Fokustema
Markaffär
Läs senare

Nytt Jägersro med längre bana?

Jägersro kan säljas och en ny bana byggas på mark Skånska Travsällskapet redan äger. Det är ett förslag travsällskapets medlemmar ska ta ställning till vid tisdagens höstmöte.
– Innan mötet har jag inga kommentarer om detta, säger travsällskapets ordförande Kerstin Petersson-Brodda.
Av
Lars G Dahlgren

Det var Sydsvenska Dagbladet som spräckte nyheten under torsdagen att marken som trav- och galoppbanan Jägersro nu ligger på kan säljas, rivas, och en ny trav- och eventuellt galoppbana byggas alldeles i närheten på den nuvarande anläggningen för de trav- och galopphästar som är uppstallade på banan.

– Det har gått ut en information till travsällskapets medlemmar om detta som beslutsunderlag för höstmötet. Det är detta som refereras i Sydsvenskan. Jag vill dock inte kommentera det här innan mötet, det skulle vara att föregripa processen, säger Kerstin Pettersson-Brodda.

Travsällskapet sitter på en veritabel guldgruva i form av en miljon kvadratmeter mark (100 hektar) vilket förutom själva tävlingsanläggningen med stallbacke också består av den stora parkeringsplatsen och träningsanläggningen intill banan. Detta är mark som är ”stadsnära” och som Malmö Kommun av förklarliga skäl blir alltmer intresserad av att prospekterare får chansen att utveckla för bland annat bostadsbyggande.

Sedan en tänkbar köpare av mark uppenbarat sig verkar det ha blivit bättre fart på kommunens detaljplanerare, och det som varit ett uppdrag i travsällskapet sedan ett par år tillbaka, anläggningens utveckling, tycks plötsligt ha tagit ett jätteskutt framåt.

I första hand handlar det om att marken ut mot Annesfridsvägen (närmast det som är ”sista kurvan”) är mest attraktiv och därmed kommer också hela tävlingsanläggningen in i bilden. Nu finns ett konkret förslag att ta ställning till för travsällskapets medlemmar, innebärande att delar av den där miljonen kvadratmeter mark ska säljas.

Som en följd ska nuvarande trav- och galoppbana rivas. En ny modern tävlingsanläggning planeras att istället byggas ute på det som nu är träningsfältet. Då öppnas också möjligheten att bygga en travbana längre än 1.000 meter, något som var aktuellt på Jägersro för några år sedan i form av att galoppbanan då inte skulle vara kvar.

Att det blir skilsmässa mellan travet och galoppen i Skåne kommer helt klart också att åter aktualiseras om travsällskapet på tisdag säger ja till att gå vidare med markförsäljningen.

– Men blir det skilsmässa med galoppen blir det inte på grund av oss i travsällskapet. I våra planer ingår fortsatt samarbete med galoppen. Däremot är det ju ingen hemlighet att fätrittklubben här i Skåne tittar på möjligheten att bygga en egen bana någonstans, säger Kerstin Pettersson-Brodda.

Fokustema
Startlistor 18-22 juli
Läs senare

18 juli-22 juli: Njut av fyraåringstoppar hela veckan

Fyraåringar, fyraåringar och fyraåringar. En härlig travvecka står för dörren med Derbykullens hästar i centrum. Fyraåringstestet i Eskilstuna, Norrlands Grand Prix på Bergsåker och veckans höjdare Stochampionatet på Axevalla är några av godbitarna i de kommande startlistorna. Här kommer ett späckat startlistedokument!
Av
Sulkysport
I Norrlands Grand Prix på Bergsåker jagar Stefan Melanders fyraårige jänkare Zack's Zoomer femte raka segern. Foto Tommy Andersson/ALN
I Norrlands Grand Prix på Bergsåker jagar Stefan Melanders fyraårige jänkare Zack's Zoomer femte raka segern. Foto Tommy Andersson/ALN

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från onsdagens V86 i Eskilstuna med fyraåringstestet och Bergsåkers storloppsdag med Norrlands Grand Prix till Stochampionatshelgens tre tävlingsdagar på Axevalla!

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Onsdag: Karlshamn (12.20), Eskilstuna V86 med Fyraåringstestet (17.45)

Torsdag: Karlshamn (12.20), Bergsåker V64 med Norrlands Grand Prix (18.20), Arvika (18.25), Visby (18.30)

Fredag: Bollnäs V65 (12.45), Axevalla V64 trippeltravet (17.20), Solänget (18.25), Romme (18.30)

Lördag: Axevalla V75 trippeltravet (14.45)

Söndag: Axevalla V75 med Stochampionatet (12.45)

Fokustema
Startlistor Axevalla
Läs senare

Stochampionatshelgen: Alla hästar som startar

En av sommarens största klassiker – Stochampionatshelgen är här! Vilka hästar kommer då ut på Axevalla i helgen? Här är alla startlistor från fredagen med årets första tvååringslopp till söndagens clou Stochampionatet.
Av
Sulkysport
Förra året fick Fredrik Persson ta emot Axevallapublikens jubel efte Ultra Brights seger i Stochampionatet. Vem vinner i år? Foto Adam Ström/Stalltz.se
Förra året fick Fredrik Persson ta emot Axevallapublikens jubel efte Ultra Brights seger i Stochampionatet. Vem vinner i år? Foto Adam Ström/Stalltz.se
Fokustema
Trippeltravet
Läs senare

De kör Stochampionatshästarna

När anmälningarna offentliggjorts till söndagens tävlingar på Axevalla står det nu klart vilka kuskar som kommer att köra Stochampionatet.
Av
Emil Persson
Erik Adielsson ska köra Global Upper Style i Stochampionatet. Foto Jeannie Karlsson
Erik Adielsson ska köra Global Upper Style i Stochampionatet. Foto Jeannie Karlsson

Peter Untersteiner kvalade in tre hästar och har valt att köra Run Chica Run (e. Scarlet Knight) medan han nyttjar två kuskar till sina andra hästar vilka båda vunnit Stochampionatet.
Stefan Söderkvist som vann år 2006 med Mad Marke får nu chansen bakom Mily (e. Perhaps Love) medan Erik Adielsson som vann år 2001 med Volita du Ling kuskar bakom Global Upper Style (e. S.J.’s Caviar).

Peter Untersteiner har med andra ord valt bort kvalvinnarna för att köra Run Chica Run.

Anna-Karin Rundqvist kommer själv att köra sin Vera Spiro (e. Maharajah) då Carl Johan Jepson valt att köra Veiled (e. Zola Boko) åt Magnus Dahlén.

I övrigt körs samtliga hästar av samma kusk som satt bakom i uttagningsloppen.