Fokustema
Fransksvep
Läs senare

Revanschmöte på Vincennes

Är Charly du Noyer tillbaka på tronen i C-kullen för att stanna eller visar sig Carat Williams återigen för tuff? Under måndagseftermiddagen stundar revanschmöte för två av fransk travsports allra mest spännande hästar.
Av
Emil Persson
I mitten av december vann Carat Williams duellen med Charly du Noyer med drygt en längd i grupp II-loppet Prix Octave Douesnel. Foto Scoopdyga.com
I mitten av december vann Carat Williams duellen med Charly du Noyer med drygt en längd i grupp II-loppet Prix Octave Douesnel. Foto Scoopdyga.com

Blott åtta hästar drabbar samman i Grupp II-loppet Prix Ovide Moulinet (120.000€), men bland dem finns alltså topparna Charly du Noyer (e. Ready Cash) och Carat Williams (e. Prodigious).

Fakta

STARTLISTA PRIX OVIDE MOULINET

2 700 meter – 120.000€
Lopp 7, kl 16:55

1. Captain Lyl (e. Rocklyn) – Franck Ouvrie
2. Canari Match (e. Extreme Aunou) – Alexis Prat
3. Clif du Pommereux (e. Love You) – Sylvain Roger
4. Cocktail Meslois (e. Roc Meslois) – Pierre Belloche
5. Caid Griff (e. Love You) – Mathieu Mottier
6. Carat Williams (e. Prodigious) – David Thomain
7. Cyprien des Bordes (e. Ouragan de Celland) – Jean Loic Claude Dersoir
8. Charly du Noyer (e. Ready Cash) – Yoann Lebourgeois

Expandera

När duon möttes över samma förutsättningar – det vill säga 2 700 meter på Vincennes långa bana – i mitten av december så vann Carat Williams trots galopp på vägen och en tuffare löpning, men att Charly du Noyer nu är i en helt annan form bevisade han i Prix Jean Le Gonidec för knappt två veckor sedan.
Hästarna möttes även i Criterium Continental på juldagen, men då straffade Carat Williams ut sig med galopp medan Charly du Noyer nådde en tredjeplats.

Segermaskin på nytt rekord

Drygt 70 mil sydväst om Paris ligger Agen-le Passage och där återupptog sexårige Brissac (e. Ni Ho Ped d’Ombree) sin segerrad under lördagen efter tre raka andraplatser.

I den senaste starten nådde han silverpengen bakom Scellino Luis, men nu fick han full utdelning och det på nya rekordet 1.12,7/2 675 meter.

Det var i Prix de Foulayronnes (38.000€) som tränaren Jean Alain Eliphe körde sin svarta tuffing till vinst och det trots att de första 1 300 meterna tillbringades i tredjespår utan rygg.

Fakta

BRISSAC

Hingst 6 år e. Ni Ho Ped d’Ombree – Jannibelle e. Viking de Bellouet.
48 st: 20-12-2, 1.12,7l
Ägare: Ecurie J.A.Eliphe
Uppfödare: Arnaud Charrie
Tränare: Jean Alain Eliphe

Expandera

Väl i ledningen ångade Brissac bara på och tydliggjorde än en gång att det inte var en tillfällighet att han vann 13 av 17 starter under fjolåret.

Den främsta meriten hittills är segern i Grupp III-loppet Prix California (80.000€), men det är ingen vild gissning att det kan bli flitigt matchande och än tyngre skalper inom Grand National du Trot-serien som tar sin början onsdag den 8 mars i Angers.
Eller kan rentav Solvalla vara så vakna att de bjuder in tuffingen till Harper Hanovers lopp…?

Blåblodig avkomma

Roxane Griff med sitt nyfödda hingstföl efter Ready Cash. Foto Valérie Bertrand

Söndagens Paris-Turf uppmärksammade ett nedkommet föl med stam som förpliktigar.
Med Ready Cash som pappa och den tvåfaldige Prix de Cornelier-vinnaren Roxane Griff (3.107.618€, 1.10,4) som mamma kommer Hermés Griff få stora förväntningar på sig.
Faktum är att de två föräldrarna var etta och tvåa i mål i 2012 års upplaga av Prix d’Amerique!

Hingsten Hermés Griff är Roxane Griffs förstfödda avkomma.

Fokustema
Fyra ledamöter röstades bort
Läs senare

Sundbyholm utan styrelse

Sörmlands Travsällskap står utan styrelse efter söndagens extrastämma och med överväldigande majoritet röstades kvartetten Roland Jansson (ordförande), Bo Insulander, Håkan Karlsson och Fredrik Andersson bort i en sluten omröstning.
Av
Claes Freidenvall
Roland Jansson röstades bort som ordförande i Sundbyholms Travsällskap idag och ytterligare tre ledamöter i styrelsen fick lämna sina platser. Foto: stalltz.se
Roland Jansson röstades bort som ordförande i Sundbyholms Travsällskap idag och ytterligare tre ledamöter i styrelsen fick lämna sina platser. Foto: stalltz.se

Sulkysport har i ett flertal artiklar skrivit om turbulensen i styrelsen i Sörmlands Travsällskap under hösten. Tidigare i år valde först Jonas Biderman att avgå och därefter Lotta Lejdberg och när Pamela Nordberg hoppade av i slutet av november återstod bara fyra i styrelsen.

När en sådan situation uppstår ska det – enligt travsällskapets stadgar – kallas till en extra föreningsstämma för kompletteringsval eftersom styrelsen inte längre är beslutsmässig.

Ingen i styrelsen var på plats

Idag hölls den extra stämman och trots att den återstående kvartetten i styrelsen var kallade till extrastämman valde ingen av dem att deltaga på stämman och det gjorde inte heller den till styrelsen adjungerande Lina Bertilsson.

Mötet gick lugnt tillväga och med en överväldigande majoritet, 29 röster mot 3, beslutade stämman att återta mandatet och avsätta samtliga fyra kvarvarande ledamöter i styrelsen, däribland ordförande. Därmed var förtroendet för nuvarande styrelse förbrukat.

– Ikväll är en sällsamt vacker kväll. En kväll då medlemmarna i Sundbyholms travsällskap visade prov på stort mod och kurage och tog tillbaka banans heder, säger Pamela Nordberg och fortsätter:

– Det är med tillförsikt och förväntan jag ser sällskapet gå framtiden till mötes. Det svåra och tuffa steget är taget. Nu återstår valberedningens arbete och förhoppningsvis fler fina kvällar i sikte.

 

Ännu ett avhopp tvingar Sundbyholm till ny stämma

”Inte låta mig skrämmas till nickedocka”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Svenskdubbel på ”landsorten”

Coktail Fortuna har inlett sin karriär på bästa sätt i Frankrike och andra segern på lika många försök kom idag i Lyon och till sin hjälp hade Robert Bergh belgaren Dominik Locqueneux. Seger blev det också för Tomas Malmqvists Crack Atout i Nantes.
Av
Claes Freidenvall

Coktail Fortuna (e. Lovey You-Dalloah No) tog hem Prix de Parilly (€32.000) och 14.400 euro på 1.13,6a/2.600 meter och följde således upp triumfen i Prix de l’Eure (€54.000) på Vincennes den 2 december. Äger gör Sanda Racing Stable och utflykterna till Frankrike har givit 38.700 euro i utbyte.

Här hade Björn Goop Beppe Am (e. Enjoy Lavec) till start och han slutade fyra på 1.14,1 och ägarna Stall Goop AB kunde räkna in 2.560 euro.

Nicolas Lemetayer skötte tömmarna bakom Tomas Malmqvist-tränade Crack Atout (e. Niky-Pleiade d’Atout) i lärlingsloppet Prix de Pornichet (€16.000) i Nantes och duon vann på 1.16,0 över 3.025 meter. Äger gör Hancla KB och förstapriset uppgick till 7.200 euro.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Ny seger för Goop

Florence Bourbon inledde karriären med fyra raka segrar, men förlorade senast (trea) och då satt Björn Goop i sulkyn. Revanschen kom idag i treåringsloppet Prix de Cancale (€48.000) och därmed räknade Goop in sin tredje dagsseger på franska huvudstadsovalen.
Av
Claes Freidenvall

Sébastien Guarato-tränade Florence Bourbon (e. Ready Cash-Urgentissime) och Björn Goop hittade till andra utvändigt på ett tidigt stadium innan attacken sattes in strax innan slutsvängen. Drygt 450 kvar skaffade sig det treåriga stoet ett klart övertag, men mitt på upploppet tog det emot och Florence Bourbon höll undan knappt för Feem di Goutier (e. Un Mec d’Heripre) på 1.15,5/2.850 meter.

Modern Urgentissime (e. Coktail Jet), 1.13,5/€167.240 euro, har sin första avkomma i Florence Bourbon. Själv ingår Urgentissime i samma syskonskara som avelshingsten Brillantissime (e. Ready Cash), 1.10,6/€958.375, Elegantissime (€151.950), Celebrissime (€129.500) och Fastissime (€112.450).

Sport