit bakom den huvudlösa körning om ledningen Johan Untersteiner och Conrad Lugauer iscensatte med Can Lane och Norton Commander. När de två hästarna kommit upp till första 500 meterna på 1.05,6 (!) galopperade Can Lane.

Conrad Lugauer fick böta 1.500 kronor för att ha stört Can Lane i den tuffa körningen.

Happy Steel (e. Prodigious – Lady Josephine) och Klas Olsson var snett på det varvet kvar i lärlingsloppet då försöket att avancera till utvändigt ledaren resulterade i att Happy Steel blev utsvarad i tredjespår. Men Klas hade turen att det blev en lucka så att han kunde lirka sig ner i andra par utvändigt. Därifrån avgjorde Happy Steel lätt lärlingsloppet på 1.13,8a/2.140, stoets fjärde raka seger.

Femåriga Dear Friend (e. Orlando Vici – Juventas Broline) gör en sensationellt bra femåringssäsong sedan hon efter ett års tävlingsuppehåll på grund av skada kom igång igen i våras i Johan Untersteiners regi. I augusti cch september tog hon fyra raka segrar och sedan var hon tvåa i Sto-SM bakom Cash Crowe.

Fakta

Dear Friend

Sto fem år e. Orlando Vici – Juventas Broline e. Pine Chip
35 st: 12–5-3
Rekord: 1.11,4ak*
Insprunget: 1.607.500 kr
Uppfödare: Bengt-Åke Nyberg, Grästorp.
Ägare: Mauro Fantini & Jiraporn Chunram
Tränare och körsven: Johan Untersteiner, Halmstad.
Skötare: Amanda Heime.

Expandera

Nu lät Johan stoet ta klivet till silverdivisionen och det redde hon ut med glans. Dear Friend klev samtidigt över miljonen kronor i årsinkomst och en framskjuten placering i silverdivisionsfinalen på Solvalla om en månad kommer att föra henne ända upp i gulddivisionen.

Det kostade 1.06,9 första 500 meterna i de höstkalla förhållandena att komma till ledningen för Dear Friend som höll säkert undan på 1.11,4a/1.640. Hennes snabbaste tid i karriären.

Att det blev dött lopp i bronsdivisionsförsöket var förstås avgörande för att det inte blev utdelning på vare sig sex eller fem rätt på V75 och över 30 miljoner kronor flyttas därmed vidare till sjurtättspotten i nästa lördags V75:a på Romme.

Timo Nurmos-tränade Global Trust (e. Yankee Glide – Refuse To Lose) gick fram utvändigt om ledande Bandit Brick efter ett varv. Den stenhårda upploppsstriden mellan Global Trust och Svante Båths fyraåring Esprit Sisu (e. Ready Cash – Yankee T.L.) kunde inte ens målkameran avgöra. Dött lopp, på 1.13,4a/2.640.

S.t Leger-vinnaren Vincent As (e. Muscle Massive – Galiera As) är en bra stayer och tillsammans med Carl Johan Jepson trivs han utmärkt. Jepson körde till ordentligt mitt i loppet och kom till ledningen 1.400 kvar, och sedan handlade det mest om att hålla fyraåringen på rätt köl genom kurvorna.

– Han kändes stabilare idag och det kanske hade gått att sitta kvar också, sade Carl Johan Jepson om den Magnus Dahlén-tränade italienfödda hästen som vann på 1.14,7/3.160.

Cobbys Olifant (e. Orlando Vici – Peach Penny) hamnade bra till, andra par utvändigt, för Thomas Uhrberg i klass II-försöket och då hade fyraåringen inga problem att avgöra på 1.13,9a/2.140.

