Fokustema
Oaksuttagningarna
Läs senare

Med i Oakskval utan att vara startberättigad?

Det har uppstått dramatik gällande Oaksuttagningarna på tisdag. Frågan är om den fjärde insatsen betalats för Fanny Chenal.
– Vi håller på att undersöka hur det ligger till. Visat det sig att det saknas en insatsinbetalning får Fanny Chenal givetvis inte starta, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.
Av
Lars G Dahlgren
Fanny Chenals historik-flik på travsport.se. Fjärde insatsbetalningen för Kriteriet/Oaks saknas. Det gör också fjärde E3-inbetalningen, som även den skulle varit inne senast 30/11 förra året.
Fanny Chenals historik-flik på travsport.se. Fjärde insatsbetalningen för Kriteriet/Oaks saknas. Det gör också fjärde E3-inbetalningen, som även den skulle varit inne senast 30/11 förra året.

Är så fallet – alltså att Fanny Chenal kommit med i Oaksuttagningarna utan att vara startberättigad – uppstår i så fall ett obehagligt följdfel. Hon tog då en plats för den häst som hamnade som nummer 73 på seedningslistan. Då dyker ocskå frågan om den hästägaren ska kompenseras för vad som i så fall är en arrangörsmiss.

Fakta

Fanny Chenal

sto tre år e. Love You – Pilgrims Truffels e. Chocolatier
5 st: 2–3–0
Rekord: 1.14,8m – 1.17,0am
Insprunget: 112.448 kr
Uppfödare: Seven One Seven AB, Smygehamn
Ägare: Campus SRF, Belgien
Tränare: Björn Goop, Färjestad

Expandera

– Först försöker vi ta reda på om Fanny Chenal är startberättigad, om det finns en betalning av fjärde insatsen gjord som av någon anledning inte blivit registrerad på travsport.se. Eftersom hästen varit exporterad mellan november 2016 och till i juli år har registrering av hennes insatser hanterats manuellt och inte via TDS-systemet. Så det här handlar om att gå tillbaka och leta upp om det finns en inbetalning eller inte, säger Anders Malmrot.

Fanny Chenal (e. Love You – Pilmgrims Truffels) ägs av det belgiska bolaget Campus RPF och kom i Björn Goops träning i juli i år. Innan dess tränades hon av Henk Grift och gjorde två starter på Wolvega i Nederländerna i våras innan Fanny Chenal återvände till Sverige.

Sulkysport uppmärksammades på torsdagmorgonen av en vaken läsare om att Fanny Chenals fjärde insatsinbetalning för Kriteriet/Oaks (skulle varit gjord senast 30 november förra året) inte fanns registrerad på hästens historikflik på travsport.se och när Solvallas sportchef Anders Malmrot kontaktades startades omedelbart en utredning om hur det ligger till.

– Det finns flera delar i det här. Den första är givetvis om det finns en betalning av fjärde insatsen eller inte. En annan är hur hästen kunde slinka igenom anmälningsproceduren under onsdagen som godkänd att få starta om alla betalningar inte registrerats. Det görs ingen manuell koll av alla hästar, utan Svensk Travsport, som sköter anmälningarna, litar så att säga på systemet och att hästar som inte är startberättigade blir bortsorterade som ”ej godkända”, säger Anders Malmrot.

Den tredje omständigheten gäller att Fanny Chenal kan ha tagit en plats för någon annan häst i Oakskvalet. Hon är seedad nummer 47 av de 72 som kom med, och nedanför finns en häst som är nummer 73 – som ser ut att vara Jörgen S Eriksson-tränade Intake – som blev ”först utslagen”.

– Men det är inte säkert att det är Intake som är den drabbade. Tas Fanny Chenal bort ur de två seedningstabellerna, en för intjänade prispengar, en för startpoäng, påverkas seedningssiffrorna för alla hästar som är nedanför, de får helt enkelt nya tal. Så det måste också redas ut i så fall, vem som blivit drabbad om det föreligger att arrangörsfel, säger Anders Malmrot.

Fanny Chenal har ju, om hon är med felaktigt, också rört till hela seedningslistan, så att andra hästar möter varandra i uttagningarna än de gjort om hon inte varit med?

– Så är det ju. Men i det här läget är det förstås inte aktuellt att göra om loppen, ifall det skulle visa sig att Fanny Chenal inte är startberättigad, säger Anders Malmrot.

Startlistor: Hästarna som kan nå Kriteriet och Oaks

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ

 

Fokustema
V86
Läs senare

”Hästen blev aldrig trött”

Det rådde tuffa förhållanden både på Solvalla och Bergsåker under onsdagen och skrällarna duggade tätt.
Ingen spelare lyckades pricka samtliga åtta vinnare på V86.
Av
Pär Gustafsson
M.T.Malkin och Göran Wester ledde från start till mål. Foto Tommy Andersson/ALN
M.T.Malkin och Göran Wester ledde från start till mål. Foto Tommy Andersson/ALN

M.T.Malkin (e. Ken Warkentin) visade ingen ringrost i comebacken med sin tränare Göran Wester. Hästen flög till ledningen i en 1.09-öppning och var smått överlägsen på 1.13,4a/2.140 meter.
– Jag kände att det fanns krafter hela tiden och hästen blev aldrig trött. Han är jättefin, sade hemmaamatören.

Finfin årsdebut svarade även Bear Victory (e. Turbo Sund) för i ett stolopp. Fyraåringen öppnade snabbt till ledningen och vann på bra sätt på 1.16,4a/2.140 meter. Hästen tränas av Stefan Olsson.
– Hon har både fin teknik och är stark. En jättebra häst, sade segerkusken Torbjörn Jansson.

