Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Stjärnstoets färgstarka hingstföl

2014 charmade Skellefteamatören Jessica Lindgren och hennes Bodbäckssiv trav-Sverige när paret vann Derbystoet i Östersund. I natt blev Bodbäckssiv mamma för första gången och Jessica smider spännande, nya planer för sin ”Sivan”.
Av
Mathias Hedlund
Derbystovinnaren Bodbäckssiv har blivit mamma för första gången, till ett hingstföl med Tekno Odin som pappa. Foto Jessica Lindgren
Derbystovinnaren Bodbäckssiv har blivit mamma för första gången, till ett hingstföl med Tekno Odin som pappa. Foto Jessica Lindgren

Bodbäckssiv (e. Briskeby Philip) var tillsammans med sin tränare, Jessica Lindgren från Kåge utanför Skellefteå, ett oskiljbart och färgstarkt par på träningsbanan och rönte fina framgångar.

Som treåring vann Bodbäckssiv kval till Kriteriestoet och satte punkt för säsongen med seger i finalen av Norrlands Treåringselit. Fyraåringssäsongen bjöd på karriärens höjdpunkt; segern i Derbystoet i Östersund, värd 450.000 kronor.

trav, travsport, sulkysport, föl, derbystoet
Jessica Lindgren körde Bodbäckssiv till seger I Derbystoet 2014. Foto Tom Jönehag/Finish

Som äldre fortsatte Bodbäckssiv att tävla med framgång och vann som femåring finalen av Norrlands stoelit.

Blödning i gaffelbandet

Men när Jessica tog in sitt sto från hagen en februaridag 2017 var hon tjock i ett bakben. Veterinärbesöket gav dystra besked: gaffelbandsskada med stora blödningar och minst ett års läkning.

Jessica fattade beslutet att Bodbäckssiv skulle betäckas och stoet fick åka till Hudiksvall. Hingstvalet blev Tekno Odin.

– Efter ett tag lyste de gaffelbandet på henne där och sade att det inte alls var allvarligt. Att det skulle vara helt läkt inom tre månader, men då var Bodbäckssiv redan seminerad och dräktig, säger Jessica.

Istället för rehabilitering för tävling förra året fick kallblodsstoet hållas igång för mammarollen.

Fakta

Bodbäckssiv

Svartbrunt sto född 2010 e. Briskeby Philip-Bodbäckslisa e. Sjefen

Resultat: 48 st: 13–11–6

Rekord: 1.23,9m – 1.23,5ak

Intjänat: 1.316.300 kr

Uppfödare: Jan Åberg, Ersmark

Ägare: Jessica Lindgren och Magnus Carlsson

Tränare och körsven: Jessica Lindgren (a); Skellefteå

Kuriosa: Jessica Lindgren har kört Bodbäckssiv i hästens samtliga 48 starter.

Aktuell: Blev mamma i natt till ett hingstföl e. Tekno Odin

Senaste start: Trea i Boden 16 december 2016

Expandera

– Jag har kört henne hela tiden, ja ända till för två veckor sedan. Hon älskar att träna, tävla och röra på sig och hade blivit helt tokig om jag inte kört henne under tiden, säger Jessica.

”Allt var bara vitt”

Fölningen närmade sig och i natt var det alltså dags. Med tanke på faderns och moderns utseende såg Jessica framför sig en svart häst, eller fux, medvita ben och bläs. Ut kom…

– Första hoven var vit, okej tänkte jag. Den andra hoven också, och det var okej. Men sedan fortsatte det och allt var bara vitt. Jag ringde till min sambo som kom och utbrast: ”Va, det ser ut som en ko?!”, säger Jessica med ett skratt.

Hur mår mamma och hingstfölet idag?

– Allt verkar bra. Fölungen är pigg och kry och har ätit, säger Jessica.

Vill tillbaka till tävlingsbanan

För Bodbäckssiv väntar nu ett liv som mamma, men bara ett tag. Planen är att komma tillbaka till tävlingsbanan.

– Det är målsättningen, men först ska hon få vara mamma ett tag. Hon har nästan aldrig varit skadad under karriären förutom halsproblem ibland och benet ser bra ut, säger Jessica förhoppningsfullt.

