Fokustema
Stochampionatet, kval
Läs senare

SC-kval: Tre finalister för Peter Untersteiner

Nedan kan du löpande följa rapporteringen från Stochampionatsuttagningarna på Axevalla.
Av
Emil Persson

Försök 1

Det gick inte vägen för den stora favoriten i det inledande försöket. Roger Walmanns Dibaba (e. Ready Cash) togs piano från start, landade som sistahäst i fältet innan hon fick marschorder efter 600 meter. Efter att Mily (e. Perhaps Love) inlett i 1.10-tempo tyckte Peter Untersteiner att det var en god idé att lämna över befälet och någon fart att tala om blev det inte förrän vid utgången av slutkurvan. Då ökade Kihlström, men Mily hakade på och veks ut in mot upploppet. Örjan Kihlström såg bekväm ut bakom Dibaba som hade hållit sig förhållandevis lugn, men Mily var raskare i benen och tog grepp i allra sista steget.

– Jag trodde att hon skulle gå bra idag. Hon hade känts så fin, men det var orealistiskt att hon skulle besegra Dibaba. Nu hade vi lite tur som kunde hålla upp ledningen via solfjädern för hon har aldrig någonsin öppnat såhär bra tidigare. Jag förstod att det skulle kunna bli rygg på Dibaba efter det, men det var mest pliktskyldigt som jag vek ut för attack. Nu bet det väldigt bra, sade Peter Untersteiner.

Försök 2

Stosprinterfinalssegern satt inte i benen på Vamp Kronos (e. Ready Cash). Trots åttondespår bakom blev vägen fram till ledningen enkel, liksom segern. Magnus Dahlén-tränade Veiled (e. Zola Boko) skickades fram på ledarinnans utsida halvvägs in i loppet och gick till mål, trots att det såg segt ut genom slutkurvan.
– Hon har tagit ett steg till i vinter. Hon kändes väldigt spänstig, mjuk och fin idag trots att hon gick Stosprintern i lördags. Hon blev lite pigg 1.500 kvar när Carl Johan Jepson kom fram på utsidan med Veiled och trodde nog det var mål i det skedet, men lugnade sig snabbt. Hon hade gott om krafter kvar, sade Eriksson.

Däremot missade det stora hemmahoppet Sunwapta Goj (e. Sahara Dynamite) finalen. Stoet fick ta upp jakten från fjärde utvändigt 600 meter före mål, men var slagen in mot upploppet.

Försök 3

Det tredje försöket såg en mycket övertygande vinnare i Hevin Boko (e. Going Kronos). Det blev tredjespår runt första kurvan fram till dödspositionen innan hon avlöstes efter ett varv. Jorma Kontio gav sig iväg med det Timo Nurmos-tränade stoet 750 meter från mål på nytt, men blev förvissad till tredjespår resterande del.
Ledarinnan Run Chica Run (e. Scarlet Knight) hade vissa aktionsproblem över spurtrakan och fick ge vika mot Hevin Boko, som stod för en vrålstark prestation då hon avslutade 1.09,8 sista 800 meterna.
Hot Chocolate (e. Chocolatier) sköt till bra via vinnarhålet, men lyckades inte snuva Run Chica Run på den andra finalplatsen.

– Hon kämpade bra och det var starkt att hålla huvudet först, sade Kontio.

Försök 4

Johan Untersteiner såg ut att vara helt på det klara med att Havefunwithme (e. Going Kronos) skulle svara för en topprestation. Positionen utvändigt ledaren försvarade han såväl på första långsidan som varvet före mål då Andre Eklundh kom fram med Rose Mary (e. S.J.’s Caviar) via tredjespår.
Halvvarvet före mål hade han passerat ledarinnan Tahiti Journey (e. Scarlet Knight) och över upploppet öppnade hon upp ett par längder till tappra Rose Mary som höll till andraplatsen och därmed bärgade finalplats.

– Hon har verkligen visat på sistone att hon är på rätt väg. Jag har alltid gillat hästen och tyckt att hon har bra kapacitet så det var kul att fick visa det idag. Jag hade hoppats på allt utom dödens och missuppfattade Jorma Kontio i ledningen som jag trodde skulle släppa, men blev sittandes med ”Svarte Petter”. Nu fick hon tugga på utvändigt ledaren, men gjorde det femstjärnigt, sade Untersteiner.

