Fokustema
ATG
Läs senare

Ny hopsamling av jackpotpengar

Efter mellandagsrally och sensommarattack på V75 drar ATG nu föga oväntat igång en likadan vårkampanj.
Av
Lars G Dahlgren
ATG flaggar upp för att man sparar ihop till en storjackpot på påskdagen. Foto: Micke Gustafsson/ALN
ATG flaggar upp för att man sparar ihop till en storjackpot på påskdagen. Foto: Micke Gustafsson/ALN

Redan när tävlingsprogrammet kom förra året med nya V75-dagar inlagda på skärtorsdagen (Gävle) och påskafton (den norska omgången på Klosterskogens storloppsdag) låg det i luften att man skulle satsa på att ett arrangemang liknande det man de två senaste åren haft runt jul och nyår och förra året också i slutet av augusti.

Från och med Rommes omgång på lördag pillrar man undan 20 procent av potten när det blir jackpot och istället för att dela ut dem på sju rätt veckan efter läggs de i sjurättspotten i Rommes påskdags-V75:a den 1 april. Målet är förstås att försöka bygga en omsättningskittlande pott denna söndag.

Sjurättspotten i nysslidna nyårsdags-V75:an på Örebro uppgick till 57 miljoner kronor. Av dem stannade endast en tredjedel i Sverige, på ett Harry Boy-system medan resten togs hem av spelare som lämnat in sina system via tyska och maltesiska spelbolagspartners till ATG.

Förutom de tre ovan nämnda omgångarna utgörs påskhelgens V75-omgångar av Färjestads långfredagstävlingar. ATG har gett påskveckans fyra V75-dagar namnet V75 Spring Race.

 

Fokustema
ATG:s bokslut
Läs senare

”Utvecklingen är stabil”

ATG avslutade 2016 väldigt starkt och kom in in i 2017 med bra fart. Sista kvartalet förra året blev lite sämre och det ser inte lika roligt ut när 2018 tickat på en dryg månad.
– Det är en lite annan känsla i år, men utvecklingen är stabil, säger ekonomidirektören Lotta Nilsson-Viitala.
Av
Lars G Dahlgren
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG

ATG:s bokslut för 2017 presenterades på torsdagsmorgonen och visade ett överskott på 99 miljoner kronor. Det var en nödvändig resultatförbättring jämfört med de föregående åren för att den så kallade pokalårsstrategin, som bestämdes 2014, skulle gå i uppfyllelse med 300 miljoner kronor i ökad utdelning till trav- och galoppsporten 2018.

ATG:s totala omsättning ökade från 15,8 miljarder 2016 till 16,1 miljarder förra året. 315 miljoner kronor för att vara exakt. Det ska då noteras att spelet från ATG:s utländska partners minskade med 59 miljoner kronor och att spelet inom Sverige alltså ökade med 374 miljoner.

Nettoresultatet (efter avdrag för spelarnas vinster) ökade från 4.085,8 miljoner 2016 till 4.209,4 förra året. Ökningen är 123,6 miljoner kronor. Av de 123,6 miljonerna gick enligt den finansiella rapporten 52,6 miljoner ut i ”direktutdelning” till trav- och galoppsporten samtidigt som 99 miljoner kunde stoppas in i det balanserade resultatet för utdelning under 2018 enligt pokalårsuppgörelsen.

– Vi är jätteglada över resultatförbättringen och att utfästelsen om pokalåret har kunnat hållas. Jag har fått kritik flera gånger för att jag bara sagt att ”vi följer planen” under de här åren när vi presenterat ATG:s rapporter, och det känns mycket bra att vi kunnat fullfölja pokalåret enligt vad som bestämdes 2014. De vi har att tacka för det är ju spelarnas, ATG-kundernas, intresse för våra produkter. Det intresset är nu större än någonsin, säger Lotta Nilsson Viitala.

det känns mycket bra att vi kunnat fullfölja pokalåret enligt vad som bestämdes 2014

Den uppmärksamme ser att det finns en differens i siffrorna ovan; 52,6 miljoner mer till sporten 2017 plus 99 miljoner till det balanserade resultatet blir 151,6 miljoner. Men ökningen av totonettot – före de 35 procenten, 43 miljoner kronor, i skatt – var ju 123,6 miljoner. Hur går det ihop? Jo, med att ATG under 2017 sänkt sina kostnader. 43 miljoner kronor närmare bestämt enligt rapporten, från 1.504 miljoner till 1.460 miljoner, plus en ”engångseffekt” på 27 miljoner som hade med boost och premiechansen att göra.

