Fokustema
V86
Läs senare

Mulligan på nytt rekord

Den sportsliga karamellen på Kalmartravets V86-omgång svarade Mulligan för i V86-öppningen sedan det femåriga stoet plockat in 40 meters tillägg och vunnit på nya rekordet 1.13,1/2.180 meter.
Av
Claes Freidenvall
Från dubbla tillägg vann Mulligan och Thomas Uhrberg, Foto: Jörgen Tufvesson
Från dubbla tillägg vann Mulligan och Thomas Uhrberg, Foto: Jörgen Tufvesson

– Hon har allt, sade Thomas Uhrberg.

Thomas tränar inte bara Maharajah-dottern, utan är också uppfödare och äger Mulligan tillsammans med Sylvester AB.

– Jag var i valet och kvalet om jag skulle gå 1.100-1.000 kvar, men istället blev det fjärdespår på sista bortre långsidan. Det kändes tidigt att vi skulle koppla grepp på Veijos häst och Mulligan vann ganska lätt, fortsatte Uhrberg.

Fakta

V86 Kalmar 6 juni

Rätt V86-rad:

12-10-4-9-4-11-5-4

Utdelning:

Åtta rätt: 5.553.971 kr.
Sju rätt: 5.380 kr.
Sex rätt: 229 kr.

Omsättning: 21.361.427 kr.

Expandera

Ellliot Coger (e. Enjoy Lavec) vann också från dubbla tillägg och Fredrik Perssons segermaskin travade utan rygg sista 1.500 meterna. Vid upploppets början tog Elliot Coger över i samma veva som ledande Gaya di Quattro galopperade och sedan höll Perssons häst säkert undan på 1.15,4/3.180 meter.

– En riktig kompis! Han är bäst om han får vänta med speeden till sista varvet. Jag kände tidigt att vi skulle slå ledaren, sade Fredrik Persson.

”Väldigt enkelt”

Wim Paal och Västerboonthenews (e. Credit Winner) fick dirigera i täten och hade inga problem att vinna snabbloppet på 1.12,7a/2.140 meter.

– En snabb häst och i ett litet fält är det förstås en fördel att komma till spets. Det blev väldigt enkelt, sade Wim Paal.

Peter Untersteiner-tränade Veroni (e. Maharajah) hade bäst spurtkrut i ett försök i Diamantstoet och hon fångade in tappra Zolicia – tredjespår sista varvet – precis före linjen på 1.14,8a/2.140 meter.

– Jag såg på Johans min att vi hann dit. En jättefin häst som jag körde i debuten och sedan dess har hon utvecklats mycket, sade segerkusken Peter Ingves.

Bestämma farten

Åsa Svensson var länge segerrikaste montéjockey i Sverige och visar fortfarande att takterna sitter i. Segervapnet i finalen i Kalmarsundsmontén med 100.000 kronor i förstapris var Henrik Johansson-tränade Dream In Matchtown (e. Hand Glider) och efter ha övertagit täten vid utgången av första sväng fick hon bestämma farten därframme.

På upploppet försökte Tova Bengtsson och Jessica Highness förgäves och Dream In Matchtown vann säkert på 1.15,9/2.160 meter.

– Först och främst gällde det att gå iväg felfritt för oss. Sedan var det ledningen som gällde och idag ryckte vi skorna och jag red mer offensivt, sade Åsa Svensson.

Från bakspår hittade Conrad Lugauer till täten efter 300 meter med Night Brodde (e. Up and Quick) och därifrån var treåringen aldrig hotad. Mitt på upploppet ryckte Lugauer åt sig några längder och Night Brodde vann enkelt på 1.15,2a/2.140 meter.

– Han skötte sig på bästa sätt och vi hade lite tur som kom till ledningen, sade Conrad Lugauer om Night Brodde, som är obesegrad felfri.

Under the Cournter (e. Maharajah) avgjorde ett klass I-försök i säker stil för Oskar J Andersson på 1.13,3a/2.140 meter efter ha travat utvändigt ledaren.

– Vi hade åkt för långt för att sätta oss i femte invändigt. På sista långsidan trodde jag att det skulle bli tuffa papper, men när jag drog ”norsken” sög hon tag i grejorna och avgjorde på ett bra sätt. En femstjärnig prestation, sade Oskar J Andersson.

