Fokustema
Elitloppet
Läs senare

Malmrot: ”Trött men glad”

Solvallas sportchef Anders Malmrot sammanfattar sitt första Elitlopp.
– Lite tudelat, trött men glad. Fram till det första Elitloppsförsöket flöt nästan allt perfekt.
Av
Ola Lernå
En trött men glad Elitloppsgeneral summerar helgen. Foto Mia Törnberg
En trött men glad Elitloppsgeneral summerar helgen. Foto Mia Törnberg

Anders Malmrot tog över som ny sportchef på Solvalla i januari och fick goda vitsord som Elitloppsgeneral inför helgen.
Ett försenat flyg och omstartsstrulet fick den högste ansvarige tjänstemannen för Elitloppet på lite annat humör.
– Det är ju tyvärr inget jag kan påverka. Jag står på innerplan och ser när det händer. Det är olyckligt, men jag måste försöka se bortom själva strulet med Bold Eagle. Som helhet har jag fått massor med positiv feedback, både från internationella gäster och andra besökare, säger Anders Malmrot.
Det strulade även med flygtransporten?
– Carat Williams skulle flyga för första gången och trivdes helt enkelt inte med att åka. Dessutom blev det fel på planet som fick bytas ut och hästarna tvingades vänta tre timmar i Deauville.
Kunde ni gjort något annorlunda?
– Inte som jag kan säga nu. Det fanns plats för tio hästar på planet, vi valde att ta nio för att ge bättre utrymme. Hela den här biten med flyg är jättesvår, men vi kommer givetvis även titta på det inför nästa år.
Var det så kul som man kan ana att vara Elitloppsgeneral?
– Ja! Åtminstone fram till det första försöket…jag har fått träffa fantastiska människor och underbara hästar. Kontakterna jag knutit kommer vara guld värda framöver.
Hur går man vidare som arrangör direkt efter ett Elitlopp?
– Idag, tisdag, har vi haft ett möte med ledningen i respektive grupp. Nästa vecka träffas vi samtliga på banan och listar plus och minus med helgen. Frågan vi ska besvara är; Vad kan vi göra bättre?
Ställer du hårda krav på dig själv?
– Jag hade en inre bild om Elitloppet efter alla förberedelser vi gjort att allt bara skulle flyta. Det gör det förstås aldrig och då blir man besviken. Här måste jag jobba lite med mig själv, att försöka se bortom det jag inte kan påverka just den stunden, säger Malmrot.

Fokustema
Norge
Läs senare

Hillary fortsatt obesegrad

Hillary B.R. hade inga som helst problem att bärga sin nionde seger i lördagens Norsk Trav-Oaks på Momarken.
Därmed är det treåriga stoet fortsatt obesegrad och framstår allt tydligare som ett riktigt superämne.
Av
Emil Persson

Nej, konkurrensen i de norska unghästloppen där bredden inte går att jämföra med den svenska är givetvis inte densamma, men det tar inte ifrån Hillary B.R. att hon allt tydligare framstår som en undantagshäst.
Vägen till lördagens triumf blev enkel då hon släpptes till ledningen av stallkamraten Blueridge Sun (e. Revenue) efter ett varv. Geir Vegard Gundersen gjorde dock inget ”konstigt” i att släppa; tvärtom var det maxutdelning hans häst bärgade när hon blev avslagen om andraplatsen av Bo Westergård-tränade I.D. Entity (e. Explosive Matter) i allra sista steget.

Hillary B.R. hade lämnat de nämnda med stor marginal över upploppet och vann faktiskt med upp emot tio längder på 1.13,3a/2.140 meter. Förstapriset var 300.000 norska kronor vilket innebär att Hillary B.R. nu tjänat 1.408.000 norska kronor.

Stoet står anmäld till Breeders Crown-semifinalerna på Solvalla nästa söndag och ska ha god chans att komma med på prispengar trots att hon inte kvalat in via någon deltävling.

x

I Norsk TravOaks för kallblod fick Eldoda (e. Tekno Odin) revansch på Brenne Blesa (e. Tekno Odin) som var henne övermäktig i Norskt Kallblodskriterium för ston.
Tom Erik Solberg styrde det av Anders Lundström Wolden-tränade stoet till seger från tät på 1.28,9a/2.140 meter. Även det en seger värd 300.000 norska kronor och den togs före Öystein Tjomslands Brenne Vikki (e. Järvsöviking) medan Brenne Blesa denna gång fick nöja sig med tredjeplatsen.

Mats Gällerstedts Vännfors Stjärna (e. Alm Viktor) nöp sjätteplatsen värd 10.000 norska kronor medan Jerker Bjurmans Rappodina (e. Tekno Odin) gick lottlös.

Det kördes även Oaksrevanschen för de fyraåriga stona i respektive klass och där vann Frode Hamre på såväl varma som kalla sidan. Ness Tjo Edel (e. Lome Elden) vann på 1.24,9a/1.640 meter medan Normandie Royal (e. Orlando Vici) löste sitt lopp på 1.12,5a/1.640 meter.

Båda vinnarna fick 100.000 norska kronor för sina triumfer.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Traders vann ultrastayern

Det blev en dubbel för Philippe Allaire då Traders (e. Ready Cash) vann Prix de la Ville de Caen (€80.000) före Direct Way.
Av
Emil Persson
Traders och Yoann Lebourgeois vann i Caen. Foto: Scoopdyga
Traders och Yoann Lebourgeois vann i Caen. Foto: Scoopdyga

När fältet formerat sig var det den duon som satt bäst placerade. Traders (e. Ready Cash) satt med som tvåa i andraspår ihop med Yoann Lebourgeois medan Direct Way (e. Quaker Jet) satt i vinnarhålet i slutkurvan.

Traders kopplade grepp 200 meter före mål över Caens långa upplopp, men såg aningen mör ut och det var uppenbart att det skulle bli strid. Direct Way kom stärkt med dubbla Grupp III-segrar från Vincennes inför loppet och hade därtill startat 50 meter före mål, men Traders höll stången och släppte aldrig Direct Way närmade än en längd.

Segertiden blev 1.15,1/4.450 meter och förstapriset i detta klassiska Grupp III-lopp uppgick till 36.000 euro.

Tredjeplatsen bärgade det tioåriga stoet Uniflosa Bella (e. Jag de Bellouet) som alltjämt är still going strong under sista tävlingssäsong och Anders Lindqvists Anette du Mirel (e. Laetenter Diem) inkom som fyra, en placering värd 6.400 euro.

Såväl Amiral Sacha (e. Ganymede) som Belina Josselyn (e. Love You) tävlade med skor denna gång och blev utan prispengar.

Fokustema
Rekord
Läs senare

Svenskt rekord på Umåker

Det sattes ett svenskt rekord under Umåkers fredagstävlingar.
Av
Lars G Dahlgren

Treåriga stoet Miss Hugloveyou (e. Love You – Agobra Miss Hug) vann med närmare 20 meter, på 1.16,1/2.660 meter, en tiondel bättre än Bula Bula Ams (e. Super Arnie – Kanadia) rekord från 2014 för treåriga ston över lång distans.

Miss Hugloveyou kom till Bergsåkertränaren Daniel Wäjersten i somras och har nu två segrar på tre starter i den regin. Stoet vann nu ett ST-lopp med 50.000 kronor till vinnaren.