Fokustema
Monté-SM
Läs senare

Sist i fältet – först i mål

MÖLNDAL. Jenni H Åsberg dominerar på Åby.
Efter triumfen i Montéryttar-SM följde hon nu upp med att vinna Monté-SM på Per Lennartssons Order To Fly.
Av
Emil Persson
SM-vinnaren Order To Fly är tillbaka på banan på onsdag. Foto Sidmakarn
SM-vinnaren Order To Fly är tillbaka på banan på onsdag. Foto Sidmakarn

Det är först i år som åttaåring som Order To Fly (e. Order By Fax) börjat tävla med sadel på ryggen och framgångarna har inte låtit vänta på sig. Lördagens triumf var den tredje i disciplinen på lika många försök, men den här gången såg det faktiskt mörkt ut länge och väl.
När 400 meter återstod satt nämligen Order To Fly sist i fältet samtidigt som ledaren Whisky Akema (e. Symphonic Hanover) ”bara” behövt komma till 1.500 meter på 1.14 i lag med Emelie Knutsson.
Den uppgiften kunde man lätt tro skulle bli för tuff för Order To Fly att lösa, men hästen ville annat. När han fick full anfallsorder i vida spår in mot upploppet bet det så pass bra att grepp var kopplat redan 75 meter före mål. Därmed var Åsbergs dubbel en faktum!
– Att få uppleva det här är väldigt kul, jag tror inte jag riktigt förstått det än. Jag tyckte att det var alldeles för långt fram, men samtidigt hade jag på känn att han skulle svara väldigt bra när jag ryckte tussarna och det gjorde han verkligen, sade Åsberg.

Hur är han att rida?
– En drömhäst. Både snabb och stabil, det är en häftig känsla att sitta ovanpå honom. Man har varit med och kämpat på och att då få rida sådana här hästar, det känns väldigt speciellt, sade Åsberg.

Vad utmärker dig som ryttare?
– Jag hoppas att jag försöker vara ganska taktisk och efter bästa förmåga ge hästarna chansen. Idag har jag ridit två fantastiska hästar och det är de som ska ha credd idag, sade Åsberg.

Order to Fly belönades med 250.000 kronor för sin seger. Julio de Luxe (e. Juliano Star) höll bra till andraplatsen i lag med Sofia Adolfsson medan Whisky Akema inkom som trea.

Fokustema
Fyra ledamöter röstades bort
Läs senare

Sundbyholm utan styrelse

Sörmlands Travsällskap står utan styrelse efter söndagens extrastämma och med överväldigande majoritet röstades kvartetten Roland Jansson (ordförande), Bo Insulander, Håkan Karlsson och Fredrik Andersson bort i en sluten omröstning.
Av
Claes Freidenvall
Roland Jansson röstades bort som ordförande i Sundbyholms Travsällskap idag och ytterligare tre ledamöter i styrelsen fick lämna sina platser. Foto: stalltz.se
Roland Jansson röstades bort som ordförande i Sundbyholms Travsällskap idag och ytterligare tre ledamöter i styrelsen fick lämna sina platser. Foto: stalltz.se

Sulkysport har i ett flertal artiklar skrivit om turbulensen i styrelsen i Sörmlands Travsällskap under hösten. Tidigare i år valde först Jonas Biderman att avgå och därefter Lotta Lejdberg och när Pamela Nordberg hoppade av i slutet av november återstod bara fyra i styrelsen.

När en sådan situation uppstår ska det – enligt travsällskapets stadgar – kallas till en extra föreningsstämma för kompletteringsval eftersom styrelsen inte längre är beslutsmässig.

Ingen i styrelsen var på plats

Idag hölls den extra stämman och trots att den återstående kvartetten i styrelsen var kallade till extrastämman valde ingen av dem att deltaga på stämman och det gjorde inte heller den till styrelsen adjungerande Lina Bertilsson.

Mötet gick lugnt tillväga och med en överväldigande majoritet, 29 röster mot 3, beslutade stämman att återta mandatet och avsätta samtliga fyra kvarvarande ledamöter i styrelsen, däribland ordförande. Därmed var förtroendet för nuvarande styrelse förbrukat.

– Ikväll är en sällsamt vacker kväll. En kväll då medlemmarna i Sundbyholms travsällskap visade prov på stort mod och kurage och tog tillbaka banans heder, säger Pamela Nordberg och fortsätter:

– Det är med tillförsikt och förväntan jag ser sällskapet gå framtiden till mötes. Det svåra och tuffa steget är taget. Nu återstår valberedningens arbete och förhoppningsvis fler fina kvällar i sikte.

 

Ännu ett avhopp tvingar Sundbyholm till ny stämma

”Inte låta mig skrämmas till nickedocka”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Svenskdubbel på ”landsorten”

Coktail Fortuna har inlett sin karriär på bästa sätt i Frankrike och andra segern på lika många försök kom idag i Lyon och till sin hjälp hade Robert Bergh belgaren Dominik Locqueneux. Seger blev det också för Tomas Malmqvists Crack Atout i Nantes.
Av
Claes Freidenvall

Coktail Fortuna (e. Lovey You-Dalloah No) tog hem Prix de Parilly (€32.000) och 14.400 euro på 1.13,6a/2.600 meter och följde således upp triumfen i Prix de l’Eure (€54.000) på Vincennes den 2 december. Äger gör Sanda Racing Stable och utflykterna till Frankrike har givit 38.700 euro i utbyte.

Här hade Björn Goop Beppe Am (e. Enjoy Lavec) till start och han slutade fyra på 1.14,1 och ägarna Stall Goop AB kunde räkna in 2.560 euro.

Nicolas Lemetayer skötte tömmarna bakom Tomas Malmqvist-tränade Crack Atout (e. Niky-Pleiade d’Atout) i lärlingsloppet Prix de Pornichet (€16.000) i Nantes och duon vann på 1.16,0 över 3.025 meter. Äger gör Hancla KB och förstapriset uppgick till 7.200 euro.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Ny seger för Goop

Florence Bourbon inledde karriären med fyra raka segrar, men förlorade senast (trea) och då satt Björn Goop i sulkyn. Revanschen kom idag i treåringsloppet Prix de Cancale (€48.000) och därmed räknade Goop in sin tredje dagsseger på franska huvudstadsovalen.
Av
Claes Freidenvall

Sébastien Guarato-tränade Florence Bourbon (e. Ready Cash-Urgentissime) och Björn Goop hittade till andra utvändigt på ett tidigt stadium innan attacken sattes in strax innan slutsvängen. Drygt 450 kvar skaffade sig det treåriga stoet ett klart övertag, men mitt på upploppet tog det emot och Florence Bourbon höll undan knappt för Feem di Goutier (e. Un Mec d’Heripre) på 1.15,5/2.850 meter.

Modern Urgentissime (e. Coktail Jet), 1.13,5/€167.240 euro, har sin första avkomma i Florence Bourbon. Själv ingår Urgentissime i samma syskonskara som avelshingsten Brillantissime (e. Ready Cash), 1.10,6/€958.375, Elegantissime (€151.950), Celebrissime (€129.500) och Fastissime (€112.450).

Sport