Skräll gav ensam V86-vinnare

Kevin Oscarsson avslutade V86-omgången med att sätta dit Stefan P Petterson-tränade Vespertilio Jet (e. Igor Font), som fick fritt fram från vinnarhålet när ledande Spartak Face galopperade i utgången av sista sväng. Sedan kunde den fyraårige valacken hålla undan för Volt di Ruggero i spurten på 1.15,2a/2.140 meter till drygt 62 gånger pengarna och såg dessutom till att det endast blev en vinnare på V86-spelet..

– Vi fick en riktig drömresa och det var tätt på linjen, men jag kände att han tog i sista 100 meterna och vi vann säkert, sade Kevin Oscarsson om Vespertilio Jet, som gjorde sin första start som valack.

 

Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår

Färjestad var ensam söndagsbana i Sverige.
Av
Lars G Dahlgren

Fem snabbaste vinnarna

Charlock Wiking (e. Orlando Vici – Promised Child) 1.12,4a/1.640
Tränare: Magnus Jakobsson, Färjestad. Körsven: Peter Ådefors, Färjestad.
Uppfödare: Charlock AB & Limerick Publishing AB. Ägare: Stall Let’s Dance.
Highspirit (e. Super Arnie – Spirituell) 1.12,7a/2.140
Tränare och körsven: Troels Andersen, Gävle.
Uppfödare: Ulla & Håkan Eriksson. Ägare: Troels Andersen, Tärnsjö.
Callmesally (e. Turbo Sund – Sofia) 1.13,6a/2.140
Tränare: Owe Grunnegård (a), Åby. Körsven: Mikael J Andersson, Färjestad.
Uppfödare och ägare: Owe Grunnegård, Sollebrunn.
Hossianna Boko (e. Maharajah – Ouzo Boko) 1.13,7a/2.140
Tränare och körsven: Jörgen Westholm, Romme.
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna. Ägare: Team Westholm, Sala.
Je T’aime Explosiv (e. Explosive Matter – Je T’aime Dream) 1.13,9a/2.140
Tränare: Ruth J Andersson, Romme. Körsven; Oskar J Andersson, Romme.
Uppfödare: Werner Wolf, Tyresö. Ägare: Philip Wahlström di Luca Philip.

Högsta förstaprisen

125.000 kr
Je T’aime Explosiv (e. Explosive Matter – Je T’aime Dream) – Klass II försök
Tränare: Ruth J Andersson, Romme. Körsven; Oskar J Andersson, Romme.
Uppfödare: Werner Wolf, Tyresö. Ägare: Philip Wahlström di Luca, Stockholm.
60.000 kr
Global Wonderful (e. Yankee Glide – She Wears It All) – E3 Bonus
Tränare: Magnus Jakobsson, Färjestad. Körsven: Peter Ådefors, Färjestad.
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand. Ägare: Stall Dessert KB, Skoghall.
50.000 kr
Callmesally (e. Turbo Sund – Sofia)
Tränare: Owe Grunnegård (a), Åby. Körsven: Mikael J Andersson, Färjestad.
Uppfödare och ägare: Owe Grunnegård, Sollebrunn.
Highspirit (e. Super Arnie – Spirituell)
Tränare och körsven: Troels Andersen, Gävle.
Uppfödare: Ulla & Håkan Eriksson. Ägare: Troels Andersen, Tärnsjö.
40.000 kr
Hossianna Boko (e. Maharajah – Ouzo Boko)
Tränare och körsven: Jörgen Westholm, Romme.
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna. Ägare: Team Westholm, Sala.
Mellby Fantom (e. From Above – Mellby Smaragd)
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla. Körsven: Kenneth Haugstad, Solvalla.
Uppfödare och ägare: Mellby Gård AB, Malmö.

