Fokustema
ATG:s ekonomichef:
Läs senare

”Resultatet förstärks”

– Jag är otroligt glad att intresset för spel på hästar är så stort. Vi har jobbat målmedvetet för att höja omsättningen, det är grundförutsättningen för att få bra resultat. Och nu ökar kostnaderna mindre än tidigare.
Av
Lars G Dahlgren
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG

Det säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala gällande ATG:s kvartalsrapport, och halvårsrapport, som offentliggjordes idag torsdag. Den visade att totoomsättningen andra kvartalet ökade till 3.449 miljoner kronor från de svenska ATG-kundernas sida vilket är 186 miljoner kronor mer än motsvarande period förra året. Dessa 186 miljoner plussade på ATG:s totonetto med 56 miljoner kronor. Samtidigt ökade ATG:s och Kanal 75:s kostnader med (endast) två miljoner kronor.

– Det är detta vi har jobbat långsiktigt med. Att öka omsättningen med hjälp av marknadsinvesteringar under kostnadskontroll. Den här trenden som åstadkommit resultatförbättringen Q2 kommer vi att se framöver också, säger Lotta Nilsson Viitala.

ATG:s ledning är alltså glad över att farten på totospelet nu är högre än den varit tidigare. Omsättningen är räknat på första halvåret 170 miljoner kronor högre än det som resulterade i den hittills högsta utbetalningen till sporten och banorna 2012, alltså ATG:s rekordår 2011. ATG:s strävan att höja volymen på totospelet efter nedgången 2012-14 anses alltså ha lyckats. Men det har samtidigt inte varit gratis. Marknadsinvesterinarna har varit så stora att det ökade totonettot, vilket första halvåret var 60 miljoner kronor bättre än 2016, ätits upp av kostnaderna.

Men Lotta Nilsson Viitala tycker att det är trenden andra kvartalet det ska fokuseras på, att ATG nådde det näst högsta kvartalsresultatet i historien (efter Q4 2016 som hjälptes upp av att det kördes massor med V75-dagar strax innan årsskiftet) under april-juni 2017. Och det samtidigt som kostnadsnivån för att driva spelet i princip planade ut och var på samma nivå som andra kvartalet 2016.

– Det är detta som gör mig trygg med att vi kommer att uppnå resultatmålen. Vi behöver samtidigt fortsätta att öka omsättningen ännu mer, och vi gör det liksom vi gjort hittills med kostnadskontroll. Vi jobbar brett med små och stora förbättringar. Vi går mot en omreglerad spelmarknad som ATG ska komma in i med hög omsättning och bra pooler. Vi är ett tillväxtbolag idag som ska fortsätta att växa kontinuerligt, säger Lotta Nilsson Viitala.

I kvartalsrapporten pekas ”ökat kundintresse gällande spel inom konceptet Tillsammans på onsdagar och för spel på söndagarnas nya erbjudande Grand Slam 75” ut som enskilda faktorer bakom spelökningen. Dock nämner man alltså inte det nya spelet toppsju som någon framgångsfaktor. Antalet V75-omgångar var första halvåret en färre jämfört med 2016 vilket också är en underliggande faktor på plussidan i 2017-siffrorna.

– De nya spelprodukter som lanserats har heller inte medfört någon kannibalisering, mer än i så fall marginellt, på andra spelformer, säger Lotta Nilsson Viitala.

För att nå pokalårets 300 miljoner kronor i ökad utbetalning 2018 återstår fortfarande att bygga upp det balanserade resultatet med storleksordningen 150-200 miljoner kronor ytterligare och det kommer ju att vara helt omöjligt att nå med den takt som resultatnivå hittills åstadkommits under 2017, med futtiga 6,6 miljoner kronor. Men där kommer det där med trenden jn i bilden.

– Resultatförbättringen under Q2 är 35 miljoner kronor jämfört med 2016. Så kommer det att se ut framöver också, resultatet förstärks. Samtidigt måste vi fortsätta investera för att nå ännu högre omsättning. Det är inte möjligt att uppnå pokalåret och målet att 2020 vara nordens ledande spelbolag genom att skära i ATG:s kostnadsmassa, säger Lotta Nilsson Viitala.

