Fokustema
Spelstugan
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V75: ”Bike för första gången”

Av
Emil Persson
A Sweet Dance kommer ut med ny balans och en ny sorts sulky under söndagseftermiddagen. Foto Mia Törnberg
A Sweet Dance kommer ut med ny balans och en ny sorts sulky under söndagseftermiddagen. Foto Mia Törnberg

Tolv Breeders Crown-semifinaler under en och samma tävlingsdag. Det vattnas i munnen när man går igenom startlistorna till dagens kanontävlingar på Solvalla.

Ifjol var vädergudarna stygga motsvarande tävlingsdag då den nära nog regnade bort helt och kuskarna knappt hade sikt framåt i slutet under de avslutande loppen. I år tyder allt i skrivande stund på att det blir uppehåll, men däremot kan det bli kallt och ner mot nollgradigt i temperatur.

Ofta har tävlingsdagar likt denna känts väldigt favoritbetonad på förhand, men så behöver det nödvändigtvis inte vara denna gång. Flera av de mer etablerade namnen har nämligen hängts upp på bricka sju, åtta, elva eller tolv.

Singelstrecket

 • Det blev för tufft för Chianti (V75-1) att anföra Europaderbyt på Vincennes i jämnt 1.11-tempo och att han var en slagen häst vid utgången av slutkurvan var honom förlåtet. Här tyder allt på att han tar hand om samma position och ska kunna hålla hela vägen då Son of God sannolikt får traska på utsidan om han laddas initialt.
  Jag tror att hästen var lite nedsatt av den långa resan senast. Han är nämligen lite hingstig av sig också och då kan det ta ytterligare på krafterna för även om han mötte andra, tuffare hästar och loppet gick i högt tempo så tycker jag att han ska kunna bättre. Allt har varit bra sedan hemkomsten och det blir barfota samt jänkarvagn igen, säger Anton Sverre i Björn Goops stall.

Köp andelar i Sulkysports Tillsammans-system.
(Vi utgår från tidningstipsen, men väger in sen information, värmningar och streckprocent när vi spelar V75 Tillsammans)

Draget

 • Segermaskinen Gloria Web (V75-6) har vi inte sett så mycket av i Sverige utan hon har mestadels tävlat – framgångsrikt – i Finland. Hon var trea i finska Derbyt efter rejäl spurt från fjärde tutvändigt bakom Hatchiko de Veluwe. Senast högg hon i galopp kort efter start, men svarade för en strålande upphämtning.
  Gloria Web har varit med i finska storlopp på slutet och var trea i Derbyt. Hon känns fin efter det och ska vara med och gör upp om finalplatserna trots läget. Jag kan tänka mig att Timo vill prova någon form av barfotabalans nu, senast gick hon med skor, säger Andreas Lövdal i Timo Nurmos stall.

Statistik

 • Vi håller Chianti (V75-1) som favorit till såväl ledningen som segern, men vill samtidigt påtala att det finns två konkurrenter med bättre statistik när de körts i tät. Medan Chianti har sex segrar på tio försök från tät har Son of God tre på tre och Exclamation Mark fem på fem.
 • Global Welcome (V75-2) har tagit åtta av sina tio segrar från ledningen. De övriga två är tagna från tredje utvändigt (Breeders Crown som tvååring) samt via dödspositionen (Svensk Uppfödningslöpning).
 • Flash Am (V75-3) har två segrar och en andraplats – i långa E3-finalen – när hon har körts i ledningen. I det sistnämnda loppet hade hon just innerspår bakom vingen och frontade i en 1.10-öppning.
 • Betting Gangster (V75-4) körs av Björn Goop för första gången. Hästen ex-kusk Carl Johan Jepson svingar sig i sin tur upp bakom Garrett Mix (V75-4) för första gången i samma lopp.
 • Elise Andover (V75-5) och Bechamel (V75-5) är båda obesegrade efter tre lopp ihop med sina respektive körsvenner Rikard N Skoglund och Örjan Kihlström.
 • Skulle Vamp Kronos (V75-6) lyckas hålla ut Global Upper Style (V75-6) initialt är mycket vunnet. Hon har sex segrar på lika många försök från den positionen. Duon har möts sex gånger och Vamp Kronos har varit före i mål vid fyra av dessa. I Stochampionatsfinalen hade Vamp Kronos bricka sex och Global Upper Style bricka två. Då var Vamp Kronos före per omgående, men laddades samtidigt betydligt mer än Global Upper Style gjorde som ”bara” sökte invändig position.
 • Very Kronos (V75-7) är obesegrad på Solvalla i felfritt lopp med fem segrar på sex starter. Enda förlusten kom i fjolårets Kriteriefinal där han galopperade långt innan bilen släppte fältet.