 

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
4–9–10–14–5–5/11–6
Utdelning:
Sju rätt: 233 kr
Sex rätt: jackpot
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 82.417.699 kr

Expandera

 

Vann 600.000 kronor i andra starten

 

Lars G Dahlgren på twitter:

Världsrekord sattes igår; superbana idag också och topphästar tävlar. Blir en treåring världens snabbaste (1.07,6)… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 7 Okt
Det var väl bara meningen...att Kennedy skulle komma in och sätta fb frispark från 3
@larsgdahlgren - 1 Okt
solvallahf.se/bloggen?target… Om Stockholms Travsällskap driver ”sina hästägares” idéer blir det nog livat om tävlingsprogrammet i höst igen.
@larsgdahlgren - 19 Aug
Extrautredningen om hästsportens finansiering från 2019 går igång inom kort. ”Olika lösningar är tänkbara”, säger civilminister Shekarabi.
@larsgdahlgren - 5 Apr
Sprang Day or Night In banrekord 1.09,6 idag på Hd? Nej, jag tror att mellantiderna stämmer och att segertiden är ngnstans 1.10,1-1.10,3.
@larsgdahlgren - 2 Apr
Fokustema
Krönika
Läs senare

Stora utbetalningar ger ATG likviditetsproblem

205 miljoner kronor av pokalårets 300 miljoner är utbetalda till sporten efter årets första nio månader. Men det och alla pågående investeringar har tärt hårt på ATG:s ekonomi och resultat. Spelbolagets underskott under 2018 är 82 miljoner kronor och i månadsskiftet september-oktober var i praktiken ATG:s likviditet nere på noll.
Av
Lars G Dahlgren

ATG:s likvida medel, vad man har i kassa populärt uttryckt, var den 1 juli 376 miljoner kronor. Den 30 september var siffran nere på 259 miljoner kronor. Men av de 259 miljonerna tillhörde 253,1 ATG:s kontokunder. 253 miljoner kronor var alltså klientmedel, det som spelarna har insatta på sina ATG-konton och som de när som helst ska kunna ta ut.

Att vara nere på noll i likviditet för ett spelbolag vilket som ATG kan åka på en jätteutbetalning på boost (har dock ännu inte hänt) vilken lördag som helst låter som att leva lite farligt.

– Vi låg lågt i likviditeten i månadsskiftet september-oktober, det stämmer. Men vi har det under kontroll. I dagarna blir en finansieringslösning klar. Det här är inget problem, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson-Viitala.

vi har det under kontroll

Inget problem, säger ekonomichefen, men visst är det ett problem för alla företag när likviditeten blir ansträngd. ATG har dessutom i år varit på bank och lånat 175 miljoner kronor. Vilka synes ha förbrukats så att den faktiska likviditeten för en månad sedan var sex miljoner.

Just nu känns det som att det gäller att hålla ut till årsskiftet när den halverade skatten på totonettot (från 35 till 18 procent) i och med den nya spellagstiftningen kickar in.

Att likviditeten med tre månader kvar på året hade gått ner så lågt att ATG fick gå ut och ”hitta en finansieringslösning” (Lotta Nilsson-Viitala vill inte gå in på vad denna innebär) är ett tecken på att ATG får kämpa hårt med att klara utbetalningarna av pokalårsuppgörelsen från 2014 som innebar 300 miljoner kronor i tillskott för sporten mellan 2017 och 2018.

Fakta

Nyckeltal ur delårsrapporten

(alla belopp i miljoner kronor)
1 juli-30 september:
Svensk omsättning 3.383 (2017: 3.562)
Utländsk omsättning: 698 (643)
Totonetto: 1.037 (2017: 1.083)
Rörelseresultat: 877 (2017: 907)
Utbetalat till sporten: 545 (2017: 464)
Lotteriskatt: 356 (371)
Periodens resultat: -49 (+49)
Antal anställda: 352 (330)

1 januari-30 september:
Svensk omsättning 10.025 (2017: 10.129)
Utländsk omsättning: 1.967 (1.859)
Totonetto: 3.086 (2017: 3.090)
Rörelseresultat: 2.515 (2017: 2.454)
Utbetalat till sporten: 1.480 (2017: 1.275)
Lotteriskatt: 1.083 (1.086)
Periodens resultat: – 82 (+55)

Kommentar: Den svenska omsättningen backar alltså både q3 och de första nio månaderna för ATG under 2018, jämfört med förra året. Minskningen under tredje kvartalet är fem procent och under januari-september en procent. Det som gör att ATG ändå får ett plus i rörelseresultatet (61 miljoner kronor) är dels att omsättningen förslkjuts från ”enkla” spel med lägre vinstavdrag till ”V-spel” med högre och att det som redovisas som internationell omsättning ökat, med sex procent. ATG hänvisar den internationella ökningen till ökat spel i ATG-poolerna från Frankrike och Tyskland.

