Fokustema
Oaksuttagningarna
Läs senare

Med i Oakskval utan att vara startberättigad?

Det har uppstått dramatik gällande Oaksuttagningarna på tisdag. Frågan är om den fjärde insatsen betalats för Fanny Chenal.
– Vi håller på att undersöka hur det ligger till. Visat det sig att det saknas en insatsinbetalning får Fanny Chenal givetvis inte starta, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.
Av
Lars G Dahlgren
Fanny Chenals historik-flik på travsport.se. Fjärde insatsbetalningen för Kriteriet/Oaks saknas. Det gör också fjärde E3-inbetalningen, som även den skulle varit inne senast 30/11 förra året.
Fanny Chenals historik-flik på travsport.se. Fjärde insatsbetalningen för Kriteriet/Oaks saknas. Det gör också fjärde E3-inbetalningen, som även den skulle varit inne senast 30/11 förra året.

Är så fallet – alltså att Fanny Chenal kommit med i Oaksuttagningarna utan att vara startberättigad – uppstår i så fall ett obehagligt följdfel. Hon tog då en plats för den häst som hamnade som nummer 73 på seedningslistan. Då dyker ocskå frågan om den hästägaren ska kompenseras för vad som i så fall är en arrangörsmiss.

Fakta

Fanny Chenal

sto tre år e. Love You – Pilgrims Truffels e. Chocolatier
5 st: 2–3–0
Rekord: 1.14,8m – 1.17,0am
Insprunget: 112.448 kr
Uppfödare: Seven One Seven AB, Smygehamn
Ägare: Campus SRF, Belgien
Tränare: Björn Goop, Färjestad

Expandera

– Först försöker vi ta reda på om Fanny Chenal är startberättigad, om det finns en betalning av fjärde insatsen gjord som av någon anledning inte blivit registrerad på travsport.se. Eftersom hästen varit exporterad mellan november 2016 och till i juli år har registrering av hennes insatser hanterats manuellt och inte via TDS-systemet. Så det här handlar om att gå tillbaka och leta upp om det finns en inbetalning eller inte, säger Anders Malmrot.

Fanny Chenal (e. Love You – Pilmgrims Truffels) ägs av det belgiska bolaget Campus RPF och kom i Björn Goops träning i juli i år. Innan dess tränades hon av Henk Grift och gjorde två starter på Wolvega i Nederländerna i våras innan Fanny Chenal återvände till Sverige.

Sulkysport uppmärksammades på torsdagmorgonen av en vaken läsare om att Fanny Chenals fjärde insatsinbetalning för Kriteriet/Oaks (skulle varit gjord senast 30 november förra året) inte fanns registrerad på hästens historikflik på travsport.se och när Solvallas sportchef Anders Malmrot kontaktades startades omedelbart en utredning om hur det ligger till.

– Det finns flera delar i det här. Den första är givetvis om det finns en betalning av fjärde insatsen eller inte. En annan är hur hästen kunde slinka igenom anmälningsproceduren under onsdagen som godkänd att få starta om alla betalningar inte registrerats. Det görs ingen manuell koll av alla hästar, utan Svensk Travsport, som sköter anmälningarna, litar så att säga på systemet och att hästar som inte är startberättigade blir bortsorterade som ”ej godkända”, säger Anders Malmrot.

Den tredje omständigheten gäller att Fanny Chenal kan ha tagit en plats för någon annan häst i Oakskvalet. Hon är seedad nummer 47 av de 72 som kom med, och nedanför finns en häst som är nummer 73 – som ser ut att vara Jörgen S Eriksson-tränade Intake – som blev ”först utslagen”.

– Men det är inte säkert att det är Intake som är den drabbade. Tas Fanny Chenal bort ur de två seedningstabellerna, en för intjänade prispengar, en för startpoäng, påverkas seedningssiffrorna för alla hästar som är nedanför, de får helt enkelt nya tal. Så det måste också redas ut i så fall, vem som blivit drabbad om det föreligger att arrangörsfel, säger Anders Malmrot.

Fanny Chenal har ju, om hon är med felaktigt, också rört till hela seedningslistan, så att andra hästar möter varandra i uttagningarna än de gjort om hon inte varit med?

– Så är det ju. Men i det här läget är det förstås inte aktuellt att göra om loppen, ifall det skulle visa sig att Fanny Chenal inte är startberättigad, säger Anders Malmrot.

Startlistor: Hästarna som kan nå Kriteriet och Oaks

 

Fokustema
Kunga- och Drottningpokalen
Läs senare

Fem chanser för Kolgjini

Pappa Lutfi har tränat tre vinnare av Kunga- och Drottningpokalen: Sebastian K., El Mago Pellini och Princess Face.
Ikväll har Adrian Kolgjini laddat till årets uttagningslopp.
Så här säger han om sina fem kvalhästar.
Av
Mathias Hedlund
Countess Face och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Countess Face och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Adrian Kolgjini har fem hästar till start i kvällens kval på Åby och kommenterade sina starthästar i ATG Live under lunchtävlingarna idag.