Intervjuer

Capitol Hill (V75-1) var inte som bäst senast och efter den starten har vi lagt om träningen helt för hans del. Vi får se hur han reagerar på det men förhoppningen är att han ska få en nytändning. Från det här läget har jag inga segerförhoppningar och kan han dyka upp i platsstriden då är jag fullt nöjd. Barfota runt om, inga andra ändringar, säger Svante Båth.
Global Wise Guy (V75-2) är under utveckling nu och vann ju sitt Kriteriekval. Efter det var han med i Breeders Crown-försöket på Axevalla och fick en väldigt lugn dödens utanpå Inti Boko, det gick långsamt första varvet och snabbt det andra. Han räknas här, säger Andreas Lövdal i Timo Nurmos stall.

trav, travsport, sulkysport, usa, kolgjini
Tae Kwon Deo på en träningsrunda i Lexington innan han reste hem till Sverige igen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tae Kwon Deo (V75-2) kom hem från USA så sent som förra veckan och har bara fått gå lugna jobb här hemma. Han ska ha med sig hårdhet och så mycket träning i kroppen från Jimmy Takter att vi räknar med att det räcker bra här, det är trots allt en annan nivå på hur topptreåringarna tränas och matchas i USA jämfört med i Sverige. Kapacitetsmässigt ligger hästen högt, det har han visat tidigare. Uppgiften ser bra ut, han fick ett bra läge medan svåraste motståndaren på papperet fick sämre spår, säger Adrian Kolgjini.
– Global Welcome (V75-2) var jättefin senast och de ändringar vi hade gjort till den starten föll väl ut. Han har riktigt fin form för dagen och från ett bättre läge hade jag trott på en bra segerchans. Nu blir det lite mer chansartat och även om han är ett tidigt bud så är det viktigaste att vi tar oss vidare till final. Inga ändringar, barfota runt om, säger Svante Båth.
– No Matter (V75-3) Gjorde ett bra lopp senast även om hon fick lite problem i sista sväng och tappade en del där. Det stämmer betydligt bättre för henne när hon går utan skor och så blir det den här gången. Läget passar perfekt och med rätt resa är hon inte borta. Garderar man loppet då är hon ett givet streck, säger Svante Båth.
Fanny Chenal (V75-3) var det läge att släppa ledningen med senast när öppningen blev tuff hon hade startat veckan innan. Här blir det lite av ett elddop för hon möter tuffare hästar nu än hon gjort tidigare, men en finalplats bedömer jag ligga inom räckhåll, säger Anton Sverre.
– Global Withdrawl (V75-4) har varit riktigt fin på slutet och har formen helt på topp. Läget här går inte att klaga på och oavsett om vi hittar till spets eller inte så bör vi få en fin resa. Motståndet är tufft och även om han inte ska räknas bort så är det i första hand en bra platschans. Inga ändringar, skor runt om, säger Svante Båth.
– Global Wilderness (V75-5) har gjort två bra lopp på slutet då hon har avslutat vasst bägge gångerna. Det känns som att hon har lyft sig ett snäpp och med rätt lopp duger hon en bit även i de här sammanhangen. Jag begär inte att hon ska vinna men en finalplats tycker jag ligger inom räckhåll. Det blir barfota bak, inga andra ändringar, säger Svante Båth.
Valetta (V75-5) vann i lördags efter att fått styra och ställa. Hon höll sig lugnare vilket var positivt. Svårare förutsättningar nu, men med klaff kan det bli final. Skor runt om igen, säger Anton Sverre.
– Ändringarna i balans och utrustning blir att A Sweet Dance (V75-5) nu går med aluminiumskor runt om för första gången. Hon har gått med järnskor tidigare. Det blir även en riktig jänkarbike för första gången. Hon har tidigare gått med en Custom-vagn men nu blir det en Spyder-vagn, säger Tobias O Eriksson i Helena Burmans stall till Kanal75.
Maharani de Baroda (V75-6) går bra varje gång och har passande förutsättningar här. Jag blir besviken om hon inte tar en finalplats och det blir barfota igen, säger Anton Sverre.
– Poem In Motion (V75-6) blev det fel för senast och jag har svårt att bedöma den insatsen. Hon var i alla fall fin i starten före som hon vann och i jobben verkar allt bra. Nu rycker vi skorna för första gången på länge och förhoppningsvis så har vi en extraväxel där. Vi smyger med och får hon loppet då hoppas jag att hon kan vara med och slåss om en finalplats, säger Svante Båth.
Gloria Web (V75-6) har varit med i finska storlopp på slutet och var trea i Derbyt. Hon känns fin efter det och ska vara med och gör upp om finalplatserna trots läget. Jag kan tänka mig att Timo vill prova någon form av barfotabalans nu, senast gick hon med skor, säger Andreas Lövdal i Timo Nurmos stall.
– Very Kronos (V75-7) skötte sig perfekt senast och gjorde ett enormt lopp då han vann lätt trots en tuff resa. Han har som alla vet kapacitet utöver det vanliga och de dagar han sköter sig då är han svårslagen i de flesta sällskap. Här har vi hamnat i ett riktigt getingbo men sköter han sig då ska han naturligtvis räknas tidigt. Inga ändringar, skor runt om, säger Svante Båth.
Royal Navy Neo (V75-7) kom med oss hem efter Mantorpsegern. Han har inte hunnit gå så många jobb och får bedömas på gamla meriter, säger Anton Sverre.

