Fokustema
Betäckningsstatistik
Läs senare

Ston utomlands räddar statistiken

Antalet betäckta varmblodsston på svensk mark minskade jämfört med 2016. Men om man lägger till de svenskregistrerade avelsston som befinner sig utomlands kan det ändå bli så att kullen född 2018 landar några tiotal hästar högre än i år.
Av
Lars G Dahlgren
Ready Cash-sönerna på Haras de Bouttemont i Frankrike betäcker många svenska ston som inte kommer med på ST:s språngrullor. Här är det Brillantissime som lämnar sperma.

Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ready Cash-sönerna på Haras de Bouttemont i Frankrike betäcker många svenska ston som inte kommer med på ST:s språngrullor. Här är det Brillantissime som lämnar sperma. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i alla fall slutsatsen i Svensk Travsports redovisning av betäckningssiffrorna för 2017. Det har räknats ihop 3.719 betäckningar på svenska språngrullor med avelsvärderade hingstar vilket är ett hundratal färre ston än förra året. Men samtidigt har antalet svenskägda (eller snarare svenskregistrerade) avelsston som tillfälligt exporterats ökat kraftigt. Från cirka 230 år 2014 till 550 år 2016 till över 700 i år.

Om de stonas föl kommer tillbaka till Sverige för registrering här så är ju allt frid och fröjd och kullen född 2018 kan bli lite större än den 2017, men samtidigt finns förstås risken att en del av dessa tillfälligt exporterade ston finner permanenta hem i ett annat registerland.

Ökningen av antalet ston utomlands handlar främst om Frankrike. En viktig faktor är att Global Farm (Hans Nelén) flyttat hela sin stora uppfödningsverksamhet till Normandie, en annan att stekhete Ready Cash och hans söner, som inte finns tillgängliga med fryst sperma i Sverige, står till tjänst med internationell språngrulla på sina franska stuterier, och alltså inte kommer med i den svenska betäckningsstatistiken.

En annan utförselfaktor är att Boko Stables (John Bootsman) har en mängd svenskregistrerade avelsston på sitt stuteri i Nederländerna.

– Efter den stora nedgången på cirka 20 procent 2010-2013 verkar antalet betäckta ston ha stabiliserat sig. 3.721 betäckningar (varav två med icke avelsvärderad hingst, reds.anm.) har redovisats i Sverige och 706 i andra länder. Det gör totalt 4.427 som är en liten ökning med 62 betäckningar jämfört med 2016 säger Svensk Travsports avelschef Christina Olsson i ett pressmeddelande.

Tre hingstar har fått full bok 150 ston: Maharajah, S.J.’s Caviar och debutanten Uncle Lasse. Över 100 ston är också Raja Mirchi, Readly Express, Zola Boko, Make it Happen, debutanten Canepa Hanover och The Bank. Bland de (list)hingstar som verkar med spermaimport har franske Orlando Vici och Hambletonianvinnaren Trixton fått flest ston, 82 respektive 80.

I torsdagens pappersutgåva av Sulkysport finns en större genomgång av betäckningsåret 2017.

Fokustema
Syndikering
Läs senare

Treåring värd åtta miljoner euro

Vinnaren av Europeiskt Treåringschampionat på Vincennes i fredags, franske Face Time Bourbon, håller på att syndikeras som avelshingst. Enligt priset på de andelar som bjuds ut är värdet på hingsten hisnande åtta miljoner euro!
Av
Lars G Dahlgren
Face Time Bourbon, obesegrad tillsammans med Björn Goop, var bäst i  Championnat Europeen des 3 ans. Foto Scoopdyga.com
Face Time Bourbon, obesegrad tillsammans med Björn Goop, var bäst i Championnat Europeen des 3 ans. Foto Scoopdyga.com

Face Time Bourbon, som tränas av Sébastien Guarato, har inlett karriären med sju segrar på åtta starter. Europeiskt Treåringschampionat i fredags var klassad som ett grupp I-lopp, trots att förstapriset inte var högre än 45.000 euro (9.000 euro mindre än ett grupp II-klassat semiclassique) och därmed är det också grönt ljus för att hingsten kan avelsdebutera i Frankrike nästa år.

Fakta

Face Time Bourbon

hingst tre år e. Ready Cash – Vita Bourbon e. Love You
8 st: 7–0–0
Rekord: 1.12,3am*
Insprunget: 165.150 euro
Uppfödare: S.A.R.L. Haras Saint Martin
Ägare: Scuderia Bivans S.R.L.
Tränare: Sébastien Guarato

Expandera

Ägarna, italienska Scuderia Bivans, vilade heller inte på hanen utan redan igår presenterades ett investeringskoncept i avelsrätter, en syndikering, av Face Time Bourbon. Enligt twitterkontot worldtrot bjuds 40 livstids betäckningsrätter på den franska språngrullan ut för 80.000 euro styck, sammanlagt 3,2 miljoner euro. Eftersom det finns 100 platser på den franska språngrullan blir värderingen 2,5 gånger högre än 3,2 miljoner euro – åtta miljoner euro jämnt!

För icke betäckningsrättsinnehavare har priset satts till 5.000 euro vid bokning (!) och 15.000 euro vid levande föl. Till Face Time Bourbons franska avelsinkomster kommer också att han helt säkert får en internationell språngrulla, till ett annat (lägre) pris.

Face Time Bourbon är alltså ännu bara i början av karriären och tanken är förstås att han ska tävla nästa år också. Till att börja med blir han favorit i Criterium des 3 Ans som körs i december.

Björn Goop har kört honom i de tre senaste starterna, som består av två grupp III-segrar och Europeiskt Treåringschampionat, där han satte banrekordet 1.12,3a/2.100 för treåringar på Vincennes lilla bana. Sébastien Guarato har sagt att det är den bästa häst han tränat, det vill säga bättre än Bold Eagle!

