Fokustema
Finlandia Ajo
Läs senare

Pastore Bob hela vägen

Pastore Bob har gått från bronsdivisionare till Elitloppshäst på några månader. Spetssegern i Finlandia Ajo tar Johan Untersteiners From Above-son hela vägen till det finaste loppet på Solvalla.
Av
Lars G Dahlgren
Pastore Bob och Johan Untersteiner vann Finlandia Ajo. Foto: Ravinetti.fi.
Pastore Bob och Johan Untersteiner vann Finlandia Ajo. Foto: Ravinetti.fi.

Pastore Bob var med i bronsdivisionens final på Solvalla i början av april efter segern i den klassen på hemmabanan Halmstad den 3 mars. En vecka tidigare hade han vunnit långfredags-femåringsloppet på Färjestad och via tredjeplats i Seinäjoki Race vann han nu det viktigaste loppet i Finland, Finlandia Ajo.

Fakta

Pastore Bob

valack 5 år e. From Above – Estrada O.R. e. Supergill
34 st: 7–5–4
Rekord: 1.10,7ak
Insprunget: 236.209 euro
Uppfödare: Robert Stejdahl, Mariannelund
Ägare: KM Hästfarm i Holm AB & Rolkur Invest AB
Tränare och körsven: Johan Untersteiner
Skötare: Andreas Johansson

Expandera

Pastore Bob höll ledningen från innerspår och fick bestämma hela vägen. Efter 1.12 första varvet gick han inte att fånga in efter 1.07,5 sista 500 meterna, även om Heavy Sound var på väg  att utmana när han galopperade mitt på upploppet.

– Hästen är startsnabb, jag var inne på att försöka få ledningen och köra där. Det var precis vad vi fick göra. Det gick fort sista 400 meterna. Jag blev lite rädd när Heavy Sound kom fort ute i banan men hade ändå känslan av att det skulle gå vägen, sade Johan Untersteiner.

– Jag hade segervittring. Heavy Sound galopperade när jag ryckte huvan, sade Kenneth Haugstad.

Peace Of Mind slutade tvåa från rygg ledaren och Billie de Montfort trea från dödens, De bak i fältet var kort och gott tempotorsk.

– Billie de Montfort var jättefin. Vi hamnade i dödens och hon gjorde det bra, sade Jorma Kontio.

Lexus Dream (e. Lexus Font – Lovely Dream) vann fyraåringsloppet Glenn Kosmos Memorial. Ari Moilanen körde den Markku Nieminen-tränade hästen, som avvaktade i kölvattnet på den lite för hårt pullande ledaren Rubio. När Lexus Dream fick gå ut i andraspår kopplade han greppet direkt på Daniel Redéns europadebuterande Rubio och vann säkert på 1.11,5a/1.609 meter.

Treåringsloppet Seppeleajo, liksom Glenn Kosmos Memorial med 11.000 euro i förstapris, såg Graceful Swamp (e. So Perfect – Zora Kemp) ta femte segern på lika många starter i år och åttonde segern i tionde starten totalt. Ari Moilanen körde även denna vinnare, åt Erkki-Pekka Mäkinen. Italienske Adrian Chip-sonen Zenio fick sträcka vapen på 1.13,2a/2.100.

Färgstarka finska kallblodet Polara (e. Viesker – Ryntäys) vann Erkon Pokaali förra året och fortsatte då med att åka till Solvalla och vinna Elitkampen Elitloppsdagen. Det blir samma resa i år; Polara och Antti Tupamäki vann Erkon Pokaali via tredjespår i första kurvan fram utvändigt ledande Kokivarren Kunkku. Efter att ha satt press på ledaren på slutvarvet hade Polara tidigt grepp och kontroll. Segertiden blev 1.22,0a/2.100 meter.

Antti Tupamäki kommer också att ha med sig femårige Atupem (e. Andover Hall – Rudy Rose) till Solvalla, för finalen i klass I. Atupem spurtvann det försök som utlokaliserats till Vermo av ATG, på svettiga 1.11,9a/2.100 meter efter att det varit överpace.

Fyraåriga stoet Virginia Grif (e. Varenne – Frency Capar) vann bronsdivisionsförsöket för Alessandro Gocciadoro och säkrade därmed även hon en plats att vara med på Solvalla Elitloppshelgen. Tredjespår med rygg sista varvet var resan och segertiden 1.12,5a/2100. Virginia Grif tog sjunde raka segern och bland de sex tidigare finns en på Vincennes i vintras. Virginia Grif var med Elitloppshelgen ifjol också; slutade trea i Treåringseliten för ston på sitt rekord 1.11,0ak.

Fakta

Så kördes Finlandia Ajo

1 PASTORE BOB (Johan Untersteiner) höll ledningen. Varvade på 1.12,0, säkert undan via 1.07,5 sista 500 meterna sedan hotet galopperat på upploppet. 5 PEACE OF MIND (Alessandro Gocciadoro) kröp ner i rygg ledaren i första kurvan. Fick inte fritt, gick i mål med krafter. 7 BILLIE DE MONTFORT (Jorma Kontio) utvändigt ledaren. Låg lugn där, fullföljde godkänt. 6 MIDNIGHT HOUR (Ilkka Nurmonen) tredje invändigt, andra par utvändigt genom slutkurvan. Godkänd upploppsspurt. 3 UZA JOSSELYN (Erik Adielsson) fjärde par utvändigt. Med som tredjehäst i tredjespår genom slutkurvan. Fick långt fram till täten, vass upploppsspurt. 4 VICTORY BONSAI (Marko Hakkarainen) fjärde par invändigt. Fast med krafter kvar. 9 DIJON (Romain Derieux) tredje par utvändigt. Med i tredjespår genom slutkurvan. Tappade på framförvarande in på upploppet, höll sedan farten. 8 REGENT ZET (Santtu Raitala) femte par utvändigt. Hängde med. 10 MAKETHEMARK (Mika Forss) femte invändigt. Tappade. 2 HEAVY SOUND (Kenneth Haugstad) andra par utvändigt. Snabb attack i tredjespår genom slutkurvan, galopp på upploppet med segerchans.