Försök 5

Peter Untersteiner kvalade in sin tredje häst till Stochampionatsfinalen då han satte dit Global Upper Style (e. S.J.’s Caviar). En resa utvändigt om ledarinnan Calamara’s Girl (e. Raja Mirchi) var inget som hindrade hennes framfart även om det var rejält stumt de sista 50 meterna.
Med till den andra finalplatsen följde Anna-Karin Rundqvist-tränade Vera Spiro (e. Maharajah), som fullföljde starkt via vinnarhålet med Carl Johan Jepson.

– Det är tredje gången inom 14 dagar hon går utvändigt ledaren så det var väldigt starkt gjort att ha den moralen att bara tugga ner dem. Nu höll hon sig lugn och detta var starkt för hon gick med fin stil över linjen, sade Untersteiner.

Försök 6

Björn Goop vann det sjätte och sista uttagningsloppet med egentränade Mellby Free (e. Muscle Hill). Den lilla, men ack så segertörstiga, damen lade fältet på rygg från andra utvändigt efter att fått spara speeden tills 400 meter återstod.
Favoriten Vanquish Kronos (e. Raja Mirchi) fick gå utvändigt om ledaren, vilket blev alldeles för tufft när Goops speedkula satt med i rygg. Som tvåa och med till final gick också Mattias Djuses Charmante Amok (e. Orlando Vici), som avslutade storstilat i vida spår från femte utvändigt.

– Det kändes bra hela tiden. Vi fick ett jättebra lopp och hon kändes fin. Jag valde att släppa ner Vanquish Kronos i första kurvan då jag trodde att Rita. C.D. skulle svara ledningen. Hon har utvecklat sig bra och tagit åt sig träningen på rätt sätt, sade Goop.

Fokustema
V86
Läs senare

”Hästen blev aldrig trött”

Det rådde tuffa förhållanden både på Solvalla och Bergsåker under onsdagen och skrällarna duggade tätt.
Ingen spelare lyckades pricka samtliga åtta vinnare på V86.
Av
Pär Gustafsson
M.T.Malkin och Göran Wester ledde från start till mål. Foto Tommy Andersson/ALN
M.T.Malkin och Göran Wester ledde från start till mål. Foto Tommy Andersson/ALN

M.T.Malkin (e. Ken Warkentin) visade ingen ringrost i comebacken med sin tränare Göran Wester. Hästen flög till ledningen i en 1.09-öppning och var smått överlägsen på 1.13,4a/2.140 meter.
– Jag kände att det fanns krafter hela tiden och hästen blev aldrig trött. Han är jättefin, sade hemmaamatören.

Finfin årsdebut svarade även Bear Victory (e. Turbo Sund) för i ett stolopp. Fyraåringen öppnade snabbt till ledningen och vann på bra sätt på 1.16,4a/2.140 meter. Hästen tränas av Stefan Olsson.
– Hon har både fin teknik och är stark. En jättebra häst, sade segerkusken Torbjörn Jansson.

Wrongdoer (e. Jaded) fick en småstökig inledning i ett lärlingslopp, men 1.500 kvar körde Anders Eriksson till och övertog ledningen. Femåringen blev utmanad över upploppet, men Peter Erikssons häst sträckte på sig och höll undan på 1.15,2a/2.140 meter.
– Det var struligt och vida spår i inledningen, men Wrongdoer skötte sig perfekt och då är han så här bra, sade Eriksson.

Cyborg (e. Select Yankee) blev rejäl utmanad av dödenstravande Emotion Man, men spetshästen höll undan med minst möjliga marginal på 1.14,8/1.640 meter.
– 100 kvar kändes det som att Cyborg ville strida och det var hårt i mål, konstaterade Kevin Oscarsson.

Överraskningar på Bergsåker

Moeses (e. Moe Odin) kördes spårsnålt i tredje inner av Mats E Djuse. Över upploppet fick nioåringen fritt och avgjorde knappt på 1.28,0a/2.640 meter.
– Han hade stolpe ut på V75 senast och gången gick han bra som trea. Hästen börjar komma i form, men det gäller att Moeses får smyglopp och lucka till slut, sade Östersundamatören Fredrik Norredahl.