Fokustema
Spelstugan
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vi har inte sett honom vassare!

Av
Ola Lernå
Byter sulky mot sadel. Donners Am är vårt stora drag när det vankas jackpot på V86. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Byter sulky mot sadel. Donners Am är vårt stora drag när det vankas jackpot på V86. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Efter några hopplöst svåra omgångar på sistone blev det jackpot på sexorna förra veckan. Systemförslaget i Sulkysport var ett av 1.581 som räknade in alla åtta rätt; styvt 7.000 kronor blev nettovinsten.
Den favoritbetonade raden förra veckan gör att åttarättspotten jackpotförstärks ikväll med 7,2 miljoner kronor då omgången delas mellan Bergsåker i Sundsvall och Solvalla i Stockholm.
Jag har försökt botanisera i sista stund, vägt segerchans mot spelprocent och hittat några småkul fakta som hjälp på vägen inför kvällen.
Patriicia Zaz (V86-2) känns som den häst med bäst segerchans under kvällen. Nicklas Westerholm behöver främst rikta in sig på felfri avgång, sedan bör Patricia Zaz vara huvudet högre än sina konkurrenter. Det andra singelstrecket är något roligare: i mina ögon har Donners Am (V86-3) snarlik segerchans i loppet med Order To Fly, men sitter endast på en tredjedel av strecken.