Resultatlista:

Finlandia Ajo, 1.609 meter autostart. Priser: 110.000 – 45.000 – 20.000 – 10.000 – 5.000 euro:

  1. Pastore Bob – 1.11,0
  2. Peace Of Mind – 1.11,2
  3. Billie de Montfort – 1.11,3
  4. Midnight Hour – 1.11,3
  5. Uza Josselyn – 1.11,3

Opl: Victory Bonsai 1.11,4, Dijon 1.11,5, Regent Zet 1.11,8, Makethemark 1.12,0, Heavy Sound dg.

Expandera

 

 

 

Fokustema
Marseille
Läs senare

Ryttarstjärna vann med Balfour

En gång i tiden var han den store ryttarstjärnan på Vincennes, men numera spelar Philippe Masschaele en mer undanskymd roll, men det hindrar inte honom från att vinna lopp och idag satt han i sulkyn bakom Robert Bergh-tränade Balfour i Marseille.
Av
Claes Freidenvall
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Balfour (e. Scipion du Goutier-Pay the Bill) slutade oplacerad i finalen i Grand National du Trot, men fick snabb revansch i Prix Gerard Prudhon (€32.000) och vann på 1.14,4 över 2.675 meter.

Robert Bergh äger Balfour och triumfen för den sjuårige valacken var värd 14.400 euro.

Fokustema
Förhandlingar klara
Läs senare

Galoppen får V64 på söndagar

Svensk Travsport och Svensk Galopp har kommit överens. Galoppen säljer en aktie i ATG till travsporten och får i utbyte tillgång till tio procent av ATG:s marknadsföringsbudget och ett, som man kallar det, tydligare tävlingsprogram.
Av
Lars G Dahlgren
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under hösten har förhandlingar pågått mellan travet och galoppen gällande att galoppen skulle sälja en aktie i ATG till travet. Detta har med skattereglerna för aktiebolag att göra. Det minimalt förändrade ägandet skulle öppna möjligheten till fortsatta smidiga kontinuerliga pengaflöden mellan ATG och ägarna trav- och galoppförbunden, som koncenbidrag.

Dock ville galoppen ha vissa saker i utbyte, för att inte riskera att bli mer marginaliserade och undanträngda i ATG:s spelutbud än sporten nu är. Det handlade dels om tävlingsprogrammet med de till detta kopplade spelformerna, dels om medel till marknadsföring.

Nu har alltså förhandlingarna slutförts och ett avtal undertecknats. Det som händer är att galoppen får mycket större plats på söndagar i ATG:s spelutbud och tv-bevakningen.

– Dels blir det V64 på galoppen på söndagar istället för som nu V4, dels ska det ridas ett galopplopp så det kommer med i travets GS75-block. Det blir ungefär som att återinföra lördagskomben och hur denna låg i V75 förr, men på söndagar, säger Svensk Galopps styrelseledamot Roland Johansson som skött förhandlingarna med ST.

– Det är ge och ta i en förhandling och nu är vi överens. För galoppen var det väldigt viktigt att få ett tävlingsprogram med kontinuitet och möjlighet att få sporten att växa. Det här söndagskonceptet är svaret på det, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Eftersom galoppen har tävlingsuppehåll under vintern går detta igång 1 april och körs sedan november ut. Det kommer att ridas 35 V64-omgångar på söndagar. Två av söndagarna blir det galopp i GS75: Svenskt Derby på Jägersro i juli respektive Stockholm Cup i september. På söndagar blir det alltså som regel från 1 april både V64 på galopp och GS75 på trav.

Rent substantiellt får galoppen dessutom ett stort tillskott gällande möjligheten att marknadsföra sig: Tio procent av ATG:s årliga marknadsföringsbudget för trav och galopp viks uteslutande till marknadsföring av galoppevenemang. ATG blir också exklusiv spelbolagssponsor av Nationaldagsgaloppen den 6 juni.

– Vi har, milt uttryckt, varit satta på undantag, i ATG:s marknadsföringsbudget. Jag kan inte säga hur stort tillskottet blir i rena pengar, men det får väldigt stor effekt för oss, säger Roland Johansson.

 

Nödvändigt, väntat, billigt – och dyrt

Fokustema
Startlistor 12-16 dec
Läs senare

12-16 dec: Legolas hedras med V75-jackpot

Legolas blev det stora dragplåstret och stjärnan när V65 växte i början av 1980-talet. På lördags hedras den folkkäre hästens minne på Åby med extra jackpotmiljoner på V75, där Nadal Broline lyser upp den gamle hjältens lopp. Här är startlistorna från onsdag till söndag, sammanställt i enkelt pdf-format!
Av
Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från onsdagens saxade V86-tävlingar till lördagens V75-omgång med jackpot och söndagens GS75.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Onsdag: Solvalla (18.15) och Jägersro (18.27) med delad V86-omgång

Torsdag: Mantorp (12.20), Åby V64 (18.20), Bollnäs (18.30)

Fredag: Umeå V65 (12.45), Romme V64 (18.20)

Lördag: Åby med V75-jackpot (14.45), Skellefteå V65 (18.30)

Söndag: Örebro GS75 (14.10)