Fokustema
Registreringsskandal
Läs senare

Lähdekorpi lämnar i protest

En finsk uppfödarskandal rullades ut igår, vilket hittills inneburit att tre styrelseledamöter i det finska centralförbundet Suomen Hippos har avgått.
Av
Ola Lernå
Kari Lähdekorpi hoppar uppdraget i Suomen Hippos styrelse sedan det visat sig att ordförande varit inblandad i ett brott mot registreringsreglementet. Foto Jörgen Tufvesson
Kari Lähdekorpi hoppar uppdraget i Suomen Hippos styrelse sedan det visat sig att ordförande varit inblandad i ett brott mot registreringsreglementet. Foto Jörgen Tufvesson

Ordförande Antti Lehtisalo, Antero Tupamäki och Kari Lähdekorpi ställde sina platser till förfogande under gårdagen.
Bakgrunden är att det avslöjats att 56 finskfödda föl mellan 2012-2017 aldrig befunnit sig i Finland för identifiering och chipmärkning, vilket reglementet kräver, precis som det gör i Sverige.

21 av fölen har identifierats i Estland, 33 i Danmark och två i Frankrike. Tre av dem ägdes av ordförande Antti Lehtisalo som sade till ravenetti.fi att han ville ”ta sitt ansvar”.
Veterinär Antero Tupamäki satt även med i Jordbruksministeriets utredning om hästnäringens utveckling avgick. Vilket även förre championtränaren Kari Lähdekorpi gjorde.
– Jag vill påpeka att jag inte gjort något galet eller är inblandad i det här med fölen, utan jag lämnar för att jag fick en riktigt dålig känsla. Antti Lehtisalo har jobbat stenhårt för den finska travsporten, han har gjort det med perspektiv för hela sportens bästa, inte några enskilda. Jag bagatelliserar inte brottet mot reglementet, men folk glömmer väldigt fort hur mycket han tillfört finsk travsport, säger Kari Lähdekorpi till Sulkysport.

Det finska reglementet är snarlikt det svenska registreringsreglementet där det står: ”För att registreras som svenskfödd måste ett fölet genomgå märkning eller kontroll av märkning, signalementsbeskrivning och provtagning för DNA- eller blodtypning under födelseåret och stannat kvar här fram till dess att hästpass för fölet har erhållits”.

Fokustema
Avkommevärdering
Läs senare

Maharajah och Raja Mirchi Elithingstar

Maharajah och Raja Mirchi blev båda utnämnda till Elithingstar när avelsvärderingsnämnden gjorde årets avkommevärdering.
Av
Lars G Dahlgren
Raja Mirchi med Lutfi Kolgjini. Foto Hanold/ALN
Raja Mirchi med Lutfi Kolgjini. Foto Hanold/ALN

 

Maharajah. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

Maharajahs (e. Viking Kronos – Chili Khan) äldsta avkommor är fem år och att han fick värdeomdömet Elit direkt kan ses som smått sensationellt. När Raja Mirchi (e. Viking Kronos – Dame Lavec) var i samma position förra året, med äldsta avkommorna fem år gamla och han avkommevärderades, valde avelvärderingsnämnden att först sätta honom på A – eller ”A plus” som avelsvärderingsnämndens ordförande Håkan Persson uttryckte det – istället för att direkt sätta omdömet Elithingst om Raja Mirchis förärvning.

Fakta

Raja Mirchi

hingst född 2007 e. Viking Kronos — Dame Lavec e. Quito de Talonay
60 st: 24–8–2
Rekord: 1.08,9ak
Insprunget: 8.726.632 kr
Uppfödare: WHAP Trotting AB, Sandviken
Ägare: WHAP Capital AB, med flera
Tränare under karriären: Lutfi Kolgjini, Jägersro
Bästa svenskfödda avkommor: Cyber Lane, Target Kronos, Rajesh Face, Platon Face, Calamara’s Girl, Vanquish Kronos

Expandera

Ett år senare kan man alltså säga att nämnden korrigerar upp Raja Mirchis värdering ett snäpp. Maharajah och Raja Mirchi är de två första svenskfödda avelshingstar som når det högsta värdeomdömet Elit och de är alltså båda söner till Viking Kronos.

De två hingstarna har bland mycket annat Derbyvinnarna de senaste två åren: Raja Mirchi i form av Cyber Lane (u. Sybaris Hanover) 2016 och Maharajahs son Who’s Who (u. Reality Pride) i år.

Fakta

Maharajah

hingst 2005 e. Viking Kronos – Chili Khan e. Giant Chill
59 st: 31–8–4
Rekord: 1.10,3am
Insprunget: 23.534.423 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Stall Segerhuva (under tävlingskarriären Travkompaniets Stall AB, Ekerö
Tränare under karriären: Stefan Hultman, Solvalla
Bästa svenskfödda avkommor: Who’s Who, Makethemark, Mulligan, A Sweet Dance, Transcendence, White Lightning

Expandera

Ytterligare tre avelshingstar, varav två svenskfödda, avkommevärderades: BC-vinnaren Lucifer Lanes Italienfödde pappa Infinitif (e. Pine Chip – Island Dream) fick omdömet AB (god förärvning), den i Frankrike mycket framgångsrike Mindyourvalue W.F:s pappa Hövding Lavec (e. Echo – Somber Susan) värdeomdömet B och Intoxicated (e. Coktail Jet – Bourbon Eyes) omdömet C (förärvningen uppnår inte rasens medeltal).

