Fokustema
Betäckningsstatistik
Läs senare

Ston utomlands räddar statistiken

Antalet betäckta varmblodsston på svensk mark minskade jämfört med 2016. Men om man lägger till de svenskregistrerade avelsston som befinner sig utomlands kan det ändå bli så att kullen född 2018 landar några tiotal hästar högre än i år.
Av
Lars G Dahlgren
Ready Cash-sönerna på Haras de Bouttemont i Frankrike betäcker många svenska ston som inte kommer med på ST:s språngrullor. Här är det Brillantissime som lämnar sperma.

Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ready Cash-sönerna på Haras de Bouttemont i Frankrike betäcker många svenska ston som inte kommer med på ST:s språngrullor. Här är det Brillantissime som lämnar sperma. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i alla fall slutsatsen i Svensk Travsports redovisning av betäckningssiffrorna för 2017. Det har räknats ihop 3.719 betäckningar på svenska språngrullor med avelsvärderade hingstar vilket är ett hundratal färre ston än förra året. Men samtidigt har antalet svenskägda (eller snarare svenskregistrerade) avelsston som tillfälligt exporterats ökat kraftigt. Från cirka 230 år 2014 till 550 år 2016 till över 700 i år.

Om de stonas föl kommer tillbaka till Sverige för registrering här så är ju allt frid och fröjd och kullen född 2018 kan bli lite större än den 2017, men samtidigt finns förstås risken att en del av dessa tillfälligt exporterade ston finner permanenta hem i ett annat registerland.

Ökningen av antalet ston utomlands handlar främst om Frankrike. En viktig faktor är att Global Farm (Hans Nelén) flyttat hela sin stora uppfödningsverksamhet till Normandie, en annan att stekhete Ready Cash och hans söner, som inte finns tillgängliga med fryst sperma i Sverige, står till tjänst med internationell språngrulla på sina franska stuterier, och alltså inte kommer med i den svenska betäckningsstatistiken.

En annan utförselfaktor är att Boko Stables (John Bootsman) har en mängd svenskregistrerade avelsston på sitt stuteri i Nederländerna.

– Efter den stora nedgången på cirka 20 procent 2010-2013 verkar antalet betäckta ston ha stabiliserat sig. 3.721 betäckningar (varav två med icke avelsvärderad hingst, reds.anm.) har redovisats i Sverige och 706 i andra länder. Det gör totalt 4.427 som är en liten ökning med 62 betäckningar jämfört med 2016 säger Svensk Travsports avelschef Christina Olsson i ett pressmeddelande.

Tre hingstar har fått full bok 150 ston: Maharajah, S.J.’s Caviar och debutanten Uncle Lasse. Över 100 ston är också Raja Mirchi, Readly Express, Zola Boko, Make it Happen, debutanten Canepa Hanover och The Bank. Bland de (list)hingstar som verkar med spermaimport har franske Orlando Vici och Hambletonianvinnaren Trixton fått flest ston, 82 respektive 80.

I torsdagens pappersutgåva av Sulkysport finns en större genomgång av betäckningsåret 2017.

Fokustema
Sundsvall Open Trot
Läs senare

Readly Express publikmagnet på Bergsåker

Prix d'Amérique-vinnaren Readly Express blir den stora publikmagneten i Sundsvall Open Trot på lördag.
Av
Lars G Dahlgren
Readly Express. Foto Mia Törnberg
Readly Express. Foto Mia Törnberg

Det blir dock ingen nytt möte, ingen ny duell, som i Åby Stora Pris mellan Readly Express (e. Ready Cash – Caddie Dream) och Propulsion (e. Muscle Hill – Danae). Daniel Redén låter Propulsion stå över Sundsvall Open Trot och matchar istället tre andra av sina toppsnabbloppare i SOT, Heavy Sound (e. Ken Warkentin – Illustre November), Lionel (e. Look de Star – Aurora Sign) och Sorbet (e. Super Photo Kosmos – Altar Bound).

I Kallblods-SM jagar Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar – Månskära) sin femte titel de senaste sex åren. Järvsöfaks (e. Trollfaks – Järvsö Anna) är förstås värst i SM-historien med obegripliga tio titlar. Månprinsen A.M. blir om han vinner på lördag den näst mest SM-vinnande kallblodshästen i loppets historia. Just nu delar han andraplatsen gällande antal titlar med Brimsgutten (e. Fredsgutten – Brimsy) och Kvisslebrun (e. Herding – Kappa) som också har fyra segrar i Svenskt Mästerskap.

Anmälningslistor

Sundsvall Open Trot, 2.140 meter autostart, förstapris 1.000.000 kronor:

Dreammoko – Björn Goop (tränare: Richard Westerink)
Evil Enok M.E. – Noralf Braekken
Heavy Sound – Kenneth Haugstad (Daniel Redén)
Lionel – Göran Antonsen (Daniel Redén)
Milligan’s School – Ulf Eriksson (Stefan Melander)
Nadal Broline – Ulf Ohlsson (Reijo Liljendahl)
Pastore Bob – Peter Ingves (Johan Untersteiner)
Readly Express – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
Sorbet – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
Trendy O.K. – Alessandro Gocciadoro

Dreammoko kommer in i loppet på wild card. Franske Coquin Bebe, tränad av Franck Leblanc, blev nu utslagen ur loppet på 4.514 startpoäng.