Tuff körning mellan favoriterna bäddade för skrällen Love de Villeneuve (e. Love You). För sin tränare Tamara Skutnabb hade tioåringen långt fram, men när täthästen kroknade höll han farten bäst och hann fram på 1.15,0a/2.640 meter.
– Jag hade allt kvar och han har aldrig varit så här fin i hela sitt liv. Jag var nöjd med andrapriset, men i början av upploppet kände jag att vi kanske hinner vi fram, sade lärlingen Tamara Skutnabb, som läser på Hippologprogrammet på Wången.

Cosmo Light dundrade på i spets långt före klungan, men krafter tog slut och det bäddade för Markus Pihlströms jätteskräll Orlando Triss (e. Orlando Vici). Hästen, som gjorde tredje starten hos Bergsåkertränaren, var förbättrad och segrade på 1.13,7a/1.640 meter.
– Jag hoppades på turen och det var i sista stund vi fick fritt. Hästen spurtade jättebra, sade körande Henrik Svensson.

I en tät slutstrid fick Ready Lane (e. Ready Cash) nosen först på 1.15,1a/21.40 meter. Jimmy H Andersson körde hemmaamatören Joakim Claessons åttaåring.
– En jättemysig häst att köra, sade Lärlingen.

Fakta

V86 – 16 januari 2019

Rätt rad: 11-5-5-7-2-2-1-4
Åtta rätt: jackpot
Sju rätt: 58.324 kronor
Sex rätt: 2.217 kronor
Omsättning: 21.844.232 kronor
Publik Solvalla: 553 personer
Publik Bergsåker: 670 personer

Expandera
Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Wäjersten bygger vidare

Daniel Wäjersten har fått en ny byggsten till sitt stall.
Den relativt färske Bergsåker-tränaren plockade ikväll in Algot Zonett (e. Maharajah – Hilda Zonett) på sin träningslista.
Av
Ola Lernå

Algot Zonett, 1.12,9am/310.000 kronor, kommer närmast från en konvalescentuppträning hos Caroline Holm, men den numera sexårige valacken har tidigare tränats av Robert Bergh. Algot Zonett ståtar med sex segrar på 25 starter och satte rekordet 1.12,9a/2.140 meter vid seger i en E3-uttagning på Bergsåker som treåring.
Wäjersten klättrar därmed upp i 24 hästar på träningslistan. Hans första ”riktiga” år som tränare gav ifjol 19 segrar på 74 starter och 1.277.700 kronor inkört.

Fokustema
Ny travbanechef
Läs senare

B-O Månsson till Solänget

Bergsåkers och Danneros sportchef B-O Månsson återvänder till Solänget. och blir travbanechef där.
Av
Lars G Dahlgren
”Varför får man ej misslyckas? Det är klart man får göra fel, men då har man i alla fall provat och sedan gäller det att ta lärdom av misstagen.” Det säger Bert-Ola Månsson, sportchefen bakom Bergsåkers heldag med bara monté. Foto Micke Gustafsson/ALN
”Varför får man ej misslyckas? Det är klart man får göra fel, men då har man i alla fall provat och sedan gäller det att ta lärdom av misstagen.” Det säger Bert-Ola Månsson, sportchefen bakom Bergsåkers heldag med bara monté. Foto Micke Gustafsson/ALN

Umåkers sportchef Peter Fahlén var förra året ”uthyrd” på deltid från Umåker till Solänget men det samarbetet förlängdes inte in i 2019. Istället har nu Solänget rekryterat Bergsåkers sportchef B-O Månsson till chefsstolen på travbanan.

Han ska enligt ett perssmeddelande från Bergsåker tillträda sin nya tjänst senast i april. Solänget har årspremiär den 6 maj.

Månsson bor nära Solänget och får gångavstånd till sitt nya jobb.

– Nu har jag pendlat många tusentals mil med bilen i nästan tjugo års tid, och varit hemifrån på tok för mycket. Det blir slitsamt i längden, säger B-O Månsson i pressmeddelandet.

Månsson var sportchef på Solänget 1989-1999.

Örnsköldsviks travbana har tolv tävlingsdagar i år varav tre är breddloppsdagar.