Fokustema
ATG:s ekonomichef:
Läs senare

”Resultatet förstärks”

– Jag är otroligt glad att intresset för spel på hästar är så stort. Vi har jobbat målmedvetet för att höja omsättningen, det är grundförutsättningen för att få bra resultat. Och nu ökar kostnaderna mindre än tidigare.
Av
Lars G Dahlgren
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG

Det säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala gällande ATG:s kvartalsrapport, och halvårsrapport, som offentliggjordes idag torsdag. Den visade att totoomsättningen andra kvartalet ökade till 3.449 miljoner kronor från de svenska ATG-kundernas sida vilket är 186 miljoner kronor mer än motsvarande period förra året. Dessa 186 miljoner plussade på ATG:s totonetto med 56 miljoner kronor. Samtidigt ökade ATG:s och Kanal 75:s kostnader med (endast) två miljoner kronor.

– Det är detta vi har jobbat långsiktigt med. Att öka omsättningen med hjälp av marknadsinvesteringar under kostnadskontroll. Den här trenden som åstadkommit resultatförbättringen Q2 kommer vi att se framöver också, säger Lotta Nilsson Viitala.

ATG:s ledning är alltså glad över att farten på totospelet nu är högre än den varit tidigare. Omsättningen är räknat på första halvåret 170 miljoner kronor högre än det som resulterade i den hittills högsta utbetalningen till sporten och banorna 2012, alltså ATG:s rekordår 2011. ATG:s strävan att höja volymen på totospelet efter nedgången 2012-14 anses alltså ha lyckats. Men det har samtidigt inte varit gratis. Marknadsinvesterinarna har varit så stora att det ökade totonettot, vilket första halvåret var 60 miljoner kronor bättre än 2016, ätits upp av kostnaderna.

Men Lotta Nilsson Viitala tycker att det är trenden andra kvartalet det ska fokuseras på, att ATG nådde det näst högsta kvartalsresultatet i historien (efter Q4 2016 som hjälptes upp av att det kördes massor med V75-dagar strax innan årsskiftet) under april-juni 2017. Och det samtidigt som kostnadsnivån för att driva spelet i princip planade ut och var på samma nivå som andra kvartalet 2016.

– Det är detta som gör mig trygg med att vi kommer att uppnå resultatmålen. Vi behöver samtidigt fortsätta att öka omsättningen ännu mer, och vi gör det liksom vi gjort hittills med kostnadskontroll. Vi jobbar brett med små och stora förbättringar. Vi går mot en omreglerad spelmarknad som ATG ska komma in i med hög omsättning och bra pooler. Vi är ett tillväxtbolag idag som ska fortsätta att växa kontinuerligt, säger Lotta Nilsson Viitala.

I kvartalsrapporten pekas ”ökat kundintresse gällande spel inom konceptet Tillsammans på onsdagar och för spel på söndagarnas nya erbjudande Grand Slam 75” ut som enskilda faktorer bakom spelökningen. Dock nämner man alltså inte det nya spelet toppsju som någon framgångsfaktor. Antalet V75-omgångar var första halvåret en färre jämfört med 2016 vilket också är en underliggande faktor på plussidan i 2017-siffrorna.

– De nya spelprodukter som lanserats har heller inte medfört någon kannibalisering, mer än i så fall marginellt, på andra spelformer, säger Lotta Nilsson Viitala.

För att nå pokalårets 300 miljoner kronor i ökad utbetalning 2018 återstår fortfarande att bygga upp det balanserade resultatet med storleksordningen 150-200 miljoner kronor ytterligare och det kommer ju att vara helt omöjligt att nå med den takt som resultatnivå hittills åstadkommits under 2017, med futtiga 6,6 miljoner kronor. Men där kommer det där med trenden jn i bilden.

– Resultatförbättringen under Q2 är 35 miljoner kronor jämfört med 2016. Så kommer det att se ut framöver också, resultatet förstärks. Samtidigt måste vi fortsätta investera för att nå ännu högre omsättning. Det är inte möjligt att uppnå pokalåret och målet att 2020 vara nordens ledande spelbolag genom att skära i ATG:s kostnadsmassa, säger Lotta Nilsson Viitala.

Hög omsättning – svagt resultat

Fokustema
Nyöppning
Läs senare

Hallå där Mats…

…som idag driver Pershing på Solvallas publikplats tillsammans med sin fru Sanna Hestad och i förrgår gjorde klart med banan om att ta över The Onion, som varit stängt sedan den 1 november, på stallbacken.
Av
Cecilia Kristoffersson
Mats Hestad tar tillsammans med frun Sanna över stallbacksrestaurangen på Solvalla igen. Foto Kanal75
Mats Hestad tar tillsammans med frun Sanna över stallbacksrestaurangen på Solvalla igen. Foto Kanal75

Hur länge har ni drivit restaurang på Solvalla nu?
– Vi går in på vårt 14:e år. Tio Elitlopp har vi haft Pershing och tre år innan dess drev vi Travernan på stallbacken. Då hade vi mest mackor och räksmörgåsar, men nu tar vi med oss hela konceptet från Pershing och kör husmanskost även där.

Kommer ni att byta namn?
– För mig kommer det alltid heta Travernan, men något namnbyte är inte aktuellt i nuläget. The Onion i sig har inte jättebra rykte som namn, men vi gör detta för att vi vill att travfolket ska kunna äta bra mat alla har råd med på stallbacken.

När blev ni tillfrågade att ta över?
– Jag tror att den första kontakten från Solvalla togs i januari.

