Fokustema
V86
Läs senare

Racing Mange har hittat stilen!

En unghäststjärna är på väg tillbaka! Racing Mange imponerade på Jägersro när han vann på 1.11,4a/1.640 meter.
Av
Claes Freidenvall
Racing Mange och Joakim Lövgren imponerade årsdebuten på Jägersro. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Racing Mange och Joakim Lövgren imponerade årsdebuten på Jägersro. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

– Nu verkar alla bitarna vara på väg att falla på plats. Racing Mange har varit en kämpe, men det är först nu han verkar ha vuxit i sin kropp. Det har alltid känts som att det funnits en växel till i honom, säger Joakim Lövgren.

I ett sprinterlopp ledde Sahara One länge efter ha öppnat 1.07/500 meter för att komma till täten efter ha gått första kurvan ute i tredjespår. Joakim Lövgren väntade med att sätta in attacken till 200 kvar och Orlando Vici-sonen avgjorde säkert i spurten mot tappre Sahara One.

Som tvååring slutade Racing Mange tvåa i Svensk Uppfödningslöpning och han var också finalist i både Sprintermästaren och Svenskt Travderby.

Joakim Lövgren satte också dit Croquet Rose (e. Muscle Hill) från spets och hon behövde inte förta sig speciellt mycket på 1.13,4a/2.140 meter.

– Jag har inte tyckt det var den här riktiga lejonklon i henne. Vi tuffade till träningen för en månad sedan och det känns som hon spottat upp sig efter det, sade Joakim Lövgren.

Fakta

V86 Jägersro/Solvalla 2 maj

Rätt V86-rad:

7-2-3-5-6-4-3-9

Utdelning:

Åtta rätt: 332.281 kr.
Sju rätt: 2.291 kr.
Sex rätt: 227 kr.

Omsättning: 25.129.056 kr.

Expandera

Uccello Jet (e. Naglo) imponerade stort för Christoffer Eriksson och kunde spurta till enkel vinst trots dubbla galopper på vägen. Genom slutsvängen tog Uccello Jet rygg på Looks Likeaqueen i tredjespår och avgjorde enkelt i ett lopp där Scorpion Kiss försvarat spets mot Ulisse Kronos och där tempot – 1.10,1 första varvet – knäckte ledarduon. Segertiden skrevs till 1.11,5a/1.640 meter.

Jagger Zon (e. Chapter Seven) avslutade V86-omgången sedan Örjan Kihlström bytt ut fjärde inner mot andraspår 1.600 kvar. Trots att tempot var högt där framme inledningsvis tog Kihlström en ”lugn dödens” och redan 200 kvar var saken klar på 1.13,7a/2.140 meter.

– Han var jättebra ikväll och det löste sig hyggligt från start. Att Jagger Zon skulle vara så bra trodde jag inte och det här var det absolut bästa han gjort, sade Örjan Kihlström, som räknade in en trippel på Solvalla, precis som Peter Ingves på Jägersro.

Passerad 550 kvar

Favoriten Cashback Pellini (e. Ready Cash) kom behagligt till täten 2.500 meter före mål, men kunde inte stå emot Dragster när Roger Malmqvist ställde frågan på sista bortre långsidan och ekipaget övertog ledningen 550 meter före mål.

– Dragster är en snabbare häst, men jag kände mig inte slagen i det läget. På upploppet tog han i igen och vann säkert, sade Peter Ingves efter att Cashback Pellini avslutat sista rundan på 1.11,7.

Läcker i andra raka segern var Musique d’Inverne (e. Un Mec d’Heripre-Symfoni Amok) för Erik Adielsson och Stig H Johanssons sto gick enkelt ifrån över upploppet och landade på 1.16,4a/2.140 meter efter ett slutvarv på 1.13,7.

– Stig har fått till henne på ett fantastiskt sätt. Musique d’Inverne är komplett och det kändes tidigt att hon inte skulle släppa någon över bron, sade Erik Adielsson om det obesegrade treåriga stoet.

Andra raka segern räknade också Björn Goops I Am Sober (e. S.J.’s Caviar-Bermuda Brezze) in och den fyraårige valacken klev ut i dödens drygt 1.500 meter före mål. Han avgjorde 150 kvar och vann på nya rekordet 1.16,3/2.140 meter.

Debutseger med mersmak

Debutvann på ett snygg sätt gjorde Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar-Moviestar) när hon plockade ner Aria i ett treåringslopp för ston på 1.16,4/2.140 meter.

– Hon var ruggigt fin och hade en del sparat i mål, sade Örjan Kihlström.

Modern Moviestar (e. Juliano Star), 1.14,8ak/131.800 kr, är helsyster med topphästarna Bobtail, 1.11,4ak/5.192.838 kr, och Jullan, 1.13,2am*/1.571.814 kr.

Spurtvann gjorde också Green Keeper U.S. (e. Crazed) i ett sprinterlopp för Örjan Kihlström på 1.12,4a/1.640 meter.

– Det löste sig ganska bra för oss och han var förbättrad ikväll, sade Örjan Kihlström om Daniel Redéns fyraårige valack.