Hög omsättning – svagt resultat

Fokustema
Tvist
Läs senare

Goop krävs på miljonskadestånd

Björn Goop krävs på nämare två miljoner av flera andelsbolaget som sköts och drivs av Linn Andersson, avslöjar trottosport.se
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop krävs på 1,8 miljoner av flera andelsstall som tidigare hade sina hästar i träning hos honom. Foto Jeannie Karlsson
Björn Goop krävs på 1,8 miljoner av flera andelsstall som tidigare hade sina hästar i träning hos honom. Foto Jeannie Karlsson

– Kraven är befängda och obegripliga, säger Björn Goops advokat Staffan Uvabäck till trottosport.se.

I somras upphörde samarbetet mellan Björn Goop och de andelsstall som sköts av Linn Andersson. Nästan alla hästar ”kastades ut” på dagen och nu kräver andelsstallen, enligt Staffan Uvabäck, 1,2 miljoner i ersättning och Linn Andersson 600.000 kronor.

– I de underlag jag fått från Goop och Linn Andersson finns inget belopp som vi skulle kunna medge eller bekräfta på något sätt, säger Uvabäck till trottosport.se

Enligt Linn Andersson – ansvarig för andelsstallen – var inte uppsägningen av hästarna förenligt med hur avtalet var skrivet. Till trottosport.se säger Linn Andersson:

– Jag kan bekräfta att alla ägare till alla utkastade hästar nu satt sig ner och räknat ut exakt vad den avtalsstridiga uppsägningen kostat dem. Och vilka övriga kostnader vi anser att Björn Goop/Stall Goop är skyldiga att erlägga. Var och ett av bolagen har ställt sina krav utifrån vad just var och ett kommit fram till och anser sig ha god dokumentation till alla krav.

Till trottosport.se säger Staffan Uvabäck, att nästa vecka kommer han skicka över ett brev till Linn Andersson där Stall Goop AB bestrider alla krav:

– Sedan får vi se vad som händer.

Fokustema
Rättegång
Läs senare

Oenig hovrätt friade våldtäktsdömd lärling

En oenig hovrätt har frikänt den licensinnehavare som dömdes i tingsrätten i början av året till fängelse i ett år och tio månader för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Domen överklagades och i måndags upphävde hovrätten tingsrättens dom.
Av
Claes Freidenvall

När personen dömdes i tingsrätten beslutade Svensk Travsport (ST), att med omedelbar verkan dra in den lärlingslicens som X hade vid det tillfället. Personen ålades dessutom beträdandeförbud på samtliga travbanor i Sverige.

Hovrättens dom, som kom i måndags, innebär att personen ifråga nu är fri att söka licens igen och att beträdandeförbudet på landets travbanor upphävs.

Hovrätten var inte enig i sin dom. Två av nämndemännen hade skiljaktig mening och ansåg att tingsrättens dom på ett år och tio månader skulle fastställas.

Åklagaren yrkade på att straffet skulle skärpas, men hovrätten var av en annan uppfattning:

”En sammantagen bedömning av den utredning som åklagaren har lagt fram leder därför till slutsatsen att den inte är tillräcklig för att beviskravet ska anses uppfyllt. X ska alltså frikännas.

Som ny bevisning i hovrätten hade den tilltalade åberopat bland annat kontoutdrag, läkarintyg, utbildningsbevis och arbetsgivarintyg, allt till styrkande av att personen under stor del av påstådd brottsperiod inte befann sig på gården eller i den lägenhet han disponerade där.

Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Löpningsrekord och obesegrad

Jimmy Takters Manchego fortsätter att tälja guld och i natt tog hon hem finalen i Peaceful Way Stakes (C$375.000) för tvååriga ston på Mohawk Raceway på nya löpningsrekordet 1.10,1/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Manchego efter nattens triumf i Peaceful Way Stakes. Foto New Image Media
Manchego efter nattens triumf i Peaceful Way Stakes. Foto New Image Media

– Manchego var riktigt, riktigt bra, sade Yannick Gingras efter triumfen.

Duon inledde utan rygg och Manchego (e. Muscle Hill-Secret Magic) övertog täten efter 600 meter. Trond Smedshammer bytte ut fjärde inner mot dödens 800 kvar med Phaetosive, men Yannick Gingras lät henne inte få någonting gratis på utsidan och tredje quartern travades efter 1.09,6.

Vid utgången av sista sväng kröp Smedshammer ner i rygg och 75 kvar gjordes ett sista försök att utmana Manchego, men Jimmy Takters sto höll undan med en knapp längd. Phaetosive (e. Explosive Matter) travade 1.10,2 som tvåa och tredjeplatsen tog Jordan Blue Chip (e. Chapter Seven) på 1.11,2. Jimmy Takter hade ytterligare en finalist, men Bella Glos slutade oplacerad.