Fokustema
Färjestad
Läs senare

Maori Time-debut för Stig H

Australien-gästen Maori Time gör sin första start för Stig H Johansson i Färjestads Jubileumslopp på lördag.
Av
Lars G Dahlgren
Maori Time och Todd McCarthy. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Maori Time och Todd McCarthy. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det är 400.000 kronor i förstapris i loppet som lockade nio hästar att vara med. Däribland alltså Maori Time (e. Pegasus Spur – Sundonna) som stannade kvar i Sverige hos Stig H Johansson efter Elitloppet. Där galopperade hon i starten och visade sedan mycket stora fartresurser.

Stig H tyckte att stoet, som reste från Australien i början av maj, behövde en liten anpassningsperiod i Sverige innan hon skulle starta nästa gång och nu är det alltså dags.

Startlistor

Färjestads Jubileumslopp, 2.140 meter autostart, förstapris 400.000 kronor:

 1. West Wing – Ulf Ohlsson (tränare: Micael Broberg (a))
 2. Cyber Lane – Johan Untersteiner
 3. Sorbet – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 4. Global Money – Peter Ingves (Robert Bergh)
 5. I Love Paris – Björn Goop
 6. Heavy Sound – Kenneth Haugstad (Daniel Redén)
 7. Pythagoras Face – Stefan Söderkvist (Roger Walmann)
 8. Maori Time – Erik Adielsson (Stig H Johansson)
 9. Nappa Scar – Per Lennartsson

E3-finalerna är huvudloppen på Färjestad på lördag och där ser startlistorna ut så här:

Hingstar/valacker, förstapris 925.000 kronor:

 1. Hitman River – Conrad Luguauer
 2. Global Welcome – Örjan Kihlström (Svante Båth)
 3. Attraversiamo – Erik Adielsson (Svante Båth)
 4. Global Withdrawl – Ulf Ohlsson (Svante Båth)
 5. Smokin Joe – Adrian Kolgjini (Lutfi Kolgjini)
 6. Even’s Cool Boy – Robert Dunder
 7. Baritone Artist – Markus B Svedberg
 8. Önas Nougat – Per Nordström
 9. Borups Senator – Christoffer Eriksson (Tomas Malmqvist)
 10. Flight Dynamics – Per Lennartsson (Stefan Melander)
 11. That’s Art – Peter Untersteiner
 12. Concrete Dee – Kenneth Haugstad (Roger Walmann)

Ston, förstapris 925.000 kronor:

 1. Flash Am – Örjan Kihlström (Roger Walmann)
 2. Fragolini Am – Lars-Göran Söderberg
 3. Aleppo Pine – Kenneth Haugstad (Roger Walmann)
 4. Twyla Face – Ulf Ohlsson (Reijo Liljdendahl)
 5. Luce Axe – Kaj Widell (Jevgeni Ivanov)
 6. No Matter – Erik Adielsson (Svante Båth)
 7. Staro Miami – Mika Forss (Ari-Pekka Pakkanen)
 8. Zara Kronos – Joakim Lövgren
 9. Racing Brodde – Mattias Djuse
 10. Loser On Loser – Björn Goop (Fredrik Wallin)
 11. Daze – Santtu Raitala (Markku Nieminen)
 12. I’m Sailing – Anders Svanstedt
Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Banrekord av Atlanta

Inga segrar, men väl två andraplatser och ett tredjepris blev det för Åke Svanstedt när Tioga Downs bjöd på försök i New York Sire Stakes ($40.600) för treåriga ston igår och där Atlanta framstår mer och mer som en värdig utmanare till Manchego om mästarbältet på spinnsidan i 2015-kullen.
Av
Claes Freidenvall

Från ledningen höll Scott Zeron-tränade Atlanta (e. Chapter Seven-Hemi Blue Chip) lekstuga och försvann ifrån med drygt tre längder över upploppet på nya banrekordet 1.09,7/1.609 meter på Tioga Downs tusenmetersbana efter snabba 1.07,6 sista quartern.