– Vi har blivit effektivare och sänkt kostnaderna. Till det kommer att vi gjorde en genomgång av de immateriella tillgångarna som förändrade avskrivningar, så att de bättre motsvarar tillgångarnas verkliga livslängd. Det resulterade i sänkta avskrivningar, vilket påverkar driftsresultatet positivt, säger Lotta Nilsson Viitala, som inte närmare vill precisera hur mycket av de 43 miljonerna som var effektivisering och hur mycket som är bokföringsteknik avseende avskrivningarna.

Att minska avskrivningarna är väl bara att skjuta kostnader framför sig, de måste ju resultatföras någon gång?

– Ja, så är det, säger Lotta Nilsson Viitala.

Nytt investeringsår 2018

Planen från 2014 och framåt har varit att först ta ett par investeringstunga år i nya spelprodukter och att slipa de befintliga för att bygga omsättning. Under 2017 och 2018 skulle resultatet på investeringarna komma i form av nettoöverskott.

Lotta Nilsson Viitala pekar på två diagram. Det ena visar ATG:s omsättningutveckling sedan 2013, det andra totonettot. 1,5 miljarder mer i omsättning 2017 än 2013 och 517 miljoner kronor i förbättrat totonetto på fem år. Samma tidsperiod har medlen till trav- och galoppsporten ökat med 135 miljoner kronor och 144,2 miljoner kunnat plockas över till det balanserade resultatet, där de ska delas ut i år som pokalårspengar.

Det blir 279,2 miljoner kronor som kan sägas ha reserverats för sporten, banorna och de aktiva, av de 517 miljonerna i resultatförbättring varav 180 miljoner gått bort i ökad totoskatt. Under samma tidsperiod har antalet ATG-anställda ökat från 255 till 341. Förra året ökade medeltalet anställda på ATG under året med 40 personer.

Nu står ATG inför ett investeringsintensivt 2018.

– Det är ett enormt arbete att förbereda ATG för den avreglerade spelmarknaden från och med nästa år. På en konkurrensutsatt marknad måste man vara lite bättre än konkurrenterna och hållbarhet är ett nyckelord. Att ha många kunder är viktigt, men det är också viktigt att kunderna är nöjda och mår bra. Det är hållbarhet, säger Lotta Nilsson Viitala.

hållbarhet är ett nyckelord

ATG förutspår generellt fortsatt tillväxt på spelmarknaden 2018, och det stämmer säkert, men frågan är hur ATG klarar sig i den allt hårdare konkurrensen, när det dessutom är ett hästspelshämmande fotbolls-VM i sommar och där bolagets slutresultat synes vila på vad jackpotutfallet blir på de stora streckspelen.

Dessutom kommer man nu med svagare fart in i 2018 jämfört med för ett år sedan. 2016-avslutningen var rekordstark med de samlade V75-omgångarna från jul till nyår och ”Tillsammans-effekt” på V86-spelet som de viktigaste ingredienserna. Dessa omsättningssiffror lyckades ATG inte matcha 2017. Totonettot fjärde kvartalet gick ner med sex miljoner kronor.

– Det var förväntat och är inget som oroar. Avslutningen på 2016 var rekordbra. Sista månaderna 2017 var det näst bästa kvartalet i ATG:s historia. Vi slog omsättningsrekordet från 2016 och det är vi jätteglada för, säger Lotta Nilsson Viitala.

Här finns en länk till ATG:s kommuniké om bokslutet med möjlighet att hämta hem pdf-filen med 24 sidor redovisning.

99 miljoner i vinst 2017

Fokustema
ATG:s bokslut
Läs senare

99 miljoner i vinst 2017

ATG gjorde 99 miljoner kronor i vinst under 2017. Den totala spelökningen var 2,0 procent.
– Jag är glad och stolt att ATG för andra året i rad visar rekordsiffror, säger ekonomichefen Lotta Nilsson Viitala i ett pressmeddelande.
Av
Lars G Dahlgren
Foto: Micke Gustafsson/ALN
Foto: Micke Gustafsson/ALN

Senare under torsdagen ska Sulkysport intervjua Lotta Nilsson-Viitala som fördjupning gällande ATG:s bokslut för 2017. Under eftermiddagen kommer alltså en kompletterande artikel till ATG:s bokslut.

