Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Lorentzons ”skyddsängel” i andra raka

Anette Lorentzons Guardian Angel Ås hade uppvisning när han räknade in sin andra raka seger för säsongen efter ha vunnit ett försök igår i Graduate Series ($50.000) på Tioga Downs.
Av
Claes Freidenvall
Guardian Angel Ås vid en tidigare seger förra året för Jason Bartlett. Foto Steven H Roth
Guardian Angel Ås vid en tidigare seger förra året för Jason Bartlett. Foto Steven H Roth

– Jag drog inte ens öronpropparna, sade Tim Tetrick om fjolårets Hambletonian-finalist.

På upploppet flög fyraåringen lågt och Guardian Angel Ås (e. Archangel-Provide Ås) försvann ifrån med närmare fyra längder på 1.10,1/1.609 meter i ett lopp där storfavoriten – Åke Svanstedts Yes Mickey – galopperade bort sina chanser vid utgången av sista sväng.

Guardian Angel Ås seger var värd 25.000 dollar till ägarna ACL Stuteri och Kjell Johansson. Vinnaren är undan ostartade Provide Ås (e. Allstar Hall), som är halvsyster med Stochampionats-vinnaren Drillbit Ås (e. Chocolatier), 1.10,1ak*/2.521.000 kr, och Santana Ås (e. Spotlite Lobell), 1.11,0ak/2.042.835 kr.

I det andra försöket fick Christopher Beavers Moonshiner Hanover (e. Andover Hall-Madam Hooch) ett perfekt lopp i vinnarhålet och den tidigare Breeders Crown-tvåan – som tvååring – kunde spurta till seger på 1.10,3 för David Miller.

Modern Madam Hooch (e. Credit Winner), 1.12,1/$181.843, har också lämnat Gabe the Bear Dean (e. Lucky Chucky), 1.10,7/$304.950.

Svenskdubbel

Åke Svanstedt valde bort Tioga Downs och tävlade istället på Harrah’s Philadelphia och där vann han bakom Lennart Ågrens treåring Gemologist (e. Cantab Hall-Formula Bluestone) på 1.12,5 efter en resa i rygg på ledaren. Belöningen för valacken uppgick till 7.000 dollar.

Jimmy Takter lånade ut Lagerfeld (e. Yankee Glide-Southern Senorita) till Josert Fonseca och efter en resa i vinnarhålet fick han dela segern med ledande Broadway Donna (e. Donato Hanover-Broadway Schooner) och Tyler Buter på 1.10,5. För den insatsen fick femårige Lagerfelds ägare 11.250 dollar.

Fokustema
Prix d'Amérique
Läs senare

Fjärde gången gillt?

Lionel går mot sitt fjärde Prix d'Amérique nästa år uppger ägaren Göran Antonsen för Trav-og Galopp-Nytt i Norge.
Av
Claes Freidenvall
Lionel vid sin försökseger i Elitloppet i år. Det kan både bli start i Prix d'Amérique och Elitloppet 2019. Foto Mia Törnberg
Lionel vid sin försökseger i Elitloppet i år. Det kan både bli start i Prix d'Amérique och Elitloppet 2019. Foto Mia Törnberg

– Lionel stannar hemma hos Daniel Redén så länge som möjligt och reser ner till Prix d’Amérique. Innan dess ska han starta i två lopp i Sverige. Ett lopp i slutet av december och ett i januari, säger Göran Antonsen till Trav-og Galopp-Nytt.

Tre starter har Lionel gjort tidigare i Prix d’Amérique; oplacerad 2016, trea 2017 och oplacerad 2018.

Göran Antonsen ”avslöjar” också planerna efter Prix d’Amérique för Trav-og Galopp-Nytt:

– Det är inte helt bestämt ännu, men sprinterloppet i Cagnes-sur-Mer har varit ett av målen, men det beror också lite på hur det blir med avelsbiten. Daniel anser att Lionel har en storloppssäsong till i sig och därför satsar vi vidare på tävling och däribland Elitloppet.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Grupp I-vinnare till Paal

Halmstadtränaren Wilhelm Paal har fått in en högintressant treåring i sitt stall.
Från Italien kommer Zelante Ek som under fjolåret vann Grupp I-loppet Gran Premio Anact.
Av
Emil Persson
Wilhelm Paal har fått in en intressant treåring i träning. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Wilhelm Paal har fått in en intressant treåring i träning. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Den dagen besegrade han årets derbyvinnare Zlatan (e. Napoleon Bar) som dock revanscherade sig i sin tur mot Zelante Ek i Gran Criterium där Zelante Ek slutade trea.

Med fem segrar på åtta starter under tvååringssäsongen ansågs Saxo de Vandel-sonen vara ett av starkaste korten inför derbysäsongen, men i år har han inte alls fått till det och missat pallen i årets samtliga fem starter.

Zelante Ek kommer närmast från Holger Ehlert, bär 820.315 kronor som startprissumma och innehar rekordet 1.13,8.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Mindre pengar i Prix d’Amérique

Både Propulsion och Readly Express får mindre pengar att tävla om i Prix d'Amérique 2019 och det franska sparkravet drabbar också nationens största och mest prestigefyllda löpning.
Av
Claes Freidenvall
Readly Express vid årets vinst i Prix d'Amérique. Då var förstapriset 450.000 euro. Nu sänks det till 400.000 euro. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Readly Express vid årets vinst i Prix d'Amérique. Då var förstapriset 450.000 euro. Nu sänks det till 400.000 euro. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Den totala prissumman sänks från en miljon till 900.000 euro och det betyder att förstapriset går från 450.000 till 405.000 euro nästa år. Men det är inte bara Prix d’Amérique av de stora loppen på den svarta kolstybben som drabbas…

Sadelloppet Prix de Cornulier sänks från 700.000 till 650.000 euro och Prix de France/Prix de Paris går till 350.000 efter tidigare haft en prissumma på 400.000 euro. Även semi-classique-löpningarna får sin släng av sleven och där blir prissumman 100.000 mot tidigare 120.000 euro.

Sänker med tio procent

Sulkysport har vid flera tillfällen skrivit om ”krisen i fransk travsport”. I somras tvingades det franska spelbolaget PMU till en besparing på 318 miljoner på den egna administrationen och nästa smäll kom för några veckor sedan när det beslutades att sänka prispengarna med tio procent i jämförelse med 2017 och totalt handlar det om 26 miljoner euro, eller cirka 267 miljoner kronor.

Det blir alltså inte bara de ”vanliga” loppen som får ta smällen i fransk travsport 2019 utan också landets tyngsta löpningar.

Prispengarna ner 250 miljoner kronor

PMU ska spara 318 miljoner