Fokustema
Elitloppet
Läs senare

Malmrot: ”Trött men glad”

Solvallas sportchef Anders Malmrot sammanfattar sitt första Elitlopp.
– Lite tudelat, trött men glad. Fram till det första Elitloppsförsöket flöt nästan allt perfekt.
Av
Ola Lernå
En trött men glad Elitloppsgeneral summerar helgen. Foto Mia Törnberg
En trött men glad Elitloppsgeneral summerar helgen. Foto Mia Törnberg

Anders Malmrot tog över som ny sportchef på Solvalla i januari och fick goda vitsord som Elitloppsgeneral inför helgen.
Ett försenat flyg och omstartsstrulet fick den högste ansvarige tjänstemannen för Elitloppet på lite annat humör.
– Det är ju tyvärr inget jag kan påverka. Jag står på innerplan och ser när det händer. Det är olyckligt, men jag måste försöka se bortom själva strulet med Bold Eagle. Som helhet har jag fått massor med positiv feedback, både från internationella gäster och andra besökare, säger Anders Malmrot.
Det strulade även med flygtransporten?
– Carat Williams skulle flyga för första gången och trivdes helt enkelt inte med att åka. Dessutom blev det fel på planet som fick bytas ut och hästarna tvingades vänta tre timmar i Deauville.
Kunde ni gjort något annorlunda?
– Inte som jag kan säga nu. Det fanns plats för tio hästar på planet, vi valde att ta nio för att ge bättre utrymme. Hela den här biten med flyg är jättesvår, men vi kommer givetvis även titta på det inför nästa år.
Var det så kul som man kan ana att vara Elitloppsgeneral?
– Ja! Åtminstone fram till det första försöket…jag har fått träffa fantastiska människor och underbara hästar. Kontakterna jag knutit kommer vara guld värda framöver.
Hur går man vidare som arrangör direkt efter ett Elitlopp?
– Idag, tisdag, har vi haft ett möte med ledningen i respektive grupp. Nästa vecka träffas vi samtliga på banan och listar plus och minus med helgen. Frågan vi ska besvara är; Vad kan vi göra bättre?
Ställer du hårda krav på dig själv?
– Jag hade en inre bild om Elitloppet efter alla förberedelser vi gjort att allt bara skulle flyta. Det gör det förstås aldrig och då blir man besviken. Här måste jag jobba lite med mig själv, att försöka se bortom det jag inte kan påverka just den stunden, säger Malmrot.

Fokustema
Milano
Läs senare

Trendy Ok på hög 1.11-tid

Årets första storlopp på La Mauara-banan i Milano – Gran Premio Mario Locatelli (€40.040) – gick till Alessandro Gocciadoro och stoet Trendy Ok.
Av
Claes Freidenvall

Duon vann på 1.11,9a/1.650 meter och bakom sig hade Trendy Ok (e. Varenne-Annette Hanover) duon Tina Turner (e. Daguet Rapide) och Testimonial Ok (e. Varenne), som båda noterade 1.12,1.

Trendy Ok lämnade tidigt andra utvändigt för att landa utvändigt om ledaren dryga varvet från mål. I sista kurvan kröp Alessandro Gocciadoro ner i ledarryggen och attacken sattes in inne på upploppet. Stoet avgjorde säkert utan att övertyga och här kan ni se loppet.

Trendy Ok slog igenom på allvar 2016 när hon vann Gala Internazionale del Trotto i Rom och sedan har hon vunnit dubbla upplagor av Gran Premio Citta di Treviso, Royal Mares och även tagit hem Premio Finale Campionato Master och försök i Gran Premio della Lotteria.

Modern Annette Hanover (e. Sierra Kosmos-Anders Favorite), 1.12,4*/$19.988, är bland annat halvsyster med toppstoet Anamosa Hanover (e. Speedy Crown), 1.12,1*/$1.077.884, och Andrea S Hanover (e. Speedy Crown), 1.13,7*/$157.968.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Uppvisning av Fado du Chene

Fado du Chene svarade för en av vintermeetingets allra svettigaste insatser när fyraåringen tog hem Prix Camille de Wazieres (€100.000) under sadel på nya löpningsrekordet 1.12,1/2.175 meter.
Av
Claes Freidenvall
Fado du Chene svarade för en grym insats i Camille de Wazieres. Foto: Gerard Forni
Fado du Chene svarade för en grym insats i Camille de Wazieres. Foto: Gerard Forni

Loppet öppnades i överljudsfart sedan Feeling Cash och Yoann Lebourgois vägrat att släppa ifrån sig ledningen till Fado du Chene (e. Singalo-Star du Chene); första 675 meterna klockades till 1.10,1 och 1.175 meter passerades på 1.09,7.

Strax efteråt kunde inte Feeling Cash stå emot längre, Fado du Chene övertog täten och Paul-Philippe Ploquin fortsatte att dra undan i täten i ett högt tempo; 1.675 meter travades på 1.11,0. Med närmare 80 meter utklassade Fado du Chene sina motståndare över upploppet.

Tidigare har Julie le Mers travare vunnit montékriteriet Prix de Vincennes, men också Grupp I-löpningarna Saint-Leger des Trotteurs och Prix d’Essai. I det sistnämnda loppet diskades Flocki d’Aurcy som etta för orent trav. Triumfen i semi-classique-löpningen Prix Camille de Wazieres var värd 45.000 euro.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goops dandy från dödens

Björn Goops Dandy de Godrel årsdebuterade med mersmak när han tog hem Prix de Dinan (€90.000) och 40.500 euro på Vincennes. Segern smakade säkert dubbelt så gott eftersom Stall Goop också äger den sexårige hingsten.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Dandy de Godrel efter segern i Prix de Dinan. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Dandy de Godrel efter segern i Prix de Dinan. Foto: Gerard Forni

Inledningsvis låg Dandy de Godrel (e. Timoko-Nigelle Witt) som fyra på innerspår, men 900 meter före mål valde Goop att ta positionen utvändigt om ledande Darlington Park.

Mitt på upploppet avväpnades Darlington Park och Dandy de Godrel kunde avgöra till vinst på 1.14,9/2.850 meter.

Det var Timoko-sonens fjärde seger på Vincennes och tidigare har han löpt dött lopp med Prix d’Amérique-aktuelle Davidson du Pont i Prix Henrietta (€60.000), men också vunnit Prix de Challans (€42.000) och Prix des Glaieuls (€34.000) för egen maskin.