Fokustema
ATG:s ekonomichef:
Läs senare

”Resultatet förstärks”

– Jag är otroligt glad att intresset för spel på hästar är så stort. Vi har jobbat målmedvetet för att höja omsättningen, det är grundförutsättningen för att få bra resultat. Och nu ökar kostnaderna mindre än tidigare.
Av
Lars G Dahlgren
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG

Det säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala gällande ATG:s kvartalsrapport, och halvårsrapport, som offentliggjordes idag torsdag. Den visade att totoomsättningen andra kvartalet ökade till 3.449 miljoner kronor från de svenska ATG-kundernas sida vilket är 186 miljoner kronor mer än motsvarande period förra året. Dessa 186 miljoner plussade på ATG:s totonetto med 56 miljoner kronor. Samtidigt ökade ATG:s och Kanal 75:s kostnader med (endast) två miljoner kronor.

– Det är detta vi har jobbat långsiktigt med. Att öka omsättningen med hjälp av marknadsinvesteringar under kostnadskontroll. Den här trenden som åstadkommit resultatförbättringen Q2 kommer vi att se framöver också, säger Lotta Nilsson Viitala.

ATG:s ledning är alltså glad över att farten på totospelet nu är högre än den varit tidigare. Omsättningen är räknat på första halvåret 170 miljoner kronor högre än det som resulterade i den hittills högsta utbetalningen till sporten och banorna 2012, alltså ATG:s rekordår 2011. ATG:s strävan att höja volymen på totospelet efter nedgången 2012-14 anses alltså ha lyckats. Men det har samtidigt inte varit gratis. Marknadsinvesterinarna har varit så stora att det ökade totonettot, vilket första halvåret var 60 miljoner kronor bättre än 2016, ätits upp av kostnaderna.

Men Lotta Nilsson Viitala tycker att det är trenden andra kvartalet det ska fokuseras på, att ATG nådde det näst högsta kvartalsresultatet i historien (efter Q4 2016 som hjälptes upp av att det kördes massor med V75-dagar strax innan årsskiftet) under april-juni 2017. Och det samtidigt som kostnadsnivån för att driva spelet i princip planade ut och var på samma nivå som andra kvartalet 2016.

– Det är detta som gör mig trygg med att vi kommer att uppnå resultatmålen. Vi behöver samtidigt fortsätta att öka omsättningen ännu mer, och vi gör det liksom vi gjort hittills med kostnadskontroll. Vi jobbar brett med små och stora förbättringar. Vi går mot en omreglerad spelmarknad som ATG ska komma in i med hög omsättning och bra pooler. Vi är ett tillväxtbolag idag som ska fortsätta att växa kontinuerligt, säger Lotta Nilsson Viitala.

I kvartalsrapporten pekas ”ökat kundintresse gällande spel inom konceptet Tillsammans på onsdagar och för spel på söndagarnas nya erbjudande Grand Slam 75” ut som enskilda faktorer bakom spelökningen. Dock nämner man alltså inte det nya spelet toppsju som någon framgångsfaktor. Antalet V75-omgångar var första halvåret en färre jämfört med 2016 vilket också är en underliggande faktor på plussidan i 2017-siffrorna.

– De nya spelprodukter som lanserats har heller inte medfört någon kannibalisering, mer än i så fall marginellt, på andra spelformer, säger Lotta Nilsson Viitala.

För att nå pokalårets 300 miljoner kronor i ökad utbetalning 2018 återstår fortfarande att bygga upp det balanserade resultatet med storleksordningen 150-200 miljoner kronor ytterligare och det kommer ju att vara helt omöjligt att nå med den takt som resultatnivå hittills åstadkommits under 2017, med futtiga 6,6 miljoner kronor. Men där kommer det där med trenden jn i bilden.

– Resultatförbättringen under Q2 är 35 miljoner kronor jämfört med 2016. Så kommer det att se ut framöver också, resultatet förstärks. Samtidigt måste vi fortsätta investera för att nå ännu högre omsättning. Det är inte möjligt att uppnå pokalåret och målet att 2020 vara nordens ledande spelbolag genom att skära i ATG:s kostnadsmassa, säger Lotta Nilsson Viitala.

Hög omsättning – svagt resultat

Fokustema
Uppfödningslöpning
Läs senare

Storlopp: Lottning på måndag!

