Fokustema
50 år
Läs senare

Nu har Robert blivit stor!

En av travsportens mest kontroversiella och finurliga personligheter fyller 50 år idag. Var än Robert Bergh satt ner sina skor har han gjort avtryck och hans meritlista är diger i alla möjliga sammanhang och i stora delar av travvärlden.
Av
Claes Freidenvall
Robert Bergh fyller 50 år idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh fyller 50 år idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Att det skulle bli trav stod klart tidigt för honom. Robert bodde i närheten av Bergsåker och efter grundskolan började han arbeta hos Alf Jonsson. Där stannade han i fem år innan han sökte sig vidare till Solvalla och Tommy Hanné. Stig H Johansson, som då var den dominerande tränaren i Sverige, var inget alternativ för Robert Bergh i det läget.

Robert Bergh. Foto: stalltz.se

I en intervju som undertecknad gjorde för 24 år sedan deklarerade Robert Bergh klart och tydligt sin åsikt:

– Jag tyckte inte att Stig H var intressant för mig. I alla fall inte om man har visioner att bli tränare. Det är säkert en mycket behaglig tillvaro hos Johansson som man nöjer sig med att vara hästskötare.

Ett ganska kaxigt uttalande av en 26-årig ung kille, men Robert Bergh ville gå – det har han alltid gjort! – sina egna vägar och Tommy Hannés radikala träningsmetoder var något som lockade till sig Berghs nyfikenhet.

Stämplades som svarttränare

Efter en tid hos Tommy Hanné vände Robert Bergh tillbaka till hemstaden med siktet att bli proffstränare på Bergsåker, men där stötte han på patrull. Han stämplades som svarttränare trots att alla papper – enligt Roberts egen utsago – var helt i sin ordning. Tränarlicensen blev därför ett halvår försenad, men istället för att gå med nedböjt huvud sporrade det istället ”Robban” till framgångar.

Robert Bergh. Foto: stalltz.se

– Varje seger som jag vann kändes som en hämnd.

År 1992 blev Robert utsedd till ”Årets Komet” i Svensk Travsport och första riktiga proffsåret gjorde Robert Bergh 1993. Då vann han 90 lopp och körde in 3,4 miljoner kronor. En bra start, men det skulle bli ännu bättre…

En annan som sporrade Robert Bergh till framgångarna var dåvarande Bergsåker-kollegan Åke Svanstedt. Många gånger bittra och arga konkurrenter på tävlingsovalen, men mycket goda vänner vid sidan av tävlingsbanan.

Två gånger har Robert Bergh utsetts till ”Årets Tränare” – 2013 och 2014 – i Sverige. Det förstnämnda året vann han Elitloppet med Nahar, vilken seger han håller allra högst i karriären.

Robert Bergh efter en av sina tre segrar i Kriteriet. Foto: stalltz.se

Robert Berghs meritlista är imponerande – den kan läsas i spalten nedan – och vid tre tillfällen har han vunnit både Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby.

Fakta

Större segrar:

Breeders Crown

 • Simb Zipper 1999
 • Hilda Zonett 2000
 • Kadett C.D. 2011

Drottning Silvias Pokal

 • Hilda Zonett 2001

E3

 • Timbal 2015

Elitloppet

 • Nahar 2013

Grand Prix de l’U.E.T.

 • Kadett C.D. 2011

Gran Premio Orsi Mangelli

 • Adrian Chip 2007

Grosser Preis von Deutschland

 • Diamanten 2017

Hugo Åbergs Memorial

 • Ed You 2014

Konung Gustaf V:s Pokal

 • Remington Crown 1997
 • Diamanten 2017

U.E.T. Trotting Master

 • Ed You 2014

Norrbottens Stora Pris

 • Remington Crown 1998
 • Hilda Zonett 2003
 • Nahar 2013, 2014

Prix de France

 • Hilda Zonett 2003

St. Michel-Ajo

 • Amour Ami 2010

Sto-SM

 • Hilda Zonett 2003

Sprintermästaren

 • Fantasy Broline 2006
 • You Bet Hornline 2010
 • Diamanten 2017

Svenskt Travkriterium

 • Remington Crown 1996
 • Simb Zipper 1999
 • Hilda Zonett 2000

Svenskt Travderby

 • Remington Crown 1997
 • Hilda Zonett 2001
 • Tsar d’Inverne 2003

Ulf Thoresens Minneslopp

 • Adrian Chip 2007
Expandera

Sitt bästa år som tränare hade Robert Bergh 2014 och det året körde han in drygt 30 miljoner kronor. När det gäller segrar har han själv vunnit 3.532 lopp i sulkyn och som tränare står han på drygt 4.200 segrar. Bara fyra svenska tränare har vunnit fler lopp…Stig H Johansson, Olle Goop och Åke Svanstedt.