Atlanta. Foto: Fotowon

Åke Svanstedt var tvåa med Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass) på 1.10,1 från rygg ledaren och det var andra raka andraplatsen bakom Atlanta. Samma placering nåddes i finalen i Empire Breeders Classic. Noteras kan också att Jason Bartlett var fyra med Svanstedt-tränade Ciao Dolce (e. Credit Winner) på 1.11,6.

Rick Zeron-tränade Atlanta är det snabbaste treåriga stoet i USA i år med 1.08,7 och den tiden noterade hon vid finalvinsten i Empire Breeders Classic ($238.613). Atlanta är uppfödd av svensken Stefan Balazsi och som ettåring såldes hon för 60.000 dollar i Harrisburg.

Hon är undan ostartade Cantab Hall-dottern Hemi Blue Chip och modern är i sin tur halvsyster med bland andra Hot Shot Blue Chip (e. Revenue), 1.09,2*/$1.214.044, Munis Blue Chip (e. Credit Winner), 1.11,1/$471.127 och Stefan Melander-tränade Dupree (e. Andover Hall), 1.10,2ak/1.886.410 kr.

Andra segern

En andraplats blev det också för Åke Svanstedt och Lucky Ava (e. Lucky Chucky) från ledningen, men hon blev nerspeedad med hals av Tribute to Seven (e. Chapter Seven-Southwind Confetti) och Scott Zeron. Både Linda Toscano-tränade Tribute to Seven och Lucky Ava noterade 1.11,7.

Tribute to Seven. Foto: Geri Schwarz

För Tribute to Seven var det andra försöksvinsten i New York Sire Stakes för året. Modern Southwind Confetti (e. Muscle Hill), 1.15,1/$1.480, har sin första avkomma i Tribute to Seven. Själv är hon halvsyster med Gallantly (e. Varenne), 1.09,7/$281.882.

Linda Toscano räknade in ytterligare en triumf och Scott Zeron satt också i sulkyn bakom Repentance (e. Chapter Seven-Swan Hot Mama) när hon spurtvann med två längder på 1.11,8 i ett lopp som Åke Svanstedt slutade trea med Fury Road (e. Muscle Mass) på 1.12,4 från spets.

Repentance tog sin andra seger för säsongen och har tidigare också varit finalfemma i Empire Breeders Classic. Modern Swan Hot Mama (e. Donato Hanover), 1.12,7*/$5.700, gjorde bara tre starter under sin karriär och vann ett lopp.

Som ettåring kostade hon 255.000 dollar i Harrisburg och hon är halvsyster med avelshingsten Swan For All (e. Andover Hall), 1.10,5/$309.986, Swan Image (e. Balanced Image), 1.09,5*/$642.427, Magic Swan (e. Enjoy Lavec), 1.11,1/$450.047, och Swan In A Million (e. Andover Hall), 1.10,1*/$359.297.

Vann på topptid

Guardian Angel Ås (e. Archangel-Provide Ås) travade 1.09,6 när han segrade för Tim Tetrick på Harrah’s Philadelphia i Chester. Han var snabbast i USA igår och satte dessutom nytt för banrekord för fyraåriga hingstar.

Guardian Angel Ås. Foto Steven H Roth

Efter ett lopp i rygg på Broadway Donna avgjorde Anette Lorentzons fyraåring med en halv längd och ägarna ACL Stuteri och Kjell Johansson kunde kvittera ut 15.000 dollar för segern i The Great Northeast Series ($30.000).

Guardian Angel Ås är obesegrad i tre starter i år och har tidigare vunnit ett försök i Graduate Series ($50.000). Anette Lorentzons travare är undan ostartade Provide Ås (e. Allstar Hall), som är halvsyster med Stochampionats-vinnaren Drillbit Ås (e. Chocolatier), 1.10,1ak*/2.521.000 kr, och Santana Ås (e. Spotlite Lobell), 1.11,0ak/2.042.835 kr.

Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår

Vilka var den snabbaste vinnaren igår och vem sprang in de högsta förstaprisen? Här är en sammanställning.
Av
Lars G Dahlgren

Bana som körde söndag 24/6

Kalmar (V75)

Citatet

Vi har väntat fyra år på den här utvecklingen

Adrian Kolgjini om Platon Face som följde upp segern i Harper Hanovers lopp med att vinna Kalmarsundsstayern.

