Fokustema
V86 Solvalla/Bergsåker
Läs senare

Månprinsen A.M. överlägsen

Startsnabbe Lome Brage fick inte speciellt stort försprång på Månprinsen A.M. i sprinterloppet Paul Oscarssons Minne på Bergsåker. Då blev det inte ens match – Månprinsen var överlägsen.
Av
Lars G Dahlgren

Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar – Månskära) kom så bra till som andra par utvändigt från femtespåret och hade avgjort mot ledande Lome Brage redan innan upploppets början. Segertiden blev 1.20,7/1.640, Månprinsens bästa voltstartsnotering i karriären och endast två tiondelar från Järvsöfaks svenska rekord över distansen med voltstart. Järvsöfaks satte för övrigt detta svenska rekord i just Paul Oscarssons Minne 2002. Förstapriset var 100.000 kronor i kallblodssnabbloppet.

Fakta

Månprinsen A.M.

hingst elva år Svall Ivar – Månskära e. Järvsöfaks
102 st: 64–9–8
Rekord: 1.20,7k* – 1.19,0ak*
Insprunget: 8.390.580 kr
Uppfödare: Anders Bodin, Nyland
Ägare: AnnaMaria Öberg ,Bodin & Stall Cahling AB
Tränare och körsven: Gunnar Melander, Bollnäs
Skötare: Anna-Maria Öberg

Expandera

– Det var tur att det blev omstart, för i första försöket blev det knepigt. Det kändes som att de andra ”vände ut” oss. Det kanske hade gått ända för Månprinsen var fantastiskt fin och vann på väldigt lätt sätt. Nu känns det som att man kan köra fort från start med honom också, sade Gunnar Melander.

Amalia Cash (e. Ready Cash – La Pensee) gick ett riktigt vasst slutvarv i tredjespår utan rygg i 1.11-tempo för Jörgen Westholm i Diamantstoförsöket. Det femåriga stoet vann på 1.12,8a/2.140 och har efter en blek inledning på säsongen kommit igång ordentligt andra halvåret.

Treårige kulltoppen Global Withdrawl (e. S.J.’s Caviar – Umbrella Broline) var överkvalificerad för det öppna treåringsloppet med bilstart med 70.000 kronor till vinnaren. Erik Adielsson lät Svante Båths miljonär sprinta undan över upploppet på 1.12,7a/1.640.

Mellby Emeralds (e. Muscle Hill – Mellby Rubin) kom ner på 1.11,6a/1.640 när femåringen tog sin första seger i år, på starkt sätt från utvändigt ledaren dessutom. Ulf Ohlsson körde den Reijo Liljendahl-tränade hästen.

Solvalla

Nicklas Westerholm-tränade Knifetown Winner (e. Conway Hall – For Goodness Saki) fortsatte att visa bra form i Solvallas halva av V86-omgången. Han ledde från start till mål på 1.11.3a/1.640 för Björn Goop på och behåller sin sina svit: nu är Knifetown Winner uppe i tolv av 13 starter i år bland de tre främsta.

Högättade treåriga stoet Cactus (e. Cantab Hall – Bobtail) har inlett med tre segrar på fyra starter, men Timo Nurmos har samtidigt helt klart en del kvar att slipa på gällande henne. Catcus galopperade bort 20-30 meter när hon kommit till ledningen i första kurvan men kunde ändå komma tillbaka och vinna, men Jorma Kontio torde då ha suttit med hjärtat i halsgropen gällande den aktion hon passerade mållinjen i på 1.15,5a/2.40.

Treårige Daniel Redén-produkten Moses (e. Pastor Stephen – Glory Dream) tog tredje segern i sjätte starten, på 1.14,9a/2.140. En av tre segrare från Redéns stall denna kväll, de andra två var fyraåriga USA-importen Zdenka (e. Credit Winner – Filly At Bigs) och treåriga Fast And Quick (e. Up And Quick – Katnook Estate).

