Fokustema
Prix Chambon P.
Läs senare

Lätt för Belina Josselyn

Belina Josselyn och Jean-Michel Bazire tog hem det högklassiga och rafflande Prix Chambon P. på Vincennes på lördagen.
Av
Lars G Dahlgren
Belina Josselyn och Jean-Michel Bazire (arkivbild). Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Belina Josselyn och Jean-Michel Bazire (arkivbild). Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Belina Josselyn fick en bra start och hamnade långt fram i andraspår. Jean-Michel Bazire blev dock inte nöjd med att Bird Barker lirkades ner i rygg på hans toppsto när fältet första gången passerade den stora läktaren. Belina Josselyn fick därför speeda till ledningen, bara för att omedelbart släppa tillbaka ledningen till Up And Quick som omedelbart i sin tur släppte till Amiral Sacha.

Fakta

Belina Josselyn

sto 7 år e. Love You – Lezira Josselyn e. Woekaholic
56 st: 19–6–5
Rekord: 1.10,2am*
Insprunget: 1.660.430 euro
Uppfödare och ägare: Ecurie Yvan Bernard
Tränare och körsven: Jean-Michel Bazire

Expandera

Detta lämnade Bird Parker som förstahäst i andraspår medan Amiral Sacha drog fältet i uppförsbacken. Franck Nivard var dock inte kylig nog att sitta kvar i Amiral Sachas rygg med Up And Quick utan gick ut utvändigt utan rygg. Därmed kunde Baxire glida fram i Amiral Sachas rygg med Belina Josselyn inför slutkurvan. Där, som instängd i rygg på ledaren, såg hon. hur pigg, smidig och gåvillig ut som helst.

I samma ögonblick som Up And Quick tröttnade tog Bazire högertöm och såg till att få fritt spår. Spurtsegern blev enkel före Bird Parker (e. Ready Cash). Segertiden noterades till 1.12,3/2.850 meter och förstapriset var 54.000 euro.

Både Belina Josselyn och Bird Parker fortsätter nu till storloppet Prix René Balliere om två veckor, där Bold Eagle också ska starta.

Från samma möderne, Queziras, som Belina Josselyn, kommer treåriga stoet Fleche Bourbon (e. Saxo de Vandel – Uzara Josselyn)  som i Prix d’Istres tog sjunde raka segern från debuten och tredje raka grupp III-segern. Jean-Philippe Monclin körde ett snällt lopp i rygg ledaren (eller snarare ett halvspårslopp mellan vinnarhålet/dödens) med det Sébastien Guarato-tränade stoet. Fleche Borubon stegade sista halvvarvet ifrån till lätt seger på 1.14,3/2.700 meter.

Detroit Castelets (e. Neoh Jiel – Rosanna Bonheur) ledde grupp II-loppet Prix Louis Jariel, för femåringar, hela vägen och drog undan till överlägsen seger på 1.10,6/2.175 meter för Matthieu Abrivard, två tiondelar från Bolero Loves banrekord (och världsrekord) med voltstart på Vincennes. Detta var Detroit Castelets, som tränas av Jean Luc Dersoir, tredje grupp II-seger i år och den andra i rad.

 

Fokustema
Marseille
Läs senare

Ryttarstjärna vann med Balfour

En gång i tiden var han den store ryttarstjärnan på Vincennes, men numera spelar Philippe Masschaele en mer undanskymd roll, men det hindrar inte honom från att vinna lopp och idag satt han i sulkyn bakom Robert Bergh-tränade Balfour i Marseille.
Av
Claes Freidenvall
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Balfour (e. Scipion du Goutier-Pay the Bill) slutade oplacerad i finalen i Grand National du Trot, men fick snabb revansch i Prix Gerard Prudhon (€32.000) och vann på 1.14,4 över 2.675 meter.

Robert Bergh äger Balfour och triumfen för den sjuårige valacken var värd 14.400 euro.