Fem snabbaste vinnarna

Day Or Night In (e. Muscle Hill – Ellie America) 1.10,4a/1.640
Tränare och körsven: Johan Untersteiner, Halmstad.
Uppfödare och ägare: Invexbo AB, Bredaryd.
Gento (e. Quite Easy U.S. – Flesh Hanover) 1.12,2a/1.640
Tränare: Huberta A van der Meer (a), Jägersro. Körsven: Thomas Uhrberg, Jägersro.
Uppfödare: Docke P. Couperus, Nederländerna. Ägare: Patrick de Haan.
Springover (e. Going Kronos – Malabara) 1.13,1a/2.140
Tränare och körsven: Peter Untersteiner, Halmstad
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö. Ägare: KGÖsterlen AB, Simrishamn.
Darling Mearas (e. Cantab Hall – Khao Manee) 1.13,4a/2.140
Tränare och körsven: Stefan Persson, Halmstad.
Uppfödare och ägare: Snogarps Gård AB, Ystad.
Flash Hammering (e. Orlando Vici – Maxie Hammering) – 1.13,6a/2.140
Tränare och körsven: Jörgen Westholm, Romme.
Uppfödare: Curt Falk & Dan Åsberg. Ägare: Curt Falk AB, In Hoc Sogno AB & Hällström.

Snabbaste vinnare och högsta förstapris monté

30.000 kr
Bonnies Celebrity (e. Celebrity Secret – Bonnie Ling) 1.12,8a/1.640
Tränare: Stefan Persson, Halmstad. Ryttare: Tova Bengtsson, Halmstad
Uppfödare och ägare: Kent & Marianne Erixon.

Högsta förstaprisen

200.000 kr
Day Or Night In (e. Muscle Hill – Ellie America) – Kalmarsundspokalen
Tränare och körsven: Johan Untersteiner, Halmstad.
Uppfödare och ägare: Invexbo AB, Bredaryd.
150.000 kr
Springover (e. Going Kronos – Malabara) – Silverdivisionen försök
Tränare och körsven: Peter Untersteiner, Halmstad
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö. Ägare: KGÖsterlen AB, Simrishamn.
125.000 kr
Darling Mearas (e. Cantab Hall – Khao Manee) – Viola Silas lopp
Tränare och körsven: Stefan Persson, Halmstad.
Uppfödare och ägare: Snogarps Gård AB, Ystad.
Flash Hammering (e. Orlando Vici – Maxie Hammering) – Bronsdivisionen försök
Tränare och körsven: Jörgen Westholm, Romme.
Uppfödare: Curt Falk & Dan Åsberg. Ägare: Curt Falk AB, In Hoc Sogno AB & Hällström.
Gento (e. Quite Easy U.S. – Flesh Hanover) – Klass I försök
Tränare: Huberta A van der Meer (a), Jägersro. Körsven: Thomas Uhrberg, Jägersro.
Uppfödare: Docke P. Couperus, Nederländerna. Ägare: Patrick de Haan.
Platon Face (e. Raja Mirchi – Keila des Jacquets) – Kalmarsundsstayern
Tränare: Lutfi Kolgjini, Jägersro. Körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro.
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson. Ägare: Knutsson Trotting AB, Göteborg.
Tim Frontline (e. Dexter Frontline – Adora Frontline) – Klass II försök.
Tränare: Linda Fyhr (a), Halmstad. Körsven: Stefan Persson, Halmstad.
Uppfödare: Bengt Holmqvist, Bollnäs. Ägare: Lekeryd Interiör & Design AB, Mölndal.

Spetsduell bäddade för Day Or Night In

Flest segrar (kusk/ryttare): Adrian Kolgjini, Stefan Persson – 2 segrar
Flest segrar (tränare): Lutfi Kolgjini, Stefan Persson – 2 segrar
Flest segrar (avelshingst): Orlando Vici – 2 segrar

 

Prova e-tidningen
för endast 19 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Sport