Fokustema
Nyfödd
Läs senare

Readly pappa i Australien

Fölsäsongen i Australien är igång och nyligen fick Readly Express sin första avkomma "down under" – ett sto undan svenskfödda Excellent Boko.
Av
Claes Freidenvall
Timo Nurmos topphäst Readly Express. Foto Mia Törnberg
Timo Nurmos topphäst Readly Express. Foto Mia Törnberg

– Hon betäcktes med Readly Express innan hon åkte till Australien, berättar John ”Boko” Bootsman.

Hårdsatsande Aldebaran Park – med förgreningar i Nya Zeeland, Sverige och USA – äger bland annat två svenskfödda fölston.

Readly Express första avkomma i Australien undan Excellent Boko. Foto: privat

Förutom Excellent Boko (e. Broadway Hall-Exciting Kronos), 1.13,4ak/142.800 kr, handlar det om Aldebaran Teal (e. Going Kronos-Jeune Fille), 1.13,3ak/93.850 kr.

Excellent Boko tränades i Sverige av Timo Nurmos och för honom vann hon tre lopp på 20 starter.

Fokustema
Avel
Läs senare

Dame Lavec ur tiden

Elitstoet Dame Lavec har dött, 23 år gammal.
Av
Lars G Dahlgren
Dame Lavec med Viking Kronos i rygg. Foto Petri Johansson/Kanal75
Dame Lavec med Viking Kronos i rygg. Foto Petri Johansson/Kanal75

– Hon var pigg igår eftermiddag (läs: söndag) men när personalen kom ut i stallet i morse låg Dame Lavec död. Det hade hänt lugnt och stilla, något invärtes tycks ha brustit, säger Lutfi Kolgjini som ser dottern till Quito de Talonay och toppmärren Kit Lobell som en av sina mest betydelsefulla hästar.

Fakta

Dame Lavec

sto född 1995 e. Quito de Talonay – Kit Lobell e. Speedy Crown
15 st: 3–2–0
Rekord: 1.17,4m – 1.14,3ak*
Insprunget: 678.310 kr
Uppfödare: AB Lavec, Limhamn
Ägare: Whap Capital AB, Sandviken
Tränare: Jimmy Takter (i USA), Lutfi Kolgjini (i Sverige)
Bästa avkommor: Raja Mirchi (hingst e. Viking Kronos) 1.08,9ak/8.726.632 kr och Lavec Kronos (hingst e. Enjoy Lavec) 1.09,9ak*/5.783.514 kr

Expandera

– Dame Lavec och Viking Kronos var födda samma år och jag köpte dem nära nog samtidigt, Dame Lavec på Derbyauktionen i Malmö och Viking Kronos på auktion i Italien. Vikingens betydelse för mig känner ju alla till, men Dame Lavec är också väldigt viktig, hon blev mamma till både Raja Mirchi och Lavec Kronos, fortsätter Kolgjini.

Dame Lavec inledde karriären som tvååring i USA hos Jimmy Takter och det var också där hon tjänade nästan alla sina 678.310 kronor. Hon gick till avel hos Stuteri Kronos i Italien och lämnade där Lavec Kronos (e. Enjoy Lavec) som vann Sprintermästaren och Hugo Åbergs Memorial (två gånger) för Lutfi Kolgjini och nu är avelshingst.

Avelshingst är också Raja Mirchi (e. Viking Kronos) som föddes sedan Dame Lavec kommit hem till Sverige som fölsto ägd av Ulf Eriksson (Whap Trotting). Raja Mirchi vann Uppfödningslöpningen, Kriteriet, Ulf Thoresens Minne och Premio Tino Triossi som två-fyraåring och Svenskt Mästrerskap plus Prix Tenor de Baune som äldre. Raja Michi har börjat succéartat med sina första tre kullar och ligger bra till för att nå nivån Elithingst med sin förärvning.

Dame Lavec var vid sitt frånfälle pensionerad som fölsto och inte dräktig. Hennes sista avkomma blev dottern Carolina Reaper (e, Muscle Hill) född 2016 som är i träning hos Lutfi Kolgjini.

Dame Lavec har fyra avelsverksamma döttrar: Intensity Kronos (e. Viking Kronos) som lämnat fjolårets fyra i Uppfödningslöpningen Fortune Mearas (e. Dream Vacation) hos Snogarps Gård, Red Savina (e. Viking Kronos) hos Whap Trotting, Naga Morich (e. Enjoy Lavec) hos SRF Stable och Jolokia (e. Dram Vacation) ägd av Whap Capital. Naga Morich är mamma till fjolårets rekorddyra auktionshäst i Sverige, Green Manalishi (e. Muscle Hill) som Stall Courant ropade in för tre miljoner kronor på Kolgjini Sales förra året.