Fokustema
Fölrapport
Läs senare

Villiam har blivit pappa!

Världsrekordhållare, Kriterie- och Europaderby-vinnare. Nu kan också Villiam titulera sig pappa. Igår föddes hans första avkomma på Menhammar Stuteri på Ekerö.
Av
Claes Freidenvall
Det var Wuyishan, (e. Maharajah u. Dimbula), som nedkom med ett hingstföl efter Villiam – Villiams förstfödde. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen
Det var Wuyishan, (e. Maharajah u. Dimbula), som nedkom med ett hingstföl efter Villiam – Villiams förstfödde. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

Det var ostartade modern Wuyishan (e. Maharajah), som nedkom med en hingst efter Villiam. Femåriga Wuyishan fick sin första avkomma och hon ingår i Maharajahs andra kull.

Wuyishan är undan amerikanskan Dimbula (e. Victory Dream), 1.14,7ak/294.992 kr, och hon är halvsyster med Oolong (e. Viking Kronos), 1.12,0ak/1.154.700 kr.

I samma syskonskara ingår också trion Queen’s Delight (e. Varenne), 1.11,4ak*/741.300 kr, E3-trean Souchong (e. Going Kronos), 1.12,6ak/611.000 kr, och Ruhuna Tea (e. Viking Kronos), 1.11,5ak*/600.000 kr.

Villiam imponerade stort när han vann Kriteriet på nytt världsrekord. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Villiam (e. Muscle Hill-Gold Strike), 1.11,3am*/6.225.160 kr, klev in i aveln ifjol som fyraåring och betäckte 78 ston och igår föddes alltså hans första avkomma. Det är för övrigt årets första föl hos Sveriges championstuteri.

Fokustema
”Hålla ihop familjen”
Läs senare

Hörnberg: ”Kommer absolut behålla avtalen”

Svensk Travsports tillförordnade vd Ulf Hörnberg ger sin syn på kritiken från Solvallas Jörgen Forsberg.
– Vi kommer absolut att behålla avtalen mellan Svensk Travsport och banorna gällande spelbolagen, säger Ulf Hörnberg.
Av
Ola Lernå
ST:s tillförordnade vd Ulf Hörnberg kommer behålla avtalen mellan ST och banorna gällande spelbolagen. Foto ALN
ST:s tillförordnade vd Ulf Hörnberg kommer behålla avtalen mellan ST och banorna gällande spelbolagen. Foto ALN

Jörgen Forsberg kritiserade hårt att Svensk Travsports (ST) dotterbolag TR Media fått ingå avtal med Svenska Spel, samtidigt som landets travbanor har ”tvingats” till ett avtal där de inte får förhandla med något spelbolag över huvudtaget.
– Det är en begränsad tid som avtalet mellan TR Media (Travronden) och Svenska Spel gäller och ST har styrelsemöte den 8 februari då jag på nytt kommer lyfta frågan. Vi släppte på det här med förutsättningen att ett avtal med Svenska Spel skulle skrivas på, säger Ulf Hörnberg.
Men vad är egentligen skillnaden mellan Travronden och en travbana i just den här frågan?
– Det är två helt skilda typer av avtal och förutsättningar. TR utför en begränsad tjänst, när det gäller banorna är det oerhört viktigt att vi håller ihop helheten och alla typer av banor och att vi får ersättning för att driva alla våra anläggningar.
Tror du att ni lyckas?
– Vi har alla avtal med banorna inför 2019 klara. Det är två banor som inte skrivit under, Lycksele och Karlshamn, men i båda dessa fall beror det på administrativa orsaker, helt enkelt att tiden inte räckt och vad jag förstår är båda dessa banor också på väg att skicka in handlingarna.
Jörgen Forsberg är tämligen säker på att avtalen mellan ST och banorna gällande spelbolagen kommer att rivas?
– Absolut inte! Vi har varit tydliga med banorna att det är viktigt att hålla ihop familjen och ha kontroll på vad som händer när vi går in på denna nya och osäkra marknad. Vi har också lovat att vi kan justera överenskommet upplägg över tid när vi lär oss hur marknaden fungerar. Vi är väldigt öppna om detta när vi diskuterar framtida avtal med andra spelbolag, säger Hörnberg.