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
6–2–5–8–4–7–13–7
Utdelning:
Åtta rätt: 1.747 kr
Sju rätt: 25 kr
Sex rätt: jackpot
Omsättning: 21.202.581 kr

Expandera

”Roligt att tävla”

Fokustema
Tränarintervjuer
Läs senare

Gocciadoro: ”Utmärkt säsong”

På lördag startar Alessandro Gocciadoro sina fyra första hästar för året på svensk mark.
Som vanligt kan du läsa hans tankar inför loppen här på Sulkysport.
Av
Emil Persson
Alessandro Gocciadoro är tillbaka på svensk mark denna vecka då han startar fyra hästar på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro är tillbaka på svensk mark denna vecka då han startar fyra hästar på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Solvalla lördag 23 mars

– Unica S.L.M. (lopp 1) är en fantastisk häst. Hon har bara gjort två lopp såhär långt och allt verkar så lätt för henne. Spår åtta är givetvis inte så enkelt, men det är en intelligent och enkel häst som jag tror kan nå ledningen likväl på något vis för även om hon inte haft framspår tidigare i lopp så är jag säker på att hon kommer vara mycket startsnabb. Den här gången ska jag ta av henne framskorna vilket kommer fungera perfekt på Solvallas bana. I övrigt ändrar jag inget, säger Alessandro Gocciadoro.

– Killiam Fromentro (lopp 4) har jag uppfattat som en häst för högsta kategorin sedan första stund jag började arbeta med honom och jag tror att alla sett på Vincennes denna vinter vilken stark häst han är. Jag har förstått att han möter några av Sveriges bättre fyraåringar nu, men jag tror inte att han är sämre än någon annan här även om spår sju gör uppgiften svårare. Det blir barfota bak, jänkarvagn och öppet huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

– Dea Sprint Bar (lopp 5/V75-1) tycker jag har mognat både mentalt och psykiskt. Jag tror att hon kommer få en utmärkt säsong i Sverige och jag är säker på att hon kommer stå sig väldigt bra även i ett sådant här sällskap. Hon har gått jättebra i långlopp på Vincennes, men faktum är att jag tror hon kommer vara ännu bättre över kort distans. Vi har haft olika huvudlag på henne och jag kommer ta beslut efter värmningen vad jag väljer denna gång. I övrigt blir det barfota runt om och jänkarvagn. Alla mina hästar påbörjade resan upp till Sverige under måndagsmorgonen och kommer vara på plats flera dagar före loppet, säger Alessandro Gocciadoro.

– Southern Mazzarati (lopp 12) fick en ordentlig vila i vinter och fick ladda om batterierna. Hästen ser fin ut i kroppen och gick ett snabbare jobb för sulky i Milano för ett par veckor sedan som kändes väldigt positiv. Det blir inga ändringar och jag tror att han är redo att prestera väldigt bra direkt, säger Alessandro Gocciadoro.

Intervjuer för fri publicering.

Fokustema
V75 Bjerke
Läs senare

V75: 200-metersrökare vi minns

En rykande sista bortre långsida i ena storloppet.
En rykande startraka i det andra.
Så avgjordes de två största loppen på Bjerke idag.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Bork och Tom Erik Solberg segrade i Jacob Meyers Pokallöp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tangen Bork och Tom Erik Solberg segrade i Jacob Meyers Pokallöp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

I kallblodsklassikern Jacob Meyers Pokallöp med 200.000 kronor till vinnaren delade Öystein Tjomslands Grislefaksen G.L. (e. Järvsöfaks) och Merete Viksås Stumne Fyr (e. Joker Elden) på favoritskapet, men det blev fältets mest meriterade häst i topp när krutröken skingrats.
Tjomsland-tränade Tangen Bork (e. Bork Odin) inledde från bakspår och fick en resa i fjärde utvändigt av Tom Erik Solberg, men då hade det redan hänt kanske avgörande saker i loppet.

