Fokustema
Warhorse
Läs senare

Superhästar på jakt efter 100

Två superhästar jagar 100 jämnt på två olika kontintenter. Historien bakom passgångarna Destreos och Foiled Again lär inte väcka speciellt stor uppmärksamhet på våra breddgrader – likväl är dessa ”war horses” väl värda sin uppmärksamhet.
Av
Ola Lernå
Vem hinner först till 100 segrar? 14-årige Foiled Again utmanas av en jämngammal – i Australien! Foto Adam Ström/Tarzan
Vem hinner först till 100 segrar? 14-årige Foiled Again utmanas av en jämngammal – i Australien! Foto Adam Ström/Tarzan

På andra sidan jordklotet, på banan Launceton i Australien, jagar Destreos (e. Astreos) sin 100:e seger i 446 starten på söndag. Den 14-årige valacken som större delen av livet tränats av Ken Rattray har förstås gjort avtryck ”down under”. Född på Nya Zeeland där han inledde karriären med sju vinster innan han flyttade till Australien. Favoritbanan är Albion Park där Destreos gjort 321 starter och vunnit 73 av dessa! Totalt har karriären inbringat 807.683 dollar.
Blott två sulkyhästar i Australien har tidigare klivit över 100 vinster: Paleface Adios (108) och Cane Smoke (120 vinster), det är ett skapligt sällskap som Destreos kan ansluta till.

Foiled ”bara” sexa i lördags

Sulkysport har tidigare uppmärksammat världens vinstrikaste sulkyhäst, Foiled Again (e. Dragon Again). Ron Burkes 14-åring som går under smeknamnet ”Gremlin” har gjort 305 starter och vunnit 99 av dem. På bankboken ståtar han med 7.606.857 dollar och senaste starten, i lördags på Yonkers, var han sexa för George Brennan.
I USA har han dock en bit upp till mestvinnande häst genom alla tider: enligt historieböckerna tog Goldsmith Maid (tävlandes 1864-1877) hem 350 lopp! I favorituttrycket ”modern tid” är det passgångaren Symbol Allen (tävlandes 1943-1958) som är rekordhäst med sagolika 241 triumfer.

Faksen ensam om 200

Inte heller i Sverige är 100-klubben speciellt stor. Bland varmbloden är det Molnets Broder (e. Lep Hanover) och Dun Bunter (e. King Bunter) som toppar med 113 segrar vardera.
Över 100 har även stoet Jixy (e. Nixon) som nådde 103 vinster.
Ingen straffar dock Jan-Olov Perssons nationalklenod Järvsöfaks (e. Trollfaks) på svensk mark, 201 vinster på 234 starter eller för den delen på spinnsidan Sjunga Best (e. Steggbest) 121 vinster på 185 starter.

Fokustema
Treåringseliten för ston
Läs senare

Lätt för Gocciadoros Zabriskie O.K.

– Supercavallo, multo bene.
Topphäst, mycket bra. Så mycket mer behövde egentligen inte sägas efter Zabriskie O.K:s seger i Treåringseliten för ston.
Av
Lars G Dahlgren
Zabriskie O.K. och Alessandro Goccadoro. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Zabriskie O.K. och Alessandro Goccadoro. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Conway Hall-dottern (u. Georgia Pines e. Pine Chip) flög till ledningen när startbilen släppte sjuhästarsfältet. Alessandro Gocciadoro lät henne springa på i 1.11-1.12-tempo och Zabriskie O.R. landade på 1.12,4a/1.640 meter före Mattias Djuse-duon Felicity Sisu och Follow Me Sisu.

Zabriskie O.K. har inlett karriären med fem segrar på sju starter och även om hon nu gjorde lite entömt intryck är det ingen tvekan om att det är ett treårigt sto med stora resurser.

Zabriskie O.K. ordnade femte segern som tränare och ksuk för Alessandro Gocciadoro under Elitloppsweekenden.