Fyra av dem startar i uttagningsloppen till Drottning Silvias Pokal. Countess Face (e. Muscle Hill) har Adrian höga tankar om och stoet har ett lopp i kroppen. Då släppte Adrian ledningen till Jurista (e. Ready Cash), som stack undan till lätt seger i ett diamantstoförsök.
– Hon skötte sin årsdebut på bra sätt, jag ville inte ha henne trött i ledningen. Hon har flyttats framåt av loppet. Jag tror att hon kan vinna och det är viktigt att vinna försök. Hon är fruktansvärt startsnabb så det blir att trycka på gasen från start. Hon går med norskt huvudlag för första gången, sade Adrian till ATG Live.

Kind of Magic F.R. (e. Ready Cash) är lillasyster till självaste Bold Eagle och vann fyra av sex starter förra året. I årsdebuten slutade hon femma.
– Tyvärr var hon inget bra i årsdebuten och hade en dålig dag. Det är är en riktigt, riktigt bra häst. När hon har sina ljusa dagar ör hon svår att plocka ned i ledningen, Hon har känts väldigt fin i jobben, Hon har varit som bäst när hon får löpa på i ledningen och förhoppningsvis kan vi köra i ledningen, Hon kan öppna rätt så snabbt.

Xia Lloyd vann Diamantstoets final i lag med Dante Kolgini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Xia Lloyd (e. Raja Mirchi) har varit igång undan längre uppehåll i vinter och kommer närmast från segrar i försök och final i Diamantstoet.
– Hon har varit fruktansvärt sin i de tre senaste loppen. Hon har tagit stora kliv och vi provar att spänna bågen. Diamantstoloppen är ganska tuffa med många äldre hästar som går maxade i utrustningen. Hon har stått sig bra och fått hårdhet. Hon kommer att stå sig fint ikväll.

USA-födda Karaboudjan (e. Walner) tävlade i Marcus Melanders regi på andra sidan Atlanten som två- och treåring och travade bland annat 1.09,9ak två starter i rad i augusti. Sverigedebuten slutade med galopp, men i genrepet inför kvällen blev det seger på Åby från open stretch.
– Hon hade förmodligen vunnit redan i debuten om hon inte slagit sig på ett knä i sista sväng. Hon var jättefin när hon flög förbi dem på sista sväng. På open accelererade hon väldigt fint och hon skötte det själv. Jag håller hästen högt, nästan lika högt som Countess Face. Min häst är ganska härdad i USA och även om vi får tredje, fjärde utvändigt kan hon göra sitt jobb.

”Ingen toppform ännu”

Ende hingsten från stallet är Savastano (e. Ready Cash), som testas i försök till Konung Gustaf V:s Pokal. Hästen var bland annat tvåa i Juliloppet i Örebro bakom S.G.Dracarys (e. Bold Eagle) och trea bakom slutvinnaren Fame And Glory (e. Tactical Landing) och Frank S.H. (e. Fourth Dimension) i Kriteriekvalet förra året. Nu blir det årsdebut.
– Jag gillar min häst start, jag tycker att det är en fin häst. Givetvis har han ingen toppform ännu och det skulle inte förvåna mig om han går ut och vinner direkt. Han öppnade bättre och bättre under fjolåret. Han har haft lite hackig stil, men har förbättrat tekniken under vinten och jag har höga tankar om honom. 

Bästa segerchansen?
– Countess Face och Xia Lloyd, sade Adrian Kolgjini till ATG Live.

Fokustema
Solvalla/Åby
Läs senare

Montétopp och derbyvinnare

När en direktplats i Montéeliten står på spel har Solvalla Hästägarföreningens Montépokal samlat ett riktigt namnkunnigt startfält.
Av
Emil Persson
Corps et Ame nådde fina framgångar på svensk mark under fjolåret. Nu är tolvåringen tillbaka för att påbörja en ny sadelsäsong på svensk mark. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Corps et Ame nådde fina framgångar på svensk mark under fjolåret. Nu är tolvåringen tillbaka för att påbörja en ny sadelsäsong på svensk mark. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Allra mest sticker Corps Et Ame (e. Jag de Bellouet) ut. Den franskfödde, tolvårige valacken som tränas av Henk Grift vann såväl Åby Monté Trophy som Åby Stora Montépris under fjolåret och slutade därtill trea i Montéeliten.

Nu inleder han sin säsong med start i onsdagens lopp på Solvalla där även ett år yngre Diamant de Larre (e. Magnificent Rodney) från samma stall gör sitt första framträdande för året.

