Fokustema
Kallblod
Läs senare

Persson spräckte nollan

Det var lagerkransen som fattades i Jan-Olov Perssons enorma samling. Ikväll lade han beslag på den. Stjärnblomster tog hem Derbystoet i Östersund tillsammans med Örjan Kihlström.
Av
Mathias Hedlund
Jan-Olov Persson-tränade Stjärnblomster tog hem Derbystoet i Östersund. Här är hon tillsammans med skötaren Maija Klaar. Foto Mathias Hedlund
Jan-Olov Persson-tränade Stjärnblomster tog hem Derbystoet i Östersund. Här är hon tillsammans med skötaren Maija Klaar. Foto Mathias Hedlund

Stjärnblomster (e. B.W. Modde) var tillsammans med den andra försöksvinnaren Ness Tjo Edel (e. Lome Elden) de två stora favoriten i svenska Derbystoet och sista 1.200 meterna blev loppet en duell just mellan dessa två.

Men vägen dit då? Örjan Kihlström lotsade Stjärnblomster till ledningen efter 600 meter och kort senare gjorde Tom Erik Solberg slag i saken med Ness Tjo Edel från tredje utvändigt och sände fram utvändigt.

Efter 1.26,7 första rundan dämpades tempot i täten i ett halvvarv innan det blev full körning genom slutsvängen. Solberg lade tuff press på ledarinnan och gjorde allt för att komma förbi. Det lyckades inte. Stjärnblomster plockade fram löphuvudet och höll säkert undan på tangerat svenskt rekord, 1.26,5a/2.140 meter.

– Loppet löste sig som jag hoppats och det blir förstås lättare när man har en häst som är som en bil att köra. Det är en fantastisk fin häst, sade Örjan Kihlström.

Ness Tjo Edel höll starkt som tvåa och sedan var det 40-talet meter ned till trean Silver Sprinta, fyran Eldteksa och femman Klack Nova. Både trean och femman tränas av Järvasöamatören Joakim Reiser.

Dräktig med Smedheim Solan

Stjärnblomster kom till när kretsen runt mamma Järvsö Blomster valde att betäcka stoet efter en skada dirket efter Derbystoet som fyraåring. Järvsö Blomster kom tillbaka till tävlingsbanan som mamma med full kraft – det vittnar dubbla segrar i Sto-SM om!

Fakta

Stjärnblomster

Sto fyra år e. B.W.Modde – Järvsö Blomster e. Järvsöviking

Resultat: 10 st: 6–3–0

Rekord: 1.26,5am*

Intjänat: 778.550 kr

Uppfödare: Manapå HB, med flera

Ägare: Stall Rabatt

Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren

Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla

Skötare: Maija Klaar

Expandera

Nu kan dottern gå samma väg. Stjärnblomster tävlar nämligen dräktig med Smedheim Solan.

I och med segern mer än fördubblade Stjärnblomster prissumman efter blott tio starter i karriären. I år var det bara andra starten – årsdebuten skedde i uttagningsloppet till Derbystoet.

Tränare Jan-Olov Persson har vunnit allt som kallblodstränare, utom svenska Derbystoet. Till Stjärnblomster såg till att spräcka den nollan.

– Det var nervöst, sade Persson och passade på att tacka kusk Kihlström och skötare Maija Klaar för förtjänstfullt arbete.

Fokustema
Fyra ledamöter röstades bort
Läs senare

Sundbyholm utan styrelse

Sörmlands Travsällskap står utan styrelse efter söndagens extrastämma och med överväldigande majoritet röstades kvartetten Roland Jansson (ordförande), Bo Insulander, Håkan Karlsson och Fredrik Andersson bort i en sluten omröstning.
Av
Claes Freidenvall
Roland Jansson röstades bort som ordförande i Sundbyholms Travsällskap idag och ytterligare tre ledamöter i styrelsen fick lämna sina platser. Foto: stalltz.se
Roland Jansson röstades bort som ordförande i Sundbyholms Travsällskap idag och ytterligare tre ledamöter i styrelsen fick lämna sina platser. Foto: stalltz.se

Sulkysport har i ett flertal artiklar skrivit om turbulensen i styrelsen i Sörmlands Travsällskap under hösten. Tidigare i år valde först Jonas Biderman att avgå och därefter Lotta Lejdberg och när Pamela Nordberg hoppade av i slutet av november återstod bara fyra i styrelsen.

När en sådan situation uppstår ska det – enligt travsällskapets stadgar – kallas till en extra föreningsstämma för kompletteringsval eftersom styrelsen inte längre är beslutsmässig.

Ingen i styrelsen var på plats

Idag hölls den extra stämman och trots att den återstående kvartetten i styrelsen var kallade till extrastämman valde ingen av dem att deltaga på stämman och det gjorde inte heller den till styrelsen adjungerande Lina Bertilsson.

Mötet gick lugnt tillväga och med en överväldigande majoritet, 29 röster mot 3, beslutade stämman att återta mandatet och avsätta samtliga fyra kvarvarande ledamöter i styrelsen, däribland ordförande. Därmed var förtroendet för nuvarande styrelse förbrukat.

– Ikväll är en sällsamt vacker kväll. En kväll då medlemmarna i Sundbyholms travsällskap visade prov på stort mod och kurage och tog tillbaka banans heder, säger Pamela Nordberg och fortsätter:

– Det är med tillförsikt och förväntan jag ser sällskapet gå framtiden till mötes. Det svåra och tuffa steget är taget. Nu återstår valberedningens arbete och förhoppningsvis fler fina kvällar i sikte.

 

Ännu ett avhopp tvingar Sundbyholm till ny stämma

”Inte låta mig skrämmas till nickedocka”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Svenskdubbel på ”landsorten”

Coktail Fortuna har inlett sin karriär på bästa sätt i Frankrike och andra segern på lika många försök kom idag i Lyon och till sin hjälp hade Robert Bergh belgaren Dominik Locqueneux. Seger blev det också för Tomas Malmqvists Crack Atout i Nantes.
Av
Claes Freidenvall

Coktail Fortuna (e. Lovey You-Dalloah No) tog hem Prix de Parilly (€32.000) och 14.400 euro på 1.13,6a/2.600 meter och följde således upp triumfen i Prix de l’Eure (€54.000) på Vincennes den 2 december. Äger gör Sanda Racing Stable och utflykterna till Frankrike har givit 38.700 euro i utbyte.

Här hade Björn Goop Beppe Am (e. Enjoy Lavec) till start och han slutade fyra på 1.14,1 och ägarna Stall Goop AB kunde räkna in 2.560 euro.

Nicolas Lemetayer skötte tömmarna bakom Tomas Malmqvist-tränade Crack Atout (e. Niky-Pleiade d’Atout) i lärlingsloppet Prix de Pornichet (€16.000) i Nantes och duon vann på 1.16,0 över 3.025 meter. Äger gör Hancla KB och förstapriset uppgick till 7.200 euro.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Ny seger för Goop

Florence Bourbon inledde karriären med fyra raka segrar, men förlorade senast (trea) och då satt Björn Goop i sulkyn. Revanschen kom idag i treåringsloppet Prix de Cancale (€48.000) och därmed räknade Goop in sin tredje dagsseger på franska huvudstadsovalen.
Av
Claes Freidenvall

Sébastien Guarato-tränade Florence Bourbon (e. Ready Cash-Urgentissime) och Björn Goop hittade till andra utvändigt på ett tidigt stadium innan attacken sattes in strax innan slutsvängen. Drygt 450 kvar skaffade sig det treåriga stoet ett klart övertag, men mitt på upploppet tog det emot och Florence Bourbon höll undan knappt för Feem di Goutier (e. Un Mec d’Heripre) på 1.15,5/2.850 meter.

Modern Urgentissime (e. Coktail Jet), 1.13,5/€167.240 euro, har sin första avkomma i Florence Bourbon. Själv ingår Urgentissime i samma syskonskara som avelshingsten Brillantissime (e. Ready Cash), 1.10,6/€958.375, Elegantissime (€151.950), Celebrissime (€129.500) och Fastissime (€112.450).

Sport