Fokustema
Stochampionatet, kval
Läs senare

SC-kval: Tre finalister för Peter Untersteiner

Nedan kan du löpande följa rapporteringen från Stochampionatsuttagningarna på Axevalla.
Av
Emil Persson

Försök 1

Det gick inte vägen för den stora favoriten i det inledande försöket. Roger Walmanns Dibaba (e. Ready Cash) togs piano från start, landade som sistahäst i fältet innan hon fick marschorder efter 600 meter. Efter att Mily (e. Perhaps Love) inlett i 1.10-tempo tyckte Peter Untersteiner att det var en god idé att lämna över befälet och någon fart att tala om blev det inte förrän vid utgången av slutkurvan. Då ökade Kihlström, men Mily hakade på och veks ut in mot upploppet. Örjan Kihlström såg bekväm ut bakom Dibaba som hade hållit sig förhållandevis lugn, men Mily var raskare i benen och tog grepp i allra sista steget.

– Jag trodde att hon skulle gå bra idag. Hon hade känts så fin, men det var orealistiskt att hon skulle besegra Dibaba. Nu hade vi lite tur som kunde hålla upp ledningen via solfjädern för hon har aldrig någonsin öppnat såhär bra tidigare. Jag förstod att det skulle kunna bli rygg på Dibaba efter det, men det var mest pliktskyldigt som jag vek ut för attack. Nu bet det väldigt bra, sade Peter Untersteiner.

Försök 2

Stosprinterfinalssegern satt inte i benen på Vamp Kronos (e. Ready Cash). Trots åttondespår bakom blev vägen fram till ledningen enkel, liksom segern. Magnus Dahlén-tränade Veiled (e. Zola Boko) skickades fram på ledarinnans utsida halvvägs in i loppet och gick till mål, trots att det såg segt ut genom slutkurvan.
– Hon har tagit ett steg till i vinter. Hon kändes väldigt spänstig, mjuk och fin idag trots att hon gick Stosprintern i lördags. Hon blev lite pigg 1.500 kvar när Carl Johan Jepson kom fram på utsidan med Veiled och trodde nog det var mål i det skedet, men lugnade sig snabbt. Hon hade gott om krafter kvar, sade Eriksson.

Däremot missade det stora hemmahoppet Sunwapta Goj (e. Sahara Dynamite) finalen. Stoet fick ta upp jakten från fjärde utvändigt 600 meter före mål, men var slagen in mot upploppet.

Försök 3

Det tredje försöket såg en mycket övertygande vinnare i Hevin Boko (e. Going Kronos). Det blev tredjespår runt första kurvan fram till dödspositionen innan hon avlöstes efter ett varv. Jorma Kontio gav sig iväg med det Timo Nurmos-tränade stoet 750 meter från mål på nytt, men blev förvissad till tredjespår resterande del.
Ledarinnan Run Chica Run (e. Scarlet Knight) hade vissa aktionsproblem över spurtrakan och fick ge vika mot Hevin Boko, som stod för en vrålstark prestation då hon avslutade 1.09,8 sista 800 meterna.
Hot Chocolate (e. Chocolatier) sköt till bra via vinnarhålet, men lyckades inte snuva Run Chica Run på den andra finalplatsen.

– Hon kämpade bra och det var starkt att hålla huvudet först, sade Kontio.

Försök 4

Johan Untersteiner såg ut att vara helt på det klara med att Havefunwithme (e. Going Kronos) skulle svara för en topprestation. Positionen utvändigt ledaren försvarade han såväl på första långsidan som varvet före mål då Andre Eklundh kom fram med Rose Mary (e. S.J.’s Caviar) via tredjespår.
Halvvarvet före mål hade han passerat ledarinnan Tahiti Journey (e. Scarlet Knight) och över upploppet öppnade hon upp ett par längder till tappra Rose Mary som höll till andraplatsen och därmed bärgade finalplats.

– Hon har verkligen visat på sistone att hon är på rätt väg. Jag har alltid gillat hästen och tyckt att hon har bra kapacitet så det var kul att fick visa det idag. Jag hade hoppats på allt utom dödens och missuppfattade Jorma Kontio i ledningen som jag trodde skulle släppa, men blev sittandes med ”Svarte Petter”. Nu fick hon tugga på utvändigt ledaren, men gjorde det femstjärnigt, sade Untersteiner.