Bland konkurrenterna syns Conrad Lugauers Romero (e. Korean) som vann Simb Moonzooms Montélopp i slutet av mars trots att han varvade på 1.09 liksom Alessandro Gocciadoros Sweden Cup-finalist Synergy (e. Father Patick).

På Åby körs ett lopp av ”silverkaraktär” med flera intressanta namn i startfältet. Per K Erikssons Lozano di Quattro (e. Trixton) jagar sin tredje seger för året på lika många försök och möter bland annat fjolårets norska derbyvinnare Born In Bergen (e. Born in the U.S.A.) i ett sprinterlopp med 60.000 kronor i segerpremie.

Startlista Solvalla Hästägarföreningens Montépokal

1.640 meter autostart, förstapris: 100.000 kronor

  1. Romero – Iina Aho
  2. Joy Alissa – Emilia Leo
  3. Belker – Jennifer Persson
  4. G.R.J.’s Wolverine – Agnes Larsson
  5. Hawk Cliff – Michaela B Fransson
  6. Corps Et Ame – Jonathan Carre
  7. Synergy – Sofia Adolfsson
  8. Diamant de Larre – Nicole Marsing
  9. Pure Muscle – Christina A Hande  

Här kan du ta del av onsdagens startlistor till tävlingarna på Solvalla och Åby.

Fokustema
Pokalkval
Läs senare

Tid för kunglig leverans

I Drottning Silvias Pokal har Fredrik Wallin nått stora framgångar, men i Kungapokalen saknar han alltjämt finalist.
Ikväll kan det bli ändring på den saken när Gävletränaren laddar med en högintressant trio i ”pojkarnas” klass.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Immortal Doc ska göra sin andra start för året i kvällens Pokalkval på Åby. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Immortal Doc ska göra sin andra start för året i kvällens Pokalkval på Åby. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

I Drottning Silvias Pokal har Fredrk Walllin haft fyra finalister under årens lopp. Efter att Inga in Heaven (e. Orlando Vici) slutat tvåa år 2017 vann Activated (e. Jocose) loppet två år senare. Därefter har även Sayonara (e. Donato Hanover) slutat fyra innan Jiggi (e. Raja Mirchi) nådde en sjätteplats i fjolårets upplaga.
– Det har varit stor övervikt av ston som kvalat till Drottning Silvias Pokal kontra Kungapokalen. Jag har bara prövat med några enstaka såsom Criterion till exempel, säger Wallin i transporten på väg till Åbytravet.

Klockan 09.00 började bussen rulla söderut och det hörs på Gävletränaren att han ser fram med tillförsikt mot kvällen.

En häst som förberetts under en längre period för att vara på topp till just kvällens uttagningslopp i Kungapokalen är Global Etalon (e. Brillantissime).
– Han klappade igenom i Kriteriekvalet och blev halsopererad redan veckan efter. Jag ville ge honom ett par lopp i Frankrike under vintern samtidigt som han fick träna där nere då jag ville ha svar på att halsoperationen blev lyckad och det beskedet fick jag också. Hans insats i comebacken på svensk mark blev som en dröm. Hästen vann med mycket krafter kvar och jag har en skön känsla inför kvällen, säger Wallin.

Stora ändringar

Breeders Crown-fyran Immortal Doc (e. Brillantissime) har därtill årsdebuten avklarad och Wallin var inte mindre nöjd med den prestationen.
– Han behövde loppet och få lite ”tryck i steget”. Det blev en bra avslutning och han gjorde det loppet på ett bra sätt. Hästen kommer troligtvis att tävla med skor ikväll igen, men det är inget han är så påverkad av. Från bakspår är det alltid svårt, men hästen har visat att han går bakifrån.

Maserati Hall (e. Twister Bi) kommer från en andraplats i ett V75-lopp hemma i Gävle, men får ändå anses vara den av Wallins tre hopp i Kungapokalskvalen som har det svagaste cv:et.
– Jag tycker att han var lite klen i senaste starten. Han vek ner sig lite för mycket till slut. Vi har inte dragit några växlar på honom ännu, men ikväll gör jag det för han behöver helt enkelt bli bättre för att räcka till här. Nu blir det barfota runt om, jänkarvagn och eventuellt också rycktussar för första gången. Hästen är stor i kroppen och behöver lära sig att hålla tempot uppe.

För ovanlighetens skull har Wallin enbart ett kort i kvalen till Drottning Silvias Pokal, men kring Blast Pad (e. Uncle Lasse) ligger han lågt.
– Hon hamnade lite illa till i årsdebuten, men det bet bara sådär till slut. Jag tycker att det känns som en bra häst, men hon har ingen toppform och behöver tur för att kvala in när det bara är två ordinarie platser man går vidare på till finalen. Spurtar hon bra och visar förbättrad form igen är jag nöjd med henne ikväll, avslutar Fredrik Wallin.