Fokustema
V75 Solvalla 29 januari
Läs senare

Stor framgång med små resurser

Sjuåriga Erica har gjort 59 starter i karriären och totalt sett nött på hyggligt utan att få något genombrott. Men bryter vi ned karriären och plockar ut hennes insatser över sprinterdistans med voltstart lyser det toppklass om prestationerna.
Av
Ola Lernå
Erica med Kaj Widell i sulkyn vid en tidigare seger. Foto Micke Gustafsson/ALN
Erica med Kaj Widell i sulkyn vid en tidigare seger. Foto Micke Gustafsson/ALN
Fakta

Erica

Sto 7 år e. Going Kronos – Arnica e. Super Arnie
57 st: 8-5-3, 12,6k – 12,5ak
Ägare: Gloab Konsult AB, Enköping
Uppfödare: Anders Karlsson, Tystberga
Tränare: Li Hanné, Solvalla

Ericas starter över 1600 meter voltstart
5 september 2012 Solvalla       2   1.16,6/1.640 m
15 september 2015 Bergsåker 1  1.13,1/1.660 m
15 oktober 2015 Eskilstuna      1   1.12,7/1.640 m
17 april 2016 Hagmyren           2   1.14,9/1.640 m
3 maj 2016 Eskilstuna              4   1.14,3g/1.640 m
14 oktober 2016 Eskilstuna      1   1.12,6/1.640 m
29 januari 2017 Solvalla           1   1.12,8/1.640 m

Expandera

Li Hanné tränar Erica (e. Going Kronos) som tagit åtta segrar totalt. Över sprinterdistans och just voltstart har hästen testats sju gånger med facit fyra segrar, två andraplatser och en fjärdeplats efter galopp! Alla varningsklockor borde alltså ringt när Erica hade innerspår i volten över sprinterdistans. Kaj Widell vände bort övriga i starten och efter lugna första 500 meterna ställdes farten på 1.11,5-tempo och Erica landade på sylvassa 1.12,8/1640 meter. Li Hanné lär ha propositionshäftet vid sängkanten framöver för att leta nya sprinterlopp med voltstart för Erica…

De lite mindre tränarna firade befriande framgångar på V75. Li Hanne har 17 hästar i träning och det var fler ”småtränare” som utmärkte sig på bästa sändningstid.

Michael Larsson (16 hästar på träningslistan) skickade Nisse Roc (e. Scarlet Knight) till ledningen i ett fyraåringslopp och blev aldrig riktigt utmanad. Nisse Rock rann undan säkert till ”Håsons” stora glädje.

Jacob Croons (19 hästar i träning) Dream Babe (e. Pastor Stephen) tog rätt så enkelt ledningen för Torbjörn Jansson och fick dämpa tillräckligt mycket för att krafterna skulle räcka hela vägen.

Edvin Ceka (nio hästar i stallet) har inlett året strålande och amatörens hästar har fyra segrar på fem starter. Rubacuori Alca (e. Buvetier d’Aunou) skickades iväg från andra ytter av Thomas Uhrberg och övriga såg ut att stå stilla.

Snackhästen New Cash uppträdde hetsigt och galopperade bort sig i ett lopp där finske gästen Hotshot Luca (e. Dream Vacation) visade fin uppfattning såväl från start som till slut. Mika Forss skickade iväg treåringen till spets och trots småtufft tempo på vägen hölls säkert avstånd till Global Un Poco över upploppet.

Fakta

V75 Solvalla 29 januari

Rätt V75-rad:
1–2–7–10–4-15–5
Sju rätt: 132.454 kr
Sex rätt: 717 kr
Fem rätt: 63 kr
Omsättning: 32.534.810 kr

Expandera

Udo’s Oiler har tillbringat två år i Frankrike och tagit flera meriterande segrar. Orlando Vici-valacken är tillbaka i Sverige och var bara bäst i ett långlopp. Ulf Eriksson körde fram i dödens med Robert Berghs träning och såg ut att sitta på leken i samma stund som han nådde fram utvändigt ledaren.

Timo Nurmos Linus Boy (e. Zola Boko) ser emellanåt väl ambitiös ut, men var mycket rejäl efter tredjespår sista 800 meterna för Jorma Kontio.

Fokustema
Gävletravet
Läs senare

Demmers byter bana

Michael Demmers återvänder till sin gamla hemmabana Gävletravet efter ha tillhört Sundbyholmstravet i 13 år.
Av
Claes Freidenvall

På Gävletravet var Michael Demmers verksam mellan 1999-2004, men nu vänder han tillbaka till ”fadershuset”.

– Ja, det känns mer naturligt. Vi har 45 minuter närmare till Gävletravet än till Sundbyholm och jag känner att tränarrörelsen kan utvecklas mer. Det känns som om jag bättre möjligheter att jobba in nya hästägare”, säger Michael Demmers i ett pressutskick.

Idag finns det 13 hästar på Michael Demmers träningslista.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Stjärnstoets färgstarka hingstföl

2014 charmade Skellefteamatören Jessica Lindgren och hennes Bodbäckssiv trav-Sverige när paret vann Derbystoet i Östersund. I natt blev Bodbäckssiv mamma för första gången och Jessica smider spännande, nya planer för sin ”Sivan”.
Av
Mathias Hedlund
Derbystovinnaren Bodbäckssiv har blivit mamma för första gången, till ett hingstföl med Tekno Odin som pappa. Foto Jessica Lindgren
Derbystovinnaren Bodbäckssiv har blivit mamma för första gången, till ett hingstföl med Tekno Odin som pappa. Foto Jessica Lindgren

Bodbäckssiv (e. Briskeby Philip) var tillsammans med sin tränare, Jessica Lindgren från Kåge utanför Skellefteå, ett oskiljbart och färgstarkt par på träningsbanan och rönte fina framgångar.