Försök 5

Peter Untersteiner kvalade in sin tredje häst till Stochampionatsfinalen då han satte dit Global Upper Style (e. S.J.’s Caviar). En resa utvändigt om ledarinnan Calamara’s Girl (e. Raja Mirchi) var inget som hindrade hennes framfart även om det var rejält stumt de sista 50 meterna.
Med till den andra finalplatsen följde Anna-Karin Rundqvist-tränade Vera Spiro (e. Maharajah), som fullföljde starkt via vinnarhålet med Carl Johan Jepson.

– Det är tredje gången inom 14 dagar hon går utvändigt ledaren så det var väldigt starkt gjort att ha den moralen att bara tugga ner dem. Nu höll hon sig lugn och detta var starkt för hon gick med fin stil över linjen, sade Untersteiner.

Försök 6

Björn Goop vann det sjätte och sista uttagningsloppet med egentränade Mellby Free (e. Muscle Hill). Den lilla, men ack så segertörstiga, damen lade fältet på rygg från andra utvändigt efter att fått spara speeden tills 400 meter återstod.
Favoriten Vanquish Kronos (e. Raja Mirchi) fick gå utvändigt om ledaren, vilket blev alldeles för tufft när Goops speedkula satt med i rygg. Som tvåa och med till final gick också Mattias Djuses Charmante Amok (e. Orlando Vici), som avslutade storstilat i vida spår från femte utvändigt.

– Det kändes bra hela tiden. Vi fick ett jättebra lopp och hon kändes fin. Jag valde att släppa ner Vanquish Kronos i första kurvan då jag trodde att Rita. C.D. skulle svara ledningen. Hon har utvecklat sig bra och tagit åt sig träningen på rätt sätt, sade Goop.

Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår

Färjestad var ensam söndagsbana i Sverige.
Av
Lars G Dahlgren

Fem snabbaste vinnarna

Charlock Wiking (e. Orlando Vici – Promised Child) 1.12,4a/1.640
Tränare: Magnus Jakobsson, Färjestad. Körsven: Peter Ådefors, Färjestad.
Uppfödare: Charlock AB & Limerick Publishing AB. Ägare: Stall Let’s Dance.
Highspirit (e. Super Arnie – Spirituell) 1.12,7a/2.140
Tränare och körsven: Troels Andersen, Gävle.
Uppfödare: Ulla & Håkan Eriksson. Ägare: Troels Andersen, Tärnsjö.
Callmesally (e. Turbo Sund – Sofia) 1.13,6a/2.140
Tränare: Owe Grunnegård (a), Åby. Körsven: Mikael J Andersson, Färjestad.
Uppfödare och ägare: Owe Grunnegård, Sollebrunn.
Hossianna Boko (e. Maharajah – Ouzo Boko) 1.13,7a/2.140
Tränare och körsven: Jörgen Westholm, Romme.
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna. Ägare: Team Westholm, Sala.
Je T’aime Explosiv (e. Explosive Matter – Je T’aime Dream) 1.13,9a/2.140
Tränare: Ruth J Andersson, Romme. Körsven; Oskar J Andersson, Romme.
Uppfödare: Werner Wolf, Tyresö. Ägare: Philip Wahlström di Luca Philip.

Högsta förstaprisen

125.000 kr
Je T’aime Explosiv (e. Explosive Matter – Je T’aime Dream) – Klass II försök
Tränare: Ruth J Andersson, Romme. Körsven; Oskar J Andersson, Romme.
Uppfödare: Werner Wolf, Tyresö. Ägare: Philip Wahlström di Luca, Stockholm.
60.000 kr
Global Wonderful (e. Yankee Glide – She Wears It All) – E3 Bonus
Tränare: Magnus Jakobsson, Färjestad. Körsven: Peter Ådefors, Färjestad.
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand. Ägare: Stall Dessert KB, Skoghall.
50.000 kr
Callmesally (e. Turbo Sund – Sofia)
Tränare: Owe Grunnegård (a), Åby. Körsven: Mikael J Andersson, Färjestad.
Uppfödare och ägare: Owe Grunnegård, Sollebrunn.
Highspirit (e. Super Arnie – Spirituell)
Tränare och körsven: Troels Andersen, Gävle.
Uppfödare: Ulla & Håkan Eriksson. Ägare: Troels Andersen, Tärnsjö.
40.000 kr
Hossianna Boko (e. Maharajah – Ouzo Boko)
Tränare och körsven: Jörgen Westholm, Romme.
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna. Ägare: Team Westholm, Sala.
Mellby Fantom (e. From Above – Mellby Smaragd)
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla. Körsven: Kenneth Haugstad, Solvalla.
Uppfödare och ägare: Mellby Gård AB, Malmö.