Expandera

Dessutom har åtgärder under året vidtagits som minskar bördan på ATG:s likvidkonton. Tidigare har banorna haft ”checkkrediter” hos ATG (och alltså tillfälligt kunnat låna av ATG:s likviditet till sin drift), men dessa krediter är nu uppsagda och banorna har fått gå till banken själva och fixa sina krediter. Detta är samtidigt en påtvingad följd av separationen mellan sport och spelbolag utifrån den från 1 januari nya lagstiftningen om licensmarknad för spelet.

På minussidan för ATG:s kassaflöde kommer samtidigt att 2018 är otroligt investeringsintensivt, för att förbereda bolaget för den nya spellagstiftning som träder i kraft 2019. Under de första nio månaderna 2018 har alltså ATG ökat utbetalningarna till trav- och galoppsporten med 205 miljoner kronor jämfört med 2017 och man har investerat 277 miljoner. Det är precis dubbelt upp mot föregående år då investeringarna var 133 miljoner.

– Jag vill poängtera att rörelseresultatet för ATG ökat från 2.454 miljoner kronor 2017 till 2.515 i år. 61 miljoner kronor högre. Men det räcker inte till för att klara de ökade utgifter vi har haft, där utbetalningarna till sporten är det som gör att det blir minus ”på nedersta raden”. Investeringarna gör vi för att bygga värden i bolaget som ska ge framtida intäkter, säger Lotta Nilsson Viitala.

det räcker inte till för att klara de ökade utgifter vi har haft

Hon säger också att det ännu inte är färdiginvesterat i år. Man kommer när året är slut att mer än ha fördubblat investeringarna sedan förra året. Det lär alltså bli över 300 miljoner kronor i investeringar i bolaget, mer än pokalårsutfallet för sporten i så fall…

Investeringarna kostnadsförs inte direkt i resultatet utan periodiseras, skrivs av, på flera år framöver. Men de slår mot likviditeten, för fakturorna som hör till investeringarna ska ju betalas direkt.

– Så är det och vi hade ett negativt kassaflöde tredje kvartalet på 117 miljoner kronor, säger Lotta Nilsson Viitala.

Fakta

Förändring av balanserade vinstmedel

Detta är vad som förr kallades hästsportens fond.

1 januari 2018: 671 mkr
30 september 2018: 589 mkr
”Uttag” under året hittills: 82 mkr

Kommentar: Vid årsskiftet 2014-15 fanns 488 miljoner kronor i det balanserade resultatet. Det var då pokalårsöverenskommelsen började gälla och sedan dess har fondens byggts på för att klara den överenskomna utbetalningen under 2018. Det balanserade resultatet vid årets slut, efter ”pokalårsutbetalningen” på 300 miljoner kronor, kommer som det ser ut att att vara högre än 1 januari 2015. ATG kan därmed med hyfsat god marginal säga att man har lyckats med att ”tjäna ihop till pokalåret”.

En viktig anledning till att ATG inte behövt ”ta mer” än 82 miljoner av det balanserade resultatet är att man redovisar sänkta kostnader med 46 miljoner kronor (från 1.074 mkr tiill 1.028 mkr).

Expandera

Vid årets början hade ATG 487,6 miljoner kronor i likviditet, varav 245,2 miljoner var ATG-kontoinnehavarnas. 1 oktober var alltså likviditeten 259 miljoner varav 253,1 var kontokundernas. Blir inte avslutningen på spelåret stark (det finns tvärtom befogade farhågor om att den inte blir det eftersom kravet på registrering av alla spel från och med 1 november sannolikt ger omsättningstapp) kan alltså ATG i högsta grad behöva använda den där finansieringslösningen.

