Fokustema
In memoriam
Läs senare

Sebastian Thell avliden

Ibland är påminnelser om livets förgänglighet inte bara smärtsamma utan smärtsamt brutala. Igår var en sådan dag. Budet om att Sebastian Thell på grund av sjukdom hastigt lämnat jordelivet var overkligt.
Av
Lars G Dahlgren

Han blev bara 28 år, Sebastian. Tomas och Barbara Thells älskade son ”Sebbe”, Alexandras lillebror och Gabriels storebror. Att få en nära anhörig hastigt bortryckt tidigt i livet är förknippat med svår smärta och sorg, och i Sebastian Thells fall går tankarna, värmen, beklagandena och sympatierna alldeles speciellt till hans flickvän Jenny. De skulle precis börja med att bygga sitt gemensamma framtida liv i Sebastians hemort Mantorp, väntande sitt första barn.

Så blev Sebastian bortryckt av sjukdom. I princip bokstavligt talat från en sekund till nästa.

Sebastian Thell.

Sebastian har alltid varit vänligheten själv. Försynt. Respektfull.

Med en travtokig pappa som Tomas, och på senare tid med en allt mer framträdande position och roll i familjeföretaget Hingstdepån i Östergötland kan det synas som att hans karriärbana från början var given. Sebastian gick dock först en egen väg, kockskola, jobb i Stockholm och på sociala medier har han figurerat som ”travkocken”.

Hans närvaro i travsporten har ändå alltid varit där. Ju mer vuxen Sebastian blev, ju mer var han tillsammans med pappa Tomas på resor och travbanor. Allt mer intresserad, verkade det som, allt mer engagerad. Alla i hans närhet förstod vad som skulle komma att hända. Intresset för, drivet för, travsporten skulle förr eller senare komma att ta överhanden från hans professionella utövande av kokkonst.

Sebastians varma och stora sociala begåvning fick i travsportens sfär ett för honom perfekt modernt uttryck genom innovationen ”V75 Tillsammans”. Det var som gjort för Sebastian. Göra V75-system tillsammans med andra i sitt stora nätverk, analysera lopp och bolla idéer. Sport- och spelintresse i skön symbios.

Och Sebastian var under den försynta ytan oerhört kunnig. Att vid 28 års ålder ha den kunskap, och intresse för, travavel och stamtavlor, det är det inte många som har. Så sent som i lördags träffade jag Sebastian på Avelsföreningens årsstämma i Upplands Väsby och vi hamnade en stund på tu man hand utanför lokalen där galamiddagen ägde rum. Det blev föga förvånande en givande pratstund om Ready Cash och dennes söner.

Att det blev sista gången jag pratade med Sebastian Thell känns ofattbart. Många, väldigt många, känner som jag idag. Budet om hans hastiga bortgång bar stor smärta och många tårar med sig.

Fokustema
Uppfödningslöpning
Läs senare

Storlopp: Lottning på måndag!

Lottningen till Uppfödningslöpningen kommer ske på måndag 11.00 och då blir blir samtliga startspår klara.
Av
Ola Lernå
Vilket spår får Global Welcome i Uppfödningslöpningen? På måndag vet vi svaret då lottningen från Jägersro sänds via facebook. Foto Martin Langels/ALN
Vilket spår får Global Welcome i Uppfödningslöpningen? På måndag vet vi svaret då lottningen från Jägersro sänds via facebook. Foto Martin Langels/ALN

Lottningen kommer ske på Jägersro, men livesändas via facebook meddelar sportavdelningen på Jägersro.
I tisdags (Jägersro) och onsdags (Solvalla) kördes kvalloppen där nedanstående tolv – samtliga anmälda till premiechansen – kvalade in, vilket innebär att loppet får 1,4 miljoner i förstapris. Svante Båth var bäst i tränar-klassen med fem finalister.
– Jag har gjort klart med kuskar. Erik Adielsson kör Global Welcome, Örjan Kihlström kör Attraversiamo, Johan Untersteiner kommer köra Fiddlesticks, Det blir Ulf Ohlsson på Fortune Mearas och så kommer Kim Moberg kuska bakom Self Explosive, säger Svante Båth.
Klara för Uppfödningslöpningen
Jägersro lördag 2 december. 1.640 meter autostart. Förstapris 1.400.000 kronor:

 • Ajabaja (e. Going Kronos) – tränare Tomas Malmqvist
 • Attraversiamo (e. Kiss Francais) – Svante Båth
 • Devil Sound (e. Maharajah) – Anders Zackrisson
 • Fiddlesticks (e. Hard Livin) – Svante Båth
 • Filur Sisu (e. Explosive Matter) – Per Nordström
 • Fortune Mearas (e. Dream Vacation) – Svante Båth
 • Global Welcome (e. S.J.’s Caviar) – Svante Båth
 • Racing Brodda (e. Prodigious) – Mattias Djuse
 • Self Explosive (e. Explosive Matter) – Svante Båth
 • Smokin Joe (e. Lavec Kronos) – Lutfi Kolgjini
 • Teton Lindyman (e. Gift Kronos) – Tomas Malmqvist
 • Önas Nougat (e. Chocolatier) – Per Nordström
Fokustema
Avel
Läs senare

Victor till Guarato – och avel

Peter Haughton-tvåan Victor Gio (e. Ready Cash) kom aldrig till start i Orsi Mangelli, men nu drar treåringen vidare till Frankrike och Bold Eagle-tränaren Sébastien Guarato!
Av
Ola Lernå
Victor Gio går i träning hos Sébastien Guarato, men det är avel i sikte till våren. Foto Lisa Photo
Victor Gio går i träning hos Sébastien Guarato, men det är avel i sikte till våren. Foto Lisa Photo

– Men tanken är främst att han ska få röra på sig några månader. Hästen är plockad till Europa för avel i huvudsak, men han får inte börja betäcka förrän 15 februari. Under dessa månader ska han stå hos Guarato, säger delägaren Nicolas de Mitri.
Victor Gio har travat 1.09,9 och tjänat 177.000 dollar. Som italienskfödd finns förstås flera möjligheter att tävla med hästen i Europa.
– Men det är inte huvudplanen, vi får se vad Guarato tycker, han har ju haft några Ready Cash-avkommor. Tanken är att Victor Gio ska verka i italiensk avel mellan 15 februari och april med färsk sperma, sedan vara tillgänglig i Sverige med färsk och fryst sperma. De tester vi har gjort med hästen har varit väldigt positiva gällande fertiliteten, säger Nicolas de Mitri.
Men han är bara tre år?
– Så är det, och han har ju flera lopp att välja på även i Frankrike som italienskfödd, dessutom kvarstår han faktiskt i Europaderbyt, men först och främst är det avel som gäller.
Prislappen för att använda Victor Gio kommer att landa kring 4.000 euro.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Finsk flygmaskin till Veijo

1.11,0a/1.609 meter.
Så fort sprang Ratu Royale när hon vann Treåringseliten för ston på Solvalla ifjol.
Sedan igår är det Veijo Heiskanens uppgift att försöka få tillbaka Credit Winner-dotter till den formen.
Av
Emil Persson
Blir det mer blomster till Veijo Heiskanen nu när han fått en flyfotad finländska i träning? Foto: Mia Törnberg
Blir det mer blomster till Veijo Heiskanen nu när han fått en flyfotad finländska i träning? Foto: Mia Törnberg

Olli Koivunen var det som körde Ratu Royale i det nämnda loppet år 2016. Efter att flugit till ledningen fick hon utstå elak press under vägen varpå varvnoteringen skrevs till 1.09,5, men tävlandes utan skor på alla fyra hovar för första gången i karriären så hade stoet mod nog för att hålla konkurrenterna stången.

Året innehöll även en andraplats i det finska Stokriteriet, en andraplats bakom Caddie Lisieux i Wallenius Cup samt en försöksseger till Breeders Crown i Umeå, men ju längre året gick desto tydligare tappade hon gnistan.

Fyraåringssäsongen har varit direkt misslyckad med blott sju starter, en seger och 4.500 euro intjänat.

Karriären har hittills resulterat i 63.018 euro i intjänade prispengar med sex segrar på 26 starter och nu blir det alltså Åbytränaren Veijo Heiskanens uppgift att försöka få tillbaka Credit Winner-dottern i gammalt gott slag.