 

 

 

Flest segrar (kusk/ryttare): Peter Ådefors – 2 segrar
Flest segrar (tränare): Magnus Jakobsson – 2 segrar
Flest segrar (avelshingst): Turbo Sund – 2 segrar

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Melander på dubbla banor

Jenny Melander var i farten på dubbla banor igår och det blev en tränarseger både på Saratoga Raceway och Yonkers Raceway med Chapter Too respektive Meadowbranch Ricky.
Av
Claes Freidenvall
Jenny Melander bokförde sig för två seger igår i USA. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jenny Melander bokförde sig för två seger igår i USA. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Andra raka segern tog Jenny Melanders Meadowbranch Ricky (e. Muscle Massive-Meadowbranch Jill) igår på Yonkers Raceway och den treårige valacken ägs av sin uppfödare Hans Enggren och spurtade till vinst på 1.13,4/1.609 meter.

Scott Zeron skötte tömmarna bakom Meadowbranch Ricky och belöningen uppgick till 13.000 dollar. För Meadowbranch Ricky var det sjätte årssegern i 22:a starten och han har nästan tjänat 140.000 dollar på två säsonger.

Meadowbranch Ricky är undan Meadowbranch Jill (e. Cantab Hall), 1.11,6/$118.581, och hon har sin första startande avkomma i Ricky. Modern ingår i samma syskonskara som Caledonia ($153.320) och Orfeus ($137.733).

Svenskt möderne

Ett år äldre Chapter Too (e. Chapter Seven-Wood Blue Chip) vann för Billy Dobson på Saratoga Raceway och från spets utklassade det fyraåriga stoet sina konkurrenter med närmare fem längder på 1.12,3. Förstapriset uppgick till 7.500 dollar. För Chapter Too var det tionde årstriumfen på 29 starter och totalt i karriären har det blivit 13 vinster på 50 framträdanden.

Modern Wood Blue Chip (e. Kadabra-Fraulien Bluestone), 1.15,6/$3.125, startade 13 gånger och tog ett andra- och ett tredjepris som bäst. I aveln är Chapter Too hennes första avkomma. Själv ingår Wood Blue Chip i samma syskonskara som Leader of the Gang ($619.287) och Madhatter Bluechip ($236.922), medan hennes mormor är svenskfödda Falnos Babell (e. Mack Lobell), 1.14,9ak*/181.000 kr, vilken såldes och exporterades till USA 1997.

Fokustema
Slutar karriären
Läs senare

Olle Goop har kört sitt sista lopp

Olle Goop har kört sitt sista lopp. Det avslöjade han på Färjestads travbana idag.
Av
Lars G Dahlgren
Olle Goop slutar som kusk. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Olle Goop slutar som kusk. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

I samband med söndagens tävlingar på Färjestad hölls en frågestund med Olle Goop och Stig H Johansson. Det var i samband med denna som Olle Goop berättade att han bestämt sig för att inte köra fler lopp.

– Jag har funderat på det här länge och just nu när vi pratar vet inte ens Björn om beslutet. Jag tycker att livet är så bra som det kan vara. Det är fint att man kan må bra och det finns mycket att göra på gården varje dag ändå, säger han till Nya Wermlands Tidningen.

75-årige Olle körde sitt senaste lopp – som alltså blev hans sista – den 27 oktober, med sonen Björns Rolex Broline. Olle har i år kört 33 lopp och vunnit fyra, det senaste – och sista – med Pampalo på Färjstad den 1 oktober. Sammanlagt kom Olle upp i 6.745 av Svensk Travsport registrerade segrar – det är sannolikt fler med hästar utomlands som inte kommit in i statistiken – och med det var han fram till i början av oktober den segerrikaste kusken med svensk licens hela karriären någonsin. Han passerades av – just det – sonen Björn.

Att Olle Goop slutar som kusk betyder att en epok tar slut i svensk travsport. Beslutet har växt fram, men att Olle slutar just nu och berättade det just idag tycks ha med något som hände i veckan att göra: Att den två får yngre Jan Norberg för andra gången i år hamnade på sjukhus, med lårbensfraktur, efter en olycka i samband med träning av en häst. I mars åkte Norberg ordentligt i backen i en löpningsolycka på Umåker, och detta har påverkat Olle.

– Jag har sett vad som har hänt med Jan Norberg och jag vill inte vara med om att bli liggande på banan i någon liknande situation. Det känns som att det räcker och kroppen har varit med länge nu. Det känns väldigt bra att man slutar att köra lopp medan man är frisk och kry. Det är jättesynd om Jan Norberg och man löper alltid en risk när man är med i ett travlopp, säger Olle Goop till Nya Wermlands Tidningen.