Fokustema
Halmstad
Läs senare

Proffstränare i allvarlig olycka

Efter att råkat ut för en allvarlig olycka under tisdagsförmiddagen stundar idag operation för Halmstadproffset Håkan K Persson.
Av
Emil Persson
Efter tisdagens olyckshändelse kommer Håkan K Persson opereras under onsdagen. Foto: Leif Norberg/ALN
Efter tisdagens olyckshändelse kommer Håkan K Persson opereras under onsdagen. Foto: Leif Norberg/ALN

Det var vid tiotiden under gårdagen som Håkan K Persson skulle ta in en ung hingst från hagen som olyckan var framme.
– Han reste sig och ville nog helt enkelt leka. Hästen hoppade rakt upp, landade på mina axlar varpå jag vred till högerbenet i nästan 90 grader. Det var ingen som såg mig så jag fick skrika högt för att folk skulle kunna höra och ringa ambulans. Det gjorde vansinnigt ont – det var en smärta jag aldrig någonsin upplevt tidigare – och var ingen rolig syn när jag tittade på benet, säger Håkan K Persson från sjuksängen på Halmstad sjukhus.

Vad händer nu?
– Det har blivit tre frakturer, två av dem ska de skruva ihop och den tredje ska självläka. Det kommer bli bra, men får ta den tid det tar.

Har du legat på operationsbordet tidigare?
– Nej, jag har varit förskonad bortsett från en axelskada i samband med en olycka år 1993, men det krävdes ingen operation.

Och på operationsbordet hade han sannerligen inte tänkt befinna sig denna dag heller. I morgon skulle familjen lämnat landet för semester på Gran Canaria.
– Det enda positiva med det är ju att jag har fixat personal som skulle jobba under den veckan vi var borta så det är ju inget akut att ta tag i nu i alla fall.

Tisdagens trista start resulterade i vilket fall i ett mer positivt slut. På Jägersro vann nämligen Just Wait and See (e. Scarlet Knight) sitt comebacklopp efter tre månaders paus ihop med Christoffer Eriksson.
– Det rasslade rejält i halsen på henne vid tredjeplatsen i oktober, men ändå gick hon så pass bra så jag förstod att detta är en riktigt bra häst. Nu hade hon blivit halsopererad under uppehållet och jag hade varit nöjd bara hon fungerat så det var jättekul att hon kunde vara så bra direkt. Det gjorde verkligen gott för det där är en häst jag har stora förhoppningar på framöver, avslutar Håkan K Persson.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Loppet för bara avelsgodkända

Årets första större kallblodslopp körs på Bjerke på lördag: Lars Laumbs lopp med 150.000 norska kronor till vinnaren.
Av
Lars G Dahlgren
Tekno Odin har vunnit det mesta som vinns att vinna i kallblodsväg, men inte Lars Laumbs lopp. Dags på lördag? Foto: Urban Kihlman/ALN
Tekno Odin har vunnit det mesta som vinns att vinna i kallblodsväg, men inte Lars Laumbs lopp. Dags på lördag? Foto: Urban Kihlman/ALN

Det handlar om lång distans och propositionen är minst sagt spännande: Endast avelsgodkända (kårade) hingstar och ston som är premierade får vara med! Ston får 20 meters gottgörelse i förhållande till hingstarna och hästar som tidigare vunnit Lars Laumbs lopp är utestängda.

En svenskfödd hingst är med: Vesle Sjur (e. Lome Elden – Dale Vesla) som tränas av Marita H Tangen Svindland, tidigare licensierad på Åby. Norheim Faksen (e. Järvsöfaks – Norheim Elle) är tränad i Sverige, av Jan Ove Olsen.

Startlista

2.640 meter
1 Pave Loma – Vidar Hop
2 Lill Ronja – Eirik Höitomt
2.660 meter
3 Vesle Sjur – Dag-Sveinung Dalen
4 Pave Faks – Hans Chr Holm
5 Myhreng Jerker – Olav Mikkelborg
2.680 meter
6 Lex Lodney – Ola Johan Östre
7 Kleppe Fanden – Magnus Teien Gundersen
8 Ingbest – Tom Erik Solberg
9 Kleppe Slauren – Kjetil Djöseland
10 Norheim Faksen – Jan Ove Olsen
11 Galileo – Geir Flåten
2.700 meter
12 Tekno Jerken – Erlend Rennesvik
13 Tekno Odin – Öystein Tjomsland

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Magert för svenskar

Det blev inga större framgångar för de blågula travarna på Vincennes idag och allra ”bäst” gick det för Fredrik Wallins Zoko Lane med en sjundeplats trots att han var akterseglad i sista sväng i Prix de Bracieux.
Av
Claes Freidenvall

Cactus d’Yvel (e. Jasmin de Flore-Mitchea) och Charles Julien Bigeon tog hem Prix de Bracieux (€56.000) i en hård slutstrid med Casting de Chenu (e. Baccarat du Pont) och Choriste du Trio (e. Roc Meslois) där de tre första i mål noterade 1.14,1/2.850 meter.

Zoko Lane gavs en tuff första sväng ute i fjärdespår av Gabriele Gelormini innan ledningen övertogs dryga varvet från mål, men han var tidigt slagen. Sistapengen på 560 euro räddades på 1.16,1.

Björn Goops Dream Boy As, Susanne Richters Ural och Jarmo Niskanens Decidement gick lottlösa i Prix de Fontainebleau (€60.000), vilket vanns av Duke of Carless (e. L’As de Viretaute-Jionou de Carless) och Nicolas Mortagne på 1.13,7/2.850 meter.

Utanför pengarna slutade också Anders Lindqvist-tränade Dynamique Style på 1.15,4 i sadelloppet Prix de Pouilly sur Loire (€46.000). Spurtvann gjorde Dede de Montauran (e. Magnificent Rodney-Quick and Go) för Eric Raffin och det var andra raka triumfen på 1.12,9/2.175 meter.

Fokustema
Aversa-Florens
Läs senare

Dubbla storlopp i Italien

Två GP-löpningar hålls i helgen i Italien och Aversa inleder på lördagen med fyraåringsloppet Gran Premio Andreani (€33.000) och dagen efter körs Gran Premio Ponte Vecchio (€33.000) för äldre travare i Florens.
Av
Claes Freidenvall

Venivici Roc (e. Nad Al Sheba) toppade i Gran Premio Firenze (€33.000) i Florens och på lördag finns chansen till en ny triumf i Gran Premio Andreani, men spår (åtta) och motstånd är inte det allra enklaste.

På söndag avgörs den 72:a upplagan av Gran Premio Ponte Vecchio i Florens och Napoleone Lans (e. Uronometro) har tidigare i år vunnit Gran Premio Vittoira (€33.000) i Bologna.

Startlistor:

Gran Premio Andreani (€33.000)
1.660 meter, autostart.

 1. Venzo Spritz
 2. Von Wise As
 3. Vanguardia
 4. Vircan
 5. Vale Capar
 6. Villa Santina Jet
 7. Vertigo Spin
 8. Venivici Roc
 9. Volavia di No
 10. Vaprio

Gran Premio Ponte Vecchio (€33.000)
2.020 meter, auto.

 1. Uno Italia
 2. Una Bella Gar
 3. Super Star Reaf
 4. Uragano Trebi’
 5. Napoleone Lans
 6. Tina Turner
 7. Ultimaluna Grif
 8. Tornado del Vento
 9. Sing Hallelujah
 10. Ufo Robot Hp
 11. Tsunami Gifont
 12. Tobias del Ronco
Sport