Fokustema
E-tidning & Print
Läs senare

Sulkysport nummer 14

Ett riktigt matigt nummer av Sulkysport utkommer idag och ligger redan ute som e-tidning. Ni får här följa med hem till världsrekordhållaren Ferrari B.R. och hans tränare Per Oleg Midtfjeld i ett längre reportage. Anders Ström är veckans krönikör och han tar upp ämnet jänkarvagnar.
Av
Cecilia Kristoffersson
Sulkysport nummer 14
Sulkysport nummer 14

Anders Ström ifrågasätter nyttan med jänkarvagnar i voltstartslopp;

”Jag förvånas fortfarande en aning när jag ser ett ekipage anmält med jänkarvagn (gärna från spår fyra eller fem) på tillägg över 3.100 meter, även om det numera börjar bli ovanligt. Det är definitivt inte ett så stort plus som en del tipsters vill få det till.”

Läs om Italiens nya supertalang Vivid Wise As som kommer ut i Gran Premio Nazionale på lördag, Timoko vs Dreammoko i Kymi GP och Anna Mix i Norrbottens Stora Pris i Boden. Toppnumren till Wenngarn Yearling Sales synas, Vamp Kronos mot E3-kval och så mycket mer står att läsa.

Sedan finner ni självklart även tips och startlistor till både fredagens V64:a på Romme, lördagens V75-tävlingar i Boden och till Färjestads GS75-omgång.

Enklast läser du oss i vår app, som finns att ladda ner från både Appstore och Google Play,  och där finns även möjligheten att köpa lösnummer för 30 kronor stycket.

Länk till AppStore

Länk till Google Play

Kampanj
10 veckor för 299 kronor
Sulkysport som både papper och e-tidning
Beställ

Så läser du oss digitalt

Fokustema
Breeders Crown
Läs senare

Tisdagsdisco på Axevalla

Fyra derbyfinalister fick se sig frånsprungna.
Segermarginalen skrevs till sex längder.
– Nu hoppas jag att Disco Volante kan kvala in till Breeders Crown-finalen för där tycker jag att han hör hemma, sade Ulf Ohlsson.
Av
Emil Persson
Disco Volante vann sitt Breeders Crown-lopp överlägset. Foto: MVA Foto
Disco Volante vann sitt Breeders Crown-lopp överlägset. Foto: MVA Foto

När Scarlet Knight-sonen lägger den sidan till som han lade under tisdagskvällens är han oerhört svårslagen.
Från sitt andraspår bakom bilen bombade han till tät och det syntes tydligt att Ulf Ohlsson inte övervägde för en sekund att släppa till Gareth Boko (e. Make it Happen) när Conrad Lugauer styrde fram på utsidan efter 700 meter.
– När den hästen kom upp på utsidan om min häst så blev Disco Volante lite het, men han var stark och rejäl idag, sade Ulf Ohlsson.
Den av Stefan Melander-tränade hästen tog sin åttonde seger i karriärens 15:e start och han gjorde det på 1.12,9a/2.140 meter.

Lucifer åter en vinnare

Lika odramtiskt blev det i BC-loppet för de treåriga pojkarna. Lucifer Lane (e. Infinitif) såg precis som Disco Volante ut att bli en aning skarp framme i tät, men tålde att gå på i jämn fart hela vägen.
Den norska Kriteriefavoriten Vainqueur R.P. (e. Infinitif) tog upp jakten i vad som efter hand blev andra utvändigt och tog in över spurtrakan, men kom aldrig farligt nära.
– Det är bara rent nöje att få köra den här hästen. Han var riktigt fin idag. Vi var lite tveksamma kring formen efter senaste insatsen, men då var det helt enkelt den tuffa öppningen som satte sina spår, sade Johan A Nilsson.

”Första gången jag vinner”

Var det måhända en försmak av hur det kommer se ut i Stochampionatsfinalen nästa år på Axevalla som publiken fick under tisdagskvällen?
Vamp Kronos (e. Ready Cash) hade inga problem att hålla ifrån sig Dibaba (e. Ready Cash), men den sistnämnda var verkligen strong som lyckades komma så pass nära som hon trots allt gjorde efter att fått jaga de sista 700 meterna från andra utvändigt.
– Dibaba är bra och släpper ingen från sig i första taget. Det var två ston med oerhört hög kapacitet som gjorde upp, sade Björn Goop efter segern med Jerry Riordans EM-vinnare.
Oaksvinnaren Candy La Marc (e. Scarlet Knight) galopperade under anfall 400 meter före mål, något som sannerligen inte är ovanligt på Axevalla som har sin stallbacksutfart just där.
Finlands bästa, fyraåriga sto vann Breeders Crown-loppet i sin klass, men där satt det hårt åt. E3-vinnaren Uncertain Age (e. Jocose) spurtade riktigt bra från tredje utvändigt, men ledarinnan B.W.T.Burnin Alive (e. Brad de Veluwe) höll stången för Tuomas Korvenoja.
– Det är faktiskt första gången jag vinner här. Upploppet är väldigt långt, men min häst höll sig lugn och fin idag och kämpade bra hela vägen. Hon har ett stort lopp i Finland dagen innan Breeders Crown-semifinalerna, men just nu lutar det åt att vi åker till Solvalla, sade Korvenoja.

Fokustema
Grand Prix du Sud Ouest
Läs senare

Världens bäste mot ny seger

Beaumont de Lomagne är skådeplatsen när världens bästa valack Aubrion du Gers är på jakt efter sin sjätte raka seger.
Av
Emil Persson
Aubrion du Gers ska starta i Grand Prix du Sud-Ouest. Foto: Gerard Forni
Aubrion du Gers ska starta i Grand Prix du Sud-Ouest. Foto: Gerard Forni

På söndag avgörs Grand Prix du Sud Ouest (€200.000) i Beaumont de Lomagne. Loppet alternerar mellan Bordeaux, Toulouse, Agen samt just Beaumont som alltså arrangerar loppet med Grupp II-status detta år.