Grislefaksen G.L. kom inte iväg som Tjomsland hoppats från innerspår i volten och blev av med lendingen till G.Jerken (e. Mörtvedt Jerkeld). Konkurrenterna packade in Grislefaksen på innerspår och hästen fick till slut tredje invändigt sedan Grisle Tore G.L. (e. Horgen Tore) tagit över täten efter första sväng.
Ole Johan Östre gjorde ett tidigt drag med Stumne Fyr och avancerade till utvändigt ledaren efter 800 meter. Tempot var inte speciellt uppskruvat, 1.25,8 första 500 och 1.25,3 första kilometern.

800 kvar började det hända grejer. Då kastade nämligen Tom Erik Solberg loss Tangen Bork i tredjespår och via en rykande långsida svepte han förbi tätparet och nådde ledningen in i slutsvängen, medan Stumne Fyr galopperade i samma veva.
– Jag är besviken på Tom Erik som körde på oss. Hn hade inte kommit förbi om han inte kört på vårt högra framben, sade Ole Johan Östre till ATG Live. 

Tangen Bork hade ett klart försprång och även om Solberg fick jaga på honom över upploppet var segern säker före stallkamraten Grislefaksen G.L., som kom loss från tredje inner 500 kvar, men tog tid på sig att få upp farten. Segertiden skrevs till 1.24,2/2.140 meter.
– Tangen Bork visade i träning förra veckan att han var i fas. Han var lugn i volten, men hamnade inte så bra till och det var lågt tempo i täten. Han gick fort på sista långsidan och svarade bra till slut. Jag fick inte ner norska huvudlaget, så han hade nog lite mer att gå på, sade Tom Erik Solberg.

Nästa uppgift för Tangen Bork blir Moe Odins Äreslopp på Klosterskogen i påsk.

Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

För Öystein Tjomsland blev det alltså en stalldubbel i loppet som kördes första gången 1896.
– Tangen Bork är våldsamt speedig och när han får det lopp han får idag är det inte många som följer honom. Han är bra och i vinter har han fått mycket tuff träning och tagit till sig den bra, sade Öystein Tjomsland till ATG Live.

En svenskfödd och svensktränad häst fanns med i loppet och Ola Åsebös Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage) svarade för en fullgod insats som fyra efter en resa mestadels i andra utvändigt. Soldhöjdens Drake noterade 1.24,5 och belönades med 30.000 norska kronor tillsammans med Olav Mikkelborg.

Stoletheshow dubbelt utmanad

I första upplagan av Gunnar Eggens Äreslopp för den äldre varmblodseliten var Frode Hamres stjärna Stoletheshow (e. Dream Vacation) stor favorit från innerspår bakom bilen. Ledning från start till mål var den förväntade analysen och så blev det, fast det bjöds en hel del dramatik.
Mats E Djuse skapade den i inledningen när han laddade rejält med Sofia Aronssons Unico Broline (e. Cantab Hall) och årsdebutanten höll sånär på att snuva Stoletheshow på ledningen, men Frode Hamres travare lyckades hålla hovspetsen först in i första sväng. Efter 1.12,1 första 500 meterna var det kallblodstempo en bit och varvning på 1.16,1.

Stoletheshow och Frode Hamre vid segern i Oslo Grand Prix 2022. Foto Anders Kongsrud/Hesteguiden.com

På sista bortre långsidan kastade Daniel Wäjersten loss Mellby Jinx (e. Ready Cash) och ut ur slutsvängen hade speedrycket givit kontakt med Stoletheshow inför upploppet. Där slog dock mjölksyran till samtidigt som Stoletheshow tågade undan till säker seger på på 1.14,3a/2.100 meter före Beartime (e. Pastor Stephen), som satt fast med krafter kvar i rygg på vinnaren.
– Det är imponerande hur han går säsong efter säsong. Att han håller sig frisk och kan tävla på den nivå han gör, sade Frode Hamre som tog en trippel som tränare och kusk inom V75.