Manchego kostade 120.000 dollar i Lexington ifjol och hon är undan Secret Magic (e. Cantab Hall), 1.10,9/$198.260, vilken har sin främsta avkomma i In Secret (e. Deweycheatumnhowe), 1.11,0*/$260.305. Förutom Peaceful Way Stakes har Manchego tagit hem finalen i Jim Doherty Memorial/Merrie Annabelle ($330.800).

Kanadensiskt rekord

Stefan Balazsi-uppfödde Alarm Detector (e. Chapter Seven-Final Countdown) passade på att radera ut Father Patricks kanadensiska rekord med sex tiondelar och hade uppvisning på topptiden 1.10,1 när han segrade i William Wellwood Memorial (C$400.000) för tvååriga hingstar och valacker.

– Jag var lite orolig att det gick för fort både första 800- och 1.200 meterna. Han har egentligen inte den speeden i kroppen, sade tränaren Benoit Baillargeon, som nu tar sikte på Breeders Crown.

Alarm Detector tog täten efter 450 meter, passerade halva distansen på 1.09,3 och klockan visade 1.09,4 för 1.200 meter. Det spelade mindre roll – Alarm Detector försvann ifrån med drygt fem längder för Trevor Henry och det var sjätte segern i sjunde starten.

Jimmy Takters Peter Haughton Memorial-vinnare You Know You Do (e. Muscle Hill) tog rygg på stallkamraten Maxus (e. Muscle Hill) när han gick ut i dödens 800 kvar. Kort före mål ordnade You Know You Do andraplatsen på 1.10,7, medan Maxus noterade 1.10,9 som trea. Jimmy Takter kunde också räkna in ett femtepris för Bautista (e. Muscle Hill) på 1.11,1, medan Samo Different Day var struken.

Alarm Detector såldes i Harrisburg ifjol för 110.000 dollar. Ostartade modern Final Countdown (e. Yankee Glide) är helsyster med Broline-uppstallade Ken Warkentin, 1.10,0*/$1.066.946, och Peter Haughton Memorial-vinnaren Holiday Road, 1.10,1*/$426.200, vilken verkar som avelshingst i Kanada.

Svanstedt dubblade

En enkel triumf blev det i ett försök i New York Sire Stakes ($78.800) för Six Pack (e. Muscle Mass-Pleasing Lady) på Yonkers Raceway och hästen delägs av bland annat Åke Svanstedt, Stall Kalmar FF och Lars Berg. Från ledningen försvann han ifrån med närmare fyra längder på 1.13,1. Här galopperade Marcus Melanders Fourth Dimension bort sig och åkte på sin första förlust i karriären.

Six Pack och Åke Svanstedt. Foto Mike Lizzi

Six Pack köptes på Lexington Selected Yearling Sale för 30.000 dollar ifjol. Modern Pleasing Lady (e. Cantab Hall), 1.11,2/$206.280, tävlade för Ron Gurfein, vann två försök i Pennsylvania Sire Stakes och slutade fyra i Merrie Annabelle.

Tidigare har hon lämnat bland andra Bambino Supreme (e. Broadway Hall), 1.10,3/$72.924), och Åke Svanstedt-tränade Limerence (e. Yankee Glide), 1.11,7/$69.971.

Det andra försöket spurtvanns av Ronnie Goldstein (e. Muscle Mass-Barbara Goldstein) och Kim Crawford efter en invändig resa. Med hals avgjorde han på 1.14,1. Modern Barbara Goldstein (e. Conway Hall), 1.12,0/$200.080, managerades också av Kim Crawford och Ronnie Goldstein är hennes första avkomma. Barbara Goldstein är i sin tur halvsyster med Timeless Winner (e. Broadway Hall), 1.11,6*/$286.222.

Utvändige Ronnie Goldstein vinner för Kim Crawford. Foto Mike Lizzi

Åke Svanstedt och On the Ropes (e. Chapter Seven-Rs Giggles) är fortfarande obesegrade tillsammans. I natt togs femte raka segern i ett försök i Excelsior Series ($15.000) för tvååriga hingstar och valacker i överlägsen stil. Med närmare tio längder vann duon på 1.13,6.

Lucas Wallin vann också ett försök i Excelsior Series ($15.000) med delägde Handsome Devil (e. Conway Hall-Not A Diva) på 1.15,1. Daniel Dube skötte tömmarna när maiden avlades i sjätte starten. Segermarginalen skrevs till en längd.

Sport