Aubrion du Gers (e. Memphis du Rib) är den starkast lysande stjärnan, men motstånd saknas på intet vis. Bland konkurrenterna syns Anna Mix (e. Ludo de Castelle) som är tillbaka på fransk mark efter sitt Mallorca-äventyr, men även ”kulthästen” Brissac (e. Ni Ho Ped d’Ombree) som försökte knäcka Timoko (e. Imoko) i fjolårets upplaga, men som själv föll på det greppet.

Starlista Grand Prix du Sud-Ouest
2.400 meter autostart, förstapris: 90.000€

 1. Brissac – J.A.Eliphe
 2. Vulcain de Vandel – A.Barrier
 3. Billie de Montfort – D.Thomain
 4. Anna Mix – F.Nivard
 5. Arazi Boko – F.Clozier
 6. Aubrion du Gers – J.M.Bazire
 7. Vicomte Boufarcaux – P.Le Moel
 8. Olmo Holz – R.Andreghetti
 9. Tun Winner – E.Varin
 10. Diadora B.R. – C.Martens
 11. Universal Rider – M.Criado

Faktum är att Bird Parker (e. Ready Cash) var först i mål i Grand Prix du Sud Ouest ifjol, men flyttades ner som tvåa på grund av störning.
Han gör inget nytt försök att ta sin första inteckning i det loppet utan sänds istället till Gelsenkirchen. Där fortsätter Trotteur Francais-serien för just franskstödda hästar med Grand Prix Gelsenkirchen (€50.000).
Bird Parker vann en avdelning i löpningsserien i Schweiz för en månad sedan med Jos Verbeeck och det är belgaren som svingar sig upp i vagnen bakom sexåringen på nytt.

Startlista Grand Prix Gelsenkirchen
2.600 meter autostart, förstapris: 25.000€

 1. Venise – Rick Ebbinge
 2. Unword – Jaap van Rijn
 3. Uppercut de Manche – Francois Lecanu
 4. Bird Parker – Joseph Verbeeck
 5. Swedishman – Thierry Duvaldestin
 6. Vramdao – Roland Hülskath
 7. Boeing du Bocage – Loic Guinoiseau
 8. Bon Copain – Robbin Bot

Som om det inte vore tillräckligt med franskfödda toppar i listorna så körs det ett riktigt topplopp under fredagskvällen i Laval.
Eller topplopp och topplopp… ja, på pappret är det riktigt vassa hästar, men frågan är hur många av dem som verkligen ska gå för seger och hur många som ska få rena preparélopp.

I startlistan syns såväl comebackande Prix d’Amerique-tvåan Belina Josselyn (e. Love You) som Prix de Cornulier-vinnaren Bellissima France (e. Blue Dream).
De är båda anmälda att tävla med skor runt om liksom euromiljonären Akim du Cap Vert (e. First du Retz).
Den enda av de mest ansedda deltagarna i loppet som ska tävla barfota runt om är Voltigeur de Myrt (e. Opus Viervil).

Prix France Bleu Mayenne Chiffre 13
2.875 meter voltstart, förstapris: 11.250€

 1. Univaldi d’Aval – C.Boutet
 2. Bambina Magic – D.Lemetayer
 3. Barrio Josselyn – R.Congard
 4. Arthuro Boy – Y.Dreux
 5. Afghan Barbes – Ch.J.Bigeon
 6. Varus du Bocage – N.Pacha
 7. Ugolin du Maine – J.Y.Touillet
 8. Black d’Avril – A.Prat
 9. Val Royal – J.Y.Ricart
 10. Villeroi – H.Monthule
 11. Best of Jets – T.Le Beller
 12. Bellissima France – M.Abrivard
 13. Astor du Quenne – A.Barrier
 14. Belina Josselyn – J.M.Bazire
 15. Akim du Cap Vert – F.Anne
 16. Voltigeur de Myrt – L.Donati
Fokustema
E-tidning, app & print
Läs senare

Sulkysport nummer 31

I veckans tidning kan ni läsa om hästen som köptes av svenska hästägare för 625.000 USD och nu krävs de förra ägarna på mångmiljonbelopp. Givetvis hittar ni allt inför SM både för sulky och sadel, samt svenskarnas köpfest på auktionen i Lexington. Inte prenumerant? Då kan du lätt bli det eller köpa lösnummer i vår app.
Av
Cecilia Kristoffersson
 • Svenskarnas massköp i Lexington
 • Startlistor och tips till fredagens V64, lördagens V75 och GS75 på söndag
 • Kristian Borell är veckans krönikör
 • V75-banan i fokus, Åby
 • Så blev Hannelore Hanover snabbast i världen
 • Margareta Wallenius-Kleberg 80 år – Utdrag ur Menhammars Jubileumsbok
 • VM-jakt i USA
 • Utblick
 • Emilia Leo tar sats mot årets andra SM-seger
 • Den trefaldige Championhingsten i Danmark som nobbades i Sverige
 • Lopp i tiden; Kim Eriksson tar sats mot USA, från breddlopp till Sto-SM och Readly Express mot Prix d’Amérique?
 • V75 från Skellefteå
 • Veckans höjdare
 • Storloppskalendern

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play, där kan du även köpa lösnummer för 30 kronor stycket om du inte redan är prenumerant. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Autogiro
150 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Sulkysport både som pappers- och e-tidning
Beställ