Fokustema
Förhandlingar klara
Läs senare

Galoppen får V64 på söndagar

Svensk Travsport och Svensk Galopp har kommit överens. Galoppen säljer en aktie i ATG till travsporten och får i utbyte tillgång till tio procent av ATG:s marknadsföringsbudget och ett, som man kallar det, tydligare tävlingsprogram.
Av
Lars G Dahlgren
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under hösten har förhandlingar pågått mellan travet och galoppen gällande att galoppen skulle sälja en aktie i ATG till travet. Detta har med skattereglerna för aktiebolag att göra. Det minimalt förändrade ägandet skulle öppna möjligheten till fortsatta smidiga kontinuerliga pengaflöden mellan ATG och ägarna trav- och galoppförbunden, som koncenbidrag.

Dock ville galoppen ha vissa saker i utbyte, för att inte riskera att bli mer marginaliserade och undanträngda i ATG:s spelutbud än sporten nu är. Det handlade dels om tävlingsprogrammet med de till detta kopplade spelformerna, dels om medel till marknadsföring.

Nu har alltså förhandlingarna slutförts och ett avtal undertecknats. Det som händer är att galoppen får mycket större plats på söndagar i ATG:s spelutbud och tv-bevakningen.

– Dels blir det V64 på galoppen på söndagar istället för som nu V4, dels ska det ridas ett galopplopp så det kommer med i travets GS75-block. Det blir ungefär som att återinföra lördagskomben och hur denna låg i V75 förr, men på söndagar, säger Svensk Galopps styrelseledamot Roland Johansson som skött förhandlingarna med ST.

– Det är ge och ta i en förhandling och nu är vi överens. För galoppen var det väldigt viktigt att få ett tävlingsprogram med kontinuitet och möjlighet att få sporten att växa. Det här söndagskonceptet är svaret på det, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Eftersom galoppen har tävlingsuppehåll under vintern går detta igång 1 april och körs sedan november ut. Det kommer att ridas 35 V64-omgångar på söndagar. Två av söndagarna blir det galopp i GS75: Svenskt Derby på Jägersro i juli respektive Stockholm Cup i september. På söndagar blir det alltså som regel från 1 april både V64 på galopp och GS75 på trav.

Rent substantiellt får galoppen dessutom ett stort tillskott gällande möjligheten att marknadsföra sig: Tio procent av ATG:s årliga marknadsföringsbudget för trav och galopp viks uteslutande till marknadsföring av galoppevenemang. ATG blir också exklusiv spelbolagssponsor av Nationaldagsgaloppen den 6 juni.

– Vi har, milt uttryckt, varit satta på undantag, i ATG:s marknadsföringsbudget. Jag kan inte säga hur stort tillskottet blir i rena pengar, men det får väldigt stor effekt för oss, säger Roland Johansson.

 

Nödvändigt, väntat, billigt – och dyrt

Fokustema
Startlistor 12-16 dec
Läs senare

12-16 dec: Legolas hedras med V75-jackpot

Legolas blev det stora dragplåstret och stjärnan när V65 växte i början av 1980-talet. På lördags hedras den folkkäre hästens minne på Åby med extra jackpotmiljoner på V75, där Nadal Broline lyser upp den gamle hjältens lopp. Här är startlistorna från onsdag till söndag, sammanställt i enkelt pdf-format!
Av
Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från onsdagens saxade V86-tävlingar till lördagens V75-omgång med jackpot och söndagens GS75.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Onsdag: Solvalla (18.15) och Jägersro (18.27) med delad V86-omgång

Torsdag: Mantorp (12.20), Åby V64 (18.20), Bollnäs (18.30)

Fredag: Umeå V65 (12.45), Romme V64 (18.20)

Lördag: Åby med V75-jackpot (14.45), Skellefteå V65 (18.30)

Söndag: Örebro GS75 (14.10)