Fakta

V86-förslaget

Systemet utskrivet på tre kuponger. Total kostnad 1.827 kronor, en av Queer Fish (V86-1), Åsens Boogie (V86-4) eller Scarlets Mirakel (V86-6) måste vinna för åtta rätt.
Kupong 1
V86-1: 4,6,7,9,10 (11,5)
V86-2: 5 (7,4)
V86-3: 10 (15,6)
V86-4: 3,7,9 (1,4)
V86-5: 1,6,7,12,14,15 (11,3)
V86-6: 12 (3,5)
V86-7: 1,4,11 (6,15)
V86-8: 1,5,10,12 (2,9)
315 kronor

Kupong 2
V86-1: 4,6,7,9,10 (11,5)
V86-2: 5 (7,4)
V86-3: 10 (15,6)
V86-4: 10 (3,7)
V86-5: 1,6,7,12,14,15 (11,3)
V86-6: 3,4,5,7,9,12,15 (13,11)
V86-7: 1,4,11 (6,15)
V86-8: 1,5,10,12 (2,9)
840 kronor

Kupong 3
V86-1: 3 (4,6)
V86-2: 5 (7,4)
V86-3: 10 (15,6)
V86-4: 3,7,9,10 (1,4)
V86-5: 1,6,7,12,14,15 (11,3)
V86-6: 3,4,5,7,9,12,15 (13,11)
V86-7: 1,4,11 (6,15)
V86-8: 1,5,10,12 (2,9)
672 kronor

Expandera

Måstestrecken

 • Queer Fish (V86-1) kan månne hålla Digital Ink utvändigt från start, då har han absolut bäst segerchans i loppet, men det kan gå vägen även från andra positioner.
 • Donners Am (V86-3) är obesegrad i monté och verkar ha tänt till av att skifta mellan tävlingsformerna. Vi har inte sett honom vassare än senast och uppgiften här ser småspännande ut. Det gäller att hålla så långt försprång som möjligt till storfavoriten – helst hela vägen!
 • Åsens Boogie (V86-4) fick för första gången Jorma Kontio bakom sig senast och svarade för ett rejält slutvarv i tredjespår. Jag hade 1.12,3 sista 800 i tredjespår och till exempel plockades 11 Dream Brodda ned till slut. Med lite bättre position än senast (femte utvändigt) kan det vara segerdags nu.
 • Scarlets Mirakel (V86-6) var ute i tufft sällskap senast, men spurtade strålande bakom On Track Piraten och min klocka visade 1.11,3 sista rundan. Det är inte samma snits på motståndarna ikväll och trots bakspår på tillägg kan det vara dags för utdelning på formen.
 • Västerbo Realworld (V86-7) har gjort fyra starter för Mattias Djuse och varit riktigt bra i samtliga. Inte minst senast då hon fick tung inledning till dödens, men höll strålande. Hon räds inte grovjobb och offensivt upplägg är att vänta.

Köp andelar i Sulkysports Tillsammans-system

Betrodda som lever farligt

 • Tillfälligheter? Oavsett, faktum är att 15 Order To Fly (V86-3) inte tjänat pengar på tre besök på Bergsåker. Efter SM-segern kommer han bli stor favorit och i monté har hästen tre segrar på tre försök. Han har dock uppträtt lite trögt och det är många att runda den här gången.
 • 5 Viktoria Wiking (V86-4) fick bestämma i spets i ett billigt stolopp senast och när enda segerhotet galopperade 200 kvar blev det intetsägande. Frågan är om folk upptäckt att det var sju månader sedan hon startade? Stallet ligger lågt och den här står vi definitivt över ikväll.
 • 6 Mellby Entre (V86-5) har förstås segerchans i loppet, men det är ett lärlingslopp över sprinterdistans med fullt fält. Kusken har en seger på 30 försök i år och hästen har tävlat klart bäst i jänkarvagn och med tätkänning.

Här finns startlistor i pdf-format till samtliga lopp på Solvalla och Åby ikväll

 

Fokustema
Spelstugan
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V86: Två starka jackpotspikar

Av
Pär Gustafsson
Illuminati och Joakim Lövgren. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Illuminati och Joakim Lövgren. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Trenden med supersvåra V86-omgångar håller i sig och förra veckan var inget undantag. Ingen spelare fick åtta rätt och kvällens åttarättspott är kryddad med 5.650.830 kronor. Nyckeln för full pott är att välja spikar och jag tycker mig ha två starka vinnare. Illuminati (V86-3) kommer med toppform. Hästen har vunnit två av fyra lopp på Åby och har inga problem med stayerdistans. Absolut Gehör (V86-7) ska leda hela vägen.