 

 

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Tredje gången gillt..?

SOLVALLA. Några av Elitloppshästarna har ganska nyligen kommit från Stora Alby till Solvalla och det är endast positiva rapporter från det franska lägret.
Av
Cecilia Kristoffersson
Amiral Sacha tillsammans med tränaren Florent Lamare. Foto Mia Törnberg
Amiral Sacha tillsammans med tränaren Florent Lamare. Foto Mia Törnberg

Planet med de franska deltagarna landade väldigt sent efter utsatt tid i fredagskväll, men det verkar inte vara något som oroar i dagsläget.

– Alla mina hästar som var med på planet har rest bra, säger Sebastién Guarato.

Bold Eagles ägare Thomas Bernereau och Pierre Pilarski. Foto Mia Törnberg

Guaratos Billie de Montfort galopperade i ett försök till Sweden Cup igår och han har idag två hästar till start, Ever Pride i Fyraåringseliten och Bold Eagle i det första Elitloppsförsöket.

– Allt är väl med Bold Eagle och han har tagit resan bra. Han har ätit och druckit som han ska och verkar väldigt pigg, säger hans delägare Thomas Bernereau.

Amiral Sachas kusk Gabriele Gelormini. Foto Mia Törnberg.

Gabriele Gelormini sitter upp bakom Ever Pride och Florent Lamares Amiral Sacha i det andra Elitloppsförsöket.

– Amiral Sacha har rest bra och ser riktigt fin i kroppen. Han verkar inte ha tappat något och tränaren är nöjd med hur han känns, men det är trist med spåret. Detta är tredje gången jag kör ett försök till Elitloppet och det är tredje gången jag får spår åtta… Ever Pride är en kolugn häst som även han verkar tagit resan på bästa sätt, säger Gelormini.

Fokustema
Elitloppet
Läs senare

”Vi ska ha roligt”

Maori Times kusk Todd McCarthy ser fram emot en spännande eftermiddag på Solvalla.
– Vi ska ha roligt, säger han med australisk accent.
Av
Lars G Dahlgren
Maori Times kusk Todd McCarthy. Foto Mia Törnberg, Sulkysport
Maori Times kusk Todd McCarthy. Foto Mia Törnberg, Sulkysport

25-årige Todd McCarthy körde Maori Time när hon gick 1.09,3 i mars. Det var full fart hela vägen som gällde och det är väl ungefär det man kan förvänta sig i Elitloppet också från det spännande australiska ekipaget.

– Jag ser verkligen fram emot det här. Jag visste ju att det var mycket uppståndelse och intresse runt Elitloppet, men att det skulle vara sådan här entusiasm…det överträffar vad jag väntade mig och det är helt fantastiskt. Vi ska försöka ha roligt i eftermiddag, säger han.

Todd McCarthy kom till Stockholm i fredags och stannar till tisdag.

– Vi hinner med lite annat än Solvalla ocskå. Det här är en stor upplevelse och ett äventyr. Några av mina kompisar följde dessutom med, det gör det ännu roligare.

McCarthy gör avslappnat intryck när Sulkysport träffar honom miunuterna innan Maori Time kommer in till Solvalla från sin bas hos Stig H Johansson och tycks inte vara drabbad av några prestationsnerver.

– Nej, jag har kört mycket på tusenmetersbanor, det finns inget jag oroar mig för. Brent (Lilley, Maori Times tränare, reds.anm.) är också väldigt nöjd med Maori Time, så där finns inget att bekymra sig om heller. Visst, det hade varit en fördel att ha kört något lopp här innan, och det skulle i så fall ha varit i fredags, men vi landade för sent då för att det skulle hinnas med. Jag hade i princip fått åka direkt från flygplatsen och hit, och det hade inte varit någon bra förberedelse. Det enda jag funderar lite på är doseringen i kurvorna. Den är högre här än vad jag är van vid i Australien.