Wrongdoer (e. Jaded) fick en småstökig inledning i ett lärlingslopp, men 1.500 kvar körde Anders Eriksson till och övertog ledningen. Femåringen blev utmanad över upploppet, men Peter Erikssons häst sträckte på sig och höll undan på 1.15,2a/2.140 meter.
– Det var struligt och vida spår i inledningen, men Wrongdoer skötte sig perfekt och då är han så här bra, sade Eriksson.

Cyborg (e. Select Yankee) blev rejäl utmanad av dödenstravande Emotion Man, men spetshästen höll undan med minst möjliga marginal på 1.14,8/1.640 meter.
– 100 kvar kändes det som att Cyborg ville strida och det var hårt i mål, konstaterade Kevin Oscarsson.

Överraskningar på Bergsåker

Moeses (e. Moe Odin) kördes spårsnålt i tredje inner av Mats E Djuse. Över upploppet fick nioåringen fritt och avgjorde knappt på 1.28,0a/2.640 meter.
– Han hade stolpe ut på V75 senast och gången gick han bra som trea. Hästen börjar komma i form, men det gäller att Moeses får smyglopp och lucka till slut, sade Östersundamatören Fredrik Norredahl.

Tuff körning mellan favoriterna bäddade för skrällen Love de Villeneuve (e. Love You). För sin tränare Tamara Skutnabb hade tioåringen långt fram, men när täthästen kroknade höll han farten bäst och hann fram på 1.15,0a/2.640 meter.
– Jag hade allt kvar och han har aldrig varit så här fin i hela sitt liv. Jag var nöjd med andrapriset, men i början av upploppet kände jag att vi kanske hinner vi fram, sade lärlingen Tamara Skutnabb, som läser på Hippologprogrammet på Wången.

Cosmo Light dundrade på i spets långt före klungan, men krafter tog slut och det bäddade för Markus Pihlströms jätteskräll Orlando Triss (e. Orlando Vici). Hästen, som gjorde tredje starten hos Bergsåkertränaren, var förbättrad och segrade på 1.13,7a/1.640 meter.
– Jag hoppades på turen och det var i sista stund vi fick fritt. Hästen spurtade jättebra, sade körande Henrik Svensson.

I en tät slutstrid fick Ready Lane (e. Ready Cash) nosen först på 1.15,1a/21.40 meter. Jimmy H Andersson körde hemmaamatören Joakim Claessons åttaåring.
– En jättemysig häst att köra, sade Lärlingen.

Fakta

V86 – 16 januari 2019

Rätt rad: 11-5-5-7-2-2-1-4
Åtta rätt: jackpot
Sju rätt: 58.324 kronor
Sex rätt: 2.217 kronor
Omsättning: 21.844.232 kronor
Publik Solvalla: 553 personer
Publik Bergsåker: 670 personer

Expandera
Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Wäjersten bygger vidare

Daniel Wäjersten har fått en ny byggsten till sitt stall.
Den relativt färske Bergsåker-tränaren plockade ikväll in Algot Zonett (e. Maharajah – Hilda Zonett) på sin träningslista.
Av
Ola Lernå

Algot Zonett, 1.12,9am/310.000 kronor, kommer närmast från en konvalescentuppträning hos Caroline Holm, men den numera sexårige valacken har tidigare tränats av Robert Bergh. Algot Zonett ståtar med sex segrar på 25 starter och satte rekordet 1.12,9a/2.140 meter vid seger i en E3-uttagning på Bergsåker som treåring.
Wäjersten klättrar därmed upp i 24 hästar på träningslistan. Hans första ”riktiga” år som tränare gav ifjol 19 segrar på 74 starter och 1.277.700 kronor inkört.

Fokustema
Ny travbanechef
Läs senare

B-O Månsson till Solänget

Bergsåkers och Danneros sportchef B-O Månsson återvänder till Solänget. och blir travbanechef där.
Av
Lars G Dahlgren
”Varför får man ej misslyckas? Det är klart man får göra fel, men då har man i alla fall provat och sedan gäller det att ta lärdom av misstagen.” Det säger Bert-Ola Månsson, sportchefen bakom Bergsåkers heldag med bara monté. Foto Micke Gustafsson/ALN
”Varför får man ej misslyckas? Det är klart man får göra fel, men då har man i alla fall provat och sedan gäller det att ta lärdom av misstagen.” Det säger Bert-Ola Månsson, sportchefen bakom Bergsåkers heldag med bara monté. Foto Micke Gustafsson/ALN

Umåkers sportchef Peter Fahlén var förra året ”uthyrd” på deltid från Umåker till Solänget men det samarbetet förlängdes inte in i 2019. Istället har nu Solänget rekryterat Bergsåkers sportchef B-O Månsson till chefsstolen på travbanan.

Han ska enligt ett perssmeddelande från Bergsåker tillträda sin nya tjänst senast i april. Solänget har årspremiär den 6 maj.

Månsson bor nära Solänget och får gångavstånd till sitt nya jobb.

– Nu har jag pendlat många tusentals mil med bilen i nästan tjugo års tid, och varit hemifrån på tok för mycket. Det blir slitsamt i längden, säger B-O Månsson i pressmeddelandet.

Månsson var sportchef på Solänget 1989-1999.

Örnsköldsviks travbana har tolv tävlingsdagar i år varav tre är breddloppsdagar.