Lika snabbt travade Oceanic Clearence (e. Scarlet Knight) i ett lopp över medeldistans och efter fyra raka nollor spetsvann det sexåriga stoet för sin tränare Stefan Melander.

– Vi tog av henne alla skor och skydd. Oceanic Clearence ska betäckas imorgon med Uncle Lasse, men kanske skulle man ångra sig nu, sade Stefan Melander.

Fler spetssegrar

Ledningen var segermelodin för Up To Me (e. Up Front Larry) och hon var rejäl från spets och när Claes Sjöström släppte av henne in på upploppet kunde ingen följa. Vinnartiden skrevs till nya rekordet 1.15,4a/2.140 meter.

Toppstammade Zenita Kronos (e. Lavec Kronos-Flicka Kronos) fick vänta till sjätte starten innan hon kunde avlägga maiden i ST:s Unghästerie för treåriga ston. Peter Ingves satt lugn i tredje inner och väntade med att lyfta ut stoet till 200 kvar. När hon väl släpptes loss störtdök Jerry Riordans sto och fångade in See You In Heaven på linjen på 1.15,6/2.140 meter.

– Zenita Kronos kom med en riktig pollett till slut. I sista sväng trodde jag att hon skulle sluta trea, men inne på upploppet fick hon nya växlar. En trevlig bekantskap, sade Peter Ingves om Jerry Riordans sto.

Zenita Kronos är undan Flicka Kronos (e. Viking Kronos), 1.13,0ak*/827.052 kr, som vann bland annat Stosprintern. Själv är Flicka Kronos halvsyster med världsstjärnan Lovely Godiva (e. Ideal du Gazeau), 1.12,2ak/11.549.624 kr.

Fokustema
Startlistor 22-26 september
Läs senare

22-26 sept: Startlistor till 14 banor från lördag till onsdag

På tisdag körs ASVT Trottex Auktionslopp på Solvalla, två för hingstar/valacker med 110.000 kronor i förstapris medan stona gör upp i ett lopp med 220.000 kronor till vinnaren.
Av
Sulkysport
Blir det lika glada miner på Solvalla på tisdag, då 2-åriga Galinna Am och Mattias Djuse tävlar om 220.000 kronor i förstapris.
Foto Martin Langels/ALN
Blir det lika glada miner på Solvalla på tisdag, då 2-åriga Galinna Am och Mattias Djuse tävlar om 220.000 kronor i förstapris. Foto Martin Langels/ALN

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor och vissa utländska, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från Färjestads V75-tävlingar till V86 på Solvalla och Åby.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Lördag: Skellefteå (11.10), Färjestad V75 med Unionskampen (14.45), Romme (18.30)

Söndag: Vaggeryd (12.45), Hagmyren (14.00)

Måndag: Bollnäs (12.20), Mantorp V64 (18.20), Halmstad (18.30)

Tisdag: Axevalla (12.20), Eskilstuna (18.00), Solvalla V65 (18.15), Jägersro (18.30)

Onsdag: Solvalla (18.15) och Åby (18.27) med delad V86-omgång.

Fokustema
Italien
Läs senare

Zidane Grif från drömläge

Alessandro Gocciadoros Sverigebekante topptreåring Zidane Grif (e. Ready Cash) ser ut att ha vunnit spårlotten när startlistan fastställdes till årets upplaga av det italienska derbyt.
Av
Emil Persson
Alessandro Gocciadoros Zidane Grif drog vinstlotten i spårvalet till Derby Italiano. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Alessandro Gocciadoros Zidane Grif drog vinstlotten i spårvalet till Derby Italiano. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Hela 1.001.000 euro står på spel i Derby Italiano som i år körs på Agnano-banan i Neapel för blott andra gången i modern tid efter att Capanelle-banan i Rom svävat ”mellan liv och död” och ingen riktigt vetat hur deras fortsatta öde skulle bli.

I Neapel kvalade Zidane Grif (e. Ready Cash) in till finalen som försöksvinnare på tangerat världsrekord och det ser också ut som att han vann spårlotten till finalen.
Alessandro Gocciadoros häst startar från ett tredjespår och har på så vis förhandsfavoriten Zefir Gar (e. Varenne) på utsidan då denne landat på spår fyra.

Startlista Derby Italiano
2.100 meter autostart, samlad prissumma: 1.001.000 euro

 1. Zlatan (e. Napoleon Bar) – Giampaolo Minnucci (Alessandro Gocciadoro)
 2. Zilath (e. Maharajah) – Andrea Guzzinati
 3. Zidane Grif (e. Ready Cash) – Alessandro Gocciadoro
 4. Zefir Gar (e. Varenne) – Mario Minopoli Jr (Team Minopoli)
 5. Zaccaria Bar (e. Ready Cash) – Enrico Bellei (Erik Bondo)
 6. Zabul Fi (e. Ganymede) – Andrea Farolfi (Mauro Baroncini)
 7. Zirkuss (e. Varenne) – Roberto Andreghetti (Edoardo Moni)
 8. Zen Bi (e. Toss Out) – Antonio di Nardo (Alessandro Gocciadoro)
 9. Zelig Jet (e. Ken Warkentin) – Pietro Gubellini (Massimo Finetti)
 10. Zarenne Fas (e. Varenne) – Roberto Vecchione (Team Minopoli)
 11. Ze’ Maria (e. Muscle Hill) – Rene’ Legati (Alessandro Gocciadoro)
 12. Zefiro Bell (e. Nad Al Sheba) – Vincenzo P Dell’Annunziata (Gennaro Casillo)
 13. Zibibbio Mdm (e. Ideale Luis) – Vincenzo Luongo (Ferruccio Capanna)
 14. Zigolo de Buty (e. Napoleon) – Andrea Baveresi