Kallblods-SM, 2.640 meter autostart, förstapris 250.000 kronor:

Cali Maks – Jan Norberg (Öystein Tjomsland)
Eldvin – ? (Jörgen Westholm)
Fender – Rikard N Skoglund (Peter Grundmann)
Flex – Paw Mahony (Nathalie Blom)
Granetta – Jimmy Jonsson (Alf Jonsson)
Hulte Magnus – ? (Leif Jonsson (a))
Järvsö Blomster – ? (Jan-Olov Persson)
Mofaksan – Mikael Olsson (a)
Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
Odin Tabac – ? (Jörgen Westholm)
Pydin – Ove A Lindqvist (Niclas Torstemo)
Tand Kraft – Jan-Olov Persson

Bro Viking, vilken förra veckan travade topptiden 1.22,9/2.660 bakom Granetta, kom inte med i Kallblods-SM. 570 startpoäng räckte inte.

Startspåren blir klara på söndagkvällen. Kuskarna som angetts här är de som satts upp i samband med anmälan. Örjan Kihlström är uppsatt som första alternativ på både Hulte Magus och Järvsö Blomster och Jörgen Westholm har till att börja med satt upp sig själv på både Eldvin och Odin Tabac.

Fokustema
Målfoto
Läs senare

Hur lite kan man vinna med?

Hur lite kan man egentligen vinna travlopp med?
Frågan aktualiserades sedan målfotot mellan Propulsion och Readly Express publicerats från Åby Stora Pris i lördags.
– Det är alltid måldomaren som avgör. Regeln är att han ska vara säker på att hästarna går att skilja åt, annars ska det dömas dött lopp, säger Svensk Travsports domarbas Staffan Falk.
Av
Ola Lernå
Målfotot från Åby Stora Pris i lördags. Propulsion vann med en ”pixel”.
Målfotot från Åby Stora Pris i lördags. Propulsion vann med en ”pixel”.

2014 installerades nya målkameror på samtliga landets banor och Staffan Falk är nöjd med utfallet.
– Det klart att vädret, framförallt ljuset, kan påverka möjligheten att skilja hästarna åt. De nya målkamerorna tar 767 bilder per sekund och vi kan ta det ned på pixelnivå, det vill säga en 767-dels sekund, säger Falk.
Får man ”förstora” hur mycket som helst?
– Det går inte förstora mer än ner till pixel, men det får man göra. Det är måldomaren som avgör om det går att skilja hästarna åt, annars ska det dömas dött lopp, säger Falk.
Är systemet perfekt?
– Det går alltid att se över, men min uppfattning idag är att vi inte kan göra på bättre sätt, säger Falk.

Fakta

Målfoton

Det första målfotot togs 1881 vid en hästkapplöpning i Plainfield, USA.
Dagens målfotokameror bygger på principen en ”panoramabild” uppbyggd av smala vertikala band avbildade under den tid som de tävlande passerar mållinjen. Bilden föreställer alltså inte hur fältet såg ut när mållinjen bröts av vinnaren, utan utvecklingen i tid i det smala bandet just vid mållinjen. Skillnaderna i ”panoramat” är alltså inte metriska avstånd, utan tid. I målfotobilden läggs därför en horisontell tidsskala in, och inte en avståndsskala, så att man kan direkt avläsa resultaten i tid för de olika deltagarna.
Fakta: Wikipedia

Expandera

Även Svensk Travsports sportchef Petter Johansson ”sitter nöjd”.
– Min uppfattning är att de nya kamerorna gör att vi får färre döda lopp. Vi har inte haft någon diskussion om det här sedan jag tillträdde för fem år sedan, säger Petter.
Första målkameran i svensk travsport såg dagens ljus i Östersund 17 maj 1942. Lördagens skådeplats, Åby, har haft målkamera sedadn 7 juli 1946.

Fokustema
Travkonst
Läs senare

Hallå där…

…Marcus Grunér som ställer ut flera av sina verk på Wenngarn i samband med Sweden International Yearling Sale. Vad är det vi kommer att få se?
Av
Ola Lernå
Det är inte bara hästar som säljs på Wenngarn på måndag. Bland annat visar Pamela Hanné upp en fotoutställning och delar av konstnären Marcus Grunérs travrelaterade verk kommer att finnas för påseende. Foto Jeannie Karlsson
Det är inte bara hästar som säljs på Wenngarn på måndag. Bland annat visar Pamela Hanné upp en fotoutställning och delar av konstnären Marcus Grunérs travrelaterade verk kommer att finnas för påseende. Foto Jeannie Karlsson

– Bland annat kommer ett av mina inte visade verk auktioneras ut till välgörenhet. Jag kan väl avslöja så mycket att det är travtema, men ingen specifik häst. Jag kommer visa några av mina travinspirerade verk, det blir sex till åtta stycken.
Några hästar du kan avslöja?
– Sebastian K, Timoko och Delicious i alla fall. Jag kommer finnas på plats under hela måndagen om någon vill träffa mig och diskutera mina verk.
Du har också gjort prints på Timoko – där bland annat en del av överskottet går till Solvalla travskola.
– Det kommer gå att köpa dessa till specialpris på måndag, avslutar Grunér.