 

Fokustema
Utah Beach
Läs senare

Readly Express mötte havet

Igår bytte Readly Express miljö. Han transporterades från Björn Goops gård i Mortrèe till Utah Beach och de normandiska stränderna längs Atlantkusten.
Av
Claes Freidenvall
Readly Express och Timo Nurmos på Utah Beach vid Atlantkusten. Foto: Nicolas Dimitri
Readly Express och Timo Nurmos på Utah Beach vid Atlantkusten. Foto: Nicolas Dimitri

– Readly Express trivdes jättebra direkt och tyckte det var väldigt roligt, men däremot provade han att dricka saltvattnet och då var han inte lika nöjd, berättar hästens livsmedikus Nicolas Dimitri, som var med Timo Nurmos på resan ner till Normandie.

Träffade på en säl

Träna i tidsvatten kräver sin planering eftersom det kan vara stora variationer i havsvattnets nivå.

– När Timo åkte ut i vattnet trodde han att det var en hund som dök upp i närheten av Readly Express, men istället var det en säl. Det hör inte till ovanligheterna vad jag hörde under den kallare delen av året att sälarna jagar fisk inne vid kusten och de är tydligen inte speciellt rädda av sig heller, berättar Nicolas Dimitri.

Readly Express värmdes i tio minuter i högvatten innan vattnet hade dragit sig tillbaka från kusten och nivån sjunkit till ”lågvatten”.

Readly Express jobbas i vattnet för att få upp pulsen. Foto: Nicolas Dimitri

– Det går att köra 1,1 mil på Utan Beach utan några hinder på vägen och underlaget är väldigt fast och fint, säger Dimitri.

Körs sju dagar i veckan

På Utah Beach kommer Readly Express den närmaste tiden köras sju dagar i veckan och en mil om dagen.

– Timo Nurmos var väldigt nöjd, så nöjd att han funderar på att ta ner fler hästar till Utah Beach, säger Nicolas.

Planerna för Readly Express ändrades om efter Prix d’Amérique och kretsen runt hästen valde att stå över Prix de France och Readly Express kommer inte heller att starta i Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer i mitten av mars.

Istället ska Readly Express och hans skötare Inga Perk tillbringa den närmaste tiden hos Stephanie Lepetit. Där hyr Timo Nurmos en boxplats och en hage.

Fokustema
Readly Express
Läs senare

Strandspa för Prix d’Amérique-vinnaren

Det blir strandspa istället för start i Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer för Prix d'Amérique-vinnaren Readly Express.
Av
Lars G Dahlgren
Timo Nurmos skickar Readly Express och skötaren Inga Perk på strandspa istället för att sikta på att starta i Grand Criterium de Vitesse. Foto: Mia Törnberg, Sulkysport.
Timo Nurmos skickar Readly Express och skötaren Inga Perk på strandspa istället för att sikta på att starta i Grand Criterium de Vitesse. Foto: Mia Törnberg, Sulkysport.

– Det är inte riktigt hundra procent bestämt ännu, men nästan säkert att vi inte startar i Cagnes-sur-Mer. De fick riktig vinter i Normandie förra veckan med dåliga träningsförhållanden, därför ändrar vi planerna, säger Timo Nurmos.

Efter segern i Prix d’Amérique bestämdes att Readly Express skulle stå över Prix de France som kördes i söndags och gå för att göra debut över sprinterdistans i Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer den 12 mars, som en form av första steg i satsningen mot Elitloppet. Men nu skrinlägger Timo Nurmos även resan till franska Rivieran. Istället får Readly Express andas skön havsluft i andra ändan av Frankrike, Utah Beach i Normandie, vid kanalkusten.

– Det blev besvärligt med väder- och träningsförhållanden på gården i Mortree där Readly står, de fick mycket snö och kyla. Istället för att krångla och åka iväg och leta bra träningsbanor, som på Grosbois, lägger vi Cagnes-sur-Mer-loppet åt sidan och ger Readly ett par sköna och välförtjänta semesterveckor istället. Eller, kanske snarare, en spaupplevelse då hästen samtidigt kan tränas, säger Timo Nurmos.

Utah Beach, kodnamnet för den västligaste av de allierades fem invasionsstränder i Normandie 6 juni 1944, är ett populärt ställe att träna travhästar på. Med havet på ena sidan, höga sanddyner på den andra och sandstrand till horisonten både framåt och bakåt känns det nästan som att lämna livet och vardagen på jorden när man ger sig ut där bakom en häst. Det finns bara brusande hav, himmel, stadig bris, sandstrand – och häst. Hästarna älskar att sträcka ut i trav på stranden; kvastar iväg fulla av energi och glädje.

– Det är en underbar känsla att träna hästarna på stranden. När jag hade stall där en vinter blev det nästan som ett gift. När jag gett mig ut ville jag inte åka tillbaka utan bara låta hästen fortsätta bortåt så långt den ville, har Lutfi Kolgjini, som hade stall på just Utah Beach en vinter, sagt.

Nu ska alltså Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express dit, träna på stranden. andas havsluften och låta kanalkustens havsvatten svalka hovar och ben.

– Jag åker dit på fredag för att inspektera stället där det är tänkt att Readly Express och hans skötare Inga Perk ska. De får vara kvar ett par veckor. Sedan kommer Readly Express hem. Då har det förhoppningsvis börjat bli vår här i Sverige också, säger Timo Nurmos.

Sport