Fokustema
Gästspel
Läs senare

Ryssen kommer till Solvalla!

Att hitta en ryss i Sverige är inte det enklaste.
Inte en travtränare i alla fall. Men visst finns dom!
Dessutom hemma hos Jägersro-proffset Helena Burman. Möt Andrei Vilkin – som på onsdag dyker upp på Solvalla!
Av
Ola Lernå
På onsdag dyker ryske tränaren Andrei Vilkin upp på Solvalla – med två starthästar! En av dem är USA-födde sjuåringen Faust Hanover, som i augusti vann storlopp i Moskva. Foto Youtube
På onsdag dyker ryske tränaren Andrei Vilkin upp på Solvalla – med två starthästar! En av dem är USA-födde sjuåringen Faust Hanover, som i augusti vann storlopp i Moskva. Foto Youtube

Veteranerna inom travsporten minns med ett leende en svunnen tid med Ryssgalan 1954. Vi, som inte har riktigt lika många år på nacken, förklarar för dagens ungdom när Sorrento och Mihail Kozlov dök upp på Solvalla och vann C.Th Ericssons Memorial 1990.

Se Sorrento vinna C.Th.Ericssons Memorial

Men nu kommer ryssen igen.

20 hästar i träning

Andrei Vilkin är 47 år och proffstränare i Moskva. I stallet hemma finns strax över 20 hästar – tre av dem förhoppningsvis av internationell klass. Det är nämligen dags att prova vingarna och sett till tiderna hästarna presterat på den mer eller mindre odoserade milebanan i Moskva så borde det räcka en bit även i Sverige.

– Jag älskar Sverige som travland! Det är bäst i världen och jag vet ärligt talat inte hur mina hästar står sig här. Fråga mig på söndag, då vet jag bättre, säger Andrei Vilkin.
För på söndag gör han – efter en del strul med pappersarbetet men äntligen har Svensk Travsport fått rätt dokument från Ryssland – första starten då tvååriga Luce Axe (e. Ready Cash) testar vingarna på Charlottenlund.

Vilkin har tre hästar med sig till Sverige och har satt läger i Skåne hos Helena Burman.
– De står på vår andra gård och har tränat lite ihop med oss. Det är jättefina hästar, men även jag har förstås svårt att sätta in dem i den här konkurrensen, säger Jägersroproffset Helena Burman.

Min plan är att stanna här ytterligare en månad, men vi får se hur hästarna står sig

På onsdag tar Andrei turen till Solvalla där han provar ryskfödde (!) Sensey C.H. (e. Singinginthebreeze) och stallets äldre stjärna Faust Hanover (e. Credit Winner).
– Det ska bli jättekul att testa dem i Sverige. Min plan är att stanna här ytterligare en månad, men vi får se hur hästarna står sig, säger Vilkin.

”Sorrento den bästa vi haft”

Faust Hanover kommer med fyra segrar i sina fem senaste starter. Näst senast vann han ett storlopp och avslutade 1.14,8 sista 1.600 meterna i ett lopp över 3.200 meter. Hur han står sig mot hästar som King City, Victor A.U. och övriga i loppet vet vi först på onsdag.

Se Faust Hanover vinna i Moskva

Är det månne en ny Sorrento vi får se?
– Sorrento var den bästa ryska häst vi haft i modern tid! Nej, det är ingen ny Sorrento, men Faust Hanover är en bra häst.
Faust Hanover är USA-född och såldes på Harrisburg-auktionen för 100.000 dollar, men startade aldrig i USA och exporterades till Ryssland.

Andrei Vilkin är tränare i Moskva där det körs travlopp i princip varje vecka.
– Det kostar cirka 400 euro i månaden att ha häst i träning. Och då är det förstklassig träning!, poängterar Vilkin avslutningsvis.
En synnerligen spännande injektion på Solvalla på onsdag.

Rysslands snabbaste sto till Sverige

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Den oväntade comebacken!

Han var först till 1.000 segrar under en och samma säsong, men drogproblem och ett långvarigt fängelsestraff har försenat hans comeback i flera omgångar. På söndag är Walter Case Jr. tillbaka i tävlingsselen på Scarborough Downs.
Av
Claes Freidenvall
Walter Case Jr. var först i världen till 1.000 segrar en och samma säsong. Foto Stefan Melander/stalltz.se
Walter Case Jr. var först i världen till 1.000 segrar en och samma säsong. Foto Stefan Melander/stalltz.se

Året var 1998 när Walter Case Jr. blev den första kusken i världen att vinna tusen segrar under ett och samma år. På 2.993 starter vann han 1.077 lopp – en segerprocent på storstilade 35,98! I sammanhanget ska noteras att Walter Case Jr. också var avstängd under hela 1997 innan han gjorde comeback i sulkyn.

Totalt har Walter Case Jr. – idag 56 år – vunnit 11.038 lopp under sin karriär, men 2003 tog hans liv en tråkig vändning. Han attackerade sin dåvarande hustru med en kökskniv i ryggen – hon klarade sig undan med livet i behåll – medan Walter Case Jr. dömdes till fem års fängelse.