Att vinna första upplagan av Gunnar Eggens egna lopp betydde väldigt mycket för Frode Hamre.
– Det är en ära att vinna det här loppet, det är ett av de största jag vunnit, sade Hamre.

14:e raka för Cool Trix

I övrigt från Bjerke noteras:

Segersviten blir längre och längre för Frode Hamres sexårige jänkare Cool Trix (e. Trixton). När han ställdes inför sitt tuffaste motstånd hittills på norsk mark kom 14:e raka segern. Cool Trix fick från bakspår över sprinterdistans göra större delen av jobbet i tredjespår utan rygg under slutvarvet, men hade inga som helst problem att avgöra på upploppet. 1.12,0a/1.609 meter skrevs segertiden till med krafter i behåll dessutom.
– Det är imponerade när han kommit upp i den här divisionen. Det var spekulationer att han kunde förlora, och jag förstår det, men han sprang och klippte med öronen. Han gjorde ett väldigt starkt lopp och fick gå redan varvet från mål. Han vann med öronpropparna oryckta, sade Frode Hamre.

***

Ultrastammade Wall of Moni (e. Walner) och med självaste Moni Maker som mormor gjorde fem starter som tvååring på andra sidan Atlanten 2021 innan han köptes till Norge. Först i maj förra året som fyraåring var han tillbaka på banan, men att det rör sig om en häst med mycket inombords råder inga tvivel om. Frode Hamre klev fram utvändigt ledaren The Way I Talk Ås (e. Walner) varvet från mål i klass I-försöket och avgjorde på finfint sätt på upploppet.
– Den här hästen är riktigt, riktigt bra. Han har styrkan, han har fart i benen och han är förnuftig. Jag har inget negativt att säga om honom, sade Frode Hamre.

***

Stayerloppet blev en kuskuppvisning av Åsbjörn Tengsareid och Jens Kristians Brennes tränarjobb bakom Max Eagle F.T. (e. Bold Eagle) håller samma klass. Och Max Eagle F.T. – som inledde karriären i Sverige hos Björn Goop som treåring – är själv ute på en häftig klassresa när han inkasserade årets femte seger på sex starter. Enda plumpen var galoppen i senaste starten.
– Idag klarade han volt. Det är imponerande av Brenne att hålla hästen så fin, både fysiskt och mentalt, sade Åsbjörn Tengsareid.

***

Nästan 96 gånger pengarna på oddstavlan och närmast ostreckad på V75. Det brydde sig inte stoet Wakey Vicky (e. Orlando Vici) det minsta om. Snabb start till ledningen, släpp efter 400 meter och ut på upploppet var tränaren och kusken Kristian Malmins segerrecept i klass II-försöket. Patricia Bo (e. Cantab Hall) stretade ihop i det längsta från spets, men fick ge sig i sista steget. Wakey Vicky är annars van att vinna. Segern var hästens nionde på 29 starter.
– Det var väldigt roligt och väldigt oväntat, sade Kristian Malmin.

Kristian Malmin bokförde sig för en dubbel på V75 när Kashmina B.R. (e. Muscle Hill) satte punkt för V75-omgången. Ledningen var receptet i diamantstoförsöket. Den favoritsegern gjorde att utdelningen uteblev på fem rätt och även nästa lördag blir det jackpot på V75.

***

Christoffer Eriksson och hästägaren Martin Lukje köpte Önas Quintus (e. Django Riff) i slutet av januari och efter galopp i debuten i Christoffers regi blev det full pott i dagens lärlingslopp tillsammans med Patrick Larsen.

David Persson-tränade Mister Vredebest (e. Nad Al Sheba) drog tufft i ledningen – 1.12,7 första 1.500 meterna – och på upploppet hade han inget svar mot smygkörde Önas Quintus, som vann på 1.14,3a/2.100 meter och fick 50.000 kronor.

Önas Quintus var den ende svensktränade hästen som segrade på Bjerke idag.