 

 

 

Flest segrar (kusk/ryttare): Peter Ådefors – 2 segrar
Flest segrar (tränare): Magnus Jakobsson – 2 segrar
Flest segrar (avelshingst): Turbo Sund – 2 segrar

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Melander på dubbla banor

Jenny Melander var i farten på dubbla banor igår och det blev en tränarseger både på Saratoga Raceway och Yonkers Raceway med Chapter Too respektive Meadowbranch Ricky.
Av
Claes Freidenvall
Jenny Melander bokförde sig för två seger igår i USA. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jenny Melander bokförde sig för två seger igår i USA. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Andra raka segern tog Jenny Melanders Meadowbranch Ricky (e. Muscle Massive-Meadowbranch Jill) igår på Yonkers Raceway och den treårige valacken ägs av sin uppfödare Hans Enggren och spurtade till vinst på 1.13,4/1.609 meter.

Scott Zeron skötte tömmarna bakom Meadowbranch Ricky och belöningen uppgick till 13.000 dollar. För Meadowbranch Ricky var det sjätte årssegern i 22:a starten och han har nästan tjänat 140.000 dollar på två säsonger.

Meadowbranch Ricky är undan Meadowbranch Jill (e. Cantab Hall), 1.11,6/$118.581, och hon har sin första startande avkomma i Ricky. Modern ingår i samma syskonskara som Caledonia ($153.320) och Orfeus ($137.733).

Svenskt möderne

Ett år äldre Chapter Too (e. Chapter Seven-Wood Blue Chip) vann för Billy Dobson på Saratoga Raceway och från spets utklassade det fyraåriga stoet sina konkurrenter med närmare fem längder på 1.12,3. Förstapriset uppgick till 7.500 dollar. För Chapter Too var det tionde årstriumfen på 29 starter och totalt i karriären har det blivit 13 vinster på 50 framträdanden.

Modern Wood Blue Chip (e. Kadabra-Fraulien Bluestone), 1.15,6/$3.125, startade 13 gånger och tog ett andra- och ett tredjepris som bäst. I aveln är Chapter Too hennes första avkomma. Själv ingår Wood Blue Chip i samma syskonskara som Leader of the Gang ($619.287) och Madhatter Bluechip ($236.922), medan hennes mormor är svenskfödda Falnos Babell (e. Mack Lobell), 1.14,9ak*/181.000 kr, vilken såldes och exporterades till USA 1997.

Fokustema
Slutar karriären
Läs senare

Olle Goop har kört sitt sista lopp

Olle Goop har kört sitt sista lopp. Det avslöjade han på Färjestads travbana idag.
Av
Lars G Dahlgren
Olle Goop slutar som kusk. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Olle Goop slutar som kusk. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

I samband med söndagens tävlingar på Färjestad hölls en frågestund med Olle Goop och Stig H Johansson. Det var i samband med denna som Olle Goop berättade att han bestämt sig för att inte köra fler lopp.

– Jag har funderat på det här länge och just nu när vi pratar vet inte ens Björn om beslutet. Jag tycker att livet är så bra som det kan vara. Det är fint att man kan må bra och det finns mycket att göra på gården varje dag ändå, säger han till Nya Wermlands Tidningen.

75-årige Olle körde sitt senaste lopp – som alltså blev hans sista – den 27 oktober, med sonen Björns Rolex Broline. Olle har i år kört 33 lopp och vunnit fyra, det senaste – och sista – med Pampalo på Färjstad den 1 oktober. Sammanlagt kom Olle upp i 6.745 av Svensk Travsport registrerade segrar – det är sannolikt fler med hästar utomlands som inte kommit in i statistiken – och med det var han fram till i början av oktober den segerrikaste kusken med svensk licens hela karriären någonsin. Han passerades av – just det – sonen Björn.

Att Olle Goop slutar som kusk betyder att en epok tar slut i svensk travsport. Beslutet har växt fram, men att Olle slutar just nu och berättade det just idag tycks ha med något som hände i veckan att göra: Att den två får yngre Jan Norberg för andra gången i år hamnade på sjukhus, med lårbensfraktur, efter en olycka i samband med träning av en häst. I mars åkte Norberg ordentligt i backen i en löpningsolycka på Umåker, och detta har påverkat Olle.

– Jag har sett vad som har hänt med Jan Norberg och jag vill inte vara med om att bli liggande på banan i någon liknande situation. Det känns som att det räcker och kroppen har varit med länge nu. Det känns väldigt bra att man slutar att köra lopp medan man är frisk och kry. Det är jättesynd om Jan Norberg och man löper alltid en risk när man är med i ett travlopp, säger Olle Goop till Nya Wermlands Tidningen.