Startlista Oaks del Trotto
1.600 meter autostart, samlad prissumma: 253.000 euro

 1. Zoe Grif Italia (e. Ready Cash) – Massimo Barbini
 2. Zia Paola Jet (e. Maharajah) – Federico Esposito (Erik Bondo)
 3. Zarina Roc (e. Filipp Roc) – Vincenzo P Dell’Annunziata (Fausto Barelli)
 4. Zabriskie Ok (e. Conway Hall) – Alessandro Gocciadoro
 5. Zuffle Wise As (e. Chapter Seven) – Andrea Guzzinati (Alessandro Gocciadoro)
 6. Zazza’ del Pino (e. Nad Al Sheba) – Giuseppe Lombardo Jr (Afrim Shmidra)
 7. Zacapa Bi (e. Manofmanymissions) – Roberto Andreghetti (Alessandro Gocciadoro)
 8. Zona Da (e. Varenne ) – Enrico Bellei (Erik Bondo)
 9. Zanzara Fas (e. Ganymede) – Antonio di Nardo (Team Minopoli)
 10. Zona Ok (e. Varenne) – Roberto Vecchione (Alessandro Gocciadoro)
 11. Zaragoza (e. Infinitif) – Santo Mollo (Alessandro Gocciadoro)
 12. Zealand As (e. Donato Hanover) – Rene’ Legati (Alessandro Gocciadoro)

I veckans Sulkysport kan du läsa en längre artikel om Derby Italiano. Klicka här för att köpa E-tidningen.

Fokustema
Kallblodsavel
Läs senare

Norsk kulletta till Sverige

Idag blev det klart att norske Kriterie- och Derbyvinnaren Ingbest flyttas till Fredrik Fransson.
Hästen ska båda tävla och verka som avelshingst.
– På 15 minuter har hästen redan fått tio ston. Han är eftertraktad, säger Bollnästränaren.
Av
Pär Gustafsson
Norske toppkallblodet Ingbest flyttar till Sverige. Bollnästränaren Fredrik Fransson får förtroendet att både tävla med Ingbest och stalla upp honom som avelshingst nästa år. Foto Leif Norberg/ALN
Norske toppkallblodet Ingbest flyttar till Sverige. Bollnästränaren Fredrik Fransson får förtroendet att både tävla med Ingbest och stalla upp honom som avelshingst nästa år. Foto Leif Norberg/ALN

Ingbest startar i Unionskampen på Färjestad på lördag och efter loppet följer han med Fredrik Fransson till Järvsö.
– Det blev klart idag, helt otroligt. Han kommer bli en oerhörd tillgång för svensk kallblodsavel och även ett tillskott på tävlingsbanan. För mig personligen har jag aldrig varit gladare och Ingbest är min absoluta favorithäst. Jag trodde från början att hästen skulle komma till avelssäsongen skulle dra igång, men ägaren ville att han skulle till oss redan nu. Det känns oerhört kul, säger Fransson.

Planen är att han ska göra några starter

Sexåringen var kulletta hos Frode Hamre i Norge med segrar i Norskt Travkriterium, Biris Uppfödningslöpning, Norskt Travderby och som äldre Lars Luambs lopp. På svensk mark har han vunnit Dalatravets Femåringselit i Rättvik. Totalt har hästen gjort 51 starter (16-5-10) och tjänat 2.988.231 norska kronor. Han har som snabbast travat 1.19,4a/1.609 meter.
– Planen är att han ska göra några starter i höst och sedan tränas i vinter. Vi har flera fina lopp att starta i.

Fri från Järvsöfaks-blod

Blodsmässigt borde Ingbest bli som klippt och skuren för den svenska stoparken. Han är nämligen fri från Järvsöfaks-blod i stamtavlan och dessutom är dosen av Elding-gener begränsad till att den norske avelskungen är morfar till Ingbest.
Ingbest är en son till Dotterud Teddys (e. Alm Viktor) och hingstens mest framgångsrika så här långt. Dotterud Teddy, 1.22,3ak/2.085.285 norska kronor, vann själv Kriteriet och Biris Uppfödningslopp, samt var tvåa i norska Derbyt.
Elding-dottern Ing May, 1.26,6ak/395.200 norska kronor, har i Ingbest sin första avkomma.

Ingbests första kull är född i år och i Norge finns 57 föl efter hingsten. I Sverige har Peter Grundmann-ägda Sundbo Perla nedkommit med ett hingstföl efter Ingbest.

Revanschmöte i Unionskampen