Måstestrecken

 • 1 Cesar F.C. (V86-2) spetsade från innerspår i Örebro senast och vann på bra sätt. Treåringen är gynnad av utvändig strykning och det är lättare att spetsa på Solvalla än i Örebro. Cesar F.C. har goda möjligheter att leda hela vägen.
 • Det är frågetecken på formen för både Magic Happens och Hakon Von Haithabu, vilket gör 9 Uptothe Chapel (V86-5) intressant. Hästen gynnas av lite tätare starter och kan få fin draghjälp under slutrundan.
 • 6 Lift To Drag (V86-6) är omgångens stora miljondrag. Hästen har varit ojämn, men han har kvalitéer som räcker i det här loppet och lång distans känns inte som någon nackdel. Om treåringen vaknat på rätt sida kan han absolut vinna som helt ostreckad.
 • 4 Absolut Gehör (V86-7) kom aldrig till senast och gången innan var hon tapper tvåa bakom stallkamraten Stonewashd Diamant. Femåringen har toppchans på ledningen och ska tävla med jänkarvagn. En stark spik i en svårlöst omgång.

Köp andelar i Sulkysports Tillsammans-system.

Betrodda som lever farligt

 • 9 Heart of Steel (V86-1) kommer från finfin insats där han var tempogynnad. Hästen är klar för klass I-finalen den 24 november och kvällens uppgift är inte den viktigaste. Från bakspår över sprinterdistans kan det strula och som klar favorit bör han garderas.
 • 3 Echo Gamble (V86-4) ser ut att bli klar favorit i ett vidöppet lopp för orutinerade hästar. Femåringen startar utanför Visby för första gången och är bara en av många med segerchans.
 • 5 Ginotonic (V86-8) kommer med nyttig form, men är segerlös efter 18 starter 2018. Hästen når inte spets av egen kraft och är spelmässigt ointressant.
Fakta

V86-förslaget 7 november

Kupong 1
V86-1: 3,7,9 (6,7)
V86-2: 1 Cesar F.C. (3,11)
V86-3: 11 Illuminati (8,6)
V86-4: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 (1,3)
V86-5: 2,3,5,7,8,9 (1,6)
V86-6: 4,6,7,11 (3,8)
V86-7: 4 Absolut Gehör (5,7)
V86-8: 3,6,10,12 (5,2)
864 kronor

Kupong 2
V86-1: 3,7,9 (6,7)
V86-2: 2,3,6,7,11,12 (5,8)
V86-3: 11 Illuminati (8,6)
V86-4: 1 Dream Kåsgård (3,6)
V86-5: 2,3,5,7,8,9 (1,6)
V86-6: 4,6,11 (3,8)
V86-7: 4 Absolut Gehör (5,7)
V86-8: 3,6,10,12 (5,2)
324 kronor

Kupong 3
V86-1: 3,7,9 (6,7)
V86-2: 2,3,6,7,11,12 (5,8)
V86-3: 11 Illuminati (8,6)
V86-4: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 (1,3)
V86-5: 2,3,5,7,8,9 (1,6)
V86-6: 7 Gazza B.R. (11,4)
V86-7: 4 Absolut Gehör (5,7)
V86-8: 3,6,10,12 (5,2)
1.296 kronor

Rader: 9.936 – Kostnad: 2.484 kronor.

Expandera

Här finns startlistor i pdf-formant till samtliga lopp på Solvalla och Åby ikväll.

Fokustema
Spelstugan
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V86: Spelidén leder hela vägen

Av
Pär Gustafsson
Klaus Kern tränar Give Me Ten, som ikväll körs av Björn Goop. Foto Hanold/ALN
Klaus Kern tränar Give Me Ten, som ikväll körs av Björn Goop. Foto Hanold/ALN

Förra veckan fick två spelare åtta rätt på V86 och belönades med över sex miljoner kronor. Det är ingen jackpot i kvällens omgång som delas mellan Solvalla och Jägersro, men V86:an är lurig och det kan mycket väl bli miljonutdelning på nytt. Nyckeln är att välja rätt spikar och jag har ett vasst spetsdrag.