Till vad Face Time Bourbon hunnit visa på banan kommer att han har topphärstamning. Pappa är Ready Cash och morfar Love You – det vill säga samma blodskorsning som Bold Eagle. Mamma Vita Bourbon 1.12,7ak/107.770 euro är undan Kamera Bourbon 1.13,7/196.015 euro, som är efter Cezio Josselyn och Florestan-dottern Etta Extra. Den sistnämnda är via Une Crown, uppfödd av Gösta Valentin, dotterdotter till självaste Dimitria (e. Mario – Samos M.) som vann Elitloppet 1976.

Etta Extra är ett av de främsta moderna avelsstona i fransk travsport. Etta Extra har lämnat världsrekordsättande toppstoet Mara Bourbon (e. And Arifant) 1.10,4ak/1.657.405 euro, kullettan Qualita Bourbon (e. Love You) 1.12,3am*/1.538.050 euro och avelshingsten Sam Bourbon (e. Goetmals Wood) 1.11,6m/373.430 euro, alla tre tränade av Jean-Pierre Dubois.

Fokustema
Svenskt Mästerskap
Läs senare

Readly Express i år igen

Timo Nurmos Readly Express (e. Ready Cash) hade inga som helst problem att ta hem sitt andra raka SM-guld på 1.11,9a/2.640 meter.
Av
Cecilia Kristoffersson
Glädje i vinnarcirkeln efter Readly Express andra raka seger i Svenskt Mästerskap. Björn Goop skötte tömmarna bakom Timo Nurmos travare som sköts av Inga Perk och ägs av Rolf Andersson. Foto Sidmakarn
Glädje i vinnarcirkeln efter Readly Express andra raka seger i Svenskt Mästerskap. Björn Goop skötte tömmarna bakom Timo Nurmos travare som sköts av Inga Perk och ägs av Rolf Andersson. Foto Sidmakarn

Christoffer Eriksson och Cyber Lane (e. Raja Mirchi) tog omgående hand om ledningen, men hade inga som helst planer på att svara upp den då Björn Goop ställde frågan med Readly Express efter 500 meter. Där fick de sitta ohotade resten av vägen och den Timo Nurmos-tränade sexåringen såg obrukad ut i mål.

Fakta

V75 i siffror

Rätt rad:

2-7-8-2-2-11-12

Omsättning:

76.752.687 kronor

Utdelning:

7 rätt: 4.437 kronor
6 rätt: 69 kronor
5 rätt: Jackpot

 

Expandera

Cyber Lane följde med fint till andraplatsen före Joakim Lövgrens Racing Mange (e. Orlando Vici) som travat största delen av loppet utvändigt om ledaren.

– Den här hästen har allt och det är den bästa häst jag kört. Vi har vunnit Prix d’Amérique tillsammans och det är bara de bästa hästarna som vinner det loppet. Readly Express kändes ännu bättre idag än vad han gjorde senast och Timo Nurmos är en av världens bästa tränare. Han har en enorm känsla för hästarna, hyllade Björn Goop i vinnarcirkeln

Fokustema
Avel
Läs senare

Executive Caviar till Skråmsta

S.J.'s Caviar-sonen Executive Caviar fick en rivstart med 136 ston bokade redan under sitt första år i aveln.
När Alebäck Stuteri nu strukturerar om sin verksamhet går hästen vidare till Skråmsta Stuteri norr om Stockholm.
– En väldigt ung, spännande hingst som marknaden tagit emot med stort intresse, säger Skråmstas ägare Carina Satrell Dahling.
Av
Emil Persson
Executive Caviar betäckte 136 ston under sin debutsäsong som avelshingst. Nästa år står han uppstallad på Skråmsta Stuteri. Foto Mia Törnberg
Executive Caviar betäckte 136 ston under sin debutsäsong som avelshingst. Nästa år står han uppstallad på Skråmsta Stuteri. Foto Mia Törnberg

Sju segrar blev det under Executive Caviars 17 starter korta karriär och 2,5 miljoner i intjänade prispengar. En skada på en kota efter Europeiskt Treåringschampionat ifjol gjorde att karriären fick avslutas, men onekligen hann han lämna avtryck.
Under sin debutsäsong i aveln där Executive Caviar stått uppstallad på Alebäcks Stuteri så betäckte han 136 ston, ett antal som bara Maharajah (150), S.J.’s Caviar (150), Nuncio (150), Tobin Kronos (150) och Raja Mirchi (147) kunde besegra.

Fyraåringen är undan USA-födda La Belle Lady (e. Conway Hall), som har lämnat toppstoet Your Highness (e. Chocolatier), 9,2 miljoner kronor.

– Han har en gedigen härstamning på såväl fäderne som mödernet och blir ett fint komplement till de hingstar vi redan har. Dessutom är han rätt prissatt med de 2.000+20.000 kronor som han är satt till. Hingsten blev ju populär trots en väldigt tuff konkurrens på marknaden och får en bra förstakull.

Vad innebär detta för de övriga hingstarna ni har i form av Super Photo Kosmos, Scarlet Knight och Uncle Lasse?
– Super Photo Kosmos och Scarlet Knight står kvar som vanligt. Uncle Lasse kommer att verka i aveln hos oss, men under säsongen kommer han vara uppstallad hos Stefan Melanders egna gård Sättersbo. Däremot kommer vi ta emot betäckningarna och seminera stona så i själva verket är det ingen stor skillnad. Däremot frigör vi plats för en hingst till på det här viset, avslutar Carina Satrell Dahling.

Alebäck strukturerar om