 

Läs också:

Dubbla budskap från ST

Fokustema
Snabbast/vinstrikast
Läs senare

Bäst igår: Ung – men inte yngst

Åbytravet var den enda svenska banan som arrangerade hästkapplöpningar under torsdagen.
Av
Emil Persson
15-årige Gustav Johansson styrde Vexil Kronos till seger, före den yngsta segerkusken med stor häst genom alla tider på svensk mark – sett till nuvarande regler – Dante Kolgjini. Foto Sidmakarn
15-årige Gustav Johansson styrde Vexil Kronos till seger, före den yngsta segerkusken med stor häst genom alla tider på svensk mark – sett till nuvarande regler – Dante Kolgjini. Foto Sidmakarn

Den mest uppmärksammade händelsen under torsdagen blev tveklöst Gustav Johanssons första kuskseger. 15-åringen fick chansen bakom Vexil Kronos, tränad av Jerry Riordan som vann ytterligare ett lopp under kvällen då Maggie Cash (e. Djali Boko) likaså fick segerdefilera.

Det är lätt att tänka sig att Gustav Johansson skulle vara den yngsta segerkusken med stor häst genom alla tider på svensk mark, men så är inte fallet. Faktum är gårdagens tvåa från samma lopp – Dante Kolgjini – var 15 år och 53 dagar när han vann med Daytona den 13 januari år 2015.

Men inte heller Dante Kolgjini innehar det absoluta rekordet på svensk mark. Det har nämligen Siv Nilsson som vann med Permin år 1964. Då var hon 14 år och 270 dagar!

Ett rekord som är omöjligt att besegra utifrån hur nuvarande regler är utformade kring när man får börja köra lopp med ”stor häst”.

Fem snabbaste vinnarna

Dream Night Palema (e. Muscle Hill) 1.12,9a/1.640 – Åby
Tränare: Pär Hedberg. Körsven: Mikael J Andersson.
Ägare: Stall Palema. Uppfödare: Bender Karl-Erik, Kvänum.

Quite a Quality (e. Quite Easy U.S.) 1.14,8a/2.140 – Åby
Tränare & körsven: Conrad Lugauer.
Ägare: Sikroma Horse AB, Växjö. Uppfödare: Bendz Eril, Växjö.

Vexil Kronos (e. Muscle Hill) 1.14,9a/2.140 – Åby
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Gustav Johansson.
Ägare: Riordan Stables AB, Halmstad. Uppfödare: Allev. Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien.

Maggie Cash (e. Djali Boko) 1.15,7/2.140 – Åby
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare & uppfödare: Jerry Bengtsson AB, Växjö.

Thriller N.P. (e. Gruccione Jet) 1.15,9/2.640 – Åby
Tränare: Magnus Dahlén. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare: Pisacane Nicola, Italien. Uppfödare: Pisacane Ferdinando, Italien.

Högsta förstaprisen

35.000 kr

Quite a Quality (e. Quite Easy U.S.) 1.14,8a/2.140 – Åby
Tränare & körsven: Conrad Lugauer.
Ägare: Sikroma Horse AB, Växjö. Uppfödare: Bendz Eril, Växjö.

Tengil Face (e. Joke Face) 1.17,5a/2.640 – Åby
Tränare & körsven: Adrian Kolgjini.
Ägare: Highlights AB, Lysekil. Uppfödare: Kolgjini Lutfi & Svensson Anna.

Maggie Cash (e. Djali Boko) 1.15,7/2.140 – Åby
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare & uppfödare: Jerry Bengtsson AB, Växjö.

Vexil Kronos (e. Muscle Hill) 1.14,9a/2.140 – Åby
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Gustav Johansson.
Ägare: Riordan Stables AB, Halmstad. Uppfödare: Allev. Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien.

Thriller N.P. (e. Gruccione Jet) 1.15,9/2.640 – Åby
Tränare: Magnus Dahlén. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare: Pisacane Nicola, Italien. Uppfödare: Pisacane Ferdinando, Italien.

Dream Night Palema (e. Muscle Hill) 1.12,9a/1.640 – Åby
Tränare: Pär Hedberg. Körsven: Mikael J Andersson.
Ägare: Stall Palema. Uppfödare: Bender Karl-Erik, Kvänum.

Snabbast vinnare & högst förstapris monté

Nemo Rols (e. Good As Gold) 1.16,5/2.160 – Åby
Tränare: Ronny Palm. Körsven: Henriette Larsen.
Ägare: Stall Moneyfee. Uppfödare: Stall Rols AB, Höör.

Flest segrar (kusk/ryttare): Mikael J Andersson, Carl Johan Jepson  – 2 segrar
Flest segrar (tränare): Jerry Riordan – 2 segrar
Flest segrar (avelshingst): Muscle Hill – 2 segrar

 

Mycket mer travsport...
...hälften så dyr!
Kampanjer året ut!
Papperstidning + e-tidning + premium: 56 veckor 1.495 kr
Papperstidning + e-tidning + premium: 10 veckor 299 kr
Beställ
Prova e-tidningen
för endast 19 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