Tackade ni ja direkt?
– Vi har haft med många vd:ar att göra under våra år här och fick en otroligt bra känsla direkt av Jörgen Forsberg. Vi kände att om vi kan göra något positivt både för honom och Solvalla vill vi göra det. Han frågade i sin tur sedan styrelsen om de kunde stå för kostnaden av köket och de nya köksmaskiner som behövs. Vi fick väl klartecken därifrån för tre-fyra veckor sedan och efter lite förhandlingar blev det klart att vi står för inredningen och de för köket.

Gör ni några större förändringar på The Onion?
– Vi köpte nya möbler till Pershing i höstas och kommer ta med oss en del till The Onion för att försöka göra det lite mindre sterilt och lite trevligare däruppe.

Och det blir inga problem tidsmässigt att driva två istället för en restaurang?
– I och med att detta nyss blev bestämt har vi inte hunnit göra klart med personal. Min fru är veterinär och vi har drivit en veterinärpraktik hemma på gården i elva år, men den kommer få ligga på is ett tag nu. Sedan kommer vi bara att ha öppet under tävlingsdagarna.

När öppnar ni?
– Målsättningen är att kunna öppna i samband med att Solvalla kör V75 den 7 april, men köksmaskinerna börjar komma först idag så jag kan inte lova att vi hinner klart till dess. Jag är på väg dit nu för att komplettera med lite papper för att söka alkoholtillstånd också.

Kul, lycka till!
– Tack, det här ska bli intressant.

Fokustema
Rättegång
Läs senare

Fyra åtalade för hästkött-skandalen

Den stora hästkött-skandalen 2013 är på väg att få sin rättsliga upplösning. Fyra personer ställs inför rätta i Frankrike för sin inblandning.
Av
Ola Lernå

Det är engelska Daily Mail som rapporterar om skandalen då hästkött märktes som nötkött och såldes i flera länder, däribland Sverige under 2013.

Hästkött dök upp i färdigrätter som såldes över hela Europa. De åtalade männen ska medvetet märkt om över 500 ton hästkött och sålt det som nötkött.

Initialt var mer 60 personer gripna enligt rapporter från Europol, vilket är Europeiska Unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning, med högkvarter i Haag.

Två av de åtalade är tidigare chefer på franska företaget Spanghero som köpte in hästköttet och sedan sålde vidare det till flera andra länder under en sexmånadersperiod. De två övriga åtalade är holländska ”mellanhänder”

Bland de svenska märken som drabbades fanns Findus, Ikea och Dafgård.

Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår – Lindberg dubblade

Kristian Lindberg var tränaren och kusken för dagen i Karlstad på måndagskvällen. Årjängtränaren slog till med en dubbel.
Av
Thomas Hedlund

Banor som körde den 26 februari: Axevalla och Färjestad

Fem snabbaste vinnarna

Conrads Wilhelm (e. Crazed) 13,9a – Färjestad
Tränare och körsven: Kristian Lindberg, Årjäng.
Ägare:  Stall Conrads Wilhelm (Lindberg Kr). Uppfödare: Conradsson Ove, Falköping

Il Mio Dea (e. Marion Mad Money) 15,8a – Färjestad
Tränare: Benny Ohlsson, Rättvik. Körsven: Billy Svedlund,Gävle.
Ägare: Stall Imbo HB, Rättvik. Uppfödare: Arnesson Ann-Charlotte, Falun

Golden Garbo (e. Muscles Yankee) 16,0a – Färjestad
Tränare och körsven: Kristian Lindberg, Årjäng.
Ägare: Joak AB, Enköping. Uppfödare: Stall Garbo AB, Timrå.

Fux de Luxe (So Perfect) 16,4a – Axevalla
Tränare och körsven: Thomas Dalborg, Axevalla.
Ägare: Bergdahl Mattias & Hedqvist Claes. Uppfödare: Gustafsson Hans-Olof, Fengersfors.

Global Top Notch (Andover Hall) 16,8a – Färjestad
Tränare och körsven: Joakim Wallin, Mantorp.
Ägare: Stall Alli. Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.

Högsta förstaprisen

35.000 kronor – Färjestad

Conrads Wilhelm (e. Crazed) 13,9a – Färjestad
Tränare och körsven: Kristian Lindberg, Årjäng.
Ägare:  Stall Conrads Wilhelm (Lindberg Kr). Uppfödare: Conradsson Ove, Falköping

Il Mio Dea (e. Marion Mad Money) 15,8a – Färjestad
Tränare: Benny Ohlsson, Rättvik. Körsven: Billy Svedlund,Gävle.
Ägare: Stall Imbo HB, Rättvik. Uppfödare: Arnesson Ann-Charlotte, Falun

Putinthepower (e. Sergei Hanover) 16,9 – Färjestad
Tränare: Katrin K Frick, Rättvik. Körsven: Leif Witasp, Rättvik.
Ägare: Stall Katrin Frick AB, Rättvik. Uppfödare: Witasp Leif, Rättvik.

Snabbaste vinnare & högsta förstapris kallblod

30.000 kronor – Färjestad

Vollanfaks (e. Järvsöfaks) 27,9 – Färjestad
Tränare och körsven: Per Ludvig Nilsen, Årjäng.
Ägare: Edman Karl-Gösta & Bryntesson Thomas. Uppfödare: Wall Mona & Adolfsson Christina.

Flest segrar (tränare): Kristian Lindberg – 2 segrar.
Flest segrar (körsven): Kristian Lindberg – 2 segrar.
Flest segrar (avelshingst): So Perfect – 2 segrar.