Fokustema
ATG:s ekonomichef:
Läs senare

”Resultatet förstärks”

– Jag är otroligt glad att intresset för spel på hästar är så stort. Vi har jobbat målmedvetet för att höja omsättningen, det är grundförutsättningen för att få bra resultat. Och nu ökar kostnaderna mindre än tidigare.
Av
Lars G Dahlgren
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG

Det säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala gällande ATG:s kvartalsrapport, och halvårsrapport, som offentliggjordes idag torsdag. Den visade att totoomsättningen andra kvartalet ökade till 3.449 miljoner kronor från de svenska ATG-kundernas sida vilket är 186 miljoner kronor mer än motsvarande period förra året. Dessa 186 miljoner plussade på ATG:s totonetto med 56 miljoner kronor. Samtidigt ökade ATG:s och Kanal 75:s kostnader med (endast) två miljoner kronor.

– Det är detta vi har jobbat långsiktigt med. Att öka omsättningen med hjälp av marknadsinvesteringar under kostnadskontroll. Den här trenden som åstadkommit resultatförbättringen Q2 kommer vi att se framöver också, säger Lotta Nilsson Viitala.

ATG:s ledning är alltså glad över att farten på totospelet nu är högre än den varit tidigare. Omsättningen är räknat på första halvåret 170 miljoner kronor högre än det som resulterade i den hittills högsta utbetalningen till sporten och banorna 2012, alltså ATG:s rekordår 2011. ATG:s strävan att höja volymen på totospelet efter nedgången 2012-14 anses alltså ha lyckats. Men det har samtidigt inte varit gratis. Marknadsinvesterinarna har varit så stora att det ökade totonettot, vilket första halvåret var 60 miljoner kronor bättre än 2016, ätits upp av kostnaderna.

Men Lotta Nilsson Viitala tycker att det är trenden andra kvartalet det ska fokuseras på, att ATG nådde det näst högsta kvartalsresultatet i historien (efter Q4 2016 som hjälptes upp av att det kördes massor med V75-dagar strax innan årsskiftet) under april-juni 2017. Och det samtidigt som kostnadsnivån för att driva spelet i princip planade ut och var på samma nivå som andra kvartalet 2016.

– Det är detta som gör mig trygg med att vi kommer att uppnå resultatmålen. Vi behöver samtidigt fortsätta att öka omsättningen ännu mer, och vi gör det liksom vi gjort hittills med kostnadskontroll. Vi jobbar brett med små och stora förbättringar. Vi går mot en omreglerad spelmarknad som ATG ska komma in i med hög omsättning och bra pooler. Vi är ett tillväxtbolag idag som ska fortsätta att växa kontinuerligt, säger Lotta Nilsson Viitala.

I kvartalsrapporten pekas ”ökat kundintresse gällande spel inom konceptet Tillsammans på onsdagar och för spel på söndagarnas nya erbjudande Grand Slam 75” ut som enskilda faktorer bakom spelökningen. Dock nämner man alltså inte det nya spelet toppsju som någon framgångsfaktor. Antalet V75-omgångar var första halvåret en färre jämfört med 2016 vilket också är en underliggande faktor på plussidan i 2017-siffrorna.

– De nya spelprodukter som lanserats har heller inte medfört någon kannibalisering, mer än i så fall marginellt, på andra spelformer, säger Lotta Nilsson Viitala.

För att nå pokalårets 300 miljoner kronor i ökad utbetalning 2018 återstår fortfarande att bygga upp det balanserade resultatet med storleksordningen 150-200 miljoner kronor ytterligare och det kommer ju att vara helt omöjligt att nå med den takt som resultatnivå hittills åstadkommits under 2017, med futtiga 6,6 miljoner kronor. Men där kommer det där med trenden jn i bilden.

