Fokustema
Regibyte
Läs senare

Skånsk V75-vinnare såld till Norrland

Gabriella Laestander har stärkt upp stallet med en Muscle Hill-son som vann två V75-lopp under fjolåret.
Av
Emil Persson
Marciano har lämnat Lutfi Kolgjinis stall i Vomb. Numera är han norrlänning! Foto: Mia Törnberg
Marciano har lämnat Lutfi Kolgjinis stall i Vomb. Numera är han norrlänning! Foto: Mia Törnberg

Det handlar om den nu femårige Marciano (e. Muscle Hill) vilken karriären igenom har tränats av Lutfi Kolgjini. Som treåring skrällvann hästen ett E3-försök i Gävle på 1.12,1a/1.640 meter och gjordes därefter till tredjehandsfavorit i finalen två veckor senare i Örebro.

Där blev det dock galopp och Marciano stannade på 227.500 kronor i intjänade prispengar under treåringssäsongen.

Ifjol bättrade han på årssiffrorna till 315.500 kronor efter att vunnit såväl ett klass I-försök i september som ett bronsdivisionsförsök i november på dåvarande hemmabanan Jägersro, men säsongen avslutades med två diskvalifikationer.

– Det ser intressant ut på förhand. Han har varit en sväng till veterinären och bara tagit det lugnt en period, men ska strax igång och träna igen. Det är mycket snö här uppe och han ska börja träna på brodd så det är en omställning som väntar för hästen, men jag tror inte det ska vara några problem, säger Skellefteåamatören Gabriella Laestander.

Vad är det som gjort att ni valt att köpa hästen?
– Jag har sett honom många gånger och tycker att han bör kunna duga gott här uppe. Han har ju räckt i tuffa sällskap söderöver. Det verkar vara en häst med fin fart och bra styrka.

När köpte ni en såhär pass intressant häst senast?
– Jag får nog säga Premier Kronos (e. Donato Hanover). Nu är han ju uppe i en hög klass och har tävlat på V75. När vi köpte honom hade han runt 200.000 kronor på sig och visat bra fart så på pappret kanske detta är ännu mer intressant, säger Laestander.

Marciano har totalt vunnit sju lopp på 26 starter och tjänat 543.000 kronor. Valacken är halvbror med Smokin Joe (e. Lavec Kronos) 396.070 kr/1.12,6aK som sprang svenskt rekord ifjol som tvååring, men som senare föll tungt som favorit i Svensk Uppfödningslöpning.

Fokustema
Kallblodsmatch
Läs senare

Tekno Odin möter Lannem Silje

Det blir ett spännande kallblodigt mästarmöte i påsk. De norska stjärnorna Tekno Odin och Lannem Silje möts i Moe Odins äreslopp på Klosterskogen.
Av
Lars G Dahlgren
Tekno Odin. Foto: Urban Kihlman/ALN
Tekno Odin. Foto: Urban Kihlman/ALN

Loppet lär ingå i den norska V75-omgång som även ATG:s kunder kommer att kunna spela till som en av fjärdedelarna i V75-maratonet torsdag (Gävle), fredag (Färjestad), lördag (Klosterskogen) och söndag (Romme) i påskhelgen.

Fakta

Tekno Odin

hingst 10 år e. Moe Odin – Lyana e. Spang Best
116 st: 71–17–8
Rekord: 1.18,5ak*
Insprunget: 10.459.803 NOK
Uppfödare: Tommy Karlsson, Nesöya
Ägare: www.supertraver.info
Tränare och körsven: Öystein Tjomsland

Expandera

Tekno Odin har liksom Lannem Silje en tung period med skador bakom sig. Han gjorde endast sex starter 2017 och igår på Forus var Moe Odin-sonen ute tredje starten för året, och tog första segern under 2018. Det var bra klipp i steget och uppträdandet när Tekno Odin slog fyra enkla motståndare på 1.23,5/2.080 meter efter en slutrunda i underkant 1.21.

”Det var 1.16-fart på upploppet och storformen är i antågande”, skrev tränaren Öystein Tjomsland nöjt på facebook.