Fakta

V75-resultat Bjerke 16 mars

Rätt rad: 4–4–10–9–9–1–5
Omsättning: 116.226.009 kr
Antal system: 1.579.201 st

Att utdela:
Sju rätt: 96.545 kr
Sex rätt: 70 kr
Fem rätt: jackpot

Fokustema
V75-jackpot Bjerke
Läs senare

V75-jackpot: ”Kommer inte att backa”

För prick ett år sedan inledde Hans Crebas V75-omgången med seger i stayerloppet med Bransbys Juke Box.
Blir det repris i samma lopp i jackpotomgången på Bjerke i morgon?
– Han är elva år, men som en treåring hemma, säger Hans.
Av
Mathias Hedlund
Bransbys Juke Box och Hans Crebas vid V75-seger på Solvalla år 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bransbys Juke Box och Hans Crebas vid V75-seger på Solvalla år 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Axevallatränaren Hans Crebas visade stallform när han vann ett lunchlopp på Åby under fredagen, men i morgon väntar större uppgifter. Han reser till Bjerkes V75-tävlingar med stor V75-jackpot med tre av stallets hästar och en av dem är evigt unge Bransbys Juke Box (e. Skogans Joker), som hunnit bli elva år men är pigg som få.
– Elva år och som en treåring hemma, det är en otroligt fin häst, sade Crebas till V65 Direkt om den fyrbente vän som kanske ligger honom allra varmast om hjärtat.

Bransbys Juke Box har visat fin vinterform och följde upp segern på hemmaplan i mitten av januari med en tredjeplats i silverdivisionen två veckor senare.

Nu väntar tre kilometer och 60 meters tillägg i stayerloppet på Bjerke och när motsvarande lopp kördes på Momarken – som i många år stod som värd för denna V75-omgång som i år flyttats till Bjerke – var det Bransbys Juke Box i topp. På tung bana skrevs segertiden till långsamma 1.17,6/3.180 meter.
Så tungsprunget lär det inte bli på Bjerke, men regnet ska falla och ju tuffare förutsättningar desto bättre för Bransbys Juke Box.
– Om det blir dåligt väder är det bara positivt, han brys sig inte om sånt väder, sade Crebas.

Bransbys Juke Box står dock 20 meter längre bak än på Momarken ifjol.
– Det är tufft att runda från 60 meters tillägg, men det är bara tolv hästar i loppet och vi är ensamma på volten och kan få en bra resa ändå. Om han ska vinna loppet måste vi köra snällt åtminstone till sista bortre långsidan och vi får hoppas att de kör lite där framme.

Goggles och jänkarvagn för första gången

När det gäller stallkamraterna blir det vässningar utrustningsmässigt. Tasherit (e. Maharajah) har blivit nedstruken till andraspår bakom bilen i bronsdivisionen (V75-3) över sprinterdistans.
– Hon gjorde ett bra lopp senast i Mantorp även om hon bara blev sjua. Spår två är bra och hon är ganska kvick ut. Hon går med goggles för första gången och kanske kan bli ännu snabbare ut. Tanken är att ta sig förbi ettan och sedan släppa till The Baron och få rygg ledaren. Då kan hon hänga med och ta en plats.

Samma huvudlag blir det också för Ben Hogan (e. Hard Livin), som dragit spår fyra bakom bilen över sprinterdistans i klass I (V75-5).
– Han har bra form. Nu blir det jänkarvagn och goggles för första gången, och vi kommer inte att backa från början, sade Crebas med ett skratt.

Ben Hogan har två segrar och tio andraplatser på livets 29 starter.
– Han har lite för många andraplatser, men jag har sagt 100 gånger att det inte är en ickevinnare. Han har fått stryk av bra hästar. Nu försöker jag köra för ledningen, men det är många startsnabba i loppet. Han är alltid med där framme och är inte helt chanslös, sade Crebas.

***

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck