Fokustema
Utblick Norge
Läs senare

Perssons toppdag – men missade storloppet

Jan-Olov Persson-tränade Eld Rask har vunnit både svenska och norska Kriteriet, men den hundraprocentiga säsongen blev han blåst på. Det såg Rappstjernen till i Biris Uppfödningslopp idag.
Av
Mathias Hedlund
Eld Rask har vunnit dubbsla Kriterier i år, men fick ge sig i Biris Uppfödningslopp. Foto Girlpower HB/ALN
Eld Rask har vunnit dubbsla Kriterier i år, men fick ge sig i Biris Uppfödningslopp. Foto Girlpower HB/ALN

Lennart Bäwerholm, Jan-Olov Persson, Ulf Ohlsson och Hanna Edvinsson hade en sagolik Derby- och Kriteriedag på Bjerke i mitten av september när bröderna Tekno Eld och Eld Rask tog varsin klassisk titel.

Treårige Eld Rask (e. Tekno Eld) har haft en magisk treåringssäsong, men i säsongens elfte timme fick Rappstjernen (e. Bork Odin) och Öystein Tjomsland sista ordet. Och som paret gjorde det. Rappstjernen dundrade till spets, öppnade 1.23,6 första 500 meterna och 1.24,3 första rundan innan Eld Rask anslöt på utsidan längden bakom.

Det utvecklades till den duell som alla såg fram emot. Eld Rask och Ulf Ohlsson gjorde vad de kunde, men det här loppet var Rappstjernens. På upploppet stack han undan med ett par längder på nya löpningsrekordet 1.24,7a/2.100 meter.

– Idag var han bara bäst. Utvecklingen har varit enorm och det finns inte mycket att säga när en treåring öppnar i 1.15-fart bakom bilen, sade Öystein Tjomsland.

Segern var värd 400.000 kronor och skön revansch för Rappstjernen som varit fyra i svenska Kriteriet och tvåa i den norska upplagan.

Eld Rask fullföljde bra, men mötte övermakten den där gången. 200.000 blev belöningen för treåringen som passerade 1,5 miljoner kronor intjänat i år med råge.

– Han gjorde ett fantastiskt lopp och föll med flaggan i topp. Han mötte en väldigt, väldigt bra häst och det är sällan jag är nöjd med ett andrapris, men det är jag idag, sade Ulf Ohlsson.

Stallkamraten B.W.Prinsen straffade ut sig med startgalopp, medan Isbjörn inte räckte till från tredje invändigt.

Järvsöfaks-sonen hade kraften

I norska Derbyt förra året fick han ge sig med minsta möjliga marginal. I DNT:s femåringslopp med 200.000 kronor till vinnaren fick Jan-Olov Persson-tränade Tand Kraft (e. Järvsöfaks) liten revansch. I ett rivigt och händelserikt lopp avgjorde den svenskfödde hingsten säkert kort före mål efter att ha klivit runt hela gänget från jumboposition.

Tand Kraft startade från dubbla tillägg i långloppet och tappade dessutom 20-talet meter i starten. Sjunde utvändigt blev det när positionerna var intagna. Fjolårets Derbyvinnare Will Prinsen och Åsbjörn Tengsareid tog första initiativet och bytte fjärde utvändigt mot andra utvändigt efter ett drygt varv.

Nästa angrepp svarade Tom Erik Solberg för med Garli Moe Garlin 1.200 meter från mål och blåste till ledningen. Kvar i tredjespår blev Alsaker Blest – med Tand Kraft i rygg. På sista bortre långsidan tvingades Jan-Olov Persson ut ytterligare ett spår och blåste fram till ledande Garli Moe Garlins rygg. På upploppet provade Solberg rycka med Garli Moe Garlin, men Tand Kraft var för stark, tog in meter för meter och avgjorde säkert kort före mål.

Han betyder allt för mig när det gäller trav

– Hästen har tränat bra, men har bara startat sporadiskt i år. Nu hade han vanskligt utgångsläge och jag ville ge mig iväg i god tid och det var vår chans att vinna loppet, sade Jan-Olov Persson efter triumfen.

Segertiden 1.25,0/2.660 meter är under Bro Vikings gällande svenska rekord (1.25,2), men kommer inte in i rekordböckerna, då svenska rekord numera inte kan sättas utomlands.

Tand Kraft har tjänat nästan 2,5 miljoner kronor efter 18 segrar på 32 starter och hela tiden slagits i kulltoppen. I år som femåring har det gått tyngre med blott fem starter före dagens, men nu kom fullträffen i rätt ögonblick.

– Han betyder allt för mig när det gäller trav. Så här bra är han, sade ägaren Christer Lindström.

Uppåt för Uggla I Mossen

Kullsystrarna Brenne Blissi (e. Lome Elden) och svenskfödda Uggla I Mossen (e. Järvsöfaks) har stött på varandra flera gånger under unghäståren. Ifjol vann Brenne Blissi svenska Derbystoet, medan Uggla I Mossen vann den norska varianten.

I år har Brenne Blissi haft en stark säsong med sex segrar och över en halv miljon kronor intjänat inför lördagen, medan Uggla I Mossen hade två tredjeplatser som bäst på sex försök. I DNT:s femåringslopp var Brenne Blissi stor favorit och hon motsvarade favorittrycket. Från sjätte utvändigt gav sig Åsbjörn Tengsareid iväg 1.100 meter från mål, fick svar och tvingades ut i fjärdespår 600 kvar. Uggla I Mossen provade följa i rygg, men tappade kontakten i slutsvängen.

Brenne Blissi tågade på i vida spår och kopplade enkelt grepp in på upploppet till enkel seger. Uggla I Mossen höll ångan uppe och fullföljde starkt som tvåa, bara längden bakom vinnaren. Segertiden blev 1.26,5/2.100 meter och förstapriset var 125.000 kronor.

Ytterligare en andraplats räknade Jan-Olov Persson in i ett fyraåringslopp, där Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) gjorde en strong insats från sjätte utvändigt via tredje- och fjärdespår sista rundan. Grislefaksen G.L. (e. Järfvsöfaks) och Jan Roar Mjölneröd låg hela tiden snäppet före och vann med knappa längden före den svenske fyraåringgen.

Grislefaksen G.L, som inte startade som treåring, hade andraplatsen i norska Derbyt klar när han galopperade kort före mål och fick en skön seger nu istället.

Första stoet som hyllade Vintilla

Vintilla-travet körs för att hylla den norska travdrottningen Vintilla (e. Jerker), som var nummer ett bland kallbloden för 40-talet år sedan. Bland meriterna finns bland annat fyra segrar i kallblodslandskampen mot Sverige och fem titlar i norska mästerskapet.

I hennes hyllningslopp på Biri har dock aldrig ett sto vunnit. Inte förrän idag. Superstoet, elvaåriga Ulsrud Tea (e. Åsajerven) satte nämligen killarna på plats med ett rykande upplopp från tredje utvändigt. Favoriten Kleppe Slauren hade bekvämt kommit till ledning efter 800 meter i långloppet, men var utan svar mot den flyfotade damen. Ulsrud Tea tog därmed seger 73 i 154:e starten och passerade sex miljoner kronor intjänat. Segertiden skrevs till 1.23,9/2.620 meter.

Fokustema
Startlistor 20–24 oktober
Läs senare

20–24 oktober: 13 banor – alla startlistor till nästa onsdag

V75-jackpot med Svampen i Örebro, Hästägarekannan i Halmstad, anrika ”Cetes” på Solvalla och V86-omgången på onsdag. Här är alla startlistor till svenska banor från lördag till och med onsdag!
Av
Sulkysport
Stefan Melanders jänkare Milligan's School har testat lång distans tre gånger sedan han köptes till Sverige. En seger och ett andrapris är främsta resultaten hittills. På tisdag väntar start i anrika C Th Ericssons Memorial på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Stefan Melanders jänkare Milligan's School har testat lång distans tre gånger sedan han köptes till Sverige. En seger och ett andrapris är främsta resultaten hittills. På tisdag väntar start i anrika C Th Ericssons Memorial på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från lördag till onsdag med allt från helgens V75-tävlingar med Svampen i Örebro till onsdagens saxade V86-tävlingar på Solvalla och Åby.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Lördag: Gävle (11.00), Jägersro (11.10), Örebro V75 med Svampen (14.45), Boden (18.30)

Söndag: Eskilstuna GS75 (14.10)

Måndag: Visby (12.20), Halmstad V64 (18.20), Bollnäs (18.30)

Tisdag: Jägersro (12.20), Solvalla V65 med C Th Ericssons Memorial (18.15), Östersund (18.30)

Onsdag: Solvalla/Åby V86 (18.15/18.27)

Fokustema
Hagmyren
Läs senare

Ohlssons andra championat 2018

Ulf Ohlsson är Sveriges meste kuskchampion.
Idag säkrade lånekusken karriärens 98:e championat.
Av
Pär Gustafsson
Ulf Ohlsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Ulf Ohlsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Hagmyren kördes årets näst sista tävlingsdag, men eftersom Ulf Ohlsson och Tomas Pettersson inte får köra finaldagen (breddlopp) avgjordes championatet på banan utanför Hudiksvall under eftermiddagen. Inför dagens tävlingar hade Ulf Ohlsson en pinne tillgodo på Tomas Petterson och championstriden levde in i de lägsta. I sista loppet hade Pettersson chansen, men Ohlsson spetsvann med Elsztain och säkrade sitt 14e: kuskchampionatet på Hagmyren.

Han landade på 13 segrar på Hagmyren 2018 och det här var årets andra titel. Sedan tidigare har han varit segerrikast på Dannero.

Fakta

KLARA KUSKCHAMPIONS I SVERIGE 2018

 • Dannero: Ulf Ohlsson 15 segrar
 • Årjäng: Carl Johan Jepson 13
 • Lindesberg: Jorma Kontio 11
 • Åmål: Carl Johan Jepson 11
 • Solänget: Rikard N Skoglund 9
 • Lycksele: John Östman 6
 • Tingsryd: Kevin Oscarsson 6
 • Vaggeryd: Carl Johan Jepson 6
 • Arvika: Niclas Benzon (a) 5
 • Hoting: Ove A Lindqvist 5
 • Oviken: Rikard N Skoglund 4
 • Karlshamn: Fredrik Persson 4
 • Hagmyren: Ulf Ohlsson 13
Expandera
Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Sju ston i Peace Corps lopp

Kommande tisdag på huvudstadbanan körs Peace Corps lopp och C Th Ericssons Memorial för den äldre eliten. Sju hästar är anmälda till respektive lopp.
Av
Pär Gustafsson
Double Exposure avgjorde på topptid efter en häftig upploppsduell. Foto Jeannie Karlsson
Double Exposure avgjorde på topptid efter en häftig upploppsduell. Foto Jeannie Karlsson

Peace Corps lopp
2.140 meter autostart
Förstapris: 125.000 kronor
Häst – Kusk

 1. Unrestricted – Johan Untersteiner
 2. Speedy Foxy Vicane – Kim Eriksson
 3. Unique Juni – Oskar J Andersson
 4. This Is It N.O. – Björn Goop
 5. Double Exposure – Örjan Kihlström
 6. Evin Boko – Jorma Kontio
 7. Withma – Mika Forss

C Th Ericssons Memorial
2.640 meter autostart
Förstapris: 100.000 kronor
Häst – Kusk

 1. West Wing – Ulf Ohlsson
 2. Test Drive – Örjan Kihlström
 3. Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg
 4. Milligan’s School – Ulf Eriksson
 5. French Laundry – Carl Johan Jepson
 6. Zenit Brick – Björn Goop
 7. Spitcam Jubb – Jorma Kontio
Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