Fakta

Lannem Silje

sto 8 år e. Åsajerven – Lannem Sjura e. Elding
51 st: 46–4–1
Rekord: 1.18,8ak*
Insprunget: 6.834.836 NOK
Uppfödare, ägare och tränare: Ola M Skrugstad (a), Dovre
Körsven: Tor Wollebaek

Expandera

Nu ska alltså Tekno Odin och Lannem Silje, som överraskande åkte på däng mot svenske Eldvin i sin senaste start, på Romme, mötas i Moe Odins Äreslopp på Klosterskogen nästa lördag. Distansen är 2.100 meter autostart och förstapriset 200.000 norska kronor.

Fokustema
In memoriam
Läs senare

Tiego d’Etangs far ur tiden

Framgångsrike Chaillot, 28 år, har gått ur tiden. Han tog rekordet 1.13,0, tjänade 702.842 euro i regi Pierre Levesque och tävlade en gång i Sverige och då – året var 1997 – slutade han oplacerad i ett försök i Åby Stora Pris.
Av
Claes Freidenvall
Tiego d'Etang blev Chaillots främsta avkomma och han vann bland annat Prix de Vincennes och slutade tvåa i Prix de Cornulier. Foto: Stefan Melander/Stalltz.se
Tiego d'Etang blev Chaillots främsta avkomma och han vann bland annat Prix de Vincennes och slutade tvåa i Prix de Cornulier. Foto: Stefan Melander/Stalltz.se

På tävlingsbanan hade Chaillot (e. Jet du Vivier-Jackisa) sitt stora år 1997. Då vann han Prix d’Europe, Prix de Buenos-Aires, Prix de la Ville de Caen, Prix de New York och slutade tvåa i Prix de Bretagne och Prix d’Ete.

Chaillot lämnade några duktiga travare och allra mest utmärkte sig duon Tiego d’Etang, 1.10,4/€1.821.780, och Neutron du Cebe, 1.11,7/€447.150. Värt att noteras är att det saknas svenskfödda avkommor efter Chaillot.

Fokustema
Italien
Läs senare

Snabbloppare varvar upp

Årsdebuterna för de bästa italienska snabbloppshästarna kommer allt tätare.
På söndag är det dags för Peace of Mind (e. Uronometro) att beträda tävlingsbanan på nytt när Grupp III-loppet Gran Premio Giorgio Jegher (€33.000) avgörs i Trieste.
Av
Emil Persson

Tätt intill den slovenska gränsen, i Italiens nordöstra hörn är Trieste beläget med knappt en kvarts miljon invånare. Det är dit som den italienska tränar- och kuskeliten får bege sig på söndag och lufta några av landets toppar.

Likt fjolåret då Ringostarr Treb (e. Classic Photo) vann loppet på Triestes 800 metersbana är det begränsade prispengar kontra glansdagarna och blott 11.730 euro kommer betalas ut till vinnaren.

Peace Of Mind som vann Grupp I-loppet Gran Premio Duomo (€110.000) under fjolåret blir sannolikt favoritspelad från ett andraspår bakom bilen.

Flera av söndagens deltagare finns även med i preliminärlistan till Gran Premio Societa’ Campo di Mirafiori (€88.000) som avgörs söndagen efter i Turin.
Dit är även toppar som Trendy Ok (e. Varenne), Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) och Unicorno SLM (e. Love You) anmälda.

Startlista Gran Premio Giorgio Jegher
1.600 meter autostart, samlad prissumma: 33.000 euro

  1. Tina Turner – kusk ej klar
  2. Peace of Mind – Alessandro Gocciadoro
  3. Stella di Azzurra – kusk ej klar
  4. Tango Negro – Roberto Vecchione
  5. Suerte’s Cage – Enrico Bellei
  6. Uno Italia – kusk ej klar
  7. Taylor Roc – Vincenzo P Dell’Annunziata
  8. Unica Cagemar – Ferdinando Piscane
  9. Pantera del’ Pino – Rene’ Legati