Måstestrecken

 • 6 Give Me Ten (V86-2) är startsnabb och tagit karriärens sex segrar från ledningen. Femåringen kommer med bra form och har toppchans på ledningen. Björn Goop förstärker i sulkyn och Give Me Ten är utan tvekan hästen att slå. Jag tar ställning och spikar i en svårlöst omgång.
 • 12 Darling Harbour (V86-3) har ingen vacker rad med startgalopper i de två senaste starterna. Går hon bara iväg felfritt finns både styrka och fart för att runda samtliga och streckmässigt är hon intressant. Här ska stallkamraten 5 Casul Rain utrustas med halvstängt huvudlag och urryckare.
 • 10 Falcon Am (V86-4) har blivit allt bättre för varje start. Senast svarade hästen för rejäl avslutning efter lite strulresa mot liknande motstånd och vid gardering av 8 Firecracker är Falcon Am intressant.
 • 5 Mellby Fashion (V86-8) har tävlat lite ojämnt, men kunnandet räcker gott. Hästen var inte stort slagen av Run Chica Run i kval till Derbystoet och i finalen räckte hon inte från spår åtta bakom bilen. Fyraåringen höjer sig i ledningen och kommer att leda länge.

Köp andelar i Sulkysports Tillsammans-system.

Betrodda som lever farligt

 • 4 Kees Bokma (V86-1) bromsade bort segern senast och har inte imponerat. Hästen är ingen blixt från start och över sprinterdistans känns han spelmässigt helt iskall.
 • 10 Beautiful Kiss (V86-5) vann som jättefavorit senast, men hon hade en hel del tur. Hästen kördes i tredje inner, fick fritt och avgjorde säkert. Stoet har vunnit en av tre starter på svensk mark och från bakspår över sprinterdistans behöver femåringen en portion tur även ikväll. Överstreckad.
 • 2 Wrongdoer (V86-6) var duktig från ledningen näst senast, men gången efter galopperade fyraåringen när han trycktes av från start. Det är tveksamt om man vågar ladda och Wrongdoer är ute på tunn is som favorit om han bommar tätpositionen.
Fakta

V86-förslaget 31 oktober

Kupong 1
V86-1: 3,6,7 (1,4)
V86-2: 6 Give Me Ten (1,11)
V86-3: 5 Casul Rain (2,7)
V86-4: 1,2,3,8,10,11 (5,9)
V86-5: 1,3,7,8,9,10 (6,11)
V86-6: 2,5,11,12 (1,4)
V86-7: 4,7 (3,9)
V86-8: 5,6,9,14 (13,11)
864 kronor

Kupong 2
V86-1: 3,6,7 (1,4)
V86-2: 6 Give Me Ten (1,11)
V86-3: 2,3,7,12,15 (9,8)
V86-4: 8 Firecracker (3,2)
V86-5: 1,3,7,8,9,10 (6,11)
V86-6: 2,5,11,12 (1,4)
V86-7: 4,7 (3,9)
V86-8: 5,6,9,14 (13,11)
720 kronor

Kupong 3
V86-1: 3,6,7 (1,4)
V86-2: 6 Give Me Ten (1,11)
V86-3: 2,3,7,12,15 (9,8)
V86-4: 1,2,3,10,11 (5,9)
V86-5: 1,3,7,8,9,10 (6,11)
V86-6: 2,5,11,12 (1,4)
V86-7: 4,7 (3,9)
V86-8: 5 Mellby Fashion (6,9)
900 kronor

Rader: 9.936 – Kostnad: 2.484 kronor.

Expandera

Spelstugan har uppdaterats efter strykning av 2 Andre Agassi (V86-5) strukits.

Här finns startlistor i pdf-formant till samtliga lopp på Solvalla och Jägersro.