Lottningen till Uppfödningslöpningen kommer ske på måndag 11.00 och då blir blir samtliga startspår klara.
Av
Ola Lernå
Vilket spår får Global Welcome i Uppfödningslöpningen? På måndag vet vi svaret då lottningen från Jägersro sänds via facebook. Foto Martin Langels/ALN
Vilket spår får Global Welcome i Uppfödningslöpningen? På måndag vet vi svaret då lottningen från Jägersro sänds via facebook. Foto Martin Langels/ALN

Lottningen kommer ske på Jägersro, men livesändas via facebook meddelar sportavdelningen på Jägersro.
I tisdags (Jägersro) och onsdags (Solvalla) kördes kvalloppen där nedanstående tolv – samtliga anmälda till premiechansen – kvalade in, vilket innebär att loppet får 1,4 miljoner i förstapris. Svante Båth var bäst i tränar-klassen med fem finalister.
– Jag har gjort klart med kuskar. Erik Adielsson kör Global Welcome, Örjan Kihlström kör Attraversiamo, Johan Untersteiner kommer köra Fiddlesticks, Det blir Ulf Ohlsson på Fortune Mearas och så kommer Kim Moberg kuska bakom Self Explosive, säger Svante Båth.
Klara för Uppfödningslöpningen
Jägersro lördag 2 december. 1.640 meter autostart. Förstapris 1.400.000 kronor:

 • Ajabaja (e. Going Kronos) – tränare Tomas Malmqvist
 • Attraversiamo (e. Kiss Francais) – Svante Båth
 • Devil Sound (e. Maharajah) – Anders Zackrisson
 • Fiddlesticks (e. Hard Livin) – Svante Båth
 • Filur Sisu (e. Explosive Matter) – Per Nordström
 • Fortune Mearas (e. Dream Vacation) – Svante Båth
 • Global Welcome (e. S.J.’s Caviar) – Svante Båth
 • Racing Brodda (e. Prodigious) – Mattias Djuse
 • Self Explosive (e. Explosive Matter) – Svante Båth
 • Smokin Joe (e. Lavec Kronos) – Lutfi Kolgjini
 • Teton Lindyman (e. Gift Kronos) – Tomas Malmqvist
 • Önas Nougat (e. Chocolatier) – Per Nordström
Fokustema
Avel
Läs senare

Victor till Guarato – och avel

Peter Haughton-tvåan Victor Gio (e. Ready Cash) kom aldrig till start i Orsi Mangelli, men nu drar treåringen vidare till Frankrike och Bold Eagle-tränaren Sébastien Guarato!
Av
Ola Lernå
Victor Gio går i träning hos Sébastien Guarato, men det är avel i sikte till våren. Foto Lisa Photo
Victor Gio går i träning hos Sébastien Guarato, men det är avel i sikte till våren. Foto Lisa Photo

– Men tanken är främst att han ska få röra på sig några månader. Hästen är plockad till Europa för avel i huvudsak, men han får inte börja betäcka förrän 15 februari. Under dessa månader ska han stå hos Guarato, säger delägaren Nicolas de Mitri.
Victor Gio har travat 1.09,9 och tjänat 177.000 dollar. Som italienskfödd finns förstås flera möjligheter att tävla med hästen i Europa.
– Men det är inte huvudplanen, vi får se vad Guarato tycker, han har ju haft några Ready Cash-avkommor. Tanken är att Victor Gio ska verka i italiensk avel mellan 15 februari och april med färsk sperma, sedan vara tillgänglig i Sverige med färsk och fryst sperma. De tester vi har gjort med hästen har varit väldigt positiva gällande fertiliteten, säger Nicolas de Mitri.
Men han är bara tre år?
– Så är det, och han har ju flera lopp att välja på även i Frankrike som italienskfödd, dessutom kvarstår han faktiskt i Europaderbyt, men först och främst är det avel som gäller.
Prislappen för att använda Victor Gio kommer att landa kring 4.000 euro.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Finsk flygmaskin till Veijo

1.11,0a/1.609 meter.
Så fort sprang Ratu Royale när hon vann Treåringseliten för ston på Solvalla ifjol.
Sedan igår är det Veijo Heiskanens uppgift att försöka få tillbaka Credit Winner-dotter till den formen.
Av
Emil Persson
Blir det mer blomster till Veijo Heiskanen nu när han fått en flyfotad finländska i träning? Foto: Mia Törnberg
Blir det mer blomster till Veijo Heiskanen nu när han fått en flyfotad finländska i träning? Foto: Mia Törnberg

Olli Koivunen var det som körde Ratu Royale i det nämnda loppet år 2016. Efter att flugit till ledningen fick hon utstå elak press under vägen varpå varvnoteringen skrevs till 1.09,5, men tävlandes utan skor på alla fyra hovar för första gången i karriären så hade stoet mod nog för att hålla konkurrenterna stången.

Året innehöll även en andraplats i det finska Stokriteriet, en andraplats bakom Caddie Lisieux i Wallenius Cup samt en försöksseger till Breeders Crown i Umeå, men ju längre året gick desto tydligare tappade hon gnistan.

Fyraåringssäsongen har varit direkt misslyckad med blott sju starter, en seger och 4.500 euro intjänat.

Karriären har hittills resulterat i 63.018 euro i intjänade prispengar med sex segrar på 26 starter och nu blir det alltså Åbytränaren Veijo Heiskanens uppgift att försöka få tillbaka Credit Winner-dottern i gammalt gott slag.