Fokustema
Färjestad
Läs senare

Snabbast i Sverige

KARLSTAD. Johan Untersteiner-tränade Pastore Bob (e. From Above) fortsätter gå från klarhet till klarhet.
Under långfredagen vann han Prins Carl Philips Jubileumspokal på 1.10,6/1.640 meter vilket gör honom till årets snabbaste vinnare i svensk travsport.
Av
Emil Persson
Pastore Bob vann Prins Carl Philips Jubileumspokal. Ikväll blev han inbjuden till Seinäjoki Race vilket körs lördag den 21 april med 70.000 euro i förstapris. Foto: MVA Foto
Pastore Bob vann Prins Carl Philips Jubileumspokal. Ikväll blev han inbjuden till Seinäjoki Race vilket körs lördag den 21 april med 70.000 euro i förstapris. Foto: MVA Foto

Likt Southwind Feji hade ett elddop i Folke Hjalmarssons Minneslopp steppade Pastore Bob upp i klass när han kom ut i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal.
Därtill fick han lägga en häftig speed initialt i spetskampen mot storfavoriten Justice Ås (e. Justice Hall), men kom ner fint där bakom. Justice Ås ”varvade upp”, kom till halvvarvet på 1.07,5 och varvade på 1.11,1 med Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) på utsidan.
Den varvnoteringen blev för tuff för den sistnämnde och när luckan kom 150 meter före mål behövde inte Pastore Bob många meter på sig för att avgöra.
Segertiden skrevs till 1.10,6a/1.640 meter vilket är den tredje snabbaste segertiden i loppets historia. Blott Magic Tonight med 1.09,5 samt Dream With Me N.L. med 1.10,1 har varit snabbare.
– Jag har sett att han gjort väldigt bra lopp hos Johan. Idag gick han upp i klass och mötte bättre hästar. Hästen stod för en bra provstart, klev iväg bra bakom bilen och det blev perfekt att vi hittade rygg på Peters häst som höll ett bra tempo. Jag hade mycket att köra med runt sista kurvan och det handlade bara om att få luckan. Nu kom den perfekt och då sköt att han till väldigt bra, sade körande Christoffer Eriksson.

Hästens skötare Andreas Johansson fanns likaledes i vinnarcirkeln och var mäkta stolt över sin adept.
– Jag känner en fruktansvärd glädje, det här var väldigt kul. Han var hingst när han kom till oss, kastrerades och har utvecklats väldigt mycket psykiskt. Hästen hade en bra fysik även i tidigare regi, men efter kastrationen har han lugnat ner sig, sade Johansson.

Efter fyra starter i Johan Untersteiners regi har nu Pastore Bob tagit sig över en halv miljon kronor i inkörda prispengar. Högsta betyg bör utdelas till alla inblandade parter där Kari Lähdekorpis vakna hästöga är värt att lyfta lite extra för affären att förskaffa sig Pastore Bob ser ut att vara en riktig fullträff!

Disco Volante (e. Scarlet Knight) spurtade starkt till andraplatsen från andra utvändigt medan Justice Ås höll till tredjeplatsen. Fyra slutade Pastore Bobs stallkamrat J.H.Mannerheim (e. From Above), det som fastlåst i rygg på Justice Ås efter att gått med längs sargen hela vägen.

Däremot blev det galopp för såväl Evil Enok M.E. (e. Magnetic Power) som Dominion Beach (e. Muscle Hill) i första kurvan medan Brooklyn Hill (e. Muscle Hill) straffade ut sig på samma sätt i slutkurvan.

I övrigt noteras att…

…Veijo Heiskanens Keycard (e. Pine Chip) var helt ensam på banan i Diamantstoet. Efter att forcerats till tät i en tuff öppning varvade hon på hiskeliga 1.11,5, men höll likväl stången. Segertiden skrevs till 1.13,4a/2.140 meter utan att det såg helt tomt ut i tanken. Barfota runt om och jänkarvagn gjorde onekligen susen.
– Det har varit en riktigt bra utveckling på henne. Jag har förstått att hon haft mycket problem som yngre och varit sjuk, men nu känns hon väldigt fin. Hon sprang väldigt lätt utan skor, konstaterade Heiskanen.

…Örebroamatören Bo E Nilsson har något extra i Bo C. (e. Maharajah). I ett rent fyraåringslopp satte Jorma Kontio hästen i tät efter 400 meter, ökade farten i samma skede som favoriten Vikens High Yield (e. Love You) kom upp på utsidan och gick undan till en smått överlägsen seger.
– Jag har varit tvåa och trea med hästar på V75 tidigare, men aldrig vunnit så detta känns stort. När det är en egen uppfödning känns det ju dessutom som ens eget barn, sade Nilsson.

…Björn Goop satte Ida T Skaarles Björnemyr Texa (e. Dotterud Teddy) i ledningen av kallblodsloppet och vann säkert efter en avslutning på 1.23 sista halvvarvet. Här stod Valle Mattis (e. Järvsöfaks) för en strålande upphämtning med 1.24 sista 1.500 meterna efter startgalopp som trea.