Som treåring vann Bodbäckssiv kval till Kriteriestoet och satte punkt för säsongen med seger i finalen av Norrlands Treåringselit. Fyraåringssäsongen bjöd på karriärens höjdpunkt; segern i Derbystoet i Östersund, värd 450.000 kronor.

trav, travsport, sulkysport, föl, derbystoet
Jessica Lindgren körde Bodbäckssiv till seger I Derbystoet 2014. Foto Tom Jönehag/Finish

Som äldre fortsatte Bodbäckssiv att tävla med framgång och vann som femåring finalen av Norrlands stoelit.

Blödning i gaffelbandet

Men när Jessica tog in sitt sto från hagen en februaridag 2017 var hon tjock i ett bakben. Veterinärbesöket gav dystra besked: gaffelbandsskada med stora blödningar och minst ett års läkning.

Jessica fattade beslutet att Bodbäckssiv skulle betäckas och stoet fick åka till Hudiksvall. Hingstvalet blev Tekno Odin.

– Efter ett tag lyste de gaffelbandet på henne där och sade att det inte alls var allvarligt. Att det skulle vara helt läkt inom tre månader, men då var Bodbäckssiv redan seminerad och dräktig, säger Jessica.

Istället för rehabilitering för tävling förra året fick kallblodsstoet hållas igång för mammarollen.

Fakta

Bodbäckssiv

Svartbrunt sto född 2010 e. Briskeby Philip-Bodbäckslisa e. Sjefen

Resultat: 48 st: 13–11–6

Rekord: 1.23,9m – 1.23,5ak

Intjänat: 1.316.300 kr

Uppfödare: Jan Åberg, Ersmark

Ägare: Jessica Lindgren och Magnus Carlsson

Tränare och körsven: Jessica Lindgren (a); Skellefteå

Kuriosa: Jessica Lindgren har kört Bodbäckssiv i hästens samtliga 48 starter.

Aktuell: Blev mamma i natt till ett hingstföl e. Tekno Odin

Senaste start: Trea i Boden 16 december 2016

Expandera

– Jag har kört henne hela tiden, ja ända till för två veckor sedan. Hon älskar att träna, tävla och röra på sig och hade blivit helt tokig om jag inte kört henne under tiden, säger Jessica.

”Allt var bara vitt”

Fölningen närmade sig och i natt var det alltså dags. Med tanke på faderns och moderns utseende såg Jessica framför sig en svart häst, eller fux, medvita ben och bläs. Ut kom…

– Första hoven var vit, okej tänkte jag. Den andra hoven också, och det var okej. Men sedan fortsatte det och allt var bara vitt. Jag ringde till min sambo som kom och utbrast: ”Va, det ser ut som en ko?!”, säger Jessica med ett skratt.

Hur mår mamma och hingstfölet idag?

– Allt verkar bra. Fölungen är pigg och kry och har ätit, säger Jessica.

Vill tillbaka till tävlingsbanan

För Bodbäckssiv väntar nu ett liv som mamma, men bara ett tag. Planen är att komma tillbaka till tävlingsbanan.

– Det är målsättningen, men först ska hon få vara mamma ett tag. Hon har nästan aldrig varit skadad under karriären förutom halsproblem ibland och benet ser bra ut, säger Jessica förhoppningsfullt.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Svenskägda hästar i USA-kval

Det är inte bara Hannelore Hanover som är intressant bland kvalhästarna på Meadowlands imorgon utan det finns också några andra godbitar att hålla ögonen på och däribland Åke Svanstedts duo Lucky Ava och Plunge Blue Chip.
Av
Claes Freidenvall
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedt. Foto: Lisa Photo
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedt. Foto: Lisa Photo

Sistnämnda Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass-Dunk the Donato), 1.10,3*/$404.690, hade ett strålande år ifjol, vann nio av tio starter och avslutade säsongen med fyra raka segrar. Hennes två mest värdefulla kom i finalen i Goldsmith Maid ($404.690) och Matron Stakes ($173.000). Åke Svanstedt äger stoet tillsammans med bland andra Tomas Andersson i Nossebro.

Han deläger också Lucky Ava (e. Lucky Chucky-Ava Marion), vilken inte var lika framgångsrikt men tog rekordet 1.12,2 och tjänade 203.569 dollar. Hennes finalvinst i New York Sire Stakes ($225.000) var hennes största triumf av de fem segrar hon tog på tio framträdanden.

Finalvinnare i New York Sire Stakes var också Åke Svanstedts Six Pack (e. Muscle Mass-Pleasing Lady), 1.12,0*/$198.642, och han går ut i ett annat kvallopp. Six Pack har också svenska delägare, varav några från Kalmartravets funktionärskår.

Han möter Jenny Melanders valack delägde All On Black (e. Swan For All-Right On Renee), 1.11,1*/201.750. Förra året startade han åtta gånger (6-1-1) och hans mest penningstinna seger togs i finalen i Indiana Sire Stakes ($220.000).

Vunnit kval i år

En annan av motståndarna är Jimmy Takters Maxus (e. Muscle Hill-Gerri’s Joy), 1.10,9*/$173.485, som ifjol vann en division av International Stallion Stake ($59.400) och slutade trea i finalen i William Wellwood Memorial efter Alarm Detector och stallkamraten You Know You Do.

Maxus ägs av Stall Zet och Christina Takter och hingsten gör sitt andra kvallopp för säsongen. För knappt en vecka sedan kvalvann han på Meadowlands på 1.12,7 efter snabba 1.07,6 sista 400 meterna.

Startlistorna till lördagens kval på Meadowlands hittar ni här!