Den centrala frågan kryper obevekligen allt närmare: Kommer det under 2019 gå att behålla 2018-nivån på utbetalningarna till sporten och trav- och galoppbanorna?

Fakta

Omsättningens fördelning

1 juli-30 september:
V-spel (V75 osv): 2.174 (2017: 2.205)
Övriga spel (V, P, osv): 1.160 (2017: 1.302)
Turspel (VR, Boost) 49 (55)
1 januari-30 september:
V-spel (V75 osv): 6.503 (2017: 6.300)
Övriga spel (V, P, osv): 3.367 (2017: 3.664)
Turspel (VR, Boost) 155 (165)

Kommentar: Det är de stora pottspelen, V75, V86, GS75, V64, V5, V4, V3, som visar tillväxt, med 203 miljoner kronor. De övriga ”enkla” spelen, där V, P, DD, LD, Trio, Tvilling, Kom och Top7 ingår, visar kraftigt minus, 297 miljoner kronor. Eftersom V-spelen har avdrag på 25-35 procent och de ”enkla” spelen på 20-25 procent blir totonettot per ”vunnen” krona i V-spelen större än förlusten per ”tappad” i de enkla spelen.

Expandera

Ja, det borde kunna gå. Dels kommer alltså skattesänkningen i den nya lagstiftningen in som en viktig livlina och dessutom kan man nalla en stund till på det balanserade överskottet ”hästsportens fond”. Denna balanspost kommer sannolikt att befinna sig 50-70 miljoner kronor över vad den innehöll vid årsskiftet 2014-15, 488 miljoner kronor, och att sänka fonden till den nivån borde vara en självklarhet, om det behövs. Så ATG verkar kunna lägga en försvarbar budget som innehåller att pengar tas ur fonden under 2019 för hästsportens ändamål. Det är en god hjälp för att hålla nivån på prispengar och medel till anläggningsförbättringar uppe under 2019.

Men det finns ända nu ett stort MEN, där: Accepteras det om en förutsättning för utbetalningsnivån är att behöva använda den under slutet av 2017 tillkomna ”finansieringslösningen”, gällande ATG:s likviditet? Detta kombinerat med att man har en avskrivningsplan på kanske 300 miljoner kronor från 2018, plus tidigare ännu inte färdigavskrivna investeringar, med sig att hantera och resultatföra de närmaste åren? Posten ”anläggningstillgångar” – i praktiken avskrivningsobjekt – har sedan årsskiftet ökat från 521 till 747 miljoner.

Att betala ut till löpande drift, som prispengar är, med en likviditet som från och med nu och en (fortsatt investerings)tid framöver verkar komma att ligga på minussidan låter en aning vådligt.

Här kan hela delårsrapporten läsas.

ATGs Q3: Rekordomsättning men förlust

 

Lars G Dahlgren på twitter:

Världsrekord sattes igår; superbana idag också och topphästar tävlar. Blir en treåring världens snabbaste (1.07,6)… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 7 Okt
Det var väl bara meningen...att Kennedy skulle komma in och sätta fb frispark från 3
@larsgdahlgren - 1 Okt
solvallahf.se/bloggen?target… Om Stockholms Travsällskap driver ”sina hästägares” idéer blir det nog livat om tävlingsprogrammet i höst igen.
@larsgdahlgren - 19 Aug
Extrautredningen om hästsportens finansiering från 2019 går igång inom kort. ”Olika lösningar är tänkbara”, säger civilminister Shekarabi.
@larsgdahlgren - 5 Apr
Sprang Day or Night In banrekord 1.09,6 idag på Hd? Nej, jag tror att mellantiderna stämmer och att segertiden är ngnstans 1.10,1-1.10,3.
@larsgdahlgren - 2 Apr