– Resultatförbättringen under Q2 är 35 miljoner kronor jämfört med 2016. Så kommer det att se ut framöver också, resultatet förstärks. Samtidigt måste vi fortsätta investera för att nå ännu högre omsättning. Det är inte möjligt att uppnå pokalåret och målet att 2020 vara nordens ledande spelbolag genom att skära i ATG:s kostnadsmassa, säger Lotta Nilsson Viitala.

Hög omsättning – svagt resultat

Fokustema
Prix de Belgique
Läs senare

Bird Parker slog Bold Eagle igen

Bird Parker gjorde det igen – slog Bold Eagle. Och loppets bästa prestation – den stod Readly Express för som trea!
Av
Lars G Dahlgren
Philippe Allaire (t.v.) med sin Bird Parker efter segern i Prix de Belgique. Foto Gerard Forni
Philippe Allaire (t.v.) med sin Bird Parker efter segern i Prix de Belgique. Foto Gerard Forni

Timo Nurmos och Björn Goop hade bestämt sig för att Readly Express skulle få ett försiktigare lopp denna gång än. i Prix Tenor de Baune där han kördes till ledningen. Men det blev kanske i försiktigaste laget…Readly Express hamnade sist medan tempot i täten inte kvar överdrivet högt, sedan Jean Philippe Monclin kört till ledningen med Bird Parker.

Fakta

Bird Parker

hingst 7 år e. Ready Cash – Belisha e. Fakir du Vivier
64 st: 18–10–6
Rekord: 1.09,7ak
Insprunget: 1.588.605 euro
Uppfödare: Christian Toulourge
Ägare: Elisabeth Allaire
Tränare: Philippe Allaire
Körsven: Jean-Philippe Monclin

Expandera

Bird Parker i ledningen…det var i princip en omöjlig variant för bara ett år sedan, då denne Ready Cash-son alltjämt var starttrög och brukade få börja sina spurter från köregionerna. Nu är alltså Bird Parker med i körningen om positionerna på bättre sätt än tidigare och det har lett till att han två gånger i vinter slagit Bold Eagle. Den här gången med skor runt om dessutom vilket är anmärkningsvärt. Då han vann Prix du Bourbionnais gick han barfota bak.

Bold Eagle fick ett bra lopp i andra par utvändigt och körde fram utvändigt om Bird Parker i slutkurvan. Där såg Franck Nivard segersäker ut, men Bold Eagle fick över upploppet aldrig riktigt tag i Bird Parker, som vann på 1.13,1/2.850 meter.

Fakta

Inkvalade till Prix d’Amérique

 • Billie de Montfort – tränare: Sébastien Guarato
 • Bird Parker –  Philippe Allaire
 • Bold Eagle – Sébastien Guarato
 • Briac Dark – Thierry Duvaldestin
 • Charly du Noyer – Philippe Allaire
 • Propulsion – Daniel Redén
 • Readly Express – Timo Nurmos
 • Ringostarr Treb – Jerry Riordan
 • Valko Jenilat – Sébastien Guarato

Fotnot: Inkvalad – är även Criterium Continental-vinnande stoet Doria Desbois, men hon kommer inte att starta i Prix d’Amerique på grund av skada.

Kommer med i Prix d’Amérique på intjänade prispengar:

 • Oasis Bi – Stefan P Pettersson
 • Wild Honey – Daniel Redén
 • Lionel – Daniel Redén
 • Timone Ek –  Philippe Billard
 • Django RIff – Philippe Allaire
 • Voltigeur de Myrt – Roberto Donati
 • Twister Bi – Jerry Riordan
 • Belina Josselyn – Jean-Michel Bazire
 • Amiral Sacha – Florent Lamare

Reserver (i turordning) att komma med på intjänade prispengar:

 • Booster Winner – Sébastien Guarato
 • Carat Williams – Sébastien Guarato
Expandera

Bakom segerstriden gjorde Readly Express ett jättelopp. Denne avancerade i tredjespår med rygg i uppförsbacken och toppspurtade över upploppet till tredjeplatsen.

– Readly Express gjorde ett helt otroligt lopp, hamnade långt bak och gick jättebra slut. Vi ville att han skulle få ett mer passivt lopp idag än senast och jag är mycket nöjd med hans prestation, sade tränaren Timo Nurmos till ATG Live.

Den häst som förra vintern var oslagbar på Vincennes, Bold Eagle, kommer nu in i jakten på sin tredje raka Prix d’Amérique-seger utan att ha vunnit ett enda lopp på hela vintern…

Bakom topptrion gick Takethem och Treasure Kronos bra till prisplaceringar. Daniel Redén-duon Wild Honey och Lionel blev utan pengar; Wild Honey drogs bakåt och Lionel kom ingenstans från kön. Redéns tredjehäst Call Me Keeper galopperade i starten.

Eftersom de tre främsta i Prix de Belgique alla var inkvalade till Prix d’Amérique öppnade det här dörren för de tre hästar som stod på gränsen att komma med på sin samlade prissumma: närmast Jerry Riordans Twister Bi, fjolårstvåann Belina Josselyn och Voltigeur de Myrt.

Fly With Us obesegrad

Fly With Us är obesegrad efter sex starter och vann nu Prix Gelinotte, Foto: Sccopdyga.

I treåringsloppet Prix Gelinotte (för ston) höll Fly With Us (e. Ready Cash – Nariane Marceaux) sin segersvit, som nu är sex starter lång. Efter två tidigare grupp III-segrar var det nu dags för den första grupp II-klassade triumfen för det Philippe Allaire-tränade stoet. Eric Raffin släppte ledningen till den Björn Goop-körda stallkamraten Full Option (e. Atlas de Joudes) och Fly With Us avgjorde lätt på1.15,9/2.700 före Timoko-dottern Folelli.

Även i grupp III-loppet för fyraåringar, Prix de Riberac, blev det Allaire-seger. Eric Raffin satt i sulkyn här också och Empereur the Best (e. Un Amour d’Haufor – Tania Trinite) var vapnet. Denne spurtade till lätt seger på 1.14,9/2.700. Björn Goop körde spårsnålt med Ron Kuiper-tränade Ezio Josselyn (e. Prodigious – Lezira Josselyn), en lillasyster till Belina Josselyn vilken avslutade fint till andraplatsen på 1.15.1, värd 19.500 euro.

Fakta

Resultatlista

Prix de Belgique 2.850 meter: Priser: 54.000 – 30.000 – 16.800 – 9.600 – 6.000 – 2.400 – 1.200 euro:

 1. Bird Parker – Jean Philippe Monclin 1.13,1
 2. Bold Eagle – Franck Nivard 1.13,1
 3. Readly Express – Björn Goop 1.13,2
 4. Takethem – Alexandre Abrivard 1.13,3
 5. Treasure Kronos – Gabriele Gelormini 1.13.4
 6. Valko Jenilat – Eric Raffin 1.13,5
 7. Charly du Noyer – Yoann Lebourgeois 1.13,5

Opl: Booster Winner 1.13,5, Wild Honey 1.13,7, Lionel 1.13,7, Briac Dark 1.13,8, Blooma d’Heripre dg, Call Me Keeper dg, Carat Williams dg, Belina Josselyn dg

Expandera

 

Så kördes Prix de Belgique

 

Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår – Stefan åkte snabbast

Romme och Kalmar körde tävlingar under fredagen och bland kuskarna gick det bäst för Åbytravets Stefan Söderkvist, som dessutom vann med dagens snabbaste häst.
Av
Thomas Hedlund

Har känts uppåt och det var kul att hon fick visa det idag

Håkan K Persson efter vinsten med Chilli Winall i Kalmar.

Banor som tävlade: Romme, Kalmar

Fem snabbaste vinnarna

Tapiro Jet (e. Igor Font) 1.12,8a – Kalmar
Tränare: Admir Zukanovic. Körsven: Stefan Söderkvist.
Ägare: Arcangelo di Pasquale, Italien. Uppfödare: Domenico Toniatti, Italien.

Ryan Kronos (e. Varenne) 1.14,1a – Romme
Tränare: Peter G Norman. Körsven: Mads H Nielsen.
Ägare: Annsofie Norman, Sigtuna. Uppfödare: Allevamento Kronos S.R.L., Italien.

Daydream Rapida (e. Dream Vacation) 1.14,7 – Kalmar
Tränare och körsven: Hans Crebas.
Ägare: Stall Corsa Rapida. Uppfödare: J.H.B.Holding B.V., Nederländerna.

Cash Valley (e. Running Sea) 1.15,7a – Kalmar
Tränare och körsven: Jens Simoni.
Ägare: Stald Johannelyst, Danmark. Uppfödare: Lena Fock, Tun.

Nouvelle Madelene (e. Order By Fax) 1.16,0a – Kalmar
Tränare och körsven: Veijo Heiskanen.
Ägare och uppfödare: Boris Johansson, Alafors.

Snabbaste kallblod

M.J.’s Tyson (e. Mörtvedt Jerkeld) 1.29,1a – Romme
Tränare: Jenny Norin. Körsven: Ulf Ohlsson.
Ägare och uppfödare: Jenny Norin & Matts Nyström.

Högsta förstaprisen

35.000 kronor

Daydream Rapida (e. Dream Vacation) 1.14,7 – Kalmar
Tränare och körsven: Hans Crebas.
Ägare: Stall Corsa Rapida. Uppfödare: J.H.B.Holding B.V., Nederländerna.

Cash Valley (e. Running Sea) 1.15,7a – Kalmar
Tränare och körsven: Jens Simoni.
Ägare: Stald Johannelyst, Danmark. Uppfödare: Lena Fock, Tun.

Tapiro Jet (e. Igor Font) 1.12,8a – Kalmar
Tränare: Admir Zukanovic. Körsven: Stefan Söderkvist.
Ägare: Arcangelo di Pasquale, Italien. Uppfödare: Domenico Toniatti, Italien.

Högsta förstaprisen kallblod

30.000 kronor

M.J.’s Tyson (e. Mörtvedt Jerkeld) 1.29,1a – Romme
Tränare: Jenny Norin. Körsven: Ulf Ohlsson.
Ägare och uppfödare: Jenny Norin & Matts Nyström.

Moe Tabac (e. Moe Odin) 1.35,5 – Romme
Tränare: Jonny Jansson. Körsven: Per Nordlund.
Ägare: Tommy & Jonny Jansson, Emelie Jernberg. Uppfödare: Gerth-Ove Karlsson, Östervåla.

Flest segrar (kusk/ryttare): Stefan Söderkvist – två segrar.
Flest segrar (tränare): 19 olika tränare.
Flest segrar (avelshingst): Dream Vacation & Order By Fax – två segrar.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Fjärde raka för Erminig d’Oliverie

Erminig d´Oliverie försvarade sin position som fransk kulletta i E-kullen (födda 2014) när hon vann grupp II-loppet Prix de Tonnac-Villeneuve.
Av
Lars G Dahlgren

Stoet efter montéstjärnan Scipion du Goutier, som i december vann Criterium des 3 Ans, kom tidigt till ledningen och var sedan aldrig hotad i  det grupp II-klassade 2.175-metersloppet. Erminig d’Oliveire vann på 1.13,4/2.50 meter. Det Franck Leblanc-tränade stoet, som kördes av Franck Nivard, bokförde sig för fjärde raka segern.

Prix de Lille blev ingen succé för de svenska hästar som startade. Både Carabinieri och Caid Griff blev störda till galopp i sista kurvan, Carabineri så illa att han var nära att gå omkull. Attacus (e. Hand du Vivier – Neolocata) spurtade till seger och fångade in favoriten Afghan Barbes (e. Meaulnes du Corta) på 1.11,2a/2.100 meter. Sébastien Guarato tränar Attacus, Eric Raffin körde. Svensködde In Vain Sund (e. Ravenue) slutade oplacerad på 1.12,1.