…5.742 personer hade sökt sig till Färjestadtravet. En skön revansch för Värmlandsbanan vars motsvarande tävlingsdag ifjol snöade bort och blott besöktes av 3.302 personer.

Fokustema
Marseille
Läs senare

Ryttarstjärna vann med Balfour

En gång i tiden var han den store ryttarstjärnan på Vincennes, men numera spelar Philippe Masschaele en mer undanskymd roll, men det hindrar inte honom från att vinna lopp och idag satt han i sulkyn bakom Robert Bergh-tränade Balfour i Marseille.
Av
Claes Freidenvall
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Balfour (e. Scipion du Goutier-Pay the Bill) slutade oplacerad i finalen i Grand National du Trot, men fick snabb revansch i Prix Gerard Prudhon (€32.000) och vann på 1.14,4 över 2.675 meter.

Robert Bergh äger Balfour och triumfen för den sjuårige valacken var värd 14.400 euro.

Fokustema
Förhandlingar klara
Läs senare

Galoppen får V64 på söndagar

Svensk Travsport och Svensk Galopp har kommit överens. Galoppen säljer en aktie i ATG till travsporten och får i utbyte tillgång till tio procent av ATG:s marknadsföringsbudget och ett, som man kallar det, tydligare tävlingsprogram.
Av
Lars G Dahlgren
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under hösten har förhandlingar pågått mellan travet och galoppen gällande att galoppen skulle sälja en aktie i ATG till travet. Detta har med skattereglerna för aktiebolag att göra. Det minimalt förändrade ägandet skulle öppna möjligheten till fortsatta smidiga kontinuerliga pengaflöden mellan ATG och ägarna trav- och galoppförbunden, som koncenbidrag.

Dock ville galoppen ha vissa saker i utbyte, för att inte riskera att bli mer marginaliserade och undanträngda i ATG:s spelutbud än sporten nu är. Det handlade dels om tävlingsprogrammet med de till detta kopplade spelformerna, dels om medel till marknadsföring.

Nu har alltså förhandlingarna slutförts och ett avtal undertecknats. Det som händer är att galoppen får mycket större plats på söndagar i ATG:s spelutbud och tv-bevakningen.

– Dels blir det V64 på galoppen på söndagar istället för som nu V4, dels ska det ridas ett galopplopp så det kommer med i travets GS75-block. Det blir ungefär som att återinföra lördagskomben och hur denna låg i V75 förr, men på söndagar, säger Svensk Galopps styrelseledamot Roland Johansson som skött förhandlingarna med ST.

– Det är ge och ta i en förhandling och nu är vi överens. För galoppen var det väldigt viktigt att få ett tävlingsprogram med kontinuitet och möjlighet att få sporten att växa. Det här söndagskonceptet är svaret på det, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Eftersom galoppen har tävlingsuppehåll under vintern går detta igång 1 april och körs sedan november ut. Det kommer att ridas 35 V64-omgångar på söndagar. Två av söndagarna blir det galopp i GS75: Svenskt Derby på Jägersro i juli respektive Stockholm Cup i september. På söndagar blir det alltså som regel från 1 april både V64 på galopp och GS75 på trav.

Rent substantiellt får galoppen dessutom ett stort tillskott gällande möjligheten att marknadsföra sig: Tio procent av ATG:s årliga marknadsföringsbudget för trav och galopp viks uteslutande till marknadsföring av galoppevenemang. ATG blir också exklusiv spelbolagssponsor av Nationaldagsgaloppen den 6 juni.

– Vi har, milt uttryckt, varit satta på undantag, i ATG:s marknadsföringsbudget. Jag kan inte säga hur stort tillskottet blir i rena pengar, men det får väldigt stor effekt för oss, säger Roland Johansson.

 

Nödvändigt, väntat, billigt – och dyrt

Fokustema
Startlistor 12-16 dec
Läs senare

12-16 dec: Legolas hedras med V75-jackpot

Legolas blev det stora dragplåstret och stjärnan när V65 växte i början av 1980-talet. På lördags hedras den folkkäre hästens minne på Åby med extra jackpotmiljoner på V75, där Nadal Broline lyser upp den gamle hjältens lopp. Här är startlistorna från onsdag till söndag, sammanställt i enkelt pdf-format!
Av
Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från onsdagens saxade V86-tävlingar till lördagens V75-omgång med jackpot och söndagens GS75.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Onsdag: Solvalla (18.15) och Jägersro (18.27) med delad V86-omgång

Torsdag: Mantorp (12.20), Åby V64 (18.20), Bollnäs (18.30)

Fredag: Umeå V65 (12.45), Romme V64 (18.20)

Lördag: Åby med V75-jackpot (14.45), Skellefteå V65 (18.30)

Söndag: Örebro GS75 (14.10)