Detta publicerades på torsdagsmorgonen. ATG ökade omsättningen med 2,0 procent Spelet i Sverige gick upp med 2,8 procent.

Att det inhemska spelet ökade mer än det utländska ökade ATG:s nettovinst med 3,0 procent eftersom avkastningen på det svenska spelet är högre än på spel gjort från ATG:s utländska partnerbolag.

Som väntat kunde man dock inte hålla toppsiffrorna från 2016 under det fjärde kvartalet. Omsättningen sjönk med 0,5 procent mellan oktober och december jämfört med samma månader förra året. Men det ATG jobbade upp tidigare under året gjorde alltså att man kunde ”stänga boken” med 99 miljoner kronor i förbättrat resultat jämfört med 2016.

Dessa miljoner placeras temporärt i det balanserade resultatet och kommer att användas för att finansiera pokalåret 2018 med den då ökade utdelningen till trav- och galoppsporterna på 300 miljoner kronor. Det balanserade resultatet (hette tidigare hästsportens fond) innehöll vid årsskiftet 670 miljoner kronor.

Om man väldigt förenklat räknar på att ATG kommer att göra ett resultat för 2018 i samma härad som 2017, cirka 100 miljoner kronor, kommer man alltså att behöva plocka 200 av de 670 miljonerna ur det balanserade resultatet för att finansiera sportens pokalår.

Fakta

Så här sammanfattar ATG bokslutet

Total spelomsättning: 16.112 miljoner kronor (+2,0 procent)
Svenska spelets omsättning: 13.651 miljoner kronor (+2,8 procent)
Nettoomsättning: 4.209 miljoner kronor (+3,0 procent)
Nettokostnad: 837 miljoner kronor (-5,1 procent)
Lotteriskatt: 1.466 miljoner (+1,8 procent)
Medel till trav- och galoppsporten: 1.758 miljoner kronor (+3,1 procent)
Resultat: 99 miljoner kronor (2016: 8,6 miljoner)
Vinster till svenska kunder: 9.494 miljoner (+3,0 procent)
Antal miljonvinster: 209 stycken (193)
Antal medlemmar: 500.000 stycken (+5,0 procent)

Expandera

 

Fokustema
Travprogram
Läs senare

Nytt utseende på programmet

ATG testar på lördag ett nytt utseende på travprogrammet till lördagens V75-tävlingar på Solvalla.
Av
Ola Lernå
Så här ser en betaversion nytt travprogram från ATG ut.
Så här ser en betaversion nytt travprogram från ATG ut.

Informationen är i princip samma, men utseende synnerligen annorlunda, vilket bilden ovan visar.
Bland nymodigheterna finns även kuskarnas dresser. Det ordinarie programmet finns alltjämt för kärntrupperna, medan nymodigheten förhoppningsvis ska locka nyfrälsta.
– Programmen har sett i princip likadana ut i 100 år och sedan 1960-talet har vi haft formrader. Det här är ett test som vi vill ha in feedback på – är det här något som vi ska fortsätta utveckla, säger Nils Ekmark, varumärkeschef på ATG.
En nyhet är ”form” som tilldelas hästar efter ett stjärnsystem från en tänd stjärna till fem tända stjärnor.
– Det är en algoritm som räknar ut efter gammaldags startpoängberäkning.
ATG skriver i programmet att det här är en betaversion under utveckling. Är det något kunder efterfrågat?
– Vi har väldigt många spelare som har trav som hobby, men en av våra största utmaningar är tröskeln in i hästsporten. Det finns väldigt många som är nyfikna och dessa ska vi underlätta för, säger Nils Ekmark.
Kommer ersätta det ”vanliga” programmet?
– Nu blir det ett engångstest på lördag, sedan ska vi utvärdera och fundera om vi ska gå vidare. Det är inte planerat något nytt test framöver, vi får helt enkelt avvakta och se, säger Nils Ekmark.
Du hittar programmet till Solvallas tävlingar på lördag här från sidan 26!