Fakta

Fakta Elithingstar

Följande 31 avelshingstar har nått värdeomdömet Elit för sina svenskfödda avkommor:Alf Palema
Coktail Jet
Conway Hall
Count´s Pride
Credit Winner
Crowntron
Express Ride
Lindy´s Crown
Love You
Mack Lobell
Maharajah
Muscle Hill
Muscles Yankee
Pershing
Pine Chip
Quick Pay
Raja Mirchi
Ready Cash
Scarlet Knight
S.J.’s Photo
Smokin Yankee
Speedy Spin
Spotlite Lobell
Sugarcane Hanover
Super Arnie
Supergill
Texas
Tibur
Varenne
Viking Kronos
Zoot Suit

Expandera

 

 

Fokustema
Försäljning
Läs senare

E3-vinnare såld till Finland

Kari Lähdekorpi har shoppat framgångsrikt tidigare på svensk mark. Senaste nyförvärvet är en E3-vinnare som fortsätter tävla i Finland.
Av
Cecilia Kristoffersson
E3-vinnaren Capitol Hill är köpt av Kari Lähdekorpi och lämnar Sverige för Finland. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
E3-vinnaren Capitol Hill är köpt av Kari Lähdekorpi och lämnar Sverige för Finland. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Fyraårige Capitol Hill (e. Muscle Hill) tog hem korta E3-finalen ifjol med Ulf Ohlsson i sulkyn. Hästen har genom hela karriären tränats av Svante Båth och 22 starter har givit rekordet 1.11,1 samt 1,6 miljoner kronor intjänat.
Capitol Hill har, förutom E3-vinsten, dessutom varit sexa i Kriteriet, fyra i långa E3, femma i Breeders Crown och rekordet 1.11,1 satte han i årets final av Sprintermästaren.
Nu har Kari Lähdekorpi köpt hästen och tar ”hem” honom till Finland.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

H.G.Balder död efter hagolycka

Kallblodige avelshingsten H.G.Balder fick sluta sina dagar i tisdags. Han bröt ett ben i hagen.
Av
Lars G Dahlgren
H.G.Balder och Vidar Hop. Foto Martin Langels/ALN
H.G.Balder och Vidar Hop. Foto Martin Langels/ALN

Norske H.G.Balder köptes förra året av Kjell och Iselin S Larsson, Stall Slotts i Koppom i Värmland, och verkade där i år som avelshingst, med naturlig betäckning. Han betäckte i år ett 15-tal ston och beräknas få en kull nästa år på tio-tolv avkommor.

Fakta

H.G.Balder

hingst född i Norge 2001 e. Lome Elden – Simir e. Ilmin
36 st: 19–6–5
Rekord: 1.23,3m – 1.22,4ak
Insprunget: 3.022.917 kr
Uppfödare: Fröydis Stensland Hop, Norge
Ägare sedan december 2017: Kenneth & Iselin S Larsson, Koppom

Expandera

Det blir H.G.Balders sista. I tisdags råkade hingsten ut för en olycka i hagen.

– När jag kom hem på eftermiddagen och körde förbi hans hage stod han normalt på alla fyra benen. En timme senare upptäckte jag att han stod han på tre. Vad som riktigt hänt vet vi inte. Han hade broddskor eftersom det är isigt nu och det kan väl misstänkas att han på något sätt fastnat i underlaget och vridit benet. I vilket fall som helst stod det snabbt klart att det inget fanns att göra. Veterinären var som tur var så nära att H.G.Balder var omhändertagen en kvart efter att vi sett vad som hänt och det känns som en tröst i bedrövelsen att han inte behövde stå länge med sitt brutna ben. Olyckan måste ha hänt under den timme som gick från att jag kom hem och körde förbi hans hage tills vi sedan upptäckte det, säger Iselin S Larsson.

Som tävlingshäst var H.G.Balder en stor unghäststjärna. Han tog 19 segrar på 36 starter, rekordet 1.22,4ak och sprang in 3,0 miljoner kronor. H.G.Balder var kulldominant och vann som treåring svenska och norska Kriteriet och Biris Uppfödningslopp. Som fyraåring fyllde han på med
seger i svenska Kalllblodsderbyt och var tvåa i det norska. Några äldremeriter att tala om fick han dock inte.

H.G.Balder gick till avel som femåring och fick inledningsvis stora kullar. Sammanlagt har H.G.Balder knappt 100 svenska avkommor och cirka 300 norskfödda. De klart bästa är den i år högaktuelle Lome Brage (u. Lomestjerna) som sprungit in 3,9 miljoner kronor och Gylden Balder (u. Gylden Perla) med 3,4 miljoner norska kronor. H.G.Balder avkommevärderades till A – mycket god förärvning – 2013.

Den norska hingsten var 16 år när han i december förra året köptes av Stall Slotts i Koppom.