Walter Case Jr. var tillbaka igen 2008, men comebacken på Plainridge Racecourse blev kortvarig. Han körde 25 lopp – vann tio! – innan hans licens drogs in igen eftersom ordförande Gayle Cameron i Massachuetts Gaming Commission ansåg att Case Jr. saknade tillräckligt moralisk karaktär.

Efter det har Case Jr. ansökt om licens vid ett flertal tillfällen, bland annat 2013 i staten Pennsylvania, men där var beskedet att han var tvungen att vänta till 2018.

Staten Maine har varit mer tillmötesgående och har nu givit Walter Case Jr. möjligheten att köra lopp igen. Av de 71 hästar som anmälts till söndagens tävlingar (tio lopp) på Scarborough Downs har han satts upp på 20 hästar, eller drygt 28 procent av de startande hästarna.

Intresset för den gudabenådade kuskens tjänster har inte minskat trots att han inte har kört lopp sedan 2008.

Fyra svenska segrar

Harrah’s Philadelphia bjöd på fyra svenska segrar idag och först ut var Marcus Melander-tränade Earl Variera (e. Explosive Matter-Girls Gone Lindy), vilken tog sin andra seger för säsongen från ledningen för Tim Tetrick. Den treårige hingsten försvann med 3,5 längder och landade på 1.13,7/1.609 meter. Äger gör Anders ”Courant” Ström och förstapriset uppgick till 7.000 dollar.

Jenny Melander använde sig också av Tim Tetrick när My Cherry Pie (e. Donato Hanover-CR Ms American Pie) spurtade till vinst med huvud på 1.12,6 och 8.000 dollar var belöningen.

Yannick Gingras tog hand om tömmarna bakom Jimmy Takters Venus Duharas (e. Andover Hall-Cleopatre Duharas) och med 2,5 längder vann det tvååriga stoet på 1.12,5. Triumfen värderades till 6.500 dollar och det var andra årssegern på sju starter.

Dessutom vann han bakom Takters toppstammade Swing It Cathy (e. Donato Hanover-Solveig) och hon fick vänta till tionde starten innan hon avlade maiden. Från spets vann det tvååriga stoet på 1.13,0 och förstapriset uppgick till 6.000 dollar.

Modern Solveig (e. Yankee Glide), 1.11,4/$820.719, har bland annat lämnat Shake It Cerry (e. Donato Hanover), 1.08,2/$2.863.184, Uncle Lasse (e. Donato Hanover), 1.09,3*/9.149.027 kr, Solvato (e. Donato Hanover), 1.09,9/6.161.990 kr och Dontyouforgetit (e. Cantab Hall), 1.09,7/$598.049.

Fokustema
Solvalla/Jägersro
Läs senare

Araw Hoss med sträckta linor

Finska Kriterietvåan för tre år sedan, Araw Hoss, har varit skadedrabbad sedan dess. Nu går S.J.’s Photo-sonen mot en intressant äldrekarriär.
Av
Lars G Dahlgren
Araw Hoss och Björn Goop. Foto Tommy Andersson/ALN
Araw Hoss och Björn Goop. Foto Tommy Andersson/ALN

I andra starten efter tre års tävlingsuppehåll vann Timo Nurmos-tränade Araw Moss, lekande lätt och utan att se bottnad ut, på 1.11,5a/1.640 meter. Han kom till täten efter 600 meter.

Fakta

Araw Hoss

hingst 6 år e. S.J.’s Photo – Decadent Pagan e. Malabar Man
9 st: 7–1–0
Rekord: 1.17,3m* – 1.11,5ak*
Insprunget: 722.028 kr
Uppfödare: Hanna & Hannu Härmälä, Finland
Ägare: Stall Timo Nurmos AB, med flera
Tränare: Timo Nurmos
Körsven: Björn Goop
Skötare: Fredrica Sandberg

Expandera

– Araw Hoss var jättefin. Han har något inombords som är extraordinärt och fick vinna med spända linor över mål, sade Björn Goop som körde Araw Hoss för första gången.

Gränsen för bronsdivisionen går vid 800.000 kronor och gissningsvis avslutar Araw Hoss året med att försöka vinna försök och final i den klassen.

He’s Marvelous har startat sex gånger. Tre segrar och tre galopper är facit. I Locomites lopp i Kriterieserien skötte sig Björn Goop-adepten utan anmärkning. Efter 1.16,2 första kilometern avrundade He’s Marvelous med 1.11,5-tempo det andra och vann bekvämt på 1.13,8a/2.140 meter.

Fakta

He’s Marvelous

hingst 3 år e. Muscle Hill – Donatomesswithme e. Donato Hanover
6 st: 3–0–0
Rekord: 1.15,9m* – 1.13,8am*
Insprunget: 200.000 kr
Uppfödare: Eq Finans AB, Täby
Ägare: Stall Kennys Andelshästar 53
Tränare och körsven: Björn Goop
Skötare: Shkelzen Koka

Expandera

– Det är bra driv i He’s Marvelous. Det har krånglat mycket med honom i år. När han började säsongen var han rätt liten, men han har vuxit så det knakar i alla hörn och dessutom uppträtt omoget. Vi hoppas han slutar växa nu, sade Björn Goop.

Eq Finans i Täby (Thomas Persson) har fått upp He’s Marvelous och han är i samma position gällande Hillcrest Player (e. Yankee Glida – Barfine Player) som vann Gay Gals lopp för treåriga ston. Örjan Kihlström körde fram Roger Walmann-tränade Hillcrest Player utvändigt ledande Tahiti Journey och den sistnämnda fick ge sig sista biten på 1.14,9a/2.140

Björn Goop hade en toppkväll på Solvalla och räknade in fyra kusksegrar och tre vinster till det egna stallet. Förutom He´s Marvelous vann fyraårige Gustavo Boko (e. Zola Boko) på 1.13,6a/2.140 och treåriga stoet Zanzibars Sun (e. Quite Easy U.S.) i nolloppsklassen på 1.16,9/2.140.

He’s Marvelous var dock inte snabbaste treåring på Solvalla denna onsdagkväll. Ready Cash-dottern Bathilda Bagshot har förstklassiga fartresurser men inte riktigt vett att hushålla med dem. För Erik Adielsson lät hon sig regleras till 1.13,2 första kilometern och höll undan, utmanad in till mållinjen av Björn Goops Waikiki Silvio. Segertiden för Timo Nurmos-tränade Bathilda Bagshot blev 1.13,7a/2.140. I karriärens andra start!

Johan Untersteiner skickade miljonärskan Xperia Knick (e. Ready Cash – Icetea Knick) till Solvallas fyraåringsserie för ston och det var rätt tänkt. För Kenneth Haugstad krigade Xperia Knick ned ledande Lavidaloca de Vie. på 1.13,2a/2.140.

Jägersro

På ett regnblöta Jägersro var Joakim Lövgrens treåring Batman Godiva (e. Orlando Vici – Cameron Boko) ännu snabbare då han i sin första barfota-runt-om-start vann från rygg ledaren på 1.13,6a/2.140.

Fjolårets Kriteriesegrare Deimos Racing (e. Quite Easy U.S.) som inte startat sedan Derbykvalen i augusti flck åka till Jägersro för att slipa formen inför nästa söndags Breeders Crown-semifinaler. Johan Untersteiner körde till ledningen och Svante Båth-tränade Deimos Racing vann hur bekvämt som helst på 1.11,4a/1.640 meter.

Snabbloppet kördes i högt tempo, 1.10,8 första varvet. Pajas Face höll den farten i ledningen och höll sånär undan. Björn Lindblom-tränade Tinamo Jet (e. Naglo) lyckades emellertid avgöra sista biten på 1.11,0a/1.640 för Christoffer Eriksson.

I Diamantstoförsöket var Peter Untersteiners femåring Kash Brodda (e. Ready Cash – Kismet La Marc) bara bäst; vann från dödens på 1.13,2a/2.140 och klass II-försöket spetsade Lars I Nilsson-tränade Global Takeover (e. Pastor Stephen – Home Dear Home) hem på 1.14,0a/.2.140.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
5–1–5–9–2–10–7–4
Utdelning:
8 rätt: 237.367 kr
7 rätt: 2.035 kr
6 rätt: 150 kr
Omsättning: 21.271.745 kr

Expandera
Fokustema
Italien
Läs senare

Lottat till Orsi Mangelli

Den 1 november avgörs treåringsloppet Gran Premio Orsi Mangelli (€308.000) traditionsenligt i Milano och även om den definitiva anmälan är först den 23 oktober så är heatindelningen och spåren klara till försöken.
Av
Claes Freidenvall
Jimmy Takters Victor Gio (e. Ready Cash) är på väg till Italien och Orsi Mangelli. Foto Lisa Photo
Jimmy Takters Victor Gio (e. Ready Cash) är på väg till Italien och Orsi Mangelli. Foto Lisa Photo

Gran Premio Orsi Mangelli går över distansen 1.650 meter och de fyra främst placerade treåringarna från respektive försök går vidare till finalen och tävlar om 308.000 euro.

Fakta

Försök Gran Premio Orsi Mangelli (€15.400)

Försök I:

 1. Vircan
 2. Vanesia Ek
 3. Vash Top
 4. Vertigo Spin
 5. Von Wise As
 6. Valchiria Op
 7. Classic Connection
 8. Valdiva

Försök II:

 1. Varieta’ Luis
 2. Vivid Wise As
 3. Euro du Chene
 4. Voltaire Gifont
 5. Vessillo As
 6. Victor Gio
 7. Viscarda Jet
 8. Vitruvio

Reserver:

 • Venariareale Font
 • Vicino Mec
 • Vento Spritz
 • Voyager Grif
 • Speedy Face
 • Vallecchia Dr
 • Vaprio
 • Vanity Luis
 • Vivevia Font
 • Valzer di Poggio
 • Va’ Pensiero Gar
 • Victor Chuc Sm
Expandera

Jimmy Takters Peter Haughton Memorial-tvåa Victor Gio startar i det andra försöket och möter bland annat